İçeriğe atla

Simon etkisi

Psikoloji biliminde Simon etkisi, uyaran ve tepkinin aynı tarafta ve farklı tarafta olduğu denemeler arasında tepkinin doğruluğunda ya da reaksiyon süresinde bir fark olduğunu söyleyen bulgudur. Uyaran ve tepki zıt taraflarda olduğunda tepkiler genellikle daha yavaştır ve daha az doğrudur. Terimin ismi, bu etkiyi 1960'larda ilk ortaya atan J. R. Simon'dan gelmektedir. Simon'ın etkiyle ilgili orijinal açıklaması, uyaranın kaynağına doğru tepki vermeye doğuştan bir eğilimin olduğu yönündedir.

O sırada var olan basit bilgiyi işleme modellerine göre, bu sürecin üç aşaması vardır: uyaranı tanımlama, tepki seçimi, tepkinin yürütülmesi ya da motor aşaması. Simon Etkisinin genellikle tepki seçme aşamasında meydana gelen müdahaleyi içerdiği düşünülür. Bu, alanda daha iyi bilinen Stroop Etkisini ortaya çıkaran müdahaleye benzer ancak aslında ondan daha farklıdır.

Orijinal Deney

Simon'ın orijinal çalışmasında ışıklar (uyaran) dönen dairesel bir panele konumlandırıldı. Bu düzenek, yatay düzlemden uzak bir şekilde farklı farklı derecelerde döndürüldü. Simon uzamsal ilişkideki bir farklılığın, yanıt anahtarlarına bağlı olarak, performansı etkileyip etkilemediğini görmek istedi. Aynı zamanda yaş da reaksiyon süresini etkileyen muhtemel bir faktördü. Tahmin edildiği gibi, grupların reaksiyon süreleri ışık uyaranının konumuna bağlı olarak artış gösterdi (yaş bir faktör değildi). Reaksiyon süresi %30 oranına kadar arttı (Simon & Wolf, 1963).

Fakat, Simon etkisi olarak bilinen etkinin ilk gerçek ispatı olarak görülen deney Simon ve Rudell (1967) tarafından yapıldı. Burada, katılımcılar sağ veya sol kulaklarına rastgele bir şekilde verilen sağ ve sol sözcüklerine tepki verdiler. İşitsel konum bu görevle bütünüyle alakasız olsa da, katılımcılar uyaranın yönü ile istenen yanıt aynı yönde değilse (örneğin, eğer sağ kulaklarına verilen sol sesine tepki vermeleri gerekiyorsa) reaksiyon gecikmesinde belirgin artış gösterdiler.

Yöntem

Tipik bir Simon etkisi oluşturmak için katılımcı, bilgisayar monitörünün ve üzerinde katılımcının basabileceği iki düğme bulunan bir panelin önüne yerleştirilir. Katılımcıya ekranda kırmızı bir şey gördüğünde sağdaki düğmeye, yeşil bir şey gördüğünde soldaki düğmeye basması gerektiği söylenir. Katılımcıya uyaranın yerini göz ardı etmesi ve yanıtlarını beliren şeyin rengine göre vermesi gerektiği söylenir.

Katılımcılar genellikle panellerinin sağındaki düğmeye basarak ekranın sağ tarafında görünen kırmızı ışıklara daha hızlı tepki verirler (uyumlu denemeler). Genellikle tepki verme süreleri, kırmızı uyaran ekranın sol tarafında gözüktüğünde ve katılımcılar panellerin sağındaki düğmeye (uyumsuz denemeler) basmak zorunda olduğundan yavaşlar. Aynı durum, ancak tam tersi, yeşil uyaran için de geçerlidir.

Bu durum, uyaranın ekrandaki konumu ile paneldeki düğmelerin fiziksel konumunun görevle ve doğru cevapla alakası olmamasına rağmen gerçekleşir. Sonuçta görev, sadece objenin rengine (yani kırmızı ya da yeşil) dikkat edilerek uyumlu düğmeye basılmasını gerektirir, onun ekrandaki yerine göre değil.

