İçeriğe atla

Simone Badal-McCreath

Simone Badal-McCreath
DoğumSimone Anna Marie Badal
MilliyetJamaican
EğitimUniversity of the West Indies
Kariyeri
DalıKimyager, Kanser Araştırmacısı


Simone Anne Marie Badal-McCreath, Jamaikalı bir kimyager ve kanser araştırmacısıdır.[1] 2014 yılında, Doğal Ürünler Enstitüsü'nde doğal Jamaika ürünlerinin kanser önleyici özelliklerini araştırmak için bir laboratuvar kurması nedeniyle Elsevier Vakfı Gelişmekte Olan Dünyada Erken Kariyer Bilim Adamları Ödülü'ne layık görülen beş kadından biridir.[2][3][4][5][6] Halen Mona, Jamaika'daki Batı Hint Adaları Üniversitesi'nde (UWI) Temel Tıp Bilimleri alanında ders vermektedir.[1][7]

Erken dönem hayatı

Kimsenin üniversiteye gitmediği bir ailede, bir esnafın kızı olarak büyüdüğü için tıp okumayı düşünüyordu. Yerel okulundaki öğretmen eksikliği nedeniyle fen eğitimi aksadı ve üniversiteye ulaştığında araştırmacı olmaya karar verdi.[8]

Yazarlık

Rupika Delgoda ile birlikte Farmakognozi: Temel Bilgiler, Uygulama ve Strateji kitabının ortak yazarıdır.[9] Şu anda ilk kitabı olan Bir Kadının Başarıya Yolculuğu'nu yazmaktadır.[1]

Kariyer

Badal-McCreath'in çalışması şu anda anti-kanser özellikleri içerebilen Jamaika bitkilerinin izolatlarını araştırmaya ve araştırmada Kafkas hücre baskınlığının baskınlığını ortadan kaldırmak için benzersiz bir Jamaika hücre hattını izole etmeye odaklanmıştır.[1] Daha spesifik olarak Badal-McCreath ve meslektaşları, Cympolia barbata adı verilen yaygın bir deniz yosunundaki bileşikleri izole ettiler ve bunları insan hücrelerinde test ettiler.[10]

Sonunda ürünlerini pazarlamayı hedeflemiştir ve bu da onu Cardiff'teki Galler Üniversitesi'nde İşletme Yüksek Lisansı (MBA) yapmaya yönlendirmiştir. Bilimsel araştırmanın nihai amacının para kazanabilmek ve topluma katkıda bulunabilmek olduğuna inanmıştır.[1]

"Bilgi güçtür.... mümkün olduğu kadar çok veri biriktirmek ve bunları hakemli dergilerde yayınlamak gelecekteki araştırmalara önemli katkı sağlar." - Simone Badal-McCreath, 2014.[10]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Wilson, Nadine (2 Mart 2014). "Dr Simone Badal-McCreath is focused on becoming a pioneer in cancer treatment". Jamaica Observer. 21 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2017. 
  2. ^ "UWI Mona's Simone Badal McCreath receives prestigious Award for cancer research". www.mona.uwi.edu. 21 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2017. 
  3. ^ "Chemists receive prize for women in science". TWAS (İngilizce). 4 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2017. 
  4. ^ Elsevier. "Women chemists from developing countries honored for research of natural medicinal compounds". Elsevier Connect (İngilizce). 18 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2017. 
  5. ^ el-Kurebe, Abdallah (13 Şubat 2014). "Nigerian woman for the Elsevier Foundation Awards". Newsdiaryonline (Lagos) (İngilizce). 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2017. 
  6. ^ "Five Female Chemists Win TWAS Awards". Asian Scientist Magazine (İngilizce). 18 Şubat 2014. 3 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2017. 
  7. ^ "Mrs. Simone Ann Marie Badal". University of the West Indies. 26 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2017. 
  8. ^ Brink, Susan (5 Ağustos 2014). "Against All Odds: Women in Developing Countries Succeed in STEM Fields". U.S. News & World Report. 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2017. 
  9. ^ Mcintosh, Douglas (1 Kasım 2017). "Jamaican Scientists Excel". Jamaica Information Service (İngilizce). 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2017. 
  10. ^ a b "College of Natural Sciences | University of Puerto Rico| Rio Piedras Campus - News". natsci.uprrp.edu. 10 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meme kanseri</span>

