İçeriğe atla

Silvanerpeton

Silvanerpeton
Yaşadığı dönem aralığı: 336-326 myö
Orta mississippiyen-Namurian 
Silvanerpeton miripedes'in yaşam restorasyonu
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Üst sınıf:Tetrapoda
Cins:Silvanerpeton
Clack, 1994[1]
Tip tür
Silvanerpeton miripedes
Clack, 1994

Silvanerpeton, İskoçya'nın West Lothian bölgesindeki Doğu Kirkton Ocağında, Viséan'ın (Alt Karbonifer) Brigantian alt aşamasından bir dizide bulunan, soyu tükenmiş bir erken sürüngen cinsidir.[2] Buluntu önemlidir, çünkü taş ocağı, daha yüksek grup labirentlerin evrimleştiği fosiller açısından fakir bir dönem olan Romer'in boşluğundan gelen karasal tortuları temsil eder. Oldukça iyi korunmuş bir humerus ve diğer özelliklere dayanarak, hayvanın, amniyotların atasına yakın, gelişmiş bir reptiliomorf olduğuna inanılıyor.

Silvanerpeton yaklaşık 40 cm (1 ft) uzunluğundaydı. Bazı paleontologlar bir yetişkin olarak yarı sucul olduğunu düşünürken, diğerleri sadece genç Silvanerpeton'un sucul olduğuna ve yetişkinlerin tamamen karasal olduğuna inanıyor.

Kaynakça

  1. ^ "Silvanerpeton". Mindat.org. 
  2. ^ "East Kirkton, Bathgate" (PDF). Geological Conservation Review. ss. 1-12. 5 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovakya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovakya (Slovakça: Slovensko ya da resmî adıyla Slovak Cumhuriyeti (Slovakça: Slovenská republika , Orta Avrupa'da bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıydı. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava'dır.

<span class="mw-page-title-main">Etçiller</span> memeli takımı

Etçiller ya da yırtıcı memeliler, memeliler sınıfına ait bir takımdır.

<span class="mw-page-title-main">Yılan</span> pullular alt takımı

Yılanlar, Pullular takımına ait uzun, ayaksız etçil sürüngenlerdir.

<span class="mw-page-title-main">CNN Türk</span> Türkiye merkezli ulusal haber kanalı

CNN Türk, Amerikalı CNN şirketi ve Demirören Holding bünyesinde yayın yapan haber kanalı. Merkezi İstanbul'da olan kanalın en bilinen programları arasında 5N1K, Bir Yudum İnsan ve Oradaydım gibi yapımlar yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Karasal iklim</span> Iklim türü

Karasal iklim ya da kara iklimi, deniz etkisinden uzak yerlerde görülen bir iklimdir. Kışlar soğuk ve karlı geçer, yazlar ise genellikle sıcak ve kuraktır.

<span class="mw-page-title-main">Pasbaş patka</span> Kuş türü

Pasbaş patka, ördekgiller (Anatidae) familyasından orta büyüklükte bir dalıcı ördek türü.

<span class="mw-page-title-main">Tarakdiş</span>

Tarakdiş, ördekgiller (Anatidae) familyasından bir ördek türü.

<span class="mw-page-title-main">Kara başlı dikkuyruk</span> Ördek

Kara başlı dikkuyruk, ördekgiller (Anatidae) familyasından küçük bir dikkuyruk türü.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de televizyon</span> Türk televizyon yayınları

Türkiye'de televizyon yayınları ilk kez İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından 9 Temmuz 1952 günü başlatıldı. 1. banttan 100 watt güçle yayın yapan İTÜ TV vericisi Philips şirketinden edinilmiştir. Türkiye'nin televizyon ile tanışması 1 Mayıs 1964 tarihli TRT Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye sınırları dahilinde TRT dışındaki kurumların radyo ve televizyon yayınları yapması yasaklandığından, İTÜ TV, 1970 yılında yayınına son verdi ve vericileri de 1971 yılında TRT'ye devredildi.

<span class="mw-page-title-main">Tetrapoda</span> karasal adaptasyonlara sahip omurgalılar

Tetrapoda ya da dört üyeliler, Gnathostomata infraşubesine bağlı bir hayvan üstsınıfıdır.

Aşırı yüksek frekans, EHF en yüksek radyo frekans bandıdır. EHF 30 ila 300 gigahertz aralığında bir frekanstır. Bu bandın dalga boyu 1 ila 10 milimetre olduğundan milimetre bandı veya milimetre dalgası olarak da isimlendirilip, MMV veya mmW olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Su samuru</span>

Su samurları, Lutrinae alt familyasında bulunan etçil memelilerdir. Hala var olan 13 su samuru türü ya kısmen suda yaşar, ya tamamen suda yaşar ya da deniz ekosisteminde yaşar. Tükettikleri gıdalar ise balıklar ve omurgasızlardır. Lutrinae; diğer hayvanların yanında gelincikleri, porsukları, vizonları ve kutup porsuklarını da barındıran Mustelidae familyasının bir alt bölümüdür.

Paludaryum, karasal ve sucul alan ögelerini içinde barındıran bir ekosistem taklididir. Latince açılımı palus: bataklık - arium: kapalı alan, ortam birleşmesinden meydana gelen su kenarı olan bir doğa imitasyonudur. Paludaryumlar, akvaryum ve teraryumların birleşmesi olarak da düşünülebilir. Paludaryumlardaki su ve kara alanı oranları kullanım amacına göre değişiklik gösterebilir. Genel bir yargı su oranının 1/3'ün altına düşmemesi şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kopepod</span> kabukluların alt sınıfı

Copepoda, Maxillopoda sınıfına bağlı bir hayvan altsınıfıdır. Kopepodlar oldukça eski evrimsel tarihe sahip olan eklembacaklılardır. Vücutlarının oldukça küçük ve dayanıksız olmaları nedeniyle fosilleşmeleri oldukça zordur. Güney İngiltere'deki neolitik kazı alanında harpaktikoid bir kopepod olan Enhydrosoma garienis ’in bir erkek bireyi tanımlanmıştır; bu birey fosilden daha çok kurumuş durumda olup rehidrasyon işlemi ile incelenebilir duruma getirilip teşhis edilmiitir. Kopepodlara ait ilk gerçek fosil kayıtları Palmer tarafından Kuzey ve Güney Amerika’da Miyosen ve Pleistosen döneminden kalma bor mineralleri içerisinde bulunan bireylerden elde edilmiştir .Bu bireylerden bir tanesi Cletocamptus Schmankewitsch,cinsi olarak tanımlanırken diğeri takım seviyesine kadar teşhis edilebilmiştir.En dikkat çekici fosil kopepod hiç şüphesiz Kabatarina pattersoni dir. Brezilya’da Alt Kretase’ye ait kalker kayaçlarda bulunan bu tür parazitik olup yine fosil tür olan Cladocyclus gardneri,solungaçlarında tespit edilmiştir. Bu veriler kopepodlar'ın fosil kayıtlarının günümüzden 110-120 MY öncesine kadar geri çekilmesini sağlamıştır.Çok uzun evrimsel tarihleri boyunca kopepodlar denizler, yeraltı suları, sürekli ve geçici tatlı ve acı sular ile nemli karasal habitatları da içeren tüm sucul biyotoplarda başarılı bir şekilde kolonize olmuşlardır. Antarktik göllerin donmuş yüzeyleri altında ve Nepal Dağları’nda 5540 m yükseklikte dahi bulunmuşlardır. Bununla birlikte kopepodların yaşam alanları içine tatlısu ve denizel sedimentler, yeraltı suları, bataklıkların yanı sıra ağaç kovuklarındaki su birikintileri ve hatta atık araba tekerlekleri ve bromeliadların yaprakları arasında biriken su ortamları gibi kriptik habitatlar da bulunmaktadır. Ayrıca, serbest yaşayan siklopoid ve harpaktikoid kopepodlar orman tabanındaki nemli çürümüş bölge faunasının da önemli bileşenleridir. Derin hidrotermal kaynaklardan tespit edilen omurgasızların en baskın ve zengin grubunu da kopepodlar oluşturmaktadır

<span class="mw-page-title-main">Sülükayaklılar</span> kabukluların infrasınıfı

Sülükayaklılar, kabuklular (Crustacea) alt şubesindeki Cirripedia alt sınıfını oluşturan bir eklem bacaklı grubudur. Sülükayaklılar, diğer kabuklulardan olan yengeçler ve ıstakozlarla yakından ilişkilidirler.

<span class="mw-page-title-main">Reptiliomorpha</span> tetrapod kladı

Reptiliomorpha, amniyotları ve amniyotlarla yaşayan amfibilerden daha yakın bir ortak atayı paylaşan dört üyelileri içeren bir gruptur. Vallin ve Laurin (2004) tarafından Homo sapiens'i içeren ancak Ascaphus truei'yi içermeyen en kapsamlı grup olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Viridiplantae</span>

Viridiplantae, yaklaşık 450.000-500.000 tür içeren ve hem karasal hem de sucul ekosistemlerde önemli roller oynayan ökaryotik canlılar grubudur. Öncelikle sucul olan yeşil algler ve içlerinden çıkan kara bitkilerinden oluşurlar. Yeşil algler, geleneksel sınıflandırmada kara bitkilerini içermez ve bu da yeşil algleri parafiletik bir grup yapar. Kara bitkilerinin yeşil alglerin içinden çıktığının anlaşılmasından bu yana, bazı yazarlar bitkileri de yeşil alglere atıyorlar. Hücre duvarlarında selüloz bulunan hücrelere ve klorofil a ve b içeren ve fikobilin içermeyen siyanobakterilerle endosimbiyozdan türetilen birincil kloroplastlara sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılık Şirketi</span>

Tüm Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılık Şirketi (VGTRK), Rusya merkezli bir devlet kamu yayıncılığı kuruluşudur. 14 Temmuz 1990 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Moskova'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özal Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0035)

Turgut Özal Tabiat Parkı, Malatya ilinin Battalgazi ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

Kavaklı Tabiat Koruma Alanı, Karabük il merkezinin güneybatısında bulunan ve 353 hektarlık bir alanı kapsayan önemli bir doğal sitedir. Karabük, Batı Karadeniz Bölgesi'nde yer almasına rağmen, kıyıdan içeride kalması nedeniyle, tam anlamıyla Karadeniz ikliminin nemli özelliklerinden yararlanamaz. Bunun yerine, iklim daha çok karasal özellikler gösterir, ancak İç Anadolu'daki gibi aşırı kış soğukları ve yazın kurak sıcakları bu alanda hissedilmez.