İçeriğe atla

Sima Bina

Sima Bina
سیما بینا
Genel bilgiler
Doğum4 Ocak 1945 (79 yaşında)
Bircend, İran
Başladığı yerİranlı
TarzlarGeleneksel İran müziği
MesleklerMüzisyen
Etkin yıllar60 yıl
Resmî siteResmi web sitesi

Sima Bina (Farsça: سیما بینا, d. 4 Ocak 1945, Bircend), İranlı geleneksel İran müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, ressam.

İran halk müziğinde ömür boyu özverili çalışmalar yapması Sima Bina'yı İran müziğinin efsanevi karakteri haline getirdi. 1993'ten beri prestijli festivallerde müzik davetlerini kabul etmiş ve konserler düzenlemiştir.[1] Hâlen Almanya'nın Köln kentinde ve İran'da Tahran'da yaşıyor. 22-30 Eylül 2012 tarihlerinde yapılan 9. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali'ne katılmıştır.

Babası İran klasik müziği ustası ve şair Ahmed Bina'dır. Marufi ve Zerrin Pence gibi büyük ustalardan "redif" repertuvarını ve şarkı söyleme tekniğini öğrendi. Hâlen bugün hatırlanan İran'ın değişik bölgelerinden halk türküleri ve müzikler topluluğu sunan kendi solo programı Gülhayi Sahrayi'yi (Çöl Çiçekleri) oluşturdu. 1969'da Tahran Üniversitesi'nden Güzel Sanatlar bölümünden mezun olduktan sonra Sima Bina, büyük usta Devami'nin son derece ustalık gerektiren öğretisi ile redif hakkındaki bilgilerini sürdürdü ve kusursuz hale getirdi.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "نگاهی گذرا به زندگی سیما بینا". dw.com. 23 Ocak 2010. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tahran</span> İranın başkenti

Tahran, İran'ın başkenti, Tahran Eyaleti'nin merkezi ve 18 milyonu aşan metropol nüfusuyla İran'ın en büyük kentidir. Hazar Denizine yaklaşık 100 km uzaklıkta, Elburz Dağlarının güney yamaçlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz</span> İranda bir şehir

Tebriz, İran'da Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir. Tebriz İran'ın kuzey batısındaki en büyük şehri, aynı zamanda İran Azerileri'nin yoğunluklu olarak yaşadığı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Ahmedinejad</span> 6. İran cumhurbaşkanı

Mahmud Ahmedinejad, İran'ın altıncı cumhurbaşkanı. Ayrıca, ülkedeki muhafazakâr siyasi gruplardan oluşan bir koalisyon olan İslamî İran İnşaatçılar İttifakı'nın ana siyasi lideriydi ve 2003'ten 2005'e kadar Tahran belediye başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Pervin İtisami</span> İranlı şair

Pervin İtisami, İran edebiyatının Meşrûtiyet Devri kadın şairidir.

<i>Persepolis</i> (film) 2007 yapımı çizgi film

Persepolis, 2007 yapımı Marjane Satrapi'nin aynı ismi taşıyan ve çizgi roman olarak yazılmış otobiyografisinin sinemaya uyarlanmasıyla yapılmış animasyon filmi.

TRT İstanbul Radyosu veya yaygın olarak kullanılan adıyla İstanbul Radyosu, Türkiye'nin en eski ve en büyük radyolarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">İran Yahudileri</span>

İran Yahudileri, eskiden Pers İmparatorluğu ya da İran'da yaşamış veya hâlen İran'da yaşamakta olan Yahudiler'e denir.