Açıklama

Simon'un kendisine göre (1969), uyaranın konumu, görevle alakası olmasa da, otomatik 'uyarıcının kaynağına doğru tepki verme' eğilimi sebebiyle tepki seçimini direkt olarak etkiler. Her ne kadar farklı etkenler önerilmiş olsa da (Hommel,1993), Simon etkisinin açıklamaları genelde karar vermenin tepki seçimi aşamasında gerçekleşen müdahaleye referans verir. Nörolojik olarak, çatışma gözlemlemeden sorumlu olduğu düşünülen dorsolateral prefrontal korteksin veya anterior cingulate korteksin müdahalesi olabilir. Simon etkisi, katılımcı bilginin alakalı olduğunun farkında olmasa bile, konum bilgisinin görmezden gelinemeyeceğini ve karar vermeyi etkileyeceğini gösterir.

Cevap seçimi için mantıklı argüman:

Simon etkisindeki zorluğun muhakemenin tepki seçimi aşamasında yaşandığı söylenir. Bunun asıl sebebi uyaran tanıma aşamasını ve yürütme aşamasını ortadan kaldıran iki faktördür. Uyaran tanıma aşamasında, katılımcı bilişsel olarak bir uyaranın yalnızca var olduğunun farkında olmalıdır. Katılımcı görme engelli değilse, bu aşamada herhangi bir hata gerçekleşmez. Aynı şekilde, yürütme aşamasında da herhangi bir hata veya gecikme olamaz çünkü aksiyon bir önceki aşamada (cevap seçim aşaması) çoktan kararlaştırılmıştır ve başka herhangi bir karar verme bu aşamada yer almaz. (örn. ikinci aşamaya geri dönmeden cevabınızda herhangi bir değişiklik yapamazsınız.)

Pratik Uygulamalar

Simon etkisinin bilgisi insan-makine arayüzleri tasarımında faydalıdır. Örneğin, uçak uçuş kabinleri, bir kişinin bir duruma hızlı tepki vermesini gerektirir. Eğer bir pilot bir uçak uçuruyorsa ve sol motorda bir problem varsa, iyi bir insan-makine arayüz tasarımı olan bir uçak (çoğu buna sahiptir), sol motor için olan gösterge ışığını sağ motor için olan gösterge ışığının sol tarafına konumlandıracaktır. Bu arayüz, insanların vermeleri gereken cevaplarla eşleşen türde bilgi sergileyecektir. Eğer bu ters yönde olsaydı, pilot hatalı cevaplamaya daha yatkın olabilir ve yanlış motoru ayarlayabilirdi.

Referans

  • Simon, J. R., and Wolf, J. D. (1963). Choice reaction times as a function of angular stimulus-response correspondence and age. Ergonomics, 6, 99–105.
  • Simon, J. R. & Rudell, A. P. (1967). Auditory S-R compatibility: the effect of an irrelevant cue on information processing. Journal of Applied Psychology, 51, 300–304.
  • Simon, J. R. (1969). Reactions towards the source of stimulation. Journal of experimental psychology, 81, 174–176.
  • Bernard Hommel (1993). "Inverting the Simon effect by intention: Determinants of direction and extent of effects of irrelevant spatial information". Psychological Research. 55 (4): 270–279. doi:10.1007/bf00419687.
  • Bernard Hommel (1993). "Inverting the Simon effect by intention: Determinants of direction and extent of effects of irrelevant spatial information". Psychological Research. 55 (4): 270-279. doi:10.1007/bf00419687. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Roger Wolcott Sperry</span>

Roger Wolcott Sperry, bölünmüş beyin çalışmalarıyla ünlü bir nöropsikologtur. Bu çalışmalar sayesinde David Hunter Hubel ve Torsten Nils Wiesel ile birlikte 1981 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştır.

