İçeriğe atla

Sima Samar

Sima Samar
Sima Samar y. 2017
Doğum3 Şubat 1957 (67 yaşında)
Caguri ilçesi, Afganistan
MilliyetHazara
Yerine geldiğiyok
Yerine gelenHabiba Sarabi
Siyasi partiHakikat ve Adalet Partisi
Dinİslam

Sima Samar (Farsçaسیما سمر) (d. 3 Şubat 1957) ulusal ve uluslararası forumlarda tanınmış bir kadın ve insan hakları savunucusu, aktivist ve bir sosyal hizmet uzmanıdır. Aralık 2001'den 2003 yılına kadar Afganistan Kadınlar Bakanı görevini yürütmüştür. Günümüzde Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu (AIHRC) başkanı ve, 2005'ten beri, Sudan'da ki insan hakları sorunuyla ilgilenen Birleşmiş Milletler Özel Raportörüdür. 2011 yılında, yeni kurulan Hakikat ve Adalet Partisi'nin bir üyesi olmuştur.

Ödülleri

Amerika dışişleri bakanı Hillary Clinton ve Amerika Afganistan büyükelçisi Ryan Crocker Kabil'deki Amerikan konsolosluğunda Sima Samar ile buluşurken.

Dr. Sima Samar demokrasi ve insan haklarını korumaya yönelik çalışmaları için birçok uluslararası ödül almıştır,[1] örnekleri:

  • 1994 yılında topluluk liderliği için Ramon Magsaysay Ödülü;
  • 1995 yılında İsviçre'deki Dünya Ekonomik Forumu'ndan Yarınların Uluslararası Lideri Ödülü;
  • 1998 yılında Amerika'da 100 Heroines Ödülü;
  • 2001 yılının Mart ayında İsviçre'de Paul Grunninger İnsan Hakları Ödülü;
  • Voices of Courage Ödülü, New York, Haziran 2001;
  • John Humphrey Freedom Ödülü, Kanada 2001;[2]
  • Ms. magazine, Women of the Year on behalf of Afghan Women, USA Aralık 2001;
  • Ayın Kadını Ödülü, Toronto, Kanada, Aralık 2001;
  • En İyi Sosyal Çalışan Ödülü, Mailo Trust Foundation, Quetta, Pakistan Mart 2001;
  • Uluslararası İnsan Hakları Ödülü, Washington, DC Nisan 2002;
  • Özgürlük Ödülü, Barselona Temmuz 2002;
  • The Perdita Huston İnsan Hakları Ödülü 2003;
  • Profile in Courage Ödülü 2004;
  • One of A Different View's 15 Champions of World Democracy, Ocak 2008[3]
  • 2008 yılında Belçika'da Peace Prize of the City of Ieper (Ypres)
  • 2008 yılının Aralık ayında Asya Demokrasi ve İnsan Hakları Ödülü[4]
  • Honorary Officer of the Order of Canada, 2009[5]
  • 2012 yılında Right Livelihood Ödülü[6]
  • Sosyal adaletinden dolayı Mother Teresa Ödülü, Kasım 2012.[7]
  • 2013 yılında Salem Devlet Üniversitesi tarafından Honorary Doctorate.
  • 2013 Allard Ödülü, Finalist award of CDN$25,000[8]

Kaynakça

  1. ^ Honors listed in citation for the 2003 Perdita Huston Human Rights Award 1 Eylül 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. accessed at Oct 20, 2006
  2. ^ "John Humphrey Freedom Award 2009". Rights & Democracy. 2010. 9 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2011. 
  3. ^ A Different View, Issue 19, Ocak 2008.
  4. ^ "The Asia Democracy and Human Rights Award". Tfd.org.tw. 30 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2012. 
  5. ^ "Governor General announces 60 new appointments to the Order of Canada". 1 Temmuz 2009. 5 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2017. 
  6. ^ "Alternative Nobel Prize to Hazara Human Rights Activist Sima (...) - Kabul Press کابل پرس". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2016. 
  7. ^ "Mother Teresa Awards 2012". Mother Teresa Awards: A Harmony Foundation Initiatives. 29 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2014. 
  8. ^ "Allard Prize Recipient and Honourable Mentions". Allard Prize for International Integrity. Peter A. Allard School of Law. 30 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kazım Öz</span> Kürt kökenli Türk sinemacı

Kazım Öz,, Kürt sinema yönetmeni, senaryo yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Tony Kushner</span>