<span class="mw-page-title-main">2009 İran cumhurbaşkanlığı seçimi protestoları</span> Mahmud Ahmedinejadın yeniden seçilmesine karşı düzenlenen protestolar

İran'da 2009 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçiminin ardından seçimi hileli olduğu düşenen Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi taraftarları başkent Tahran'da ve ülkenin diğer büyük şehirlerinde gösteriler düzenlediler. Ancak bu gösterilere karşılık olarak Tahran'da onbinlerce kişi Mahmut Ahmedinejad'ın zaferini desteklemek için toplandı. Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ülkedeki huzursuzlukları reddederek "futbol maçından sonraki tutkular" olarak niteledi. Bazı kaynaklar İran İslam Katılım Öncülüğünün merkezinin basıldığını ve tutuklamalar yapıldığını duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Kültür Merkezi</span> Mersinde yer alan opera ve kültür merkezi

Mersin Kültür Merkezi veya eski ismiyle Mersin Halkevi Binası, Mersin'de yer alan bir opera ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Sadabad Sarayı</span>

Sadabad Kültürel-Tarihi Kompleksi (Farsça: مجموعه فرهنگی-تاریخی سعدآباد), İran'ın başkenti Tahran'da bulunan bir saray.

<span class="mw-page-title-main">Gülistan Sarayı</span>

Gülistan Sarayı İran'ın başkenti Tahran'ın güneyinde, Erg Meydanı'nın yakınında eski Tahran surlarının sınırları içerisinde Kaçar Hanedanı dönemine ait bir saray.

<span class="mw-page-title-main">Perviz Meşkatyan</span>

Perviz Meşkatyan İranlı santuri, müzisyen, besteci, araştırmacı ve öğretim görevlisi.

İran Radyo Televizyon Kurumu (İRİB), İran'ın devlet yayıncılığını yapmakla görevli tek kuruluştur. İran’da bu kurum harici özel kanalların çalışması yasaktır.

<span class="mw-page-title-main">Gülşifte Ferahani</span> İranlı sinema oyuncusu, aktivist ve şarkıcı

Rehaverd Ferahani, profesyonel olarak bilinen adıyla Gülşifte Ferahani, İranlı ve Fransız bir oyuncudur. "Anne Gibi" (2006), "Yalanlar Üstüne" (2008), "Elly Hakkında" (2009), "Sabır Taşı" (2012), "Paterson" (2016), "Les filles du soleil" (2018), "Extraction" (2020) ve devam filmi "Extraction 2" (2023), ayrıca "Invasion" (2021-günümüz) yapımlarındaki performanslarıyla tanınır. 2014 César Ödülleri'nde "Sabır Taşı" filmi ile En Çok Gelecek Vadeden Kadın Oyuncu César Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Paşa (1818)</span> Osmanlı devlet adamı

Hatunoğlu Kurt İsmail Hakkı Paşa, Osmanlı ordusuna hizmet etmiş asker ve dönemin Diyarbakır ve Erzurum Valisi.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyniye</span> Şiilerin matem törenlerini icra ettikleri yerlerin genel adı

Hüseyniye, imambargah ya İran'da tekye, Muharrem ayında Şiilerin matem törenlerini icra ettikleri yerlerin genel adı.

<span class="mw-page-title-main">2017 Tahran saldırıları</span>

Tahran saldırıları, 7 Haziran 2017'de İran Meclisi ile Humeyni Türbesi'nde düzenlenen iki saldırı. Meclise ve türbeye giren silahlı saldırganların çevreye ateş açtığı iki ayrı saldırıda ilk verilere göre en az 12 kişi öldü, 38 kişi yaralandı. İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Başkan yardımcısı Rıza Seyfullahi, İran Meclisi ve Humeyni'nin türbesine düzenlenen saldırıların faillerinin İran asıllı olduğunu söyledi. Saldırganların, İran'ın farklı kesimlerinden Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) örgütüne katılan kişiler olduğunu kaydeden Seyfullahi, İran'ın, IŞİD ile mücadelede verdiği destekten dolayı hedef alındığını ifade etti. İran İstihbarat Bakanlığı üçüncü bir saldırının önlendiğini açıkladı.

Uluslararası Fecr Tiyatro Festivali, Tahran'da 1982 yılından beri Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan tiyatro festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Rıza Lütfi</span> İranlı müzisyen

Muhammed Rıza Lütfi, İranlı müzisyen. Geleneksel İran müziği alanında tar ve setar ustası olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Parisa</span>

Fātemeh Vā'ezi, Parisā ismi ile de bilinen İranlı klasik müzik sarkıcısı, Avaz ustası İran'ın önde gelen kadın vokalistlerindendir.