İçeriğe atla

Simya ve Kimya Tarihi Derneği

1935 yılında Society for the Study of Alchemy and Early Chemistry olarak kurulan Simya ve Kimya Tarihi Derneği, iki yılda bir toplantılar ve yılda bir Mezunlar Atölyesi düzenler, Ambix dergisini ve iki yılda bir yayınlanan Chemical Intelligence haber bültenini yayınlar ve akademisyenlere ödüller ve bağışlar sunar. Dünya çapında bir üyeliği vardır.

Tarih

Dernek ilk olarak Kasım 1935'te JR Partington (1886-1965), Frank Sherwood Taylor (1897-1956), Douglas McKie (1896-1967) ve Gerard Heym (1888-1972) tarafından kuruldu ve Simya ve Erken Kimya Araştırmaları Derneği adını aldı.[1] Amacı, "simya ve erken kimyanın bilimsel ve tarihsel yönleriyle incelenmesi ve ilgili materyalin yayınlanması" idi.[2] Sherwood Taylor, Topluluğun dergisi Ambix'i Mayıs 1937'de ilk Başkanı JR Partington'ın olarak piyasaya sürmekten sorumluydu. Dernek, bu ilk günlerden itibaren "antik çağda ve Latin Batı'da kimya ve kimya teknolojisi ve iatrokimya ve kimya felsefesinin gelişimi" üzerinde çalıştı.[3] İkinci Dünya Savaşı sırasında Simya Tarihi ve Erken Kimya Derneği kapatıldı, ancak 1946'da, aynı yıl yayınlanan Ambix'in ikinci cildindeki, derneğe o yıl katılan Dorothea Waley Singer ve Carl Gustav Jung'un makaleleriyle yeniden kuruldu.[4] Desmond Geoghegan'ın editör olduğu 1956'dan itibaren Ambix, okuyucu kitlesini ve tarihsel kapsamını John Dalton ve on dokuzuncu yüzyıla kadar genişletmeye başladı. Dernek, adını 1975'te Simya ve Kimya Tarihi Derneği olarak değiştirdi.

Yayınlar

Derneğin dergisi Ambix, yılda dört kez Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında yayımlanır. Bildiriler uluslararası bir yayın kurulu tarafından hakemlik edilmektedir. Kapsamı, ekzoterik ve ezoterik simya çalışmalarından yeni kimyaya kadar geniş ve çeşitlidir. Son zamanlarda simya tarihine daha fazla önem verilirken, Ambix kimya tarihçileri için önemli okumalar sunmaya devam ediyor.[5] Bilimsel fikirlerin, yöntemlerin ve keşiflerin sunumu, akademik titizlik ve bilimsel doğrulukla tutarlı, mümkün olduğunca teknik olmayan bir şekilde yapılır. Ambix'in her sayısında kapsamlı kitap incelemeleri yayınlanmaktadır. Son özel sayılar şunları içerir: New Studies on Humphry Davy (Mayıs ve Ağustos 2019); Kraliyet Matbaacısı ve Simyacı: Willem Silvius ve John Dee (Mayıs 2017); Kütüphaneden Laboratuvara ve Tekrar Geri (Mayıs 2016); ve Taşınan Kimyasal Bilgi (Kasım 2015). Mayıs 2013, 2014 ve 2015'te Sites of Chemistry'de sırasıyla on sekizinci, on dokuzuncu ve yirminci yüzyıllara ayrılmış üç özel sayı yayınlanırken, Kasım 2014 özel sayısı Orta Çağ ve Erken Modern Avrupa'da Analiz ve Sentez ile ilgiliydi.

Dernek, 2013 yılında okuyuculara simya ve erken kimya tarihindeki temel metinlerin eleştirel baskılarını ve İngilizce çevirilerini sağlayan Sources of Alchemy and Chemistry serisini başlattı. Ambix'in okur kitlesi uluslararasıdır ve diğer disiplinlerdeki tarihçileri, kimyagerleri, filozofları ve akademisyenleri içerir. Ambix'in sayıları dünyanın dört bir yanındaki üyelere ve kütüphanelere gönderilir ve ayrıca Derneğin web sitesi ambix.org aracılığıyla üyelere çevrimiçi olarak ücretsiz olarak sunulur.

