İçeriğe atla

Simón del desierto (film, 1965)

Simón del desierto
YönetmenLuis Buñuel
YapımcıGustavo Alatriste
SenaristJulio Alejandro
Luis Buñuel
OyuncularClaudio Brook
Silvia Pinal
Hortensia Santoveña
Luis Aceves Castañeda
DağıtıcıProducciones Alatriste
Çıkış tarih(ler)i1965
Süre42 dakika
ÜlkeMeksika
Dilİspanyolca

Simón del desierto, (Çöllerin Simonu) yönetmenliğini Luis Buñuel' in yaptığı 1965 yapımı bir Meksika filmidir.

Filmin konusu, 5. yüzyılda hayatının son 36 senesini bir sütun üzerinde çile doldurarak geçiren Suriyeli aziz Simeon Stylites'ın hayat hikâyesinden izler taşımaktadır. Ancak Bunuel bu konuyu ele alsa da hikâyeye tam bir bağlılık göstermek gibi bir amaç gütmemiştir.

Bu film, Viridiana ve Yokedici Melek' ten sonra yönetmen Luis Bunuel, oyuncular Claudio Brook ve Silvia Pinal, yapımcı ve Pinal' in kocası olan Gustavo Alatriste işbirliği ile çekilen üçüncü film olmuştur.

Konu

Aziz Simeon Stylites' in oğlu Simón; 6 yıl, 6 ay ve 6 gün boyunca çölün ortasında bulunan sekiz metrelik bir sütunun üzerinde yaşayarak saf bir inanan haline gelebilmek için Tanrı'ya dua edip çile doldurmuştur. Zaman geldiğinde, yakınlardaki bir manastırdan gelen rahipler cemaati ile Simón' un mucizelerine ve azizliğine gönülden inanan fakir bir köylü kalabalığı onu selamlamak üzere çöle gelir. Keşişler tarafından kendisine rahiplik teklif edilen Simón, bu mertebe için değersiz olduğunu düşündüğünden bunu reddeder. Aynı anda Tanrı ile arasına hiçbir şeyin girmemesi gerektiğini düşündüğünden annesi ile vedalaşır ve rahiplerin önerdiği yeni bir sütuna çıkarak yeni bir çile dönemine girer. Bu sırada kendisinden şefaat dileyen elleri kesik bir adam için dua edip bir mucize gerçekleştirir ve ona ellerini geri verir. Aslında ondan mucize bekleyen kalabalık bu durumdan etkilenmez ve hep birlikte çölden ayrılıp Simón' u ve onun tırmandığı sütunun dibinde yaşamaya karar veren annesini yalnız bırakır.

Zaman ilerlerken annesi, cüce bir çoban, manastırdan ona yemek getiren genç keşiş gibi kişiler Simón ile iletişim kurmaya çalışsa da Simón kendi iç yolculuğundan ayrılıp onlarla ilgilenmek istemez ve onları görmezden gelir. Ancak kendisini çeşitli kılıklara girerek ziyaret eden ve baştan çıkarmaya çalışan Şeytan' a (Silvia Pinal) karşı o kadar aldırışsız davranamaz. Şeytan önce Latince küfürler eden baştan çıkarcı küçük bir kız, ikinci seferde Tanrı kılığında ona gelir. Şeytan, Simón' a çilesini bozdurup onun dünyanın baştan çıkarıcılığına kapılması için her şeyi yapar; sütuna çıkıp onu tahrik etmeye çalışır, hatta rahiplerden birini ele geçirip onun Simón'a iftira atmasına neden olur. Yine de Simón, onun yaptığı tüm hilelere büyük bir sabırla göğüs gerer.

Şeytan üçüncü ve son seferde, çöl boyunca sürüklenen bir tabutun içinde baştan çıkarıcı yarı çıplak bir kadın halinde Simón'a gelir. Ondan dua ederek kurtulmaya çalışan Simón' a rağmen sütuna tırmanır ve onu da alarak ortadan yok olur. Filmin anakronik sonunda Simon ve Şeytan, 60' ların dans müziklerinin çalındığı bir diskoda oturmaktadır. Güne uygun kıyafetler içindeki Simón eve geri dönmek için ısrar etse de Şeytan ona izin vermez ve film "Radioactive Flesh" adlı dans müziği ile çılgınlar gibi dans eden gençlerin görüntüsü ile sonlanır.

