İçeriğe atla

Simla Sunay

Simla Sunay Özdemir (d. 1976, İstanbul) Yazar, eleştirmen ve mimar.

2001’den beri grafik tasarım ve mimarlık yapan Sunay'ın kadın araştırmaları alanında çalışmaları vardır. Öyküleri çeşitli edebiyat dergilerinde yayımlanır. 2006 yılından beri çocuk edebiyatı alanında ürünler verir.

Yaşamı

1976 yılında İstanbul'da doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde öğrenim gördü.[1] İlk çocuk öyküleri öğrenci iken 1995 yılında yayımlandı. 1998 yılında mimarlık eğitimini derece ile tamamladı, 2001’de yüksek mimar unvanını aldı.[2]

Yazıları Arkitekt, Arkitera, YEM, Mimarist, Mimarlık Dergisi, Beyond İstanbul, Amargi, Başka Haber, Bianet, Deli Kadın, Kültür Servisi, K24, Duvar gibi mecralarda yayımlandı. 2014-2016 yılları arasında Deli Kadın dergisinin kapaklarını tasarladı. Öyküleri Varlık, Parşomen, Sözcükler, Dünden Bugüne Edebiyat Dergisi, Yokuş Yol’a, Sarnıç, Öykülem, İletişim Takvimi, Öykü Gazetesi gibi dergilerde yayımlandı.

2006 yılında Güneşten Sarı Baldan Tatlı adlı ilk çocuk romanını yayımladı. Dar gelirli göçmen ailelerin çocuklarıyla 2007-2008 yıllarında bir resim ve öykü atölyesi yürüttü. Çocuklara kent ve mimarlık bilinci kazandırmak amacıyla İstanbul'da 2007'den itibaren çeşitli projeler gerçekleştirdi.[3] Atölyeler sırasında kaynak kitapların eksikliğini hisseden sanatçı,[4] Bedri Rahmi Eyüboğlu'nu çocuklarla tanıştırmayı amaçlayan Mavi’nin Mutluluğu adlı bir çizgi roman yazdı. Çizimlerini Gökçe Akgül'ün yaptığı eser, 2012 "En İyi Çizgi Roman Ödülü"nü kazandı. 2019'dan beri Burcu Yılmaz ve Hafize Çınar ile birlikte hazırladıkları köşede çocuk yayıncılığının örnekleri hakkında değerlendirmeler yayımlamaktadır.[5]

2018 yılından itibaren bir İsveç-Türkiye organizasyonu olan Kadın Yazısı Edebiyat Festivali'nin organizasyon yer aldı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi ve İstanbul Mimarlar Odası Kadın Çalışma Grubu’nda yer almaktadır. Gönüllü olarak çalışmalarını TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde sürdürmeye devam etmektedir.[6][7]

2018-2019 arasında Özlem Türkdoğan ile birlikte kadınların ibadet etme hakkı üzerine bir araştırma yaptı. Mekânda Adalet Derneği bursu ile gerçekleşen “Camilerin Toplumsal Cinsiyet ve Mekân Odaklı İncelenmesi” adlı araştırma projesinin bulgularını 2019'da sundu.[8]

Eserleri

Yayımlanan öyküleri

  • (2007) Kronometre, Varlık Dergisi
  • (2008) Hazırlık Odası, Parşomen Dergisi
  • (2012) Duvar, Sözcükler Dergisi, Mart-Nisan
  • (2012) Dünya, Dünden Bugüne Edebiyat Dergisi, 4. Sayı
  • (2012) YazıHane, Dünden Bugüne Edebiyat Dergisi, 5. Sayı
  • (2012) Yol, Sözcükler Dergisi, Temmuz Ağustos
  • (2015) Cadde, Sarnıç Dergisi, Mayıs-Haziran
  • (2015) Yarık, Sözcükler Dergisi, Ocak-Şubat
  • (2015) Cer Dairesi, Sözcükler Dergisi, Temmuz-Ağustos
  • (2015) Manzara, Sözcükler Dergisi, Eylül-Ekim
  • (2018) Yeni Yaşam, İletişim Takvimi
  • (2018) Yalancı İçin Bir Boşluk, Öykülem, Kış
  • (2018) Ayı Merdiveni, Öykü Gazetesi, Mayıs

