İçeriğe atla

Simon Wiesenthal Center

Simon Wiesenthal Center binası, 2001

Simon Wiesenthal Center (SWC) 1977 yılında Haham Marvin Hier tarafından kurulan bir Yahudi insan hakları örgütüdür.[1][2][3] Misyonuna göre, "Holokost’u araştıran ve nefreti tarihsel ve günümüz bir bağlamda araştıran küresel bir insan hakları örgütüdür. Merkez, anti-Semitizm ile karşı karşıya, nefret ve terörle mücadele ediyor, insan haklarını ve saygınlığını destekliyor, İsrail’in yanında duruyor, güvenliği savunuyor ve dünya çapında Yahudilerin ve gelecek nesiller için Yahudi Soykırımı derslerini öğretiyor. ”[4]

Simon Wiesenthal Center, Los Angeles, Kaliforniya'da merkezi bir konumdadır. Birleşmiş Milletler, UNESCO ve Avrupa Konseyi'nde sivil toplum kuruluşu (STK) olarak akredite edilmiştir.

Simon Wiesenthal Center, seçilmiş yetkililer, ABD ve yabancı hükûmetler, diplomatlar ve devlet başkanları ile görüşerek çeşitli kamu ve özel kuruluşlarla sürekli olarak etkileşime girer. Simon Wiesenthal Center, Nazi savaş suçlularının kovuşturulmasını desteklemekte ve aşırılık yanlısı gruplara, neo-Nazizm ve İnternetten nefretle mücadele etmektedir. Simon Wiesenthal Center ayrıca Soykırım ve hoşgörü eğitimine de katılmaktadır. "Kampüs Sosyal Yardım" bölümü, Kampus Koalisyonu (ICC) İsrail’in bir parçasıdır.[5]

Eylül 2011'de Simon Wiesenthal Center tarafından alınan bir ipucunda László Csatáry, Macaristan'nın başkenti Budapeşte'de bulunmuş ve adresi Temmuz 2012'de gazeteciler tarafından açığa çıkarılmıştır. Daha sonra Simon Wiesenthal Center'ın en çok aranan Nazi savaş suçluları listesine eklenmiştir. Simon Wiesenthal Center tarafından kendisi hakkında hazırlanan bir dosyada, Csatáry 1941'de Kassa'dan 300 kişinin sınır dışı edilmesini sağlamıştır.[6]

Simon Wiesenthal Center'a adı verilen Nazi avcısı Simon Wiesenthal ile Hier'in ilişkisi 1980'lerde kötüleşti ve 1993'te Wiesenthal, Yönetim Kuruluna Hier'in kuruluştan çıkarılması için başarısızlıkla sonuçlanan bir dilekçe vermiştir.[7]

Kaynakça

  1. ^ Rose, Binyamin (14 Ekim 2015). "It all Begins with Words". Mishpacha, 580. s. 24. 
  2. ^ Goclowski, Marcin (22 Şubat 2018). "Jewish NGO Simon Wiesenthal Center considers travel advisory for..." Reuters. 2 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2018. 
  3. ^ "Simon Wiesenthal Center". UNESCO (İngilizce). 1 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2018. 
  4. ^ "Understand Simon Wiesenthal Center's Mission". Wiesenthal.com. 25 Kasım 2018. 13 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2018. 
  5. ^ "Campus Outreach | Simon Wiesenthal Center". www.wiesenthal.com. 27 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2020. 
  7. ^ Segev, Tom (2010). Simon Wiesenthal: The Life and Legends. Jonathan Cape. s. 361, 455. ISBN 978-0-224-09104-6. 19 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Siyonizm</span> Yahudilerin ana vatanına dönüş projesi

Siyonizm, tarihî İsrail Toprakları olarak tanımlanan topraklarda bir Yahudi devletinin asırlar sonra yeniden kurulmasını destekleyen, savunan ve Yahudi milliyetçiliğini temel alan ideolojik fikir hareketidir. Modern Siyonizm, 19. yüzyılın sonlarında Orta ve Doğu Avrupa'da ulusal bir canlanma hareketi olarak hem şiddetlenen antisemitizm dalgalarına tepki olarak hem de "Yahudi Aydınlanması" olarak da bilinen Haskala'ya bir cevap olarak ortaya çıktı. Kuruluşundan çok kısa bir süre sonra varlıklı Yahudi soyluların ilgisini çeken hareket, Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrol ettiği Filistin'de sürdürülebilir bir Yahudi devletini, 1900 yıl sonra tekrar yaratmayı amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Eichmann</span> Holokostun önemli organizatörlerinden biri olan Alman Nazi komutanı

Otto Adolf Eichmann, Hitler'e sunduğu "Yahudi Sorununun Nihai Çözümü" önerisiyle Holokost'un en büyük organizatörlerinden biri olmuş Alman-Avusturyalı SS-Obersturmbannführer'di.

