İçeriğe atla

Simya (anlam ayrımı)

  • Simya - ilk bilimsel uygulamalar
  • Simya - Fullmetal Alchemist manga ve anime serisindeki yetenek

İlgili Araştırma Makaleleri

Kimya, maddenin yapısını, özelliklerini, birleşimlerini, etkileşimlerini, tepkimelerini araştıran ve uygulayan bilim dalıdır. Kimya bilmi daha kapsamlı bir ifadeyle maddelerin özellikleriyle, sınıflandırılmasıyla, atomlarla, atom teorisiyle, kimyasal bileşiklerle, kimyasal tepkimelerle, maddenin hâlleriyle, moleküller arası ve moleküler kuvvetlerle, kimyasal bağlarla, tepkime kinetiğiyle, kimyasal dengenin prensipleriyle vb konularla ilgilenir. Kimyanın en önemli dalları arasında analitik kimya, anorganik kimya, organik kimya, fizikokimya ve biyokimya sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Okültizm</span> özellikle gizli veya doğaüstü olaylarla ilgili çeşitli teori ve uygulamalar için kullanılan genel ad, gizlicilik

Okültizm veya gizlicilik, genel anlamıyla, din ve bilimin kapsamı dışında kalan doğaüstü inançlar ve uygulamalar bütünüdür. Daha dar anlamıyla; geçmiş çağlarda doğa, evren, tesirler, insan ve evren ilişkileri ve gelecek hakkında gerek medyumnik yollarla gerekse aktarılagelen ezoterik gelenekler yoluyla edinilmiş derin bilgiler bütünü olarak tanımlanabilir. Okült, bilimsel yöntem dışındaki yollar ile "gizli" bilginin araştırılması demektir.

<i>Çelik Simyacı</i> Japon manga serisi

Metal Simyacı, Çelik Simyacı veya Fullmetal Alchemist, Hiromu Arakawa tarafından yazılan bir manga serisidir. Seri, Ağustos 2001-Eylül 2010 arasında Square Enix'in Monthly Shōnen Gangan dergisinde 27 tankōbon cildi halinde yayımlandı. Çelik Simyacı dünyası, Sanayi Devrimi sonrasındaki Avrupa'ya benzemektedir. Bu kurgusal dünyadaki en gelişmiş bilimsel tekniklerden birisi simyadır. Öykü, simya yoluyla annelerini yaşama döndürmeye çalışırken başarısızlığa uğrayan ve kendi bedenleri parçalanan Edward ve Alphonse Elric adlı iki kardeşin, bedenlerini geri getirmek amacıyla felsefe taşını arayışlarını konu alır.

<span class="mw-page-title-main">Simya</span> Ölümsüzlük iksiri ve Felsefe Taşını bulmayı amaçlayan sahtebilim

Simya veya alşimi hem doğanın ilkel yollarla araştırılmasına hem de erken dönem bir ruhani felsefe disiplinine işaret eden bir terimdir. Simya; kimya, metalurji, fizik, tıp, astroloji, semiotik, mistisizm, spiritüalizm ve sanatı bünyesinde barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe taşı</span> Efsanevi madde

Felsefe taşı, Simya ilmine göre dokunduğu her nesneyi altına dönüştüreceğine inanılan taştır. Kimya bilimine göre herhangi bir maddeyi altına dönüştürmek mümkün değildir. Zira altın bir bileşik değil bir elementtir. Bu taşı elde edebilmek için birçok formül ve deneme yapılmıştır. Bu çalışmalar altın elde etmekte başarısız olmuşlardır ama bu çalışmalar modern kimyanın temellerinin atılmasına vesile olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Norton</span>

Thomas Norton, İngiliz şair ve simyacıdır. 300 mısradan oluşan Simya'nın Ordinali (1477) isimli simya esinli şiir kitabı ile tanınır. Jonathan Hughes'un Arthuryen Mitler ve Simya isimli kitabına göre Norton, Colne-Wiltshire'da dünyaya gelmiş, 1450'lerde bir simyacı olmuştu ve IV. Edward İngiltere'sinde yaşayan bir saray mensubu idi.

<span class="mw-page-title-main">II. Rudolf (Kutsal Roma imparatoru)</span>

II. Rudolf, Macar Kralı, Bohemya Kralı, Avusturya Arşidükü ve Kutsal Roma İmparatorudur. Habsburg Hanedanı'nın bir üyesidir.

Zaferlerim, Sertab Erener'in 2005 yılında çıkardığı ve Aşk Ölmez adlı albümünden çıkan bir teklidir. Söz-müzik Demir Demirkan'a aittir.