Oyuncular

Genç kız kılığındaki Şeytan, Simón'u baştan çıkartmaya çalışırken
Oyuncu Rol
Claudio BrookSimón
Silvia PinalŞeytan
Enrique Álvarez FélixKeşiş Matías
Hortensia SantoveñaSimón' un Annesi
Francisco ReigueraYaşlı Kadın - Şeytan
Luis Aceves CastañedaRahip
Enrique GarcíaÁlvarez
Antonio BravoRahip

Film hakkında notlar

  • Buñuel, bir nevi sürgün olarak gittiği ve uzun süre yaşadığı Meksika' dan Viridiana' yı yönetmek üzere 1960' ta ülkesi İspanya' ya yeniden dönmüştü. Ancak Viridiana, dini eleştiriler içeren bazı sahneleri nedeniyle Vatikan tarafından şiddetle eleştirilip ülke (İspanya) çapında bir skandala dönüşünce, Buñuel' e ikinci kez sürgün yolu gözüktü. Meksika' ya geri dönen yönetmen, bu kez sembolik bir tarzla da olsa, yine açık dini eleştiriler içeren bir film olan Yokedici Melek' i çekti. Simon del desierto, bu filmleri takipçisi ve üçleme sayılabilecek bu grubun son filmidir.
  • Bunuel aslında bu filmi daha uzun çekmeyi planlar ancak yapımcının ısrarı ve maddi yetersizlikler nedeniyle konuyu kısa kesmek zorunda kalır. Bu da filmin anakronik sonunu açıklamaktadır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır</span> Kuzeydoğu Afrikada varolmuş bir antik medeniyet

Antik Mısır, Antik Çağ'daki medeniyetlerden biridir. Kuzeydoğu Afrika'da Nil Nehri'nin denize ulaştığı yarısı çevresinde yayılmış antik bir uygarlıktır. Uygarlığın yayıldığı bölge, bugünkü Mısır toprakları içinde yer almaktadır. MÖ 3.050 yılları civarında kuruluşundan önce, "Aşağı Mısır" ve "Yukarı Mısır" olarak ikiye ayrılmaktaydı. Uygarlık, MÖ 3.150 yılında ilk firavunun yönetimi altında Aşağı Mısır ve Yukarı Mısır'ı politik olarak birleştirdi. Bu politik birlik, izleyen 3 bin yıl boyunca sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Yahudilik</span> tek tanrılı etnik bir İbrahimî din

Yahudilik, Yahudi milletinin kolektif inancını, kültürünü, hukukî kurallarını ve medeniyetini içeren etnik bir dindir. İlk İbrahimî din olmasının yanı sıra insanlık tarihindeki en eski dinler arasında da yer alan Yahudilik, monoteizm temelli dinlerin ilk örneğidir. Yahudilik, riayetkâr Yahudiler tarafından "Avraham'ın YHVH ile yaptıkları sözleşmenin bir ifadesi" olarak yorumlanır. Geniş metinleri ve uygulamaları, çeşitli teolojik pozisyonları ve örgütlenme biçimlerini kapsayan Yahudilik, bir İbrani felsefi görüşü olmakla birlikte aynı zamanda bir dünya görüşüdür. Torah, Tanah'ın bir parçasıdır ve Midraş ile Talmud gibi ikincil metinlerle birlikte temsil edilen tamamlayıcı bir sözlü geleneğin parçasıdır. Dünya çapındaki toplam 14 ila 15 milyon takipçisi ile Yahudilik, en büyük onuncu dindir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim</span> Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamın müştereken kabul ettiği peygamber, bu dinlerin ortak atası

