İçeriğe atla

Simon Agopyan

Simon Agopyan
Genel bilgiler
Diğer ad(ları)Simeon Hagopyan
Doğum1857
Kostantiniyye, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm16 Mayıs 1921 (64 yaşında)
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Defin yeriŞişli Ermeni Mezarlığı
UyrukOsmanlı Ermenisi
AlanıResim
Sanat eğitimiSanâyi-i Nefîse Mektebi
Katıldığı akımlarOryantalizm

Simon Agopyan (veya Simon Agopian, ErmeniceՍիմոն Հակոբյան, Batı Ermenice: Սիմոն Յակոբեան Simeon Hagopyan, 1857, Kostantiniyye - 16 Mayıs 1921, İstanbul) önde gelen Osmanlı Ermenisi manzara ve portre ressamı, öğretmen.

İlk yılları ve eğitimi

Simon Agopyan, 1857 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'un Samatya semtinde doğdu.[1] İlk öğrenimini Narlıkapı'daki Horenyan Okulunda ve Samatya'daki Sahakyan Okulunda tamamladı. Ermeni ressam Telemak Ekserciyan'dan özel ders aldı ve 1888'de Sanâyi-i Nefîse Mektebinden mezun oldu. Agopyan, Akademide okurken ressam Arşak Fetvacıyan ile sınıf arkadaşıydı.

Kariyeri

Yeni Cami'nin mahfilini betimlediği Eminönü'ndeki İmparatorluk Galerisi adlı çalışmasıyla birincilik ödülü alan Agopyan, bir süre çeşitli okullarda resim öğretmenliği yaptı. Daha sonra şehzadelerle soylulara ders vermek üzere saraya davet edildi. Bu tablo daha sonra geç Osmanlı dönemi mimarlarından Alexandre Vallaury tarafından satın alındı. 1895 yılına kadar Samatya'daki atölyesinde çalışmalarına devam etti ve daha sonra Beyoğlu'nda çalışmaya başladı.[2]

Agopyan, 1883'ten itibaren Üsküdar'daki Berberyan ve Mezburyan okullarında ve Taksim Meydanı yakınlarındaki Esayan Ermeni Okulu'nda resim öğretmenliği yaptı. Babasının portresi Marsilya Sanat Festivali'nde sanatçıya birincilik ödülü kazandırdı. Sokullu Mehmed Paşa Camisi'nin medresesini betimlediği tualini bir Fransız sanatçı tarafından satın alındı. 1896'da Beyoğlu'nda 331 Cadde-i Kebir'de bulunan Angelidis mağazasında eserlerinin teşhiri yapıldı ve eserleri son olarak Societa Italiana'da sergilendi. Agopyan, Osmanlı şehzadelerine ve diğer amatörlere resim dersleri verdi ve öğrencilerinden birisi de ressam Vahram Manavyan idi.

Simon Agopyan, 16 Mayıs 1921 tarihinde İstanbul'da 64 yaşında hayatını kaybetti ve cenazesi Şişli Ermeni Mezarlığı'na defnedildi.[3]

Çalışmaları

Simon Agopyan'ın önemli eserleri arasında; Vanlı Dilenci Kadın, Galata Köprüsü'nde Hamallar, Eski Bir Türk Sokağı, Müslüman Dilenci, V. Mehmed'in (1909-1918) Portresi,[4] Sultan II. Abdülhamid'in Portresi, Sultan Abdülaziz'in Ortaköy'deki Selamlığı gibi birçok eseri sayılabilir.[5] Eğitimci Reteos Berberyan'ın portresi, Üsküdar Mihrimah Sultan Camii Avlusunda Bir Derviş Dilencisi, Kadırga'daki Sofulu Seyyid Mehmed Paşa Camii Medresesi, Mahmud Şevket Paşa'nın portresi,[6] Şehir Surlarının Yanında bir Hanımefendi[7] diğer önemli eserleri arasında yer almaktadır. Ahmed Muhtar Paşa'nın ailesi tarafından görevlendirilen Gazi Ahmed Muhtar Paşa'nın Doğu Cephesindeki Altı Zaferi (1910) adlı eserinde bir dizi Osmanlı askeri başarılarını resmetti.[8]

Ayrıca simitçi, balıkçı, baca temizleyicisi gibi İstanbullu esnafı resmettiği tabloları da envanterine dahil etti. Agopyan ayrıca dini konuları da resmetti. Timoteos ve Parthugiemeos gibi havarileri resmetti ve Surp Kevork Kilisesi'nin fresk resimlerinden bazılarını yaptı.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Mayda Saris (22 Şubat 2021). "Simon Hagopyan". Paros Yayıncılık. 28 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2022. 
  2. ^ Kürkman, Garo (2004). Armenian Painters in the Ottoman Empire, 1600-1923 (İngilizce). Matüsalem Uzmanlık ve Yayıncılık. ISBN 978-975-92015-3-1. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2022. 
  3. ^ Davidian, Vazken Khatchig (15 Aralık 2014). "Portrait of an Ottoman Armenian Artist of Constantinople". Études arméniennes contemporaines (İngilizce) (4): 11-54. doi:10.4000/eac.648. ISSN 2269-5281. 12 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2022. 
  4. ^ Seyfi Başkan. Son Dönem Osmanlı Resminde Figüratif Anlayış ve Tarih Yorumu. Erdem İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. s. 9. 12 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2022. 
  5. ^ "Plunder, Famine and Destitution: The Figure of the Beggar from Van". Agos (İngilizce). 12 Mayıs 2016. 12 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2022. 
  6. ^ "Türk Sanatında Siyasi Portreler | Rh Müzayede". www.rhmuzayede.com. 13 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2022. 
  7. ^ "Bonhams : Simon Agopian (Armenian, 19th century) A lady by the city walls, Istanbul 28.5 x 43.8 cm. (11 1/4 x 17 1/4 in.)". www.bonhams.com. 26 Ekim 2005. 25 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2022. 
  8. ^ 9. Milletlerarası Türk sanatları kongresi: bildiriler : 23-27 Eylül 1991, Atatürk Kültür Merkezi-İstanbul. Kültür Bakanlığı. 1991. ISBN 978-975-17-1487-9. 12 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fahrünnisa Zeyd</span> Türk ressam

