İçeriğe atla

Silsile Kapısı Minaresi

Zincirli Kapı Minaresi

Silsile Kapısı Minaresi, 1329'da Suriye Memlük valisi Tenkiz, üçüncü bir minarenin inşa edilmesini emretmiştir, Zincirli Kapı Minaresi (Silsile Kapısı Minaresi), Mescid-i Aksa'nın batı sınırında, Silsile Kapısı yakınında yer almaktadır. Minare, Osmanlılar döneminde mahkeme olarak hizmet veren Tenkiziye Medresesi'nin yakınında bulunduğu için Mahkeme Minaresi olarak da bilinir.[1]

Muhtemelen eski bir Emevi minaresinin yerini alan bu minare, geleneksel Suriye kare kule tipinde inşa edilmiştir ve tamamen taştan yapılmıştır.[2] Ancak Romanesk üslubun da etkisi vardır.[3]

Silsile Kapısı Minaresi, Mescid-i Aksa'nın ana girişi ile sınırlanmıştır. Kitabelerde de belirtildiği gibi Emir Tenkiz, Tenkiziye Medresesi'ni kurarken Suriye Valisi tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. 19. yüzyıldaki bir depremde kubbenin hasar görmesinin ardından yerini Osmanlı tarzı 'kalem uçlu' bir sivri uçla değiştirmiş ve yerini düzgün bir kesik ve yarım daire biçimli bir kubbe almıştır. 1923-24 restorasyonu sırasında mevcut saçak ve kubbe üzerindeki kurşun kaplama dikilmiştir.[4][5]

Bu minare, Mescid-i Aksa'nın batı revakları üzerinde, Zincirli (Silsila) Kapı'nın yanında yer alır. Dört köşeli kare planlı bir platform üzerinde olup taş sütunlarla ayakta duran kapalı bir balkonu vardır. 80 basamaklı bir merdiveni sahiptir. Minareye Eşrefiye Medresesi tarafından ulaşılmaktadır. Minarenin yüksekliği 35 metredir.[2] H.1340/m.1922 Kudüs depreminden sonra İslam Vakfı tarafından onarılmıştır.[2]

16. yüzyıldan beri, en iyi müezzininin ezan okumak için bu minareye atanması bir gelenek olmuştur, dolayısıyla beş vakit namazın her birinin ilk ezanı buradan yükselmektedir. Kudüs'teki camilerin müezzinleri de bu minareden yükselecek olan ezanı beklemişlerdir.[6]

Bugün İsrail İşgal Güçleri, Silsile Kapısı Minaresi'nin yanındaki Burak Duvarı önünde ibadet eden Yahudileri koruduklarına inandıkları için Müslümanların bu minareye yaklaşmasına veya girmesine izin vermemektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Ghosheh, M.H. (2005). Guide to the Masjid al-Aqsa. Ministry of Awqaf and Religious Affairs. 
  2. ^ a b c d "Al-Aqsa Mosque al-Haram ash-Sharif" (PDF). TİKA. 12 Haziran 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "Three Mamluk Minarets in Ramla". Jeruselam Studies in Arabic and Islam. 35: 379-432. 2008. 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2023.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "Mi'dhanat Bab al-Silsila". Archnet. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2020. 
  5. ^ "Mescidi Aksa Rehberi" (PDF). 17 Nisan 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  6. ^ Jacobs, 2009, p.106.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Minare</span>

Minare, İslam dininin ibadet yeri olan camilerde namaza çağrıyı bildirmek ve sala okumak için inşa edilmiş ana yapıdan yüksek tasarlanan yapılardır. Namaza çağrının o mahaldeki herkesin işitebileceği yüksek bir yerden okunması, ibadethanelerde minare inşasının esasını teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mescid-i Aksa</span> Kudüsteki Tapınak Dağının tepesindeki İslami dini kompleks

Mescid-i Aksa, Müslümanlarca kutsal kabul edilen ve Müslümanların ilk kıblesi olduğuna inanılan 144 dönümlük alan.

<span class="mw-page-title-main">Arap Camii</span>

Arap Camii, Türkiye'nin İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesindeki Galata semtinde yer alan cami. Önceleri Aziz Paolo (San Paolo) veya Aziz Domeniko Kilisesi (San Domenico) olarak bilinen ibadethane, 1453 yılında şehrin Osmanlı egemenliğine girmesinin ardından camiye çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Camii</span> İstanbulda bulunan bir cami

Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.

<span class="mw-page-title-main">Mescid-i Nebevî</span>

Mescid-i Nebevî veya Peygamber Mescidi, Hicret'ten sonra Medine'de İslam peygamberi Muhammed ile arkadaşları tarafından inşa edilen, Muhammed'in kabrinin de içerisinde bulunduğu mescit. "Nebevi" Arapçada "peygambere ait" anlamına gelir, "Mescid-i Nebevî" tamlamasının anlamı ise "Peygamber Mescidi"dir. Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'dan sonra Müslümanlara göre ikinci en kutsal mescittir.

<span class="mw-page-title-main">Cerrah Mehmed Paşa Camii</span> İstanbulda cami

Cerrah Mehmed Paşa Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Aksaray Mahallesinde bulunan tarihi cami. 1594'te Cerrah Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimarı Mimar Davud Ağa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Zengîler</span>

Zengîler, 12. ve 13. yüzyıllarda Mezopotamya ve Suriye'de hüküm sürmüş Türk devletidir. İlk hükümdarı İmâdüddin Zengî'dir.

<span class="mw-page-title-main">Burmalı Minare Camii</span>

Burmalı Minare Camii ya da diğer adlarıyla Ulu Camii ve Mahkeme Camii, Amasya ilinde yer alan tarihî mahiyette dinî yapı. Adını burmalı minaresinden alan cami bitişiğindeki Selçuklu kümbeti ve Osmanlı dönemi minaresi ile dikkat çekmektedir. 1237 yılında Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı II. Gıyâseddin Keyhüsrev zamanında Ferruh b. Selçuk tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ağa Camii</span>

Mehmed Ağa Camii, İstanbul Fatih ilçesi Çarşamba semtinde 16. yüzyılda III. Murad zamanının Dârüssaâde ağası Habeşî Mehmed Ağa tarafından yaptırılan cami.

<span class="mw-page-title-main">Emevî Camii</span> Şamda bir cami, İslamda en kutsal dördüncü yer

Emevi Camii, Şam Ulu Cami olarak da bilinen yapı, Şam'ın eski şehir kısmında yer alır ve dünyanın en büyük ve en eski camilerinden birdir.

<span class="mw-page-title-main">Laal Paşa Camii</span> Mut ilçesinde tarihi bir camii

Karamanoğlu İbrahim Bey'in emriyle Laal Paşa tarafından yaptırılmıştır. Laal Paşa, asıl adı Musa olan bir köledir. Ve Karamanoğlu Beyliği'nde şehzade eğitmenliği de yapmıştır. Laal Paşa, önceleri Karamanoğlu Alaeddin Bey'in kölesi olarak Beyliğe dahil olmuştur. Devlet işlerinde verilen görevleri başarıyla yaptıktan sonra Alaeddin Bey'in gözüne giren köle Musa; Alaeddin Bey'in emriyle iyi bir eğitim görüp, iyi bir tahsil yapmıştır. Sonraları Laal Ağa'da gördüğü kabiliyeti takdir eden Alaeddin Bey, onu azad edip hür bir adam olmasını sağlamıştır. Hususi ve resmî devlet işlerinde gösterdiği yüksek başarıdan dolayı kendisini Niğde Kalesi dizdarı yapmıştır. Mut'ta bulunduğu sırada kasabanın içine cami, medrese ve hamam yaptırmıştır. Bu yapıların ayakta kalması için vakıf gelirler koymuştur. Laal Paşa'nın her kölede olduğu gibi doğum tarihi ve Karamanoğulları'na nasıl intisap etmiş olduğu belli olmadığı gibi mezarı ve ölüm tarihi de belli değildir.

<span class="mw-page-title-main">Veled-i Yaniç Camii</span> Erken dönem Osmanlı camisi

Veled-i Yaniç Camii ya da Yaniçoğlu Camii, Bursa'nın Osmangazi ilçesi, hisar semtinde bulunan erken dönem Osmanlı camisidir. Kapısı üzerindeki yazıtına göre 844 Hicri Safer ayında Yaniçoğlu Hacı Hayrûddin oğlu Mahmud Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Mimarı bilinmeyen caminin kitabe ve vakfiyesi mevcuttur. Plan şeması ve özellikle son cemaat yerinin kullanılışı nedeniyle özel bir düzenlemeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Hisar Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Hisar Camii, İzmir, Konak ilçesinde, adını verdiği Hisarönü bölgesi ile Kemeraltı Çarşısı ve Kızlarağası Hanı çevresinde yer alan cami.

<span class="mw-page-title-main">Nasrullah Camii</span>

Nasrullah Camii, Kastamonu'da Kadı Nasrullah tarafından 1506 yılında inşa edilmiş dini yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nebî Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Nebî Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. 15. yüzyılda Akkoyunlular döneminde yaptırılmış olan cami ayrıca Peygamber Camii olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Hüsrev Paşa Camii</span> Sur, Diyarbakırda cami

Hüsrev Paşa Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. Aynı ada sahip mahallede yer almaktadır. Divane Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır. Evliya Çelebi, 1655'te geldiği Diyarbakır'ın eserlerini anlatırken Hüsrev Paşa Camii'nin Mardin Kapısı yakınında kalabalık cemaate sahip "şirin" bir ibadet yeri olduğunu belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Po-i-Kalan</span>

Po-i-Kalan veya Poi Kalan, Buhara, Özbekistan'daki Kalan Minaresi çevresinde bulunan bir İslami dini kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Kubbesi</span>

Muhammed Kubbesi, aynı zamanda Elçi Kubbesi veya Peygamber Mihrabı ve Kubbesi olarak da bilinir. Mescid-i Aksa'da yer alan bağımsız bir kubbedir. Kubbetü's-Sahre'nin kuzeybatısında, Miraç Kubbesi'nin yakınında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Paşa Çeşmesi</span>

Kasım Paşa Çeşmesi/Şadırvanı, Turunç Çeşmesi veya Mahkeme Kapısı Çeşmesi olarak da bilinir, Kudüs'ün Eski Şehri'ndeki Mescid-i Aksa'nın batı tarafında bulunan bir şadırvan ve içme suyu çeşmesidir. Mescid-i Aksa'nın batısı, Silsile Kapısı'nın önünde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şerbetdar Hasan Bey Camii</span> Kırklareli, Vizedeki tarihi bir cami

Şerbetdar Hasan Bey Camii veya Şarabdar Hasan Bey Camii, Kırklareli ili Vize ilçesinde bulunan tarihi bir camidir.