İçeriğe atla

Simha Tora

Simha Tora (İbranice: שִׂמְחַת תורָה “Tora ile neşelenmek”), bir yıllık toplu Tora okuma döngüsünün sona erdiğini ve yeni döngünün başladığını işaret eden kutlamadır. Simha Tora, Yahudi Kutsal Kitap Günleri olan Şemini Atzeretlerden (sekiz toplanma günü) biridir. Kutlama, Sukot bayramına müteakip Tişri ayında (Gregoryen takvim’de Eylül ortası ya da Ekim başı) gerçekleşir.

Tevrat Rulosu

Simha Tora’nın ana kutlamaları sinagogdaki sabah ve akşam ayinlerinde yapılır. Simha Tora, birçok Ortodoks ve muhafazakâr cemaat için, Tevrat parşömenlerinin sandıktan çıkarılıp gece okunduğu tek zamandır. Simha Tora sabahı, Tesniye’nin son peraşası ve Yaradılış’ın ilk peraşası okunur. Bu her iki durumda, sandıklar açılırken ibadete katılanlar, oturdukları yerden kalkıp Tevrat parşömenleriyle birlikte şarkı söylerler ve dans ederler. Bu neşeli kutlama genelde saatler sürer. Bu sabah ayinine özgü bir şey olarak, sinagogdaki bütün erkek katılımcılar (bazı Ortodoks ve Ortodoks olmayan cemaatlerde erkek ve kadın üyeler) Tevrat okuma onuruna ulaşmak için çağrılır. Katılan bütün çocuklar için de ayrıca özel bir aliya yapılır.

Bayram zamanı ve süresi

İbrani takviminde, sonbahardaki Sukot bayramının (Eylül ayının sonları-Ekim ayı ortaları) hemen ardından Şemini Atzeret gelir. İsrail’in dışında yaşayan Ortodoks ve muhafazakâr toplumlarda, Şemini Atzeret iki günlük bir bayramdır ve Simha Tora kutlamaları ikinci gün yapılır. Halaha’ya göre iki günde resmî olarak Şemini Atzeret’ken ilk gün Şemini Atzeret, ikinci gün ise ‘Simha Tora’ olarak anılır. Bu durum cemaatle okunan dualara yansır.

İsrail’de, Şemini Atzeret ve Simha Tora aynı günde kutlanır. Reformist cemaatlerde, İsrail’de olmasalar bile, bayram aynı şekilde kutlanır. İsrail’deki birçok toplumda, bayramdan hemen sonraki aksam Hakafot Shniyot (ikinci Hakafa) vardır. Bu gün, diasporadaki Simha Tora akşamıdır. Hakafot Shniyot, diasporadaki Yahudi halklarının arasındaki dayanışmayı gösterir. Bu âdet, eski Tel Aviv hahambaşı Rav Yeddia Frankel tarafından başlatılmıştır.[1]

Akşam Kutlamaları

Simha Tora kutlamaları, akşam ayiniyle başlar. Sinagogdaki bütün Tevrat parşömenleri, sandıktan çıkarılır ve yedi tur (hakafot) tapınak etrafında taşınır. Her hakafanın aslında tapınağın etrafını bir tur dolaşması gerekirken, Tevrat’larla yapılan danslar ve şarkılar bazen uzun sürebilir ve sinagogu taşıp sokaklara geçebilir.

Ortodoks ve muhafazakâr Yahudi sinagoglarında, her turda Tanrı’ya; Hoshiah Na “Kurtar bizi” ile başlayıp Aneinu B'yom Koreinu “Sana seslendiğimiz günde bize cevap ver” nakaratıyla biten birkaç melodili dua ile yakarır cemaat. Ayrıca, hakafalar esnasında, geleneksel ilahiler, ayinle ilgili ayetler, Tevrat’la ve Tanrı’nın yüceliği ilgili şarkılar ve Davud’un Evi’nin ile Kudüs’teki tapınağın yenilen kurulması için dualar okunur ve söylenir. Cemaatler ayrıca popüler olan diğer şarkıları da söylerler. Çocuklara bayraklar, şekerler ve armağanlar verilir. Dansın enerjisi ve kutlamanın neşesi, cemaatin genel mizacına göre değişir.

Ortodoks sinagoglarda, danslar genelde erkekler ve çocuklar tarafından yapılır, çok küçük kızlar da babalarının sırtında dansa katılabilirler. Kadınlar ve büyük kız çocuklar genelde kendi dans çemberlerini oluşturur ya da ayrılan kısmın mechitza diğer tarafından izler. Muhafazakâr ve İlerici cemaatlerde, erkekler ve kadınlar beraber dans ederler. Bazı cemaatlerde, Tevrat’lar sokağa çıkarılır ve dans akşamın geç saatlerine kadar sürer.