Tony Kushner, Amerikalı oyun yazarı, roman yazarı ve senarist. 1993'te Angels in America isimli oyunu sayesinde Pulitzer Drama Ödülü'nü aldı, daha sonra oyunu 2003'te HBO'ya uyarladı. 2005 yapımlı film Münih ve 2012 yapımlı film Lincoln'un senaryolarını yazdı. Her iki film de büyük beğeni topladı ve En İyi Uyarlanmış Senaryo dalında Oscar Ödülü adaylığı aldı. 2013 yılında Başkan Barack Obama'dan Birleşik Devletler Ulusal Sanat Madalyası aldı. Nisan 2008'de Mark Harris'le New York'ta evlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rahibe Teresa</span>

Rahibe Teresa, doğum adı Agnes Gonca Boyacı, Arnavut kökenli sosyal hizmetler gönüllüsü ve insan hakları aktivisti. İnancı Katolik'tir. Hayırsever Misyonerler'in kurucusudur. Hayırsever faaliyetlerinden ötürü 1979 yılında Nobel Barış Ödülü kendisine verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kaliopi</span>

Kaliopi Bukle, bilinen adıyla Kaliopi, Makedon şarkıcı, şarkıcı yazarı. Kariyerinde, Kaliopi kendi ismini verdiği grupta vokal olarak 80'lerde Yugoslavya ve Makedonya'da başarılar elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Malala Yusufzay</span> Pakistanlı aktivist ve Nobel Ödülünün en genç sahibi

Malala Yousafzai, Pakistanlı bir kadın eğitim aktivisti ve aynı zamanda 2014 Nobel Barış Ödülü sahibi. 17 yaşındayken, Nobel Ödülü alan en genç ve ikinci Pakistanlı ve ilk Peştundur. İnsan hakları savunuculuğuyla, özellikle de Taliban Pakistan'ının zaman zaman kızların okula gitmesini yasakladığı anavatanı Swat'ta kadın ve çocukların eğitim almasını savunmasıyla tanınır. 11 yaşından itibaren kız çocuklarının eğitim hakkını savunmaya başlamıştır. Savunuculuğu uluslararası bir harekete dönüşmüş ve eski Başbakan Şahid Hakan Abbasi'ye göre Pakistan'ın "en önde gelen vatandaşı" olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Malali Cuya</span> Afganistanlı hak savunucusu, yazar ve siyasetçi

Malali Cuya Afganistanlı aktivist, yazar, politikacı. 2005-2007 yılları arasında Afganistan Meclisinde görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Pakzad</span>

Süreyya Pakzad, Afgan kadın hakları aktivistidir. 1998'de kız çocuklarına okumayı öğretmekle başlayan ve günümüzde kadınlara barınak, danışmanlık ve mesleki eğitim sunan Kadının Sesi'ni kurdu. Örgüt, 2001 yılına kadar Taliban nedeniyle gizli çalışmıştır. Hatta okumayı öğrenen kızların iki katı kadarı, yakalanmaktan korkarak kitaplarını yakmak zorunda kaldı. 2001 yılında Kadının Sesi resmi bir STK olarak adlandırıldı ve 2002 yılında resmi olarak Afganistan hükûmetine kayıt oldu. Ayrıca Afgan anayasasının geliştirilmesine de yardımcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü</span>

Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl verilen ödül. 2007 yılından bu yana verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Debra Baptist-Estrada</span>

Debra Baptist-Estrada Belize Göçmenlik ve Milliyet Departmanında görev yapan Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü sahibi Belizeli bir liman komutanıdır. 2016 itibarıyla görevini 20 yıldır sürdürmektedir. 2015 yılında Amerikalı yetkililerle birlikte Amerika ve Avrupa’daki insan kaçakçılığını önlemek için iş birliği yapmıştır. 2016 yılında Belize'nin kuzey sınırına tayin edilen Estrada, bölgede uzun süredir uygulamaya konulmakta zorlanılan göçmenlik yasalarını yürürlüğe koymayı başarmıştır. Çalışmaları dolayısıyla ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü ile onurlandırılmıştır. Ödülünü dönemin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rodjaraeg Wattanapanit</span>

Rodjaraeg Wattanapanit, Taylandlı aktivist. Geliştirilmiş Demokrasi için Farkındalık Yaratma Platformunu kurmuştur. Platform düşüncelerin serbestçe paylaşılabileceğini savunarak, ifade özgürlüğünü savunmaktadır. . Wattanapanit aynı zamanda 2011 yılından bugüne dek Re:Public isimli bir kitap dükkanına sahiptir. 2014 yılında Wattanapanit tutumlarını düzeltmesi amacıyla askeri kampa gönderilmiş; 2015’te kamptan döndüğünde kitap dükkanını yeniden açmıştır. 2016 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülüyle onurlandırılmıştır. Bu ödülü alan ilk Taylandlı kadındır. Ödülünü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mutabar Tacibayeva</span> Özbek gazeteci ve insan hakları aktivisti

