İçeriğe atla

Silifke Atatürk Evi

Koordinatlar: 36°22′37″K 33°55′41″D / 36.37694°K 33.92806°D / 36.37694; 33.92806
Silifke Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi
Atatürk Evi (güneyden)
Harita
Açılış2 Ocak 1987 (37 yıl önce) (1987-01-02)
KonumSaray Mahallesi 109 Sokak, No:6, Silifke
Mersin (il),  Türkiye
Koordinatlar36°22′37″K 33°55′41″D / 36.37694°K 33.92806°D / 36.37694; 33.92806
Silifke Müzesi Müdürlüğü bünyesindeki diğer müzeler

Silifke Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün kente ilk ziyaretini anmaktadır. Atatürk, 27 Ocak 1925 tarihinde Silifke'ye gelmiş ve bir gece bu evde konaklamıştır. Müzede, Atatürk'ün o gece kullandığı eşyalar sergilenmektedir.[1]

Müzeye dönüştürülen bahçe içinde yer alan 2 katlı ahşap bina 1914 yılında yapılmıştır. Binanın asıl ismi Hacı Hulusi Konağı'dır.[2] Yapının 1974 yılında başlayan kamulaştırma çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 1982 yılında tamamlanmıştır.[2][3] 1983'te başlayan tadilat çalışmaları 1986'da bitirilmiş ve Konak 2 Ocak 1987 günü resmi bir törenle ziyarete açılmıştır.[2]

Mustafa Kemal Atatürk, 20 Ocak 1925'te bir dizi resmi ziyaret ve kişisel amaçlar için Güney Anadolu seyahatine çıkar ve beraberinde eşi Latife Hanım da vardır. Atatürk'ün bu seyahatteki önemli amaçlarından biri, Ankara Orman Çiftliği'ne benzer bir çiftliği Güney bölgesinde kurmaktı. Bu, ülkedeki çiftçilere örnek teşkil etmesi açısından önemliydi. Bu doğrultuda, Silifke'nin Tekir Köyü'ndeki hazineye ait Olukbaşı Çiftliği kendisine önerilmişti. 27 Ocak 1925 akşamı, Atatürk eşini Mersin'de bırakarak o zamanki İçel il merkezi olan Silifke'ye geçti. Burada Vali Vekili Fahri Bey ile kısa bir görüşme yaptıktan sonra, geceyi Hacı Hulusi'nin iki katlı konağında geçirdi.[2]

Ertesi gün, 28 Ocak 1925'te, Silifke'deki programına Türk Ocağı ve İdman Yurdu Lokali ziyaretleriyle başladı. Ardından Taşucu'na geçerek Sadık Taşucu'nun misafiri oldu. Daha sonra Tekir Köyü'ne giderek Olukbaşı Çiftliği'ni yerinde inceledi. Bu inceleme sonucunda, çiftliği hazineden satın almaya karar verdi.[2]

Bu seyahat, Atatürk'ün hem devlet işlerini yürüttüğü hem de ülkenin tarımsal kalkınmasına yönelik kişisel girişimlerini planladığı önemli bir gezi olarak tarihe geçti.

Mustafa Kemal Atatürk, Silifke'ye olan ilgisini buraya dört kez gelerek göstermiştir. Atatürk, Silifke'ye gelişinden birinde burada bir çiftlik satın almış ve merkezi bu çiftlik olmak üzere bir Tarım Kredi Kooperatifi kurulmasını söyleyerek kendi de bu kuruluşun 1 no'lu üyesi olmuştur.

Atatürk, Silifke'ye ve Silifkelilere olan sevgisini, Silifke İdman Yurdu'nu ziyaretinde, şeref defterine yazdığı şu ibarelerle belirtmiştir.