Simha Tora Dansı

Hakafadan sonra, birçok cemaat, Tevrat’ın son peraşasının (Tesniye) V'Zot HaBerachah (Budur dua...) bir bölümünü okur. Bu bölüm genelde 33:1-34:12’dır ama sinagogun âdetlerine göre değişebilir.

Sabah kutlamaları

Sabah ayini, diğer Yahudi bayramlarınınki gibi, özel bir bayram duası (Amidah), Hallel’in söylenmesi ve bayram Musaf ayini içerir.

Erken haham duaları

Birçok cemaatte, Simha Tora sabah ayininde diğer bayram sabahı ayinlerinden farklı olarak gerçekleşen rituel, Şaçrit ayininin bir parçası olan Din Adamı Dualarıdır. Kutlamalardan öncedir ve Tevrat okumalarının başıyla bağlantılıdır. Bu rituelin erken olmasının sebebi Kiduş’un Simha Tora ayininin bir parçası olmasıdır. Tevrat, din adamları duasının sarhoşken yapılmamasının gerektiğini emrettiğinden, bu dua alkol dağıtılmadan önceki bir zamana alınmıştır.[2] Bazı cemaatlerde, din adamları, bu duayı Musaf ayini esnasında yapar. Bazı cemaatler sert içkileri ve ferahlatıcı diğer içkileri dans esnasında servis eder.

Tevrat okuma ve âdetler

Hakafa ve danslardan sonra 3 Tevrat parşömeni okunmuş olur. Önce Tesniye peraşasının son kısmı okunur ve sonrasında Yaradılış kitabının ilk bölümü, ikinci parşömenden okunur. Tesniye peraşasını okuma aliyasına (şerefine) sahip olan erkeklere Chatan Torah (Tevrat’ın damadı) ve kadınlara Kallat Torah (Tevrat’ın gelini) denir. Simha Tora’da bütün cemaat üyelerini Tevrat’tan okumayla şereflendirmek bir gelenektir. Bazen bunu gerçekleştirmek için, gerekli kısımlar tekrar tekrar okunur. Bazen zaman kazanmak için okuma grupları oluşturulur. Başka bir gelenek ise bütün çocukları okumaya çağırmaktır.

Tarihi

Simha Tora ismi, yakın zamanlara kadar kullanılmıyordu. Simha Tora, Talmud’da Şemini Atzeret olarak adlandırılır. Simha Tora’da dans etme geleneği Babil döneminden gelir.

9. yüzyılda, bazı Avrupalı Yahudi toplumları, peygamberlerden kalma özel bir okuma yaparlardı. 14. yüzyılda, Yaradılışın okunması eklendi okumalara. Güney Avrupa ülkelerinde Tevrat parşömenlerini sandıktan çıkarıp her bir parşömene bir ilahi söylemek genel bir âdet oldu. Kuzey Avrupa ülkelerinde Tesniye’yi okumayı bitirenler, sinagoga para yardımında bulunurdu. Ortodoks cemaatlerde bütün erkeklerin Tevrat’tan okumaları gelenek hâline geldi. Muhafazakâr cemaatler bu geleneğe kadınları da eklediler.

Yahudi kimliğinin sembolü

20. yüzyılda, Simha Tora, Yahudi kimliğini dışa vurma sembolü halini aldı. Sovyetler Birliğindeki toplu Simha Tora kutlamaları (1973) gibi. Simha Tora’da sokaklara çıkıp dans etme, Dünya’nın birçok yerinde gelenek oldu.[3]

Simha Tora’da söylenen şarkılar

  • Ashrei Ha'am Shekacha Lo
  • Toras Hashem Temima
  • Moshe Emes Visoraso Emes
  • Baruch Hu Elokeinu Shebaranu Lichvodo
  • Yisroel V'oraysa V'kudsha B'rich Hu Chad Hu
  • Ashrei Mi She'amalo Batorah
  • V'af Al Pi Sheyismahmay'a
  • Anah Avda D'kudsha B'rich Hu
  • V'taher Libeinu L'avdacha B'emes
  • Achas Sha'alti Mei'eis Hashem
  • Ashreinu Mah Tov Chelkeinu

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2012. 
  2. ^ SIMCHAT TORAH 1 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Chabura-Net
  3. ^ Zenner, Walter P. Persistence and Flexibility: Anthropological Perspectives on the American Jewish Experience. SUNY Press, 1988. p.85