<span class="mw-page-title-main">David Ben-Gurion</span> İsrailin ilk başbakanı

David Ben-Gurion veya David Grün, İsrail'in ilk başbakanı ve İsrail Devleti'nin kurucusudur. 14 Mayıs 1948'de Tel Aviv'de İsrail Bağımsızlık Bildirgesi'ni okumuş ve 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda ülkenin liderliğini yapmıştır. 1942 yılında New York'ta düzenlenen Biltmore Konferansı'nın programını hazırlayan kişi oldu. Ayrıca Gurion, hükûmetteki görevinden ve daha sonra Knesset'ten ayrıldıktan sonra Ulusun Atası payesi ile onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<span class="mw-page-title-main">İftira ve İnkârla Mücadele Birliği</span>

İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği, İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği anlamına gelir. 1913 yılında B'nai B'rith örgütü tarafından ABD'de kurulmuştur. Kuruluş senedinde açıklanan gayeleri, " Yahudi toplumuna karşı yapılan karalamaları durdurmak, karalama sebeplerine ve inanışlarına itiraz etmek ve gerekiyorsa karalamala eylemlerini kanun önüne getirmektir."

Aribert Ferdinand Heim, Dr. Ölüm lakabıyla tanınan Avusturya asıllı Alman doktor.

Venezula'daki Yahudilerin tarihi, bir grup marranonun Caracas ve Maracaibo'da yaşadığı 17.yy'ın ortalarına kadar dayanır. Fakat, Venezuela'daki Yahudi cemaati 19.yy'ın ortalarına kadar kurulmadı. 2008 yılından beri Hugo Chávez ile Yahudi cemaati arasındaki gerginlik nedeniyle ülkedeki Yahudi nüfusunun beşte biri yakın zamanda ülkeyi terk etti.

<span class="mw-page-title-main">Porajmos</span>

Porajmos, Roman Kırımı veya Çingene Soykırımı, II. Dünya Savaşı'nda Nazi yönetimince gerçekleştirilen Çingenelere yönelik soykırımdır. Kelime anlamı olarak yok etme ve yıkım anlamına gelen Porajmos veya Pharrajimos ve yine toplu katliam anlamındaki Samudaripen kelimeleri bu soykırımı ifade etmede kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sándor Képíró</span> Novi Sad Katliamına önderlik eden Macar siyasetçi (1914-2011)

Sándor Képíró Macar güçleri tarafından işlenen savaş suçlarıyla suçlanan, II. Dünya Savaşı sırasında bir jandarma yüzbaşısıydı ve suçsuz bulundu.

Søren Kam II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Waffen-SS'sinde bir Danimarkalı komutandı. Danimarka'da cinayet işledi ve Simon Wiesenthal Center tarafından en çok aranan Nazi savaş suçluları arasında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">İmha kampı</span>

İmha kampları, II. Dünya Savaşı dönemindeki Holokost sırasında Nazi Almanyası tarafından milyonlarca Yahudiyi sistematik bir şekilde öldürmek için inşa ettirilmiştir. Polonyalılar, savaştaki Sovyet esirleri ve Çingeneler gibi diğer etnik gruplar da imha kamplarında öldürülmüştür. İmha kamplarındaki kurbanlar en çok gaz odalarında öldürülmüştür. Öldürülmeler ya bu özel amaç için yapılmış kalıcı tesislerde ya da gaz kamyonetlerinde gerçekleşmiştir. Auschwitz-Birkenau ve Majdanek gibi bazı Nazi toplama kampları, 1945 yılında savaşın bitiminden önceki dönemde ikili bir amaca hizmet etmiştir: zehirli gazla imha ve açıktan ölmek üzere olan insanları çok yoğun bir şekilde çalıştırma.

<span class="mw-page-title-main">Schutzmannschaft</span>

Schutzmannschaft, Yardımcı Polis (kelimenin tam anlamıyla: "koruyucu" veya "bekçi birimleri"; veya kısaca Schuma, Heinrich Himmler'in II. Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği ve Baltık devletlerinin işgali sırasında Ordnungspolizei'e bağlı olarak 25 Temmuz 1941'de kurduğu işbirlikçi yardımcı polis birimi. 1941’in sonunda Schutzmannschaft birimlerinde yaklaşık 45.000 kişi görev yaptı. 1942 yılında yaklaşık 300.000 Schutzmannschaften mensubu sayısıyla, savaşta çatışanların yaklaşık yarı sayısına ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">László Csatáry</span> Macar siyasetçi (1915-2013)

László Csatáry, Macar vatandaşı ve Nazi savaş suçlusuydu. 1948'de Çekoslovak mahkemesi tarafından ölüme mahkûm edildi. 2012'de adı Simon Wiesenthal Center'ın en çok aranan Nazi savaş suçluları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Milivoj Ašner</span>

Đuro Milivoj Ašner Nazilerin müttefiki olan Ustaşa rejimi altında ırkçı yasaları uygulamak ve yüzlerce Sırp, Yahudi ve Çingene'yi sınır dışı edilmesi ve sınır dışı etmekle suçlanan Hırvatistan Bağımsız Devleti'nde bir polis şefiydi. Simon Wiesenthal Center'ın en çok aranan Nazi savaş suçluları listesinde ve İnterpol'ün de en çok aranan listesinde 4. sıradaydı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Holokost'u Anma Günü</span>

Uluslararası Holokost’u Anma Günü, II. Dünya Savaşı döneminde gerçekleşen Holokost trajedisini anan, uluslararası bir anma günüdür ve Ocak ayının 27’sine denk gelir. Nazi rejimi ve işbirlikçileri tarafından gerçekleştirilen, 6 milyon Yahudi ve diğer 11 milyon insanın hayatına mal olan soykırımı anar.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi Getto Polisi</span>

Yahudi Gettosu Polisi veya Yahudi Polis Servisi, yerel Judenrat tarafından Nazi gettolarında örgütlendirilmiş yardımcı polis birimleriydi.

Nazi avcısı, Yahudi Soykırımı'na karıştığı iddia edilen eski nazilerin veya kısaca SS olarak bilinen nazilerin silahlı paramiliter örgütü Schutzstaffel üyelerinin ve nazi işbirlikçilerinin izini süren ve bu kişiler hakkında genellikle savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili davalarda kullanılmak üzere delil toplayan kişidir. Önde gelen nazi avcıları arasında Simon Wiesenthal, Tuviah Friedman, Serge Klarsfeld, Beate Klarsfeld, Ian Sayer, Yaron Svoray, Elliot Welles ve Efraim Zuroff bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Efraim Zuroff</span> Amerikalı tarihçi

Efraim Zuroff, Nazi ve faşist savaş suçlularının yargı önüne çıkarılmasında kilit rol oynamış, Amerika doğumlu İsrailli bir tarihçi ve Nazi avcısıdır. Kudüs'teki Simon Wiesenthal Center ofisinin direktörü olan Zuroff, Wiesenthal Merkezi için dünya çapındaki Nazi savaş suçları araştırmalarının koordinatörüdür ve en çok aranan Nazi savaş suçlularının bir listesini içeren dünya çapındaki Nazi savaş suçlularının soruşturulması ve kovuşturulmasına ilişkin yıllık "Durum Raporu"nun yazarıdır.

Alman Ekipman İşleri, II. Dünya Savaşı sırasında merkezi Berlin'de olan, Schutzstaffel'in (SS) sahibi olduğu ve işlettiği bir Nazi Alman savunma yüklenicisiydi. Alman işgali altındaki Avrupa'da, Nazi toplama kamplarından ve işgal altındaki Polonya'daki Yahudi gettolarından esir köle emeğini sömüren, el konulmuş fabrikalar ve kamp atölyelerinden oluşan bir ağdan oluşuyordu. Deutsche Ausrüstungswerke, Alman ordusunu beklenmedik bir kârla doğu cephesinde botlar, üniformalar ve malzemelerle donattı ve ahşap ve metal malzemelerin yanı sıra demiryolu hatları ve yük trenlerinde yeniden yapılanma çalışmaları sağladı.

Holokost'un zaman çizelgesi, aşağıda listelenen olaylarda ayrıntılı olarak açıklanmıştır. İbranice Shoah olarak da anılan Holokost, yaklaşık altı milyon Avrupalı Yahudinin Nazi Almanyası ve onun İkinci Dünya Savaşı işbirlikçileri tarafından öldürüldüğü bir soykırımdı. Yaklaşık 1.5 milyon kurban çocuktu. Avrupa'da yaşayan dokuz milyon Yahudinin üçte ikisi öldürüldü. Aşağıdaki zaman çizelgesi, Amerika Birleşik Devletleri Holokost Anıt Müzesi de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan derlenmiştir.