İçeriğe atla

Sima Yan

Sima Yan
Çin İmparatoru
Hüküm süresi8 Şubat 266 - 16 Mayıs 290
Sonra gelenHui
Doğum236
Ölüm16 Mayıs 290[1]

İmparator Wu (Çince: 晉武帝; pinyin: Jìn Wǔ Dì) veya asıl adıyla Sima Yan (司馬炎 Sīmǎ Yán) (MS 236-16 Mayıs 290), Jin Hanedanı'nın ilk imparatorudur. Sima Yi'nin torunu olup Wei Hanedanı hükümdarı Cao Huan'ı tahtından indirerek imparator oldu. Hükümdarlığı döneminde tüm Çin'i birleştirmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Fang Xuanling et al. Book of Jin, Volume 3, Biography of Emperor Wu
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Cao Hunan
Çin İmparatoru
MS 266–MS 290
Sonra gelen:
İmparator Hui

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çing Hanedanı</span> Doğu Asyada kurulan Çinin son imparatorluk hanedanı

Çing Hanedanı, 1644-1911 yılları arasında Çin'de hüküm sürmüş hanedandır. Kurucusu, Çin'in kuzeydoğusunda yaşayan Mançuların Aisin Gioro klanıdır; bu nedenle Mançu Hanedanı olarak da adlandırılır. Çin'in son imparatorluk hanedanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Shang Hanedanı</span> MÖ 1600 - MÖ 1027 yılları arasında Çinde Sarı Nehir deltasında hüküm sürmüş hanedanlık

Shang Hanedanı ya da Yīn Hanedanı (殷代) MÖ 1600 - MÖ 1027 yılları arasında Çin'de Sarı Irmak deltasında hüküm sürmüş hanedanlık.

<span class="mw-page-title-main">Song Hanedanı</span>

Song İmparatorluğu, Song Hanedanı ya da kısaca Song, 960'tan 1279'a kadar Çin'i yöneten hanedandır. Hanedan, Sonraki Zhou Hanedanı'nın verasetini gasp eden ve On Krallık'ın geri kalanını fetheden, Beş Hanedan On Krallık dönemini sona erdiren Taizu tarafından kuruldu. Song, kuzey Çin'deki çağdaş Liao, Batı Şia ve Kin hanedanlarıyla sık sık çatışırdı. Song, Kin Hanedanı'nın saldırılarının ardından Güney Çin'e çekildikten sonra sonunda Moğol İmparatorluğu'na bağlı Yuan Hanedanı tarafından fethedildi.

<span class="mw-page-title-main">Güney-Kuzey Hanedanları</span>

Güney-Kuzey Hanedanları dönemi, Çin tarihinde 420'de Çin'in güneyinde Liu Song hanedanının Doğu Jin Hanedanı 'nın yerini almasıyla başlayarak 589'de Siyenpilerin (Sien-pi) Puliuru boyuna mensup olan Yang Jian 'nın Sui'yi kurmasına kadarki bir dönem. Güney ve kuzey kesimlerinde ayrı hanedanların bulunduğu için bu ad verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Üç İmparatorluk</span>

Üç İmparatorluk dönemi, 220'de derbeylerden Cao Cao, Cao Pi'nin Batı Han Hanedanı'nın son imparatoru Xian di'den tahtını teslim alarak Kuzey Çin'de Vey hanedanını kurmasıyla başlayarak derbeylerden Liu Bei’nin bugünkü Sichuan’da kurduğu Şu ile yine derbeylerden Sun Jian’nun oğlu ve Sun Ce'nin küçük kardeşi olan Sun Quan Güney Çin'de kurduğu Vu olmak üzere üç ülkenin güç mücadelesi yaşadındığı dönem.

<span class="mw-page-title-main">Wei Hanedanı</span>

Wei Hanedanı, Üç İmparatorluk döneminde Çin üzerinde hakimiyet mücadelesi veren devletlerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Jin Hanedanı (265-420)</span>

Jin Hanedanı, MS 265-420 yılları arasında Çin'de hüküm süren bir hanedan idi.

<span class="mw-page-title-main">Wu Hanedanı</span> Eski bir devlet

Wu Hanedanı, Üç İmparatorluk döneminde Çin üzerinde hakimiyet mücadelesi veren devletlerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Xiang Yu</span>

Xiang Yu, Çin'in Chu devletinin hükümdarıydı. Saltanatı MÖ 232'den MÖ 202 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Cao Fang 232-274, nezaket adı Lanqing, Üç Krallık Döneminde Cao Wei Hanedanı'nın üçüncü imparatoruydu. Wei'nin ikinci hükümdarı Cao Rui’nin evlatlık oğluydu. Cao Fang, naip Sima Shi tarafından tahttan indirilmeden önce 239'dan 254'e kadar nominal bir imparator olarak hüküm sürdü ve ardından "Qi Prensi" olarak tanındı. 265 yılında Wei'nin düşüşünden sonra, Cao Fang'a Jin hanedanının İmparatoru Wu "Shaoling Dükü" unvanı verildi. 274'te öldüğünde, ölümünden sonra kendisine "Li" adı verildi, bu yüzden ölümünden sonra tam unvanı "Shaoling Dükü Li" oldu.

<span class="mw-page-title-main">Xuan (Han)</span>

Xuan, Çin'in Han Hanedanı'nın 10. imparatorudur. Saltanatı MÖ 74'ten MÖ 48 yılında ölümüne kadar sürmüştür. Bir tapınak adı alan sadece dört Batı Han imparatorundan biriydi. Saltanatı sırasında, Han Hanedanı ekonomik ve askeri olarak başarılı oldu ve bölgesel bir süper güç haline geldi ve birçokları tarafından tüm Han tarihinin zirve dönemi olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Cao Pi</span>

Cao Pi, Çin'de Wei Hanedanı'nın kurucusu ve ilk imparatorudur. Saltanatı MS 220'den MS 226 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sima Zhao</span>

Sima Zhao, Çin'in Üç İmparatorluk döneminde yaşamış siyasetçi, general ve Wei Hanedanı naibi.

<span class="mw-page-title-main">Sima Shi</span>

Sima Shi, Çin'de Üç İmparatorluk döneminde yaşamış siyasetçi ve general ve Wei Hanedanı naibiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sun Hao</span>

Sun Hao, Çin'de Wu Hanedanı'nın dördüncü ve son imparatorudur. Saltanatı MS 264'ten MS 280 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hui (Jin)</span>

Hui, Çin'de Jin Hanedanı'nın ikinci imparatorudur. Saltanatı başlangıçta MS 290'dan MS 301 yılına ve daha sonra MS 301'den MS 307 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Liu Yuan</span>

Liu Yuan, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Önceki Chao'nun kurucusu ve ilk imparatorudur. Saltanatı MS 299'dan MS 325 yılında ölümüne kadar sürmüştür.