İbrahim, Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam gibi İbrahimî dinlerin ortak atasıdır. Yahudilikte, Yahudiler ile Tanrı arasındaki özel ilişkinin kurucu babası, Hristiyanlıkta, Yahudi ya da Yahudi olmayan tüm inananların ruhsal atası, İslam'da ise Adem ile başlayan ve Muhammed'de sona eren peygamberler zincirinin bir halkasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk mitolojisi</span> altay türklerin oluşturduğu mitlerden oluşan mitoloji

Türk mitolojisi, tarihi Türk halklarının inanmış oldukları mitolojik bütüne verilen isimdir. Eski efsaneler, Türk halklarının eski ortak inancı Tengricilikten ögeler taşımaktan çok sosyal ve kültürel temalarla doludur. Bunların bazıları sonradan İslâmî ögeler ile değiştirilmiştir. Dünyanın en eski edebi belgelerinden biri olarak geçen Dede Korkut destanlarının orijinal yapıtları, Vatikan ve Dresden kütüphanelerinde bulunmaktadır. Ege ve Anadolu Uygarlığı mitolojisi ile benzerlikler bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Rasputin</span> Rus mistik

Grigori Rasputin, son Rus İmparatoru II. Nikolay'ın ailesiyle samimiyet kurarak geç dönem Rus İmparatorluğu'nda hatırı sayılır nüfuz kazanan ve kendini kutsal bir adam olarak gören bir Rus mistikti.

<span class="mw-page-title-main">Luis Buñuel</span> İspanyol yönetmen ve senarist

Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Markos İncili</span> Yeni Ahitin ikinci bölümü

Markos İncili, Kutsal Kitap dizisine ait olan kanonik bir kitaptır. Yunanca Kutsal Yazıların ya da Yeni Ahdin ikinci kitabıdır. Bu incilin Markos adlı bir adam tarafından yazıldığı genellikle kabul edilir. Markos'un bölümleri ve konuları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hanuka</span> Yahudi bayramı

Hanuka veya Işıklar Bayramı, Seleukos İmparatorluğu'nun elindeki Kudüs'ün (Yeruşalim) MÖ 200'lerde Yahudiler tarafından geri alınmasının şerefine 2200 yıldır kutlanan bir Yahudi bayramıdır. İbrani takvimine göre Kislev'in 25. gününden başlayarak sekiz gün sekiz gece boyunca sürer. Gregoryen takvimine göre en erken Kasım sonunda, en geç ise Aralık ortalarında meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Feridun Çölgeçen</span> Türk oyuncu

Feridun Çölgeçen, Türk oyuncu.

<i>Kan Dökülecek</i>

Kan Dökülecek, Paul Thomas Anderson tarafından yazılıp yönetilen 2007 yapımı Amerikan epik dönem drama filmidir ve Upton Sinclair'in 1927 tarihli romanı "Oil!"dan esinlenmiştir. Film, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarındaki Güney Kaliforniya'nın petrol patlaması sırasında servet peşinde koşan acımasız bir gümüş madencisinden petrolcüye dönüşen Daniel Plainview'u canlandıran Daniel Day-Lewis'i başrolde oynuyor. Paul Dano, Kevin J. O'Connor, Ciarán Hinds ve Dillon Freasier filmde yardımcı rollerde yer alıyor. Film, Ghoulardi Film Company tarafından üretilmiş ve Paramount Vantage ve Miramax Films tarafından dağıtılmıştır. 2008 Berlin Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Yönetmen dalında Gümüş Ayı Ödülü ve Jonny Greenwood'un müziği için Özel Sanatsal Katkı Ödülü kazanmıştır. Film, 25 milyon dolarlık bütçesiyle dünya çapında 76.2 milyon dolar hasılat elde etti.