Bu madde, Yıldız Geçidi evrenindeki yıldız gemilerini içeren bir listedir.

Psikolojide, Stroop etkisi, uyaranlardaki uyumsuzluk nedeniyle bir görevin reaksiyon süresinde gecikmenin meydana geldiği bilişsel etkileşimin bir göstergesidir.

Psikofizik nicelik bakımından, fiziksel uyaranın ve etkilediği algı ve hislerin arasındaki ilişkiyi inceler. Psikofizik, "uyarıcı ile algının arasındaki ilişkinin bilimsel çalışmasıdır ya da tam olarak "anlayış sürecinin, öznenin deneyimlerinin veya davranışlarının değişken özelliklerinin bir veya birden fazla fiziksel boyutların uyarıcılığındaki analizidir." diye tanımlanmıştır." Psikofizik, ruhi olanla fiziki olan arasındaki münasebetleri, deneysiz olarak inceler. Psikofiziğe göre, beden ve zihin iki farklı ama birbiri ile etkileşim içinde olan; birbirini değiştiren/dönüştüren, bir yapıda hareket etmektedir.

Otokinetik etki deneyi, algısal bir etki olan otokinetik etkiden faydalanarak grup içi sosyal normların oluşumunun incelemek üzere Muzaffer Şerif Başoğlu tarafından 1935 yılında gerçekleştirilmiş bir araştırmadır.

<span class="mw-page-title-main">Zune Pad</span>

Zune Pad, Zune 4, 8, 16 ve Zune 80, 120 için birincil kontrol mekanizmasıdır. Buna "Squircle" denir. Pad, bu cihazın kullanıcılarına birkaç parmakla parmak hareketleriyle uzun bir şarkı listesinde gezinmelerine, sonra parçaları seçmek veya ses seviyesini değiştirmek için düğmesine basmağa olanak verir. Microsoft tarafından ikinci nesil Zune sürümü için tasarlandı. Zune 30 için mevcut değildir. Bu, iPodda iPod click wheel mekanizmasına benzer.

iPad Mini 2

iPad Mini 2 Apple tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan ikinci nesil iPad Mini tablet bilgisayardır. iPad Mini 'in yerini alan iPad Mini 2 modeli birinci nesil iPad Mini ile hemen hemen aynı bir tasarıma sahiptir, ancak içerdiği revizyonları, A7 sistemli bir çip ve 2,048 x 1,536 çözünürlüklü Retina Ekranı gibi içeriyor. iPad Mini 2, büyük boy kardeşi olan iPad Air ile neredeyse aynı donanıma sahiptir. Apple 12 Kasım 2013'te iPad Mini 2'yi Uzay Gri ve Gümüş renkleriyle sessizce serbest bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Facebook beğenme butonu</span>

Facebook beğenme düğmesi, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta bir beğenme butonu özelliğidir. İlk olarak 9 Şubat 2009 tarihinde etkinleştirildi. Beğen düğmesi, kullanıcıların durum güncellemeleri, yorumlar, fotoğraflar ve videolar, arkadaşların paylaştığı bağlantılar ve reklamlar ile kolayca etkileşimde bulunabilmelerini sağlıyor. Bir kullanıcı tarafından tıklandığında, belirlenen içerik o kullanıcının arkadaşlarının Facebook Haber akışında görünür ve bu düğmede, bu kullanıcıların tam veya kısmi bir listesi dahil olmak üzere içeriği beğenen kullanıcıların sayısı da görüntülenir. Benzer düğme Haziran 2010'da yorumlara genişletildi. "Beğenmekten vazgeç" düğmesine sahip olup olmamaya dair kapsamlı bir test ve yıllarca süren soruların ardından, Facebook dünya çapında 24 Şubat 2016 tarihinde kullanıcılara yeni "Tepkiler" getirdi. Kullanıcıların "Harika", "Haha", "Wow", "Üzgün" veya "Kızgın" dahil olmak üzere önceden tanımlanmış beş duygudan birini kullanma seçeneği için benzer tuşa uzun basmalarını sağlar. Mayıs 2017'de tepkiler de yorumlara genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Tork yönlendirmesi</span>