Dernek, Chemical Intelligence haber bültenini yılda iki kez yayınlar. Bu yayın, yalnızca derneğin olay ve faaliyetlerini değil, aynı zamanda simya ve kimya tarihiyle ilgili diğer kuruluşların da reklamını yapar ve raporlar. Chemical Intelligence, üyelere e-posta ile dağıtılır ve www.ambix.org 19 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. aracılığıyla halka ücretsiz olarak sunulur. Topluluğun arşivi Oxford'daki Bilim Tarihi Müzesi'nde tutulmaktadır.

Toplantılar

Dernek genellikle her yıl bir İlkbahar toplantısı ve bir Sonbahar toplantısı düzenler. Son konular arasında John Dee ve Print Culture ; Kimya ve Kitleleri; Kimya Yapmak: Tarihçe, Malzemeler ve Uygulamalar; Avrupa'da Kimya ve Kimya Tarihinde Yeni ve Eski Temalar yer alıyor. Dernek ayrıca, genellikle Sonbaharda düzenlenen yıllık lisansüstü atölye çalışmaları da düzenlemektedir. Çalıştaylar Cambridge, Londra, Amsterdam, Utrecht ve Philadelphia'da yapılmıştır.

Ödüller ve Burslar

Dernek üç ödül sunar: her üç yılda bir simya ve kimya tarihinin herhangi bir yönü üzerine yeni bir akademisyen tarafından yazılan özgün bir makaleye verilen Partington Ödülü; modern kimya tarihinde veya kimya endüstrisi tarihindeki olağanüstü başarılar için yine her üç yılda bir verilen John ve Martha Morris Ödülü; ve Oxford Üniversitesi'nde Kimya Bölüm II için sunulan mükemmel bir kimya tarihi tezi için her yıl verilebilecek Oxford Bölüm II Ödülü.

Dernek ayrıca, Dernek üyelerinin başvurabileceği yıllık hibeler sunar. Dernek, her ikisi de Ödül Programının parçası olan iki tür rekabetçi hibe sunmaktadır. Araştırma Ödülleri, lisansüstü öğrencilerine, 1 Ocak tarihinden önceki 10 yıl içinde doktora derecesine sahip olanlara ve bağımsız akademisyenlere açıktır. İkinci hibe ise seminerler, çalıştaylar, kolokyumlar, ders dizileri, konferanslar vb. etkinlikleri destekleyen Konu Geliştirme Ödülü'dür. Ayrıca, bireylere ve kuruluşlara rekabete dayalı olmayan hibeler verilebilir.

Notlar

  1. ^ A full list of members can be found in: W.H. Brock, “Exploring Early Modern Chemistry: The First Twenty-Five Years of the Society for the Study of Alchemy and Early Modern Chemistry 1935-1960,” in Ambix, 58, no. 3 (2011): 191-214, 212-213. Cf: Brock, The Case for the Poisonous Socks, 48-9.
  2. ^ W.H. Brock, “Exploring Early Modern Chemistry,” 193.
  3. ^ Jeffrey L. Sturchio, "Ambix. Journal of the Society for the History of Alchemy and Chemistry." ISIS 81, no. 2, (1990): 300-302 (review)
  4. ^ W.H. Brock, "Exploring Early Modern Chemistry: The First Twenty-Five Years of the Society for the Study of Alchemy & Early Modern Chemistry 1935-1960", in Ambix 58 (2011): 207.
  5. ^ Sturchio, ISIS, 302.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kimya, maddenin yapısını, özelliklerini, birleşimlerini, etkileşimlerini, tepkimelerini araştıran ve uygulayan bilim dalıdır. Kimya bilmi daha kapsamlı bir ifadeyle maddelerin özellikleriyle, sınıflandırılmasıyla, atomlarla, atom teorisiyle, kimyasal bileşiklerle, kimyasal tepkimelerle, maddenin hâlleriyle, moleküller arası ve moleküler kuvvetlerle, kimyasal bağlarla, tepkime kinetiğiyle, kimyasal dengenin prensipleriyle vb konularla ilgilenir. Kimyanın en önemli dalları arasında analitik kimya, anorganik kimya, organik kimya, fizikokimya ve biyokimya sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Simya</span> Ölümsüzlük iksiri ve Felsefe Taşını bulmayı amaçlayan sahtebilim