Aşk Ölmez, Biz Ölürüz, Sertab Erener'in 2005 yılında çıkardığı ve Aşk Ölmez adlı albümünden çıkan ilk teklidir. Söz-müzik Sertab Erener'e ve Demir Demirkan'a aittir.

Halid bin Yezid, 8. Yüzyıl'da yaşamış Arap kimyacı.

<i>Frankensteinın Gelini</i> (film, 1935)

Frankenstein'ın Gelini, 1935 yılı yapımı yönetmen James Whale'ın, 1931 yapımı Frankenstein filminin devamı olan ve Mary Shelley'in Frankenstein romanının ikinci cildinden uyarlanan filmi.

<span class="mw-page-title-main">Karanlık İşler</span>

Karanlık İşler, 2011 yılında Kanadalı yazar Kenneth Oppel'ın, Mary Shelley'in Frankenstein romanının ana karakterri Victor Frankenstein'ın gençlik yıllarındak ilk simya çalışmalarının anlattığı Frankenstein'ın Çıraklık Yıllarrı serisinin ilk kitabı. 2014'te Türkçeye çevrilmiş. ve İthaki Yayınları'ndan çıkmıştır.

Bakire Paphnutia, Panopolisli simyacı Zosimos ile kız kardeşi Theosebeia arasındaki mektuplarda bahsedilen, 300'lü yıllarda yaşamış Mısırlı simyacı. Bu mektuplarda Zosimos, Theosebeia'yı eğitimsiz ve yanlış simya uygulayan biri olarak düşündüğü Paphnutia ile konuşup fikir alışverişinde bulunduğu için eleştirir. Bu eski simyacı hakkında, bir simya okuluna bağlı olabileceği veya bir rahibe olabileceğinden başka çok az şey biliniyor.

İskenderiyeli Stephanus, Neo-Platonik gelenekteki felsefenin yanı sıra simya, astroloji ve astronomi üzerine de yazan bir Bizanslı filozof ve öğretmen. Mısır'ın Müslümanlar tarafından fethinden önce İskenderiye akademik geleneğinin son temsilcilerinden biriydi.

Simyada sindirim, bir maddeye birkaç hafta boyunca hafif ısı uygulandığı bir süreçtir.

<span class="mw-page-title-main">Çoğaltma</span>

Çoğaltma, Batı simyasında felsefe taşının iksiri veya projeksiyon tozunun gücünü artırmak için kullanılan süreçtir. Sonraki projeksiyonun getirisini artırmak için magnum opus'un sonlarında meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Projeksiyon (simya)</span> simyada bir kavram

Projeksiyon, Batı simyasının mutlak hedefiydi. Felsefe taşı veya projeksiyon tozu bir kez oluşturulduktan sonra, projeksiyon işlemi, daha düşük formdaki bir maddeyi daha yüksek bir forma dönüştürmek için kullanılacaktı; bu genellikle kurşundan altına doğru gerçekleşir.

Kimis üçüncü yüzyıldan önce yaşamış bir Grek-Romalı simyacıydı. Yalnızca Panopolisli Zosimos ve Tebli Olimpiodorus'un eserlerindeki metin parçalarıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kimya tarihi</span> kimya biliminin tarihi

Kimya tarihi, antik çağdan günümüze kadar uzanan zaman aralığında kimya biliminin ortaya çıkışı ve gelişimini konu alır. MÖ 1000 yılına gelindiğinde antik uygarlıklar ileride kimyanın çeşitli dallarının temelini oluşturacak teknolojileri kullanmaktaydı. Ateşin keşfi, cevherlerden metal elde edilmesi, çömlek ve sır yapımı, bira ve şarabın fermantasyon ile elde edilmesi, ilaç ve parfüm yapmak için bitkilerden kimyasalların özütlenmesi, yağın sabuna dönüştürülmesi, cam imâli ve bronz gibi çeşitli alaşımların üretimi bu teknolojiler arasında sayılabilir.

Orta Çağ İslam dünyasında simya ve kimya, Ortaçağ döneminde Müslüman simyacı ve kimyacı bilim insanları tarafından yapılan geleneksel simya ve ilk kimya çalışmalarını tanımlamaktadır. Simya kelimesinin Arapça كيمياء (kīmiyā) kelimesinden türetildiği, bunun da bir Antik Mısır kelimesi olan kemi sözcüğüne dayandığı tahmin edilmektedir. İslami simya çalışmaları etkisini Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşünün ardından göstermeye başlar. Eserlerin ve çalışmaların iyi belgelenmiş olması sebebiyle İslami simya hakkında daha fazla bilgi bulunmaktadır.