Tork yönlendirmesi, özellikle önden çekişli araçlarda, motor torkunun direksiyon üzerindeki istenmeyen etkisidir. Örneğin, ağır hızlanma sırasında direksiyon, sürücüyü rahatsız edebilecek şekilde bir tarafa doğru çekilebilir. Etki, ya direksiyonda çekilme hissi ya da aracın istenen yoldan sapması şeklinde kendini gösterir. Tork yönlendirmesi, sol ve sağ tahrik tekerleklerinin temas yerlerindeki kuvvet farklarıyla doğrudan ilişkilidir. Motor ve tekerlekler arasındaki yüksek toplam redüksiyon oranı, yüksek motor torku veya ikisinin oluşturduğu bir kombinasyon nedeniyle, tahrik tekerleklerine yüksek torklar uygulandığında bu etki daha belirgin hale gelir. Tork yönlendirmesi, direksiyon geri tepmesinden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zaman algısı</span>

Zaman algısı, psikolojide, bilişsel dilbilimde ve nörobilimde, birinin belirsiz olayların süresinin algılanması ve olayların gelişmesi ile ölçülen öznel deneyime veya zaman duygusuna atıfta bulunan bir çalışma alanıdır. İki ardışık olay arasındaki algılanan zaman aralığı algılanan süre olarak adlandırılır . Başka bir kişinin zaman algısını doğrudan deneyimlemek veya anlamak mümkün olmasa da, böyle bir algı nesnel olarak incelenebilir ve bir dizi bilimsel deney yoluyla çıkarılabilir. Bazı zamansal yanılsamalar zaman algısının altında yatan sinirsel mekanizmaları ortaya çıkarmaya yardımcı olur.

Dikotik (ikili) dinleme, seçici dikkati ve işitme(duyma) sistemi içinde beyin fonksiyonunun lateralizasyonunu araştırmak için yaygın olarak kullanılan psikolojik bir testtir. Dikotik (ikili) dinleme testi bilişsel psikoloji ve sinirbilim alanlarında kullanılır.

Bölünmüş beyin ya da bilinen adıyla kallosal sendrom, beynin iki yarı küresini birbirine bağlayan korpus kallosum kesildiğinde ortaya çıkan bir tür kopukluk sendromu. Bu sendrom beynin yarı küreleri arasındaki bağlantıyı bozarak veya bu bağlantıya müdahale ederek meydana gelen semptomların bir birleşimidir. Bu duruma sebep olan cerrahi operasyon korpus kallosumun enlemesine kesilmesini içerir ve genellikle dirençli epilepsiyi tedavi etmek için son çaredir. Başlangıçta kısmi kallosotomi yapılır. Bu operasyon başarılı olmazsa, epileptik nöbetlerin yarattığı şiddeti ve nöbetlerin şiddetli seyretmesini azaltarak kazayla fiziksel yaralanma riskini hafifletmek için tam kallosotomi yapılır. Kallosotomileri yapılmadan önce epilepsi farmasötik yollarla tedavi edilir, ameliyattan sonra ise nöropsikolojik değerlendirmeler sıklıkla yapılır.

Hazırlama etkisi, bir uyarana maruz kalmanın, bilinçli bir rehberlik ya da niyet olmaksızın bir sonraki uyarana tepkiyi etkilediği bir olgu. Örneğin, HEMŞİRE kelimesi DOKTOR sözcüğünü takip ederek EKMEK sözcüğünü takip etmekten daha çabuk tanınır. Hazırlama, algısal, çağrışımsal, tekrarlayıcı, pozitif, negatif, duyuşsal, anlamsal veya kavramsal olabilir. Bununla birlikte, araştırma henüz hazırlama etkilerinin süresini kesin olarak belirlememiştir, ancak başlangıcı neredeyse anlık olabilir.