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yahudilik</span> tek tanrılı etnik bir İbrahimî din

Yahudilik, Yahudi milletinin kolektif inancını, kültürünü, hukukî kurallarını ve medeniyetini içeren etnik bir dindir. İlk İbrahimî din olmasının yanı sıra insanlık tarihindeki en eski dinler arasında da yer alan Yahudilik, monoteizm temelli dinlerin ilk örneğidir. Yahudilik, riayetkâr Yahudiler tarafından "Avraham'ın YHVH ile yaptıkları sözleşmenin bir ifadesi" olarak yorumlanır. Geniş metinleri ve uygulamaları, çeşitli teolojik pozisyonları ve örgütlenme biçimlerini kapsayan Yahudilik, bir İbrani felsefi görüşü olmakla birlikte aynı zamanda bir dünya görüşüdür. Torah, Tanah'ın bir parçasıdır ve Midraş ile Talmud gibi ikincil metinlerle birlikte temsil edilen tamamlayıcı bir sözlü geleneğin parçasıdır. Dünya çapındaki toplam 14 ila 15 milyon takipçisi ile Yahudilik, en büyük onuncu dindir.

<span class="mw-page-title-main">Tevrat</span> Tanahın ilk beş kitabı

Tevrat, İbrani Kutsal Kitabı'nın ilk beş kitabının, yani Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar ve Tesniye kitaplarının derlemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hamursuz Bayramı</span> Mısır’da kölelikten kurtarılan Antik İsraillilerin göçünü anan Yahudi bayramı

Pesah, Fısıh veya Hamursuz Bayramı, bir Yahudi bayramı ve festivalidir. Mısır'da kölelikten kurtarılan Antik İsraillilerin göç hikâyesini anar. Pesah, Yahudi takvimindeki Nisan ayının 15. günü başlar, bu tarih Kuzey Yarım Küre’de bahara denk gelir ve bayram 7 veya 8 gün kutlanır. Yahudi bayramları arasında en çok kutlanan bayramlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yom Kippur</span> Yahudilik için bir dinî bayram

Yom Kippur, Yahudiliğin en mukaddes bayramıdır. Var olan şahsi günahlar için Yahudiler tarafından oruç tutularak tövbeler edilir. Gregoryen takvimine göre hesaplandığında Eylül veya Ekim aylarının farklı günlerine denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi ayin sistemi</span>

Yahudilikte günde üç vakit dua etme mecburiyeti vardır. Bunlar sabah (şahrit), öğlen (minha) ve akşam (arvit) dualarıdır. Hafta arası ve hafta sonları için okunan bu dualar sidur adı verilen yaklaşık 500 sayfalık bir dua kitabında bulunur. Kitabın yarısı yaklaşık 300 sayfa olmak üzere sabah, öğlen ve akşam üç defada okunur. Geri kalan 200 sayfa ise cumartesi günleri okunur.

<span class="mw-page-title-main">Tefilin</span>

Tefilin, Yahudilerin bayram ve şabat günleri hariç, sol kol ve başlarına taktıkları, içlerinde Tevrat'tan bölümler içeren deriden yapılmış iki küçük kübik kutucuk. Ayrıca bu kutucuğun takılma törenine verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Sinagog</span> Musevi ibadethanesi

Sinagog veya havra, Yahudilik inancına inanan Yahudi ve Samirilerin ibadet etmek için gittikleri ibadethane.

<span class="mw-page-title-main">Paskalya</span> İsanın dirilişini anmak için Hristiyanlarca kutlanan bayram

Paskalya, Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli yortu. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Diriliş Bayramı, Diriliş Pazarı ya da Kıyam Yortusu olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Roş Haşanah</span> Yahudi Bayramı

Roş Haşanah, Yahudiler tarafından kutlanan İbrani takviminin yeni yılıdır. Tanah'ta Yom Teruah olarak geçen bu günün manasal meali "haykırış (çoşku) ve devirme günü"dür.