Mutabar Tacibayeva, Özbek gazeteci ve insan hakları aktivisti. Fiery Hearts Club adlı uluslararası insan hakları örgütünün kurucuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Luceyn el-Hezlul</span> Suudi Arabistanlı kadın hakları aktivisti

Luceyn el-Hezlul, Suudi kadın hakları aktivisti, sosyal medya figürü ve siyasi tutuklu. Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanmasına yönelik yasağı ihlal ettiği için birkaç kez tutuklandı ve serbest bırakıldı ve Mayıs 2018'de birkaç tanınmış kadın hakları savunucusuyla birlikte krallığı istikrarsızlaştırmak suçundan tekrar tutuklandı. Top 100 En Güçlü Arap Kadınları 2015 listesinde 3. sırada yer aldı. Eğitimini Britanya Kolumbiyası Üniversitesi Fransız Edebiyatı Bölümü'nde tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Yunus</span> Azerbaycanlı aktivist

Leyla İslam kızı Yunusova veya Leyla Yunus, Barış ve Demokrasi Enstitüsü müdürü olarak görev yapan Azeri insan hakları aktivistidir. Özellikle, adına birkaç küçük protesto düzenlediği Bakü'de zorla tahliyelerden etkilenen vatandaşlara yardım ettiği çalışmalarıyla bilinmektedir. Temmuz 2014'te Azerbaycan makamları Yunus'u, geniş çapta şüpheli görülen suçlamalarla dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığı iddialarıyla hapse attı. 13 Ağustos 2015'te 8,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Leyla Yunus, sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle 9 Aralık 2015'te tahliye edildi ve mahkeme, cezasını ertelendi.

<span class="mw-page-title-main">Nataša Kandić</span>

Nataša Kandić, Sırbistan savaş karşıtı aktivist ve insan hakları aktivist. RECOM mutabakat ağının mevcut koordinatörüdür. Ayrıca, 1992'den 2013'e kadar Belgrad'daki Yugoslavya'daki savaş suçlarıyla ilgilenen İnsani Hukuk Merkezi'nin direktörlüğünü yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Resul Caferov</span>

Resul Caferov Azeri avukat ve önde gelen insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">İntikam Aliyev</span>

İntikam Aliyev, Azeri avukat ve insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Anar Memmedli</span>

Anar Memmedli, Azerbaycan'ın önde gelen insan hakları aktivistlerinden biridir. Anar Memmedli, seçimleri gözlemleme ve izleme konusunda aktiftir ve Azerbaycan'daki yetkililerin seçimleri yapmasını defalarca eleştirmiştir. 16 Aralık 2013'te Memmedli, Ekim 2013'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik açık sözlü eleştirilerin ardından tutuklandı ve hapse atıldı. Uluslararası protestolara rağmen, Memmedli Mayıs 2014'te 5 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı. 29 Eylül 2014 tarihinde, halen gözaltındayken, Memmedli, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından insan haklarının savunulmasında "olağanüstü" eylemlerinden ötürü Václav Havel İnsan Hakları Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Ruşen Abbas</span>

Ruşen Abbas, Uygur asıllı Amerikalı aktivist. Kâr amacı gütmeyen Uygur Hareketi'nın kurucusu ve yönetici müdürüdür. Abbas, kız kardeşi Gülşen Abbas'ın 2018'de Çin hükûmeti tarafından gözaltına alınmasının ardından uluslararası aktivizmin en önde gelen Uygur seslerinden biri haline geldi.

Demokrasi ve insan hakları arasındaki ilişki, siyaset teorisyenleri tarafından kapsamlı bir şekilde tartışılmıştır. Sorunun bir kısmı, hem "demokrasi" hem de "insan hakları"nın tartışmalı kavramlar olması ve kesin tanımlarının ve kapsamlarının süregiden tartışmalara tabi olmasıdır. Görüşler arasında insan haklarının demokrasinin ayrılmaz bir parçası olarak görülmesi, insan haklarının demokrasi gerektirmesi ve her iki kavram arasında karşılıklı destek bulunması yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Oleksandra Matviyçuk</span> Ukraynalı insan hakları aktivisti

Oleksandra Vyaçeslavivna Matviyçuk, Ukraynalı insan hakları avukatı ve sivil toplum lideridir. Kâr amacı gütmeyen Sivil Özgürlükler Merkezi'nin başkanlığını yapmaktadır. Ülkesinde ve AGİT bölgesinde demokratik reformlar için kampanya yürütmektedir. Ekim 2022'den bu yana Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'nun (FIDH) Başkan Yardımcısıdır.