Broadbent'in filtre modeli, dikkatle ilgili bir erken seçme teorisi.

<span class="mw-page-title-main">Kokteyl partisi etkisi</span>

Kokteyl partisi etkisi; beynin, kişinin işitsel dikkatini belirli bir uyarıcıya odaklayıp, diğer bir dizi uyaranı filtreleyerek dışarıda bırakma becerisini ifade eden kavramdır. Tıpkı gürültülü bir partiye katılan bir kişinin ortam gürültüsünü yok sayarak tek bir sohbete odaklanabilmesi gibi. Dinleyiciler, hem farklı uyaranları farklı akışlara ayırma hem de daha sonra hangi akışların kendileri için en uygun olduğuna karar verme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle, kişinin duyusal belleğinin kişi farkında olmadan tüm uyaranları ayrıştırdığı ve ayrı bilgi parçalarını dikkat çekmelerine göre sınıflandırdığı öne sürülmüştür. Bu etki çoğu insanın tek bir sesi izleyip, diğerlerini görmezden gelmelerine izin veren mekanizmadır. Bir başka ifadeyle, dikkat yöneltilmeyen uyaranda geçen önemli kelimelerin hemen tespit edilebilmesine, örneğin birinin bir gürültü içinde kendi adı geçtiği zaman bunu fark etmesine, dair fenomenini tanımlar.

Hick kanunu veya Hick-Hyman yasası, İngiliz ve Amerikalı psikologlar William Edmund Hick ve Ray Hyman'ın adını taşıyan; bir kişinin olası seçimler sonucunda bir karar vermesi için geçen süreyi açıklayan kanundur. Buna göre seçimlerin sayısını artırmak karar süresini logaritmik olarak artırmaktadır. Hick-Hyman yasası, seçim tepkisi deneylerinde bilişsel bilgi kapasitesini değerlendirir. Hick-Hyman yasasında belirli bir miktarda biti işlemek için harcanan zaman miktarı, bilgi edinme oranı olarak bilinir.

Artikülatör baskılama, hatırlanacak bir öğe sunulurken konuşarak bellek performansını engelleme sürecidir. Çoğu araştırma, artikülatör baskılamayı bir kişiye kısa bir süre sonra hatırlanması için bir kelime listesi sunulurken, o kişinin alakasız bir şeyi tekrar tekrar yüksek sesle söylemesiyle ifade eder. Kişi alakasız sesi tekrarlarken dört aşama yaşar: konuşmaya niyet, konuşmayı planlama, ses veya kelimeyi telaffuz etme ve işitsel geri bildirim alma.

Bilişsel taklit, sosyal öğrenme alt biçimi ve taklit alt türüdür. Bilişsel taklit motor ve vokal taklitle kontrast oluşturur. Diğer tüm taklit şekillerinde olduğu gibi, bilişsel taklit bir başkasının uyguladığı kuralları veya yanıtları öğrenmeyi ve kopyalamayı içerir. Motor ve bilişsel taklit arasındaki en temel fark, gözlemci tarafından öğrenilen ve kopyalanan kuralın türüdür. Bu nedenle, tipik bir taklitle öğrenme deneyinde katılımcıların nesneler üstünde yeni eylemleri veya yeni spesifik hareket dizinlerini kopyalaması gerekirken, bir bilişsel taklit paradigmasında katılımcıların belirli hareket ve hareket kalıplarından bağımsız olarak yeni bir kuralı taklit etmesi beklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sony Xperia 5</span>

Sony Xperia 5; Sony tarafından satılmış ve üretilmiş, Sony Xperia ailesine ait Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Sony'nin amiral gemisi Xperia serisinin bir parçası olan cihaz, 5 Eylül 2019'da yıllık IFA etkinliğinde tanıtılmıştır. Cihaz, Sony Xperia 1'in daha ucuz ve daha ufak olan versiyonudur. Sony Xperia XZ2 Compact ve