Slovakya (Slovakça: Slovensko ya da resmî adıyla Slovak Cumhuriyeti (Slovakça: Slovenská republika , Orta Avrupa'da bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıydı. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava'dır.
Katowice, Polonya'nın güneyinde Yukarı Silezya adlı tarihsel bölgenin en büyük kentidir. Katowice Polonya'nın güney-doğusunda bulunan ve 1999'da kurulan Silezya Voyvodalığı idare merkezidir.
Joseph Karl Benedikt "Freiherr" von Eichendorff, Alman romantizminin önemli