Meme kanseri, meme hücrelerinde başlayan kanser türüdür. Akciğer kanserinden sonra, dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türüdür. Her 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Erkeklerde de görülmekle beraber, kadın vakaları erkek vakalarından 100 kat daha fazladır. 1970'lerden bu yana meme kanserinin görülme sıklığında artış yaşanmaktadır ve bu artışa modern, Batılı yaşam tarzı sebep olarak gösterilmektedir. Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde görülme sıklığı, dünyanın diğer bölgelerinde görülme sıklığından daha fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Akciğer kanseri</span> Akciğer dokularında gelişen bir hastalık

Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevredeki dokuları sararak veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile (metastaz) sonuçlanabilir. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) raporuna göre akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında en sık ölüme neden olan kanser türüdür ve tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,6 milyon ölüme neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jamaika</span> Kuzey Amerikanın Karayipler bölgesinde bulunan bir ada ülkesi

Jamaika, Amerika kıtasında, Küba'nın güneyinde, Büyük Antiller'de yer alan bir Karayip ada ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Süt</span> Memelilerin meme bezleri tarafından üretilen beyaz sıvı

Süt, dişi memelilerin yavrularını beslemek için memelerinden gelen, besin değeri yüksek olan beyaz bir sıvıdır. Ayrıca bazı bitkilerin türlü organlarında bulunan beyaz renkte öz suya ve erkek balığın tohumuna da süt denir.

<span class="mw-page-title-main">Kanser</span> DNA hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması

Kanserler (Habis tümörler, Malign tümörler), genellikle sürekli ve hızlı büyüyen tümörlerdir. Kapsülleri yoktur, büyürken sınır tanımazlar, çevresindeki dokuların ve damarların içine girerler (invazyon, infiltratif büyüme). Sıklıkla metastaz yaparlar. Tedavi edilmeyen ya da tedavisi gecikmiş kanserler ölümcüldür.

p53

p53 ya da diğer adıyla tümör protein 53 (TP53), Genom Gardiyanı, tümör önleyici p53, hücre döngüsünü düzenleyen bir transkripsiyon faktörüdür. Birçok organizmada kanseri baskılamak için çok önemli bir proteindir. Çok hücreli omurgalılarda kanser oluşumunu önlediği ve tümör baskılayıcı fonskiyon gösterdiği için kritiktir. TP53, genomda mutasyon olmasını önleyerek genom stabilitesini korur. Mutasyonu önleyerek genomun bozulmasını veya değişmesini önlediği için de "genom gardiyanı" olarak da anılır. p53, hücre içerisinde dörtlü (tetramer) bağ yapmış halde işlevseldir.

<span class="mw-page-title-main">Jamaika millî futbol takımı</span>

Jamaika millî futbol takımı, Jamaika'yı uluslararası düzeyde temsil eden futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Prostat kanseri</span> Kanser çeşidi

Prostat kanseri eril üreme sisteminde yer alan bir bez olan prostatta gelişen bir kanserdir. Prostat kanserlerinin çoğu yavaş gelişim gösterir; bununla beraber, görece hızlı gelişim gösterenleri de vardır. Prostat kanseri hücreleri prostattan vücudun diğer kısımlarına, özellikle kemiklere ve lenf düğümlerine yayılabilir. Başlangıçta hiçbir belirti vermeyebilir. İlerleyen aşamalarda ise işemede zorluk, idrarda kan ya da pelviste, sırtta veya işeme sırasında ağrıya sebep olabilir. İyi huylu prostat büyümesi olarak bilinen hastalık da benzer belirtiler verebilir. İleri aşamada ortaya çıkan diğer belirtiler arasında düşük alyuvar hücresi sayısından kaynaklanan yorgunluk hissi sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Rahim ağzı kanseri</span> Rahim ağzında meydana gelen kötücül kanser

Serviks kanseri, servikal kanser ya da rahim ağzı kanseri, rahim ağzının malign (kötücül) kanseridir. Serviks kanseri, epitelden köken alan malign tümör, yani karsinomdur. İlk belirtisi vajinal kanama olabilir, ama iyice ilerleyene kadar bir belirti göstermeme durumu da söz konusudur. Tedavisi, erken evrelerde ameliyat, ileri aşamalarda kemoterapi ve radyoterapidir.