Fahrünnisa Zeyd Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Yirmisekizzade Mehmed Said Paşa</span> 136. Osmanlı sadrazamı

Yirmisekizzade Mehmet Said Paşa veya diğer tanınan adıyla Mehmed Said Efendi, III. Osman saltanatında 25 Ekim 1755 - 1 Nisan 1756 tarihleri arasında beş ay yedi gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Gentile Bellini, Rönesans döneminde Venedik'te yaşamış İtalyan bir ressamdır. 1478'de Venedik Cumhuriyeti tarafından Fatih Sultan Mehmet'in Portresini yapmak üzere İstanbul'a gönderilmiştir.

Sokolluzade Lala Mehmed Paşa I. Ahmed saltanatı döneminde 26 Temmuz 1604 - 21 Haziran 1606 tarihleri arasında bir yıl on ay yirmi altı gün sadrazamlık yapmış ve devletin çeşitli kademelerinde hizmet vermiş bir Osmanlı devlet adamıdır. 1595 yılında dokuz gün sadrazamlık yapmış Tekeli Lala Mehmed Paşa ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yirmisekiz Mehmed Çelebi</span> Osmanlı devlet adamı

Yirmisekiz Mehmed Çelebi, Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Şeker Ahmet Paşa</span> Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat

Şeker Ahmet Paşa, Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat. Asıl adı Ahmet Ali'dir.

<i>Fausto Zonaro</i> İtalyan ressam (1854–1929)

Fausto Zonaro, İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Ali Rıza</span> Türk ressam

Hoca Ali Rıza, Türk ressam. Asker Ressam Kuşağı’nın bir üyesi olan Hoca Ali Rıza, 1914 Kuşağı ressamlarının hocası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Muhittin Sebati</span>

Muhittin Sebati Türk ressam ve heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Resim ve Heykel Müzesi</span> Ankaradaki sanat müzesi

Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde, Namazgâh tepesinde bulunan sanat müzesi ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Halil Şerif Paşa</span>

Halil Şerif Paşa, 19. yüzyılda yaşamış bir Osmanlı devlet adamı, diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Vanmour</span>

Jean-Baptiste Vanmour veya diğer kullanımıyla Jean-Baptiste van Mour, tür resimleri, portreleri ve tarihsel yapıları konu alan resimleriyle tanınan Flaman asıllı Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Şahan Natali</span>

Şahan Natali, Ermeni Devrimci Federasyonu'nun üyesi ve Nemesis Operasyonu'nun yöneticilerinden biri olan Ermeni yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Simon Simonyan</span>

Simon Simonyan, Ermeni yazar, öğretmen.

Mari Gerekmezyan, Ermeni asıllı Türk heykeltıraş ve öğretmen. Türkiye'nin ilk kadın heykeltıraşlarından biri olarak kabul edilir.

Ferik Tevfik Paşa Türk asker, ressam. İlk Türk ressamlarındandır. Osmanlı'da Batılı anlamda resim sanatını başlatan öncü isimlerin en başında anılabilecek Ferik Tevfik Paşa sarayda yetişmiştir. "Asker ressamlar" olarak anılan, Ferik İbrahim Paşa, Tevfik Paşa, Servili Ahmet Emin ve Osman Hamdi, Osmanlı'da Batı anlam ve tekniğindeki resim sanatının ilk temsilcileri, bir bakımdan da klasikleri olmuştur.

<i>Kozbekçi Mustafa Ağa ve Maiyeti</i>

Kozbekçi Mustafa Ağa ve Maiyeti veya Kozbekçi Mustafa Ağa ve Beraberindekiler, İsveçli ressam Georg Engelhard Schröder'in 1727-1728 tarihleri arasında tamamladığı tablosudur. Eser, İstanbul'daki Pera Müzesi'nin Oryantalist Resim Koleksiyonu 'nda sergilenmektedir.

Arşak Abrahami Fetvacıyan Ermeni sanatçı, ressam ve tasarımcıdır. Antik Ani kentini resmettiği suluboya resimleri ve Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin para ve posta pullarını (1918-1920) tasarlamasıyla bilinir. 20 seneden uzun bir süre sanatla uğraşan Fetvacıyan, kilise, manastır, saray ve şapelleri tasvir ettiği 2.000'den fazla eser üretmiştir. Karakalem ve suluboya çalışmalarının yanında Ermeni portreleri de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Diran Çırakyan</span>

Diran Çırakyan veya İndra Ermeni asıllı Osmanlı şair, yazar, ressam ve öğretmen. Servet-i Fünûn dergisi için önemli rol oynadı ve sonunda Ermeni Soykırımı'nın kurbanı oldu.