<span class="mw-page-title-main">Sukot</span>

Barakaların Festivali veya Çadırların Festivali olarak adlandırılan, Sukot, kutsal bir bayramdır ve Tişri ayının 15. günü kutlanır. Yahudilerin Kudüs’teki tapınağa hac ettikleri üç kutsal festivalden biridir

Kohen Yahudiler'de baba tarafından Tora'daki Aaron (Harun)'un torunlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aden Yahudileri</span> Adendeki Yahudi topluluğu

Aden Yahudileri, Arap Yarımadası'nın güney ucunda, Hadramut'a sınırı olan Aden'de doğan veya Aden'de doğmuş kişilerin nesillerinden gelenlere denir. Aden, eskiden Birleşik Krallık'a ait bir liman şehriydi. Yahudilerin, burada ilk yerleşenlerden olmaları mümkündür. Bundan 500 yıldan uzun bir süre önce, Kudüs'e gelen Bartinuro'lu Rabbi Obadiah'ın yazdıklarına göre: "Eden topraklarından Yahudiler... Talmud ile pek tanışık değiller lakin sadece Rabbi Alfasi ve Rabbi Moşe ben Maymon ile [tanışıklar]". Aden Yahudilerinin hemen hemen hepsi Haziran 1947 ile Eylül 1967 arası ülkeyi terk etmişlerdir. Bugün çoğunluğu İsrail'de bir kısmı da başta Birleşik Krallık olmak üzere diğer yerlerde yaşamaktadır.

Musta'arabi Yahudiler, bugün Mizrahi olarak adlandırılan Arapça konuşan Yahudilere denir. Bu Yahudiler, 1492'de İspanya'dan kovulan Ladino konuşan Yahudilerin dindaşları olan Musta'arabilerin yanına varmasından önce, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki geniş Arap Dünyası'nda yaşadılar.

Beş megilot veya Beş tomar, Tanah'ın üçüncü ana bölümü olan Ketuvim'in içinde bulunur. Bu beş tomar, Ezgiler Ezgisi, Rut kitabı, Ağıtlar, Vaiz ve Ester kitabıdır. Bu beş kitap kısmen kısa ahit kitapları olup Yahudi geleneğinde birlikte gruplandırılmışlardır.

Yahudilikte matem Yahudiliğin klasik Tora ve rabbani metinlerindeki minhag ve mitsvaların bileşiminden türemiştir. Matemin uygulanış şekli, Yahudi cemaatinden Yahudi cemaatine çeşitlilik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Purim</span>

Purim, antik Pers İmparatorluğu'nda yaşayan Yahudilerin, Haman'ın onları öldürme planından kurtuluşunun anısına kutlanan bir bayramdır. Bu hikâye Tanah'ın Ester kitabında anlatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şavuot</span>

Şavuot, Sivan ayının 6. günü kutlanan bir Yahudi bayramıdır. Genelde Mayıs ya da Haziran ayının ilk yarısına denk gelir. Şavuot, Tanrı’nın Sina Dağı’nda toplanan İsrail milletine Tevrat’ı vermesinin yıl dönümünü anar. Tevrat’ta Şavuot ve Tanrı’nın Tevrat’ı göndermesi arasındaki ilişki açık olmamasına rağmen, Şavuot, üç hac festivalinden biridir. Omer’in Sayılması’nın Sefirat ha Omersonuçlandığını gösterir. Şavuot’un tarihi direkt olarak Hamursuz Bayram’ıyla bağlantılıdır. Tevrat’ın verdiği talimata göre, yedi haftalık ‘Omer’in sayılması’ Şavuot ile sonuçlanır. Günleri ve haftaları saymak olan bu davranış, Tevrat’ın gönderilmesine duyulan şevki ve beklentiyi anlatır. Hamursuz Bayramı’nda Yahudiler, Firavun’un kölesi olmaktan kurtarıldı; Şavuot’ta ise bu millet, Tevrat’la birlikte, Tanrı’ya hizmet etmeye bağlanmış bir millet oldu. Şavuot, İsrailliler tarafından oldukça bilinen ve kutlanan bir festivalken, diaspora Yahudiler, bu festivali çok bilmezler. Yahudi kanunlarına göre, İsrail’de bir gün, diasporada iki gün olarak kutlanır. Reformist cemaatler bir gün olarak kutlar

<span class="mw-page-title-main">Bar ve bat mitzvah</span>

Bar mitzvah, inançlı Yahudi erkek çocukları, bat mitzvah ise inançlı Yahudi kız çocukları için yapılan bir çeşit reşit olma törenidir. Erkekler için yapılan tören isminin çoğulu b’nai mitzvah, kızlar içinse b’not mitzvahdir. Yahudi hukukuna göre, Yahudi erkek çocukları, 13 yaşına geldiğinde yaptıkları eylemlerden sorumlu olurlar ve bar mitzvah ile reşit olurlar.

Kiduş,, Şabat ve Yahudi bayramlarını bereketlendirmek için şarap veya üzüm suyu üzerinde okunan bir duadır. Ayrıca, ayinden sonra ve yemekten önce Şabat veya bayram sabahları yapılan küçük bir tövbe olarak atfedilir.

Triduum ya da Paskalya’nın Diriliş Pazarı ile biten Üç Kutsal Gün