Çocuk edebiyatı

Çocuk romanı

  • Güneşten Sarı Baldan Tatlı
  • Kafrika’nın Gölgeleri-Güneşten Sarı Baldan Tatlı-2

Resimli öykü

  • Dağ Kaşındı
  • Yürüyen Çınar
  • Çeşme ve Rüzgâr
  • Çizmeyi Bilseydim

Çizgi roman

  • Mavi’nin Mutluluğu

Edebiyat

  • (2013) İçbahçe, Aylak Adam Yayınları
  • (2015) Virgülün Şikâyeti, Aylak Adam Yayınları

Kaynakça

  1. ^ "Simla Sunay Özdemir". Arkimeet.com sitesi, 2014. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2021. 
  2. ^ Şahin, Seval. "Simlâ Sunay ile İçbahçe ve Virgülün Şikâyeti Üzerine". Acikradyo.com.tr. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Cumartesi Buluşmaları: Simla Sunay". Mimarist.org sitesi, 2019. 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Mavi'nin mutluluğu bizim mutluluğumuz". Antipopuler.wordperss.com 25 Ocak 2013. 9 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Vitrindekiler, bugün çocukların!". Cumhuriyet.com, 22 Nisan 2020. 29 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2021. 
  6. ^ Sunay, Simla. "Simla Sunay". Mimarist. 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Sunay, Simla. "Simla Sunay". Açık Radyo. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ ""İyileştirmeye Değer Bir Hikâyemiz ve Yaramız Var"". Sivilsayfalar.org, 2 Temmuz 2019. 7 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

Şükrü Sunay Akın,, Türk şair, yazar, gazeteci, araştırmacı ve tiyatro oyuncusu.

Ali Teoman, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlar Odası</span>

Mimarlar Odası 1954 yılında çıkarılan 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği yasası ile kurulmuştur. Yasa, Mimarlar Odasına şu görevleri vermektedir:

Murathan Çarboğa, Türk şair.

Doğan Hasol,, mimarlık doktoru, yüksek mühendis mimar. Mimarlık, kentleşme, kent ve mimarlık sosyolojisi gibi mimarlığın farklı alanlarında faaliyet gösteren Hasol, çağdaş Türk mimarlığının en önemli temsilcilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Temel Akarsu</span>

Hikmet Temel Akarsu, romancı, öykücü, hiciv ve oyun yazarı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesini bitirdi. Pen Club, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Mimarlar Odası üyesidir.

Ali Topuz, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Nezihe Meriç</span> Türk yazar (1925-2009)

Nezihe Meriç, Türk yazardır.

Seza Kutlar Aksoy, Türk çocuk kitapları yazarıdır.

İkinci Ulusal Mimari Akımı veya Yeni Yöreselcilik, 1939 ile 1950 yılları arasında Türkiye’de etkisini göstermiş ve dönemin yükselen totaliter ve milliyetçi düşünce ve üsluplarından etkilenmiş bir mimarlık üslubudur.

<span class="mw-page-title-main">Afife Batur</span>

Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.

Prof. Dr. Leman Cevat Tomsu, Türk mimar, akademisyen.

Azize Sibel Gönül Türk mimar ve siyasetçi.

Mualla Eyuboğlu Anhegger, Türk mimar.

Aslı Tohumcu, yazar, şair ve çevirmen.

Neslihan Önderoğlu, Türk yazar.

Ahmet Uysal, Türk şair, yazar, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Şahinler</span>

Orhan Şahinler, modernizm ve brütalizm akımından eserler vermiş Türk mimar ve yazar. Üsküdar Vapur İskelesi, Türkiye Cumhuriyeti Lizbon Büyükelçilik binası ve 2021'de yıkılan İstanbul Ticaret Odası Binası başta olmak üzere birçok mimari eserin mimarı ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin 1978-1982 yılları arasındaki akademi başkanı ve rektörüdür. Orhan Şahinler, Türkiye'deki mimar-hoca geleneğinin son temsilcilerinden kabul edilmekteydi.