Simya veya alşimi hem doğanın ilkel yollarla araştırılmasına hem de erken dönem bir ruhani felsefe disiplinine işaret eden bir terimdir. Simya; kimya, metalurji, fizik, tıp, astroloji, semiotik, mistisizm, spiritüalizm ve sanatı bünyesinde barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Staudinger</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Hermann Staudinger, plastiklerle ilgili çalışmaları sebebiyle 1953 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü almış olan Alman kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Justus von Liebig</span>

Justus von Liebig tarımsal kimya ve biyokimya üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınan ve organik kimya üzerine yaptığı fikirlerle bilinen Alman kimyacıdır. Bir profesör olarak laboratuvar destekli öğretim yöntemleri ve yenilikleriyle bilinen Liebig, gelmiş geçmiş en başarılı kimya öğretmenleri arasında gösterilmektedir. Bunların dışına gübreleme sanayisinin babası olarak tanınan Liebig, tarımda bitkilerin ihtiyaç duyduğu temel maddelerden olan azotun önemini keşfetti ve Liebig'in Minimum Yasasında her bitkinin ihtiyaç duyduğu besinleri belirtti. Et üzerinde de çalışmalar yapan bilim adamının, kendi adıyla bilinen bir et şirketi de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Omar M. Yaghi</span> Amerikalı kimyager

Omar M. Yaghi, Berkeley California Üniversitesi'nde James ve Neeltje Tretter Kimya Bölümü Profesörü ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin seçilmiş bir üyesidir.

Harden M. McConnell, Amerikalı bilim insanı. Son 50 yılın önde gelen fiziksel kimyagerlerinden biridir. Çalışmaları bugün bilim içindeki birçok alanın temelini oluşturmuştur. Ulusal Bilim Madalyası, Wolf Ödülü ve Ulusal Bilim Akademisi'ne seçilmesi de dâhil olmak üzere aldığı birçok ödülle uluslararası alanda tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">F. Albert Cotton</span> Amerikalı kimyager (1930 – 2007)

Frank Albert Cotton Amerikalı kimyager. Texas Üniversitesi'nde WT Doherty-Welch Vakfı Başkanı ve Seçkin Kimya Profesörüydü. 1600'ün üzerinde bilimsel makale yazdı. Geçiş metallerinin kimyası üzerine yaptığı araştırmalarla tanındı.

Dalton Transactions, inorganik, biyoinorganik ve organometalik bileşiklerin kimyasının tüm yönleri hakkında orijinal (birincil) araştırma ve inceleme makaleleri yayınlayan, hakemli bir bilimsel dergidir. Royal Society of Chemistry tarafından haftalık olarak yayınlanmaktadır. Dergi, modern atom teorisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan İngiliz kimyager John Dalton'un adını aldı. Yazarlar, makaleleri açık erişim olarak yayınlamayı seçebilirler. Editör Andrew Shore'dur. Dalton Transactions, 2006 yılında Thomson Scientific'ten In-cites tarafından "yükselen yıldız" olarak adlandırıldı.

Ursula Klein tarih, felsefe ve göstergebilim alanındaki disiplinler arası çalışmaları ile tanınan bir Alman bilim tarihçisidir. Klein'ın kağıt araç kavramı yaygın olarak uygulanmıştır ve 19.yüzyılın başlarında kimya tarihinde bilimsel akıl yürütme ve uygulamada temel bir değişimin işareti olarak görülmektedir.

İskenderiyeli Stephanus, Neo-Platonik gelenekteki felsefenin yanı sıra simya, astroloji ve astronomi üzerine de yazan bir Bizanslı filozof ve öğretmen. Mısır'ın Müslümanlar tarafından fethinden önce İskenderiye akademik geleneğinin son temsilcilerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Kimyanın zaman çizelgesi</span>

Bu kimya zaman çizelgesi, maddenin bileşiminin ve etkileşimlerinin bilimsel çalışması olarak tanımlanan ve kimya olarak bilinen modern bilim hakkında insanlığın anlayışını önemli ölçüde değiştiren çalışmaları, keşifleri, fikirleri, icatları ve deneyleri listelemektedir.

Kimis üçüncü yüzyıldan önce yaşamış bir Grek-Romalı simyacıydı. Yalnızca Panopolisli Zosimos ve Tebli Olimpiodorus'un eserlerindeki metin parçalarıyla tanınmaktadır.