<span class="mw-page-title-main">İlyas</span>

İlyas, İbranice İncil'deki Krallar Kitaplarına göre bir peygamber ve bir mucize yaratıcısıdır ve Kral Ahab'ın hükümdarlığı sırasında kuzey İsrail krallığında yaşar. 1 Krallar 18'de İlyas, Kenan tanrısı Baal'a karşı İbrani Tanrısı YHWH'ye tapınmayı savunur. Tanrı ayrıca İlyas aracılığıyla diriliş, gökten ateş indirme ve "ateşle" diri diri göğe girme gibi birçok mucize gerçekleştirir. Ayrıca "peygamberlerin oğulları" olarak bilinen bir peygamberler okuluna liderlik eder. Yükselişinin ardından, öğrencisi ve en sadık yardımcısı Elyesa, bu okulun lideri rolünü üstlenir. Malaki Kitabı, İlyas'ın "Tanrı'nın büyük ve korkunç gününün gelişinden önce" döneceğini kehanet eder, onu İbrani Kutsal Kitabına saygı duyan çeşitli inançlarda Mesih'in ve eskatonun habercisi yapar. İlyas'a yapılan atıflar Sirak, Yeni Ahit, Mişna,Talmud, Kuran, Mormon Kitabı ve Bahai yazılarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yehova</span> יהוה (YHVH)nin Adonayın sesli harfleriyle transliterasyonlarından biri

Yehova/Yehovah, Tanah'ta bahsi geçen Tanrı'nın adının (יְהֹוה) olası bir telaffuz şeklidir. İsmin orijinali İbranice 4 adet sessiz harften oluşur ve orijinal İbranice metinlerde 6 bin 828 defa YHVH kullanımı yer alır.

<i>Viridiana</i> Luis Buñuelin yönettiği, 1961 İspanya-Meksika ortak yapımı bir film

Viridiana, Luis Buñuel'in yönetmenliğini yaptığı, 1961 İspanya-Meksika ortak yapımı bir filmdir. Başrollerinde Silvia Pinal ve Fernando Rey'in yer aldığı film, Bunuel'in Hristiyanlık eleştirilerini içeren bazı sahneleri nedeniyle İspanya'da 1977'ye dek, 16 sene boyunca yasaklı kalmıştır. Filmin Leonardo da Vinci'nin Son Akşam Yemeği tablosunun söz konusu olduğu sahnesi, Vatikan tarafından dine küfür olarak yorumlanarak özellikle kınanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Silvia Pinal</span> Meksikalı sinema ve tiyatro oyuncusu, yapımcı

Silvia Pinal, Meksikalı sinema ve tiyatro oyuncusu, yapımcı. İspanyol yönetmen Luis Buñuel'in Viridiana, Yokedici Melek ve Simón del Desierto gibi filmlerinde rol almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Claudio Brook</span> Meksikalı aktör

Claudio Brook, Meksikalı sinema oyuncusu. Meksika' nın Oscar ödülü kabul edilen Ariel Ödülü' nü iki kez kazanmıştır.

<i>El Ángel Exterminador</i> (film, 1962)

El Ángel Exterminador, yönetmenliğini Luis Buñuel'in yaptığı 1962 yapımı bir Meksika filmidir.

<i>Aida</i>

Aida misafir veya dönen anlamında bir dişi isimden gelme) Giuseppe Verdi tarafından bestelenmiş dört perdelik bir operadır. İtalyanca librettoyu, Fransız eski Mısır uzmanı Auguste Mariette tarafından yazılmış bir senaryodan uyarlayarak, Antonio Ghislanzoni yazmıştır. Operanın prömiyeri 24 Aralık 1871'de Kahire, Mısır'da Hidivlik Opera evinde orkestra şefi Giovanni Bottesini idaresi altında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meksika sineması</span>

Meksika sineması, 19. yüzyılın sonlarına ve 20. yüzyılın başlarına uzanmaktadır. Yeni aracın birkaç meraklısı özellikle Meksika Devrimi gibi tarihsel olayları belgelediler ve son dönemlerde keşfedilen birkaç film yaptılar. Meksika sinemasının altın çağı boyunca Meksika, Latin Amerika film endüstrisine hakimdi.

<span class="mw-page-title-main">Aztek mutfağı</span>

Aztek mutfağı, 1519'da Avrupa ile etkileşime girmeden önce Meksika Vadisi'ndeki eski Aztek İmparatorluğu ve Nahua halklarının mutfağıdır.

Münzevilik, yalnız ve izole yaşam tarzı olarak kabul edilen dini bir pratik biçimidir.