Shelly-Ann Fraser-Pryce OD, OJ, 60 metre 10 metre 200 metre'de yarışan Jamaikalı atletizm sprinter. Tüm zamanların en büyük sprinterlerinden biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Rahim kanseri</span> rahim içinde yerleşen kadın üreme organı kanseri

Rahim kanseri, kadın genital sisteminde rahim içini döşeyen endometriyumdan kaynaklanan bir kanserdir. Kanser, vücudun diğer bölümlerine yayılma veya dağılma yeteneğine sahip hücre'lerin anormal büyümesinin sonucudur.

<span class="mw-page-title-main">Yemek borusu kanseri</span>

Yemek borusu kanseri, boğaz ile mide arasında uzanan ve özafagus olarak da bilinen yemek borusundan kaynaklanan bir kanser türüdür. Sık görülen belirtiler arasında yutma güçlüğü ve kilo verme sayılabilir. Diğer belirtilere örnek olarak yutma sırasında ağrı, ses kısıklığı, köprücük kemiği etrafındaki lenf bezlerinin şişerek büyümesi, kuru öksürük ve muhtemelen kanlı öksürük ya da kan kusma (hematemez) verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Elaine Thompson-Herah</span>

Elaine Thompson Jamaikalı kısa mesafe koşucusu. 2015 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 4 x 100 metre bayrak yarışında altın madalya kazanan Jamaika kadın bayrak takımının bir parçası olarak yer almış ve 200 metrede ise gümüş madalya kazanmıştır. Rio de Janeiro'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'nda Thompson, 100 metrede 10.71 saniye 200 metrede ise 21.78 saniyelik derecesiyle altın madalya kazanarak, Seul'de düzenlenen 1988 Yaz Olimpiyatları'nda hem 100 metrede hem de 200 metrede altın madalya kazanan Florence Griffith Joyner'den sonra sprint dublesi yapmayı başaran ilk kadın sprinter olmuştur. Thompson şu anda 100 metrede kadınlarda tüm zamanların en hızlı 4. derecesine, 200 metrede ise en hızlı 5. derecesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Peyton Royce</span> Avustralyalı güreşçi (d. 1992)

Cassie McIntosh, Avustralyalı profesyonel güreşçi. Şu anda WWE'nin gelişim aşaması olan NXT'de Peyton Royce ring adıyla güreşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2015 CONCACAF Altın Kupa</span>

2015 CONCACAF Altın Kupa, 7-26 Temmuz tarihleri arasında ABD ile Kanada'nın ev sahipliğinde düzenlenen 23. CONCACAF Altın Kupa turnuvasıdır. 12 takımın katılımıyla gerçekleştirilen turnuvanın final maçında Jamaika'yı 3-1'lik skorla yenen Meksika, turnuva tarihindeki 10. şampiyonluğunu elde etti. Bu sonuçla Meksika, Rusya'da düzenlenecek 2017 FIFA Konfederasyonlar Kupası'na katılacak CONCACAF temsilcisinin belirlenmesi için 2013 CONCACAF Altın Kupa şampiyonu Amerika Birleşik Devletleri ile bir play off maçı oynamaya da hak kazandı. Jamaika ise turnuva tarihinde bu aşamaya kadar yükselen ilk Karayip ülkesi oldu. Şampiyona, 2003'teki turnuvadan sonra ilk kez bir üçüncülük maçına da sahne oldu. Amerika Birleşik Devletleri'ni, normal ve uzatma süresi 1-1 sona eren üçüncülük maçında, penaltı vuruşlarındaki 3-2'lik skorla yenen Panama, turnuvayı üçüncülükle tamamladı.

Tarania C. Clarke, Jamaikalı kadın millî futbolcudur.

Jamaika kadın milli ragbi birliği takımı, Jamaika'yı ragbi birliğinde temsil eden ulusal bir spor takımıdır. 2000 yılında ilk yedili uluslararası maçlarını, 2003 yılında ilk testlerini oynadılar. Dünya sıralamasında 40,52 puanla 31. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">James P. Allison</span>

James Patrick Allison, Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi'nde immünoloji profesörü ve başkanı ve immünoterapi platformunun yönetici direktörü olan Amerikalı bir immünolog ve Nobel ödüllü bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jamaika-Türkiye ilişkileri</span> Jamaika ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Jamaika-Türkiye ilişkileri, Jamaika ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasında büyükelçilik yoktur ancak Türkiye'nin Havana Büyükelçiliği Jamaika'ya akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Stratum bazale</span>

Stratum bazale, memelilerde derinin dışını örten beş katmanlı epidermisin en derin katmanıdır.