Bourke Ödülü, İngiltere dışındaki akademisyenlere de açık olan yıllık bir kimya ödülüdür. Başlangıçta Faraday Topluluğu tarafından kurulan ve "Bourke Dersleri" olarak bilinen 2000 sterlinlik ödül, fiziksel kimya veya kimyasal fizik uzmanlarının çalışmalarını İngiltere'de sunmalarına fırsat verir. Kazanan ayrıca bir hatıra madalyası alır.

Polanyi Madalyası, gaz kinetiği alanına olağanüstü katkılarından dolayı Kraliyet Kimya Derneği'nin iki yılda verdiği bir kimya ödülüdür. Madalya, ödül sahibi tarafından verilen genel bir konferansın ardından Uluslararası Gaz Kinetiği Sempozyumu'nda takdim edilir.

Steven Victor Ley, Cambridge Üniversitesi Kimya Bölümü'nde Organik Kimya Profesörü. Cambridge Trinity College üyesi. Kraliyet Kimya Derneği (2000–2002) Başkanı. Ocak 2002'de Britanya İmparatorluk Nişanı verildi. 2011 yılında The Times tarafından "İngiliz bilimindeki en önemli 100 kişi" listesine dahil edildi.

Jubilee of the Chemical Society, güncel adıyla Journal of the Chemical Society, 1849 yılında Chemical Society tarafından Quarterly Journal of the Chemical Society adıyla yayına başlayan bilimsel bir dergidir. İlk editör Edmund Ronalds idi. Dergi, tarihi boyunca birçok yeniden adlandırma, bölünme ve birleşmeye uğradı. 1980'de Kimya Derneği, Kraliyet Kimya Derneği'ne katıldı. Derginin devamlılığı, tümü Royal Society of Chemistry tarafından yayınlanan Chemical Communications, Dalton Transactions, Faraday Transactions ve Perkin Transactions dergileri ile sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kimya tarihi</span> kimya biliminin tarihi

Kimya tarihi, antik çağdan günümüze kadar uzanan zaman aralığında kimya biliminin ortaya çıkışı ve gelişimini konu alır. MÖ 1000 yılına gelindiğinde antik uygarlıklar ileride kimyanın çeşitli dallarının temelini oluşturacak teknolojileri kullanmaktaydı. Ateşin keşfi, cevherlerden metal elde edilmesi, çömlek ve sır yapımı, bira ve şarabın fermantasyon ile elde edilmesi, ilaç ve parfüm yapmak için bitkilerden kimyasalların özütlenmesi, yağın sabuna dönüştürülmesi, cam imâli ve bronz gibi çeşitli alaşımların üretimi bu teknolojiler arasında sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Carolyn R. Bertozzi</span> Amerikalı kimyager

Carolyn Ruth Bertozzi, Amerikalı kimyager. Hem kimya hem de biyolojiyi kapsayan geniş kapsamlı çalışmaları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi Meryem</span>

Meryem veya Yahudi Meryem, aynı zamanda Kâhin Meryem ya da Kıptî Meryem Yunan simya geleneği temsilcileri ve Panopolisli Zosimos'un çalışmalarıyla tanınan erken dönem simyacılardan biridir. Zosimos'un aktardıkları kapsamında İskenderiye'de milattan önce birinci ve üçüncü yüzyıllar arasında yaşamıştır. Birinci yüzyıldan daha erkene dayanmayan çalışmaları nedeniyle French, Taylor ve Lippman tarafından ilk simya yazarlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Havanın Gizli Gerçeklikleri Hakkındaki Şüpheler, 17. yüzyıl filozofu Robert Boyle'un simya üzerine yazdığı bir kitaptır. 1674 yılında, kimyasal reaksiyonlarda havanın aracılığına ilişkin fikirlerle ilgili olarak yazılmıştır. Bu dönemde, havanın homojen, boş ve aktif olmadığı kabul edilirdi.

Havada, esas olarak onu oluşturan Önemli Parçalar veya Malzemeler nedeniyle, tüm bunlardan yeterince farklı bazı daha gizli Nitelikler veya Güçler olabileceğinden sık sık şüphelendim.

Çünkü bu, pek çok kişinin basit ve temel bir cisim hayal ettiği gibi değil, o kadar farklı cisimlerden gelen karışık bir "atıklar" toplamıdır; dünyada bundan daha heterojen bir yapı nadirdir.