" Silifke'ye geldiğimden çok memnunum. Beni unutmayacağınızı bilirim. Sizi kalbimden çıkarmam. Gazi Mustafa Kemal "

Kaynakça

  1. ^ "Mersin Silifke Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi". T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. 17 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2024. 
  2. ^ a b c d e "Silifke Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi". Türkiye Turizm Ansiklopedisi. 17 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2024. 
  3. ^ "SİLİFKE ATATÜRK EVİ MÜZESİ". Kültür Portalı. 16 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Müzesi</span> II. TBMM Binası (1924–1960)

Cumhuriyet Müzesi veya II. TBMM Binası, TBMM'nin 1924-1960 yılları arasında faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Ankara'nın Altındağ ilçesindeki tarihî yapı.

Cumhuriyetin ilanını takiben, Türkiye müzeleri Atatürk'ün Anadolu'nun insan eliyle yapılan faydalı şeylerinin sergi ve araştırmasına önem vermesi dolayısıyla kaydedilebilir şekilde gelişti. Türkiye ilan edildiğinde, İstanbul'da "Asar-ı Atika Müzesi", olarak adlandırılan İstanbul Arkeoloji, Aya İrini'nin ev sahipliğini yaptığı Askeri Müze, Süleymaniye Camii'nde Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve Anadolu'nun birkaç büyük şehrinde Osmanlı İmparatorluğu Müzesi müzeleri vardı.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Müzesi</span> müze

Gazi Müzesi, İlkadım, Samsun'da, Kale Mahallesi, Mecidiye Caddesi'nde bulunan bir müze. Mustafa Kemal'in Samsun'a ilk gelişinde kaldığı Mantika Palas ya da Mıntıka Palas olarak bilinen otelin restore edilmesi ile 1940 yılında ziyarete açılmıştır. 509m²'lik alana sahip, İki katlı olan tarihi yapının dış duvarları yığma tuğla, iç bölmeleri bağdadidir. Her yıl yaklaşık 100 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Atatürk Evi Müzesi, Atatürk müzesi ya da Atatürk evi, Mustafa Kemal Atatürk'ün kullandığı eşyaların sergilendiği ve Selanik'teki Atatürk Evi Müzesi ya da Gazi Müzesi gibi bazılarında bizzat kaldığı mekânın da özgün dekoru korunarak teşhir edildiği etnografik konseptteki müze türüdür. İlgili müzeler aşağıda bulundukları konuma göre alfabetik olarak sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şebinkarahisar Atatürk Evi Müzesi</span>

Şebinkarahisar Atatürk Evi Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün 11 Ekim 1924’te Şebinkarahisar’ı ziyareti esnasında bir gece kaldığı geleneksel Şebinkarahisar evlerindendir. Yapım tarihi kesin bilinmemekle beraber 19. yüzyılın sonunda veya 20. yüzyılın hemen başında yapıldığı tahmin edilmektedir. Evin gerçek sahibi Tüfekçizade Mustafa Ertem’dir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Müzesi (İstanbul)</span>

Atatürk Müzesi veya diğer adıyla İnkılâp Müzesi, İstanbul'un Şişli ilçesinde, Halâskârgazi Caddesi üzerinde yer alan ve 1942'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce müzeye dönüştürülmüş Mustafa Kemal Atatürk'ün oturduğu ev. Atatürk'ün kişisel eşyaları, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili çeşitli materyaller ve farklı ressamlara ait tablolar sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Atatürk Evi Müzesi</span>

Antalya Atatürk Evi ve Müzesi, Antalya Muratpaşa ilçesinde Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Mustafa Kemal Atatürk'ün 6-11 Mart 1930 tarihleri arasındaki Antalya ziyaretinde kaldığı ve sonradan müzeye dönüştürülen iki katlı ev.

<span class="mw-page-title-main">Adana Atatürk Evi Müzesi</span> Atatürkün Adanada Konakladığı Ev

Adana Atatürk Evi Müzesi, 15 Mart 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Adana'yı ziyareti sırasında konakladığı, 1981'de müzeye çevrilmiş müze-ev.

Atatürk Evi Müzesi, Atatürk Caddesi üzerinde 1912 yılında inşa edilen iki katlı tarihi bina; kesme, moloz taş ve tuğladan yapılmıştır. 1923 yılında hazine adına tescil edilen ev Vali Konağı olarak kullanılmış, Atatürk'ün Konya'ya gelişlerinde de kendisine tahsis edilmiştir. 1927 yılında hazineden Konya Belediyesi'nce satın alınan ev 19.7.1928 tarihinde Konyalıların Atatürk'e şükranlarının bir ifadesi olarak Atatürk adına tescil edilmiş ve tapusuna "Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya Konyalıların hediyesidir." kaydı konulmuştur. 1940 yılında Konya Özel İdaresi'nce sembolik bir bedel karşılığında satın alınan ev, tekrar Vali Konağı haline getirilmiş ve 1963 yılına kadar Vali Konağı olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çubuk Şehir Müzesi</span> Ankaranın Çubuk ilçesindeki şehir müzesi

Çubuk Şehir Müzesi; Ankara'nın Çubuk ilçesinde bulunan bir müzedir. İlçedeki birkaç tarihi yapıdan biri olan ve zamanın zengin ailelerinden birine ait olan Bekir Ağalar Konağı'nın 2013 yılında restore edilip düzenlenmesiyle oluşturulan müze; 2015 yılında sergi salonu olarak açılmış, 2017 yılında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kent müzesi unvanıyla tescillenmiştir. Bekir Ağalar Konağı, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1933 yılında ilçeye yaptığı ziyaret esnasında konakladığı yer olarak da ayrı bir önem ve değer taşımaktadır. Müzede; 1402 Ankara Savaşı'nı ve 1900'lü yıllardaki yaşantıyı anlatan maketlerle, bir kısmı satın alma, bir kısmı da bağış yoluyla toplanan tarihi eşya sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Atatürk Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Atatürk Müzesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir müzedir. 1941'de açılan müzede Mustafa Kemal Atatürk'ün eşyaları sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Atatürk Evi</span> tarihi yapı

Mersin Atatürk Evi ya da diğer adıyla Atatürk Evi Müzesi, Mersin kent içinde iki katlı büyük bir binadır.

Ankara'da turizm; daha çok yerli turistlerin ziyaretleriyle yürümektedir ve büyük oranda kültür turizmine dayanmaktadır. Ankara, 2018 yılında 3,7 milyon ziyaretçi ile yerli turistlerin en çok konaklama yaptığı 5. Türk şehri olmuştur. Ayrıca turistik tesis ve yatak sayısı bakımından 81 il arasından 11. sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Arkeoloji Müzesi</span> Diyarbakırdaki arkeoloji müzesi

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Diyarbakır'da 1934 yılında hizmete girmiş arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk ve Etnografya Müzesi (Denizli)</span> Denizli, Türkiyede bir müze

Atatürk ve Etnografya Müzesi, Türkiye'nin Denizli şehrinde yer alan bir müzedir. 1984'te açılan müzede etnografik eserler ile Mustafa Kemal Atatürk'e ait eşyalar sergilenmektedir.

Atatürk Evi Müzesi, Türkiye'nin Kayseri şehrinde yer alan bir müzedir. 1983'te açılan müzede Mustafa Kemal Atatürk'e ait eşyalar sergilenmektedir.

Bu liste, Atatürk müzeleri listesidir. Atatürk müzelerinin çoğu, modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ziyaretler sırasında kaldığı tarihi binalar olup bazıları ise Atatürk'ün ziyaretleri sırasında kaldığı evlerin replikalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Arkeoloji Müzesi</span>

Aydın Arkeoloji Müzesi, Türkiye'nin Aydın ilinin Efeler ilçesinde yer alan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi</span>

Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi, Tokat'ın merkezinde, Süsoy ailesinin yaşadığı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhurbaşkanı sıfatıyla şehir ziyaretlerinde konakladığı tarihî konakta bulunan müze-ev ve etnografya müzesi.

Etnografya Müzeleri, farklı dönem ve kültürlerin kişiliğini yansıtan her türden eserlerin sergilendiği müzelerdir. Genellikle dönemin giyim-kuşam, takı, ev gereçleri ve hamam kültürüne ait eşya sergilerinden; ayrıca tablo, resim, dokuma-işleme gibi sanat ve zanaat eserlerinden oluşurlar.