İçeriğe atla

Simon Simonyan

Simon Simonyan
Simon Simonian near his "Sevan" publishing house in Beirut
Doğum11 Mart 1914(1914-03-11)
Ayıntab, Osmanlı imparatorluğu
Ölüm11 Mart 1986 (72 yaşında)
Beyrut, Lübnan
MeslekYazar, Öğretmen
MilliyetErmeni
VatandaşlıkOsmanlı Ermenisi, Lübnanlı

Simon Simonyan (Ermeni: Սիմոն Սիմոնյան, 11 Mart 1914, Ayıntab - 11 Mart 1986, Beyrut), Ermeni yazar, öğretmen.[1]

Hayatı

11 Mart 1914 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Ayıntab şehrinde doğdu. Genç yaşlarda Lübnan'da bulunan "Kilikya Ermeni Katalikosluğu"nun faaliyetlerine katılmış, ayrıca Lübnan'daki Ermeni okullarında ders vermiştir. Ermeni diline ve tarihine dair birkaç ders kitabı yazmıştır. 1950’lerde yazdığı Ermeni tarihi kitabı Hayots Badmutyun Kudüs’te ders kitabı olarak okutulmuştur.[2] 1958 yılında "Spruk" (Սփիւռք) dergisini kurmuş uzun süre onun editörlüğünü yapmıştır.[3] Bir süre Sevan Yayınevinin yöneticiliğini yaptı. İki sayı çıkan Sevan dergisinin de yönetimini üstlenmiştir.[4]

Simonyan'ın geleneksel Ermeni partileri ile ilişkileri gergindi, çünkü o farklı siyasi çizginin taraftarıydı. 1960 yılları arasında SSCB'ye gitti. Burada Ermeni milliyetçiliğinin gelişmesi yönünde çalışmalara katıldı.

ASALA'nın siyasi çizgisinin geliştirilmesinde büyük katkıları oldu. 11 Mart 1986 yılında 72 yaşında Beyrut'ta öldü.

Kaynakça

  1. ^ "Çankaya'dan Beyrut'a bir 'Antranik Paşa' hikâyesi". www.agos.com.tr. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2016. 
  2. ^ "12 Eylül'den Unutulan Bir Mağduriyet Öyküsü: Manuel Yergatyan". www.azbilmisozneler.com/2015/11/12-eylulden-unutulan-bir-magduriyet.html. 10 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2016. 
  3. ^ Migliorino, Nicoloa (2008). (RE)CONSTRUCTING ARMENIA IN LEBANON AND SYRIA (İngilizce). Berghahn Books. ss. sayfa: 123, 124. ISBN 978-1845453527. 
  4. ^ Tuğlacı, Pars. Arşivlenmiş kopya. s. 347. 14 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beyrut</span> Lübnanın başkenti ve en büyük şehri

Beyrut, Lübnan'ın başkentidir. Nüfusu 1,5 milyonun üzerinde olan Beyrut, deniz etkisinden biraz korunan bir körfezin kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Paşa</span> Türk asker ve siyasetçi

Ahmed Cemâl Paşa, Türk siyaset adamı ve asker, İkinci Meşrutiyet döneminde İttihat ve Terakkî Cemiyeti'nin üç liderinden biridir. Özellikle Üç Paşalar İktidarı olarak da bilinen, 1913-1918 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun iç ve dış siyasetinin belirlenmesinde etkin rol oynamıştır. 11 Mart 1914 ve 14 Ekim 1918 tarihleri arasında bahriye nâzırlığı, 7 Aralık 1913 ve 21 Mart 1914 tarihleri arasında ise nâfia nazırlığı görevini üstlenmiştir. I. Dünya Savaşı'nda Suriye-Filistin Cephesi'nin komutanı olarak görev yaptı. 1915 yılında Türklere saldıran çetelere destek Ermenilerin sürgün edilmesini planlayanlardan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Refik el-Hariri</span> Eski Lübnan Başbakanı

Refik Bahaddin el-Hariri, Lübnanlı iş insanı ve Lübnan'ın eski Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">John Dolmayan</span>

John Dolmayan, Lübnan Ermenisi asıllı Amerikalı söz yazarı ve System of a Down grubunun bateristi.

<span class="mw-page-title-main">D. Mehmet Doğan</span> Türk yazar ve gazeteci

D. Mehmet Doğan, Türk yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Ortaç</span> Türk yazar

Yusuf Ziyaettin Ortaç, Türk şair, yazar, edebiyat öğretmeni, yayımcı ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan İç Savaşı</span> 1975 yılında Lübnanda meydana gelen iç savaş

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Andranik Ozanyan</span> Ermeni gerilla ve siyasetçi (1865-1927)

Andranik Toros Ozanyan veya Antranig Paşa veya Voyvoda Antranik, Osmanlı Ermenisi gerilla lideri, Rus Ordusunda Ermeni gönüllülerinden oluşan birliklerden birinin komutanı.

Ayetullah el-Uzma Muhammed Hüseyin Fazlullah ünlü bir Şii ve Müslüman din adamıydı. Lübnan'daki İslamcı örgüt olan Hizbullah ile bağlantısı olduğu ileri sürülmekteydi. Kimi araştırma kuruluşları kendisini Lübnan'daki Hizbullah örgütünün ruhani lideri olarak kabul etmekteydi. Şeyh Fadlallah'ın kendisi Hizbullah'la ilişki içinde olduğu iddialarını yalanlamıştır.

Kevork Açemyan - Ermeni siyasetçi. ASALA örgütünün kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Yervant Odyan</span> Ermeni-Osmanlı şair (1869-1926)

Yervand Odyan, Osmanlı gazeteci, mizah yazarı.

İmad Fayiz Muğniye, İslami Cihad ile Hizbullah'ın üst düzey kurucu üyelerinden biriydi. Avrupa Birliği ile FBI En Çok Aranan Teröristler listesinde yer alan İmad Muğniye, Mossad ile CIA tarafından 12 Şubat 2008 tarihinde Şam'ın Kafr Susa semtinde gerçekleştirilen bombalı araç saldırısıyla öldürülmesine kadar Hizbullah'ın askeri ve istihbari güvenlik aygıtlarının liderliğini üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Me'mun el-Küzberi</span> Suriyeli avukat, akademisyen ve siyasetçi (1914-1998)

Me'mun el-Kuzberî, Suriyeli siyasetçi, başbakan ve devlet başkanı vekili.

Krikor Saliba, Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ı 28 Ocak 1982 tarihinde öldüren Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları üyesi suikastçı.

<span class="mw-page-title-main">Antun Sadi</span>

Antun Sadi Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi'ni kurucusu Lübnanlı bir politikacı, filozof ve yazar. Suriye'yi doğal parçası saydığı komşu bölgelerle birleştirmeye çalışmıştır.

Massoud "Poussy" Achkar, Lübnanlı bağımsız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Etel Adnan</span>

Etel Adnan, Lübnan asıllı Amerikalı şair, ressam, yazar ve entelektüel.

Hovann Simonian Ermeni tarihi, coğrafyası ve kültürü konusunda çalışmalar yapan Ermeni kökenli İsviçreli akademisyendir. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde ders vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye Sancağı</span> Osmanlı Suriyesinin valiliği

Lazkiye Sancağı ya da Lazikiyye Sancağı, Beyrut Vilayeti'nin en kuzeyinde yer alan bir Osmanlı sancağıydı. Sınırları doğuda Suriye Vilayeti içinde yer alan Hama Sancağı, batıda Akdeniz, kuzeyde Halep Vilayeti ve güneyde Trablus Sancağı arasında uzanmaktaydı. Sancağın başkenti Lazkiye şehriydi. 1914 yılında nüfusu 144.447 kişiydi. Sancak; Lazikiyye, Cebele, Markab ve Sahyûn olmak üzere toplam dört kazadan oluşuyordu.