İçeriğe atla

Sils Gölü

Sils Gölü
Göl görünümü
Harita
Havza
KonumGraubünden, İsviçre
Koordinatlar35°17′36″G 149°6′50″D / 35.29333°G 149.11389°D / -35.29333; 149.11389
Ada(lar)Chaviolas
Yerleşim(ler) (sahil)Sils im Engadin/Segl, Maloja
Genel bilgiler
Akarsu (gelen)Inn Nehri, Aua da Fedoz
Akarsu (giden)Inn Nehri
Göl türüGöl
Uzunluk5 km
Yüzölçümü4,1 km²
Ortalama derinlik35 m
En derin noktası71 m
Yüzey rakımı1.797 m
Wikimedia Commons
Switzerland üzerinde Sils Gölü
Sils Gölü
Sils Gölü (Switzerland)

Sils Gölü (AlmancaSilsersee; RomanşçaLej da Segl), İsviçre'nin Graubünden kantonunda bulunan bir göldür. Göl, Engadin vadisinin yukarısında Maloja Geçidi ile Silvaplana Gölü arasında yer almaktadır.

Sils Gölü, Silvaplana, Champfèr ve Sankt Moritz gölleri ile birlikte Engadin'deki dört gölden biridir. Göl, Engadin'deki en büyük göl olup aynı zamanda Alpler'de 1.000 metreden yüksek rakıma sahip en büyük göldür.[1] Göl, Silvaplana Gölü'ne benzer şekilde tarih öncesi bir heyelan barajından oluşmuştur.

Kaynakça

  1. ^ Johannes Eue, Wandern im Engadin 16 Ocak 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., p. 29

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Romanşça, İsviçre'nin dört millî dilinden biridir. Ağırlıklı olarak Graubünden kantonunda konuşulmaktadır. Romanşça Latin dilleri ailesine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Dört Kanton Gölü</span>

Dört Kanton Gölü Orta İsviçre'deki bir fyord gölü. Ülkenin dördüncü büyük gölü.

<span class="mw-page-title-main">Rhaetian Demiryolları</span>

RhB, İsviçre'deki tüm özel demir yolu operatörlerinin en büyük ağına sahip olan bir İsviçre ulaşım şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre pasaportu</span>

İsviçre pasaportu, İsviçre vatandaşlarının uluslararası seyahatlerinde kullandıkları resmî belgedir. Avrupa topluluğu içinde seyahatlerde, İsviçre vatandaşları kimlik kartlarını da kullanabilirler.

İsviçre Kupası İsviçre Futbol Federasyonu (SFV-ASF) tarafından 1926 yılından bu yana her yıl düzenlenen bir futbol turnuvası. Kazanan takım UEFA Avrupa Ligi'nde yer alır. 2003 ve 2008 yılları arasında İsviçre Telekomünikasyon şirketi Swisscom kupaya sponsor olmuş ve kupa Swiss Cup olarak anılmaya başlanmıştır. Kupayı kazanan takım Uefa Konferans Ligine katılıyor.

İsviçreliler, İsviçre'nin vatandaşları veya yerlilerine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">İnn Nehri</span>

İnn Nehri İsviçre, Avusturya ve Almanya'da bulunan bir ırmak'tir. Inn Nehri'nin kaynağı Engadine, İsviçre Alpleri'nde 2.484 m. zirveli "La Maloja Beli" ve St Moritz yakınlarında olup hemen "Lunghin" Gölüne katılmaktadır. İnn Nehri Tuna Nehri'ne Passau'da sağdan katılan bir kol olarak son bulur. Uzunluğu 517 km. ve havza alanı 25.700 km²'dir. Kaynakta irtifa 2.484m iken Passau'da ağzında irtifa 291 m olur ve ortalama irtifa 2.484 m dir. Havzasında bulunan en yüksek nokta 4049 m irtifada olan Piz Bernina zirvesidir.

<span class="mw-page-title-main">Engadin</span>

Engadin ya da Engadine, İsviçre'nin Graubünden kantonu sınırları içinde bulunan bir vadidir. İsviçre Alpleri'nin bir parçası olan Engadin, Maloja Geçidi'nden doğan Inn Irmağı'nı izlemekte ve 100 km uzaklıktaki Avusturya sınırına dek uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Yayın Kurumu</span>

İsviçre Yayın Kurumu, 1931 yılında kurulmuş İsviçre'nin kamu yayıncısı'dır. Genel merkezi Bern'de bulunmaktadır. İsviçre Yayın Kurumu kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur, esas olarak radyo ve televizyon lisans ücretleri (%79) yoluyla finanse edilir ve geri kalan geliri reklam ve sponsorluktan elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Ulusal Bankası</span>

İsviçre Ulusal Bankası, İsviçre'nin merkez bankasıdır. 16 Ocak 1906 tarihinde kurulmuş olup ülkenin para politikası ile İsviçre frangı'nın banknotlarının dağıtımından sorumludur. Merkezi Bern'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Alpleri</span>

Geleneksel olarak İsviçre Alpleri olarak anılan İsviçre Alp bölgesi, ülkenin önemli doğal bir özelliğini temsil etmektedir ve İsviçre Platosu ve İsviçre'nin üç ana fizyografik bölgesinden biri olan Jura Dağları'nın İsviçre kısmından oluşmaktadır. İsviçre Alpleri bazen Merkez Alpler olarak adlandırılan bir alanı kaplayarak hem Batı Alpleri'ne hem de Doğu Alpleri'ne kadar uzanır. Bern Alpleri'nden Appenzell Alpleri'ne kadar olan kuzey siradağları tamamen İsviçre'de bulunurken, Mont Blanc sıradağlarından Bernina sıradağlarına kadar uzanan güney menzilleri Fransa, İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn gibi diğer ülkelerle paylaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Tarihsel Sözlüğü</span>

İsviçre Tarihsel Sözlüğü, bir İsviçre tarih ansiklopedisidir. Ansiklopedi 1998 yılında kurulmuş olup İsviçre tarihi hakkında modern tarihsel araştırmanın sonuçlarını daha geniş bir izleyici kitlesinin erişebileceği bir şekilde dikkate almayı amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Calven Muharebesi</span> muharebe

Calven Muharebesi 22 Mayıs 1499'da Graubünden'deki Val Müstair'in Tirol Kontluğu'ndaki Vinschgau'ya çıkışında, Habsburg Hanedanı'ndan Kral I. Maximilian ve Graubünden Üçler Birliği güçleri arasında gerçekleşmiş çatışmadır. Svabya Savaşı'nın güneyindeki Graubünden'daki belirleyici muharebedir; Habsburg birliklerinin yenilgisinden sonra kral, Engadin ve Val Müstair'i kontrol etme girişimlerini bırakmak zorunda kaldı. Svabya Savaşı'ndaki operasyonların odak noktası daha sonra tekrar Eski İsviçre Konfederasyonu'nun kuzey sınırına kaydı.

<span class="mw-page-title-main">Greifen Gölü</span>

Greifen Gölü, İsviçre'nin Zürih kantonunda bulunan bir göldür. Göl, Zürih'in 11 km doğusunda yer almakta olup Pfannenstiel ile Zürih Gölü'nden ayrılmaktadır. Yine Zürih Gölü'nden sonra kantondaki ikinci büyük göldür.

<span class="mw-page-title-main">Silvaplana Gölü</span>

Silvaplana Gölü, İsviçre'nin Graubünden kantonunda bulunan bir göldür. Göl, Engadin vadisinin yukarısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sankt Moritz Gölü</span>

Sankt Moritz Gölü, İsviçre'nin Graubünden kantonunda bulunan bir göldür. Göl, Engadin vadisinin yukarısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Piz Corvatsch</span>

Piz Corvatsch, İsviçre'nin Graubünden kantonunda bulunan bir dağdır. Dağ, Engadin vadisinde yer almakta olup Bernina Sıradağları'nın bir parçasıdır ve Sils ve Silvapana göllerine bakmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Piz Bernina</span>

Piz Bernina, İsviçre'nin Graubünden kantonunda bulunan bir dağdır. Dağ, Engadin vadisinde yer almakta olup Bernina Sıradağları'nın bir parçasıdır. 4,048.6 metre yüksekliği ile Bernina Dağları'nın zirvesidir ve aynı zamanda Doğu Alpler ile Retik Alpleri'nin en yüksek noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Flüela Geçidi</span>

Flüela Geçidi, İsviçre'nin Graubünden kantonunda bulunan bir dağ geçididir. Geçit, İsviçre Alpleri'nde 2.384 metre yükseklikte yer almakta olup geleneksel olarak Albula ve Silvretta Alpleri arasında sınır oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Albula Geçidi</span>

Albula Geçidi, İsviçre'nin Graubünden kantonunda bulunan bir dağ geçididir. Geçit, Albula Alpleri'nde 2.312 metre yükseklikte yer almaktadır.