İçeriğe atla

Siloam Havuzu

Siloam Havuzu (İbraniceבריכת השילוח, Breikhat HaShiloah) bazı arkeologlar tarafından Kudüs'ün orijinal bölgesi olarak kabul edilen Wadi Hilweh'in güney yamacında, güneydoğuda Eski Şehir duvarlarının dışında yer alan bir dizi kayaya oyulmuş havuzu ifade eder. Havuzlar, Siloam Tüneli ile buraya taşınan Gihon Pınarı suları ile besleniyordu.

Aşağı Havuz veya "Eski Havuz" tarihsel olarak Birket el Hamra; kelimenin tam anlamıyla "kırmızı havuz" olarak biliniyordu.

Tarih

İkinci Tapınak döneminde Siloam Havuzu Kudüs'ün Acra bölgesinde (İbraniceחקרא, Aşağı Şehir olarak da bilinir) merkezi bir konuma sahipti.[1] Günümüzde Siloam Havuzu, yaklaşık 625 metre (2.051 ft) yüksekliğiyle tarihi Kudüs şehri içindeki en düşük rakımlı yerdir.[2] Buradan Tapınak Dağı'na çıkış 115 metre (377 ft) yükseklik, yaklaşık 634 metre (2.080 ft) yürüme mesafesindedir.[2] Kudüs Talmud'una (Hagigah) göre Şiloam Havuzu, Kudüs'e yıllık hac ziyareti yapan ve kurbanlarını getirmek için Tapınak Dağı'nın iç avlusuna yürüyerek çıkan hacıların başlangıç noktasıydı. Siloam Havuzu (belki de Aşağı Havuz'a atıfta bulunulmaktadır), hacılar tarafından Tapınak muhafazasını ziyaret etmeden önce ritüel arınma için kullanılmıştır.[3]

Sağ altta şehir duvarının dışında Siloam Havuzu ("Siloe") ile İsa'nın zamanında Kudüs'ü gösteren 1730 yılında yapılmış harita
İkinci Tapınak döneminde havuzun görselleştirilmesi

Kaynakça

  1. ^ Josephus, The Jewish War 6.6.3 (6.351 14 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; 6.7.2. (6.363 14 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  2. ^ a b Arie Itzhaki (1980). Rubenstein, Chaim (Ed.). Israel Guide – Jerusalem (İbranice). 10. Kudüs: Keter Publishing House, in affiliation with the Israel Ministry of Defence. s. 165. OCLC 745203905.  r eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ Finding Jerusalem: Archaeology between Science and Ideology. University of California Press. 2017. s. 124. ISBN 978-0-520-96807-3.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım), Chapter 7: The City of David / Silwan

Ek okuma

31°46′14″K 35°14′06″D / 31.77056°K 35.23500°D / 31.77056; 35.23500

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<span class="mw-page-title-main">MK Beytar Yeruşalayim</span>

FC Beytar Yeruşalim yaygın olarak Beytar Yeruşalim veya sadece Beitar, Kudüs şehrinde bulunan ve İsrail futbolunun en üst seviyesi olan Ligat ha'Al'nde bulunan bir İsrail profesyonel futbol kulübüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hezekiya</span> Yehuda Krallığının 14. kralı

Hezekiya Ahaz'ın oğlu ve Yehuda Krallığı'nın 14. kralıydı. Edwin Thiele hükümdarlık tarihlerinin MÖ 715 ile MÖ 686 yılları olduğunu belirtir. Hezekiya ayrıca, Tora'da en çok göze çarpan krallardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yahudilikte Yeruşalim</span> Yeruşalimin Yahudilikteki önemi

Yahudilikte Yeruşalim veya Yahudilikte Kudüs, MÖ 10. yüzyıldan beri Yahudilerin odağı ve ruhani merkezi olmuştur; 4 kutsal şehirden en kutsalıdır:

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kudüs</span> Kudüsün doğusu

Doğu Kudüs veya Doğu Yeruşalim ,1948 Arap-İsrail Savaşı'nda Ürdün'ün ve 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in eline geçen Kudüs'ün doğusudur. İçinde, Eski Şehri ve Yahudilik, İslam ve Hristiyanlıkta kutsal yerler olan Tapınak Dağı, Ağlama Duvarı, Mescid-i Aksa, Kutsal Kabir Kilisesi gibi yerleri barındırır. "Doğu Kudüs" terimi, bazen 1949'dan 1967'ye kadar Ürdün'ün hakimiyeti altında olan fakat 1967'den sonra İsrail hakimiyeti altında Batı Kudüs ile birlikte tek bir belediye altında birleştirilen 70 km²'lik alanı bazen de 1967 öncesi bir Ürdün belediyesi olan 6.4 km²'lik alanı tasvir eder. Filistin Devleti, Doğu Kudüs'ü başkent yapmak istemektedir fakat Kudüs tamamen İsrail'in kontrolünde olduğu için şu andaki fiili başkenti Ramallah'tır. İsrail ise 30 Temmuz 1980'de Kudüs Yasası ile Batı Kudüs ve Doğu Kudüs olmak üzere Kudüs'ün tamamını ebedi başkent ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Müzesi</span>

İsrail Müzesi 1965 yılında, İsrail’in en önde giden kültürel kurumu ve dünyadaki en ileri gelen ansiklopedik müzelerden biri olarak kuruldu. Kudüs’ün Givat Ram muhitindeki bir tepededir ve Knesset, İsrail Anayasa Mahkemesi ve Kudüs İbrani Üniversitesitesi’nin yakınlarındadır. Müzenin varlıkları arasında, dünyanın kutsal topraklara ait en kapsamlı arkeolojik koleksiyonları, Yahudi Sanatı ve Yaşamıyla ilgili eserler ve oldukça kapsamlı güzel sanatlar koleksiyonları vardır. Müzede güzel sanatlara ait onbir farklı departman bulunmaktadır: İsrail Sanatı; Avrupa Sanatı; Modern Sanat; Çağdaş Sanat; Baskı ve Çizimler; Fotoğraf; Tasarım ve Mimari; Asya Sanatı; Afrika Sanatı; Okyanus Sanatı ve Amerika Kıtası Sanatı. Sunumda olan nadir objeler arasında, Berekhat Ram’lı Venüs; 1736 yılında Surinam’da kurulan Zedek ve-Şalom sinagoğunun içi; Yemen’de Yahudi gelinler tarafından giyilen gerdanlıklar; 17. Yüzyıl’dan kalma İranlı bir mozaik mihrab; İsa’nın çarmıha gerildiği dönemden kalma, yine çarmıha germe için kullanılan çivilerden biri vardır. Müze’deki vazo şeklinde olan, Kitap Tapınağı olarak adlandırılan bir yapı içinde Ölü Deniz Yazmaları ve Masada’da bulunan tarihî eserler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Tapınak</span>

İkinci Tapınak, Kudüs'teki Tapınak Tepesi'nde bulunan Yahudi kutsal tapınağıydı. MÖ 516 ve y. MS 70 arasında ayakta kaldı. İkinci Tapınak dönemine adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eski Şehir (Kudüs)</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Eski Şehir, modern Kudüs şehri içerisinde 0.9 kilometrelik surlarla çevrili bir alandır. 1860'ta Yahudi mahallesi Mishkenot Sha'ananim kurulana kadar kentin tamamını kaplayan alandır. Eski şehir Müslümanlar için Kubbetü's-Sahre ve Mescid-i Aksa, Yahudiler için Tapınak Tepesi ve Ağlama Duvarı ve Hristiyanlar için Kutsal Kabir Kilisesi gibi çeşitli dinlere ait kutsal mekanlara ev sahipliği yapmaktadır. 1981'de UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs tramvay hattı</span>

Kudüs tramvay hattı, Kudüs'te bulunan bir tramvay hattıdır. Kudüs tramvayı 1 Aralık 2011 tarihinde açılmıştır. Sistem 13.8 km uzunlukta olup 23 durağa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Beni Gantz</span> İsrailli asker ve politikacı

Binyamin "Beni" Gantz, 2020'den itibaren İsrail Başbakanı yardımcısı olan ve Savunma Bakanı olarak görev yapan İsrailli politikacı ve eski asker.

<span class="mw-page-title-main">Müslüman Mahallesi</span> Kudüs mahallesi

Müslüman Mahallesi Kudüs Eski Şehri'nin dört mahallesinden biridir. Eski şehrin kuzeydoğu bölümünde 31 hektarlık bir alan kapsamaktadır. Mahalle, dört mahalle içinde en büyük ve en kalabalık olanıdır ve doğudaki Aslanlı Kapı'dan, güneydeki Tapınak Tepesi'nin kuzey duvarı boyunca, batıdaki Şam Kapısı—Batı Duvarı rotasına kadar uzanır. Via Dolorosa bu mahalleden başlar.

<span class="mw-page-title-main">Mervan Mescidi</span>

Süleyman'ın Ahırları, günümüzde Mervan Mescidi adıyla bir Müslüman ibadethanesi olarak kullanılan yer altı tonozlu bir alandır. Yaklaşık 500 metre kare alana sahip yapı, Mescid-i Aksa'dan aşağı inen merdivenlerin alt kısmında, Tapınak Tepesi'nin altında, Kudüs'teki Tapınak Tepesi'nin güney duvarının tabanında yer almaktadır. Aralık 1996 yılında vakıf, ışıklar ve yer karoları eklenerek bir dua salonuna alanı dönüştürüldü ve Mervan Mescidi adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ağlama Duvarı Tüneli</span>

Ağlama Duvarı Tünel, geleneksel, açık hava ibadet alanının bittiği yerden Ağlama Duvarı'nın kuzey ucuna kadar uzanan bir tüneldir. Tünelin çoğu, Ağlama Duvarı'nın devamı niteliğindedir ve Kudüs'ün Eski Şehri'ndeki Müslüman Mahallesi'nin binalarının altında yer almaktadır. Ağlama Duvarı'nın açık havada kalan kısmı yaklaşık 60 metre (200 ft) uzunluğundadır, 488 metre (1.601 ft) uzunluğundaki orijinal bölümün büyük kısmı yeraltında gizlidir. Tünel, Duvar'ın geri kalanına kuzey yönünde erişim sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Robinson Kemeri</span>

Robinson Kemeri, bir zamanlar Tapınak Tepesi'nin güneybatı köşesinde duran, alışılmışın dışında geniş bir taş kemerin taşıdığı abidevî merdivenin adıdır. MÖ 1. yüzyılın sonunda Hirodes tarafından başlatılan İkinci Tapınağın genişletilmesi çalışmaları kapsamında inşa edilmiştir. Son bulgulara göre ölümünden 20 yıl sonrasına kadar tamamlanmamış olduğuna işaret etmektedir. Büyük taş açıklığı, Tapınak Tepesi'nin istinat duvarları ile birlikte inşa edilmiştir. Antik Kudüs'ün Aşağı Pazar bölgesinden ve Tyropoeon caddesi üzerinden dağın kordonundaki Kraliyet Stoa kompleksine olan ulaşımı sağlamıştır. Üst geçit, tamamlanmasından yaklaşık 10-20 yıl sonra, ilk Yahudi-Romalı isyanı sırasında yıkıldı.

Eli Shukron, İsrail Eski Eserler Kurumu tarafından istihdam edilen İsrailli bir arkeologdur. Kudüs'ün İkinci Tapınağı döneminden birkaç önemli buluntu yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Altın Kapı (Kudüs)</span>

Altın Kapı veya Merhamet Kapısı, Tapınak Tepesi'nin doğuya açılan tek ve Kudüs'ün Eski Şehri'ne doğu kısımdan erişim sağlayan iki kapıdan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tiferet Yisrael Sinagogu</span>

Tiferet Yisrael Sinagogu, çoğunlukla Tiferet İsrail olarak yazılır, kurucularından birisi olan Nisan Bak'ın adına istinaden Nisan Bak Shul olarak da bilinir, 1872 ve 1948 yılları arasında Kudüs'ün Eski Şehri'nin Yahudi Mahallesi'nde yer alan önemli bir sinagogdu.

Akra, "kale" anlamında, Kudüs'te, Seleukos İmparatorluğu hükümdarı IV. Antiohos tarafından M.Ö. 168 yılında şehri yağmalamasının ardından inşa edilen müstahkem bir yerleşkeye sahip olduğu düşünülen bir yerdi. Akra adı daha sonraki bir dönemde, muhtemelen o zamanlar yıkılmış olan kaleyle ilişkili olan ve zamanında Josephus tarafından hem Acra hem de "aşağı şehir" olarak bilinen bir şehir mahallesi için de kullanılmıştır. Kale, Haşmonayim Krallığı'nın kurulmasıyla sonuçlanan Makkabi ayaklanmaları'nı kapsayan olaylarda önemli bir rol oynamıştır. "Yukarı şehir" Yehuda Makkabi tarafından ele geçirilmiş, Selevkos garnizonu aşağıdaki "Akra "ya sığınmıştır, ve Kudüs içindeki bu son düşman kalesini yok etme görevi Thassi soyadlı Şimon Makkabi'a düştü. Akra hakkındaki bilgilerimiz neredeyse sadece daha geç tarihli olan Josephus'un yazılarına ve anlatılan olaylardan kısa bir süre sonra yazılmış olan Birinci ve İkinci Makabeler Kitapları'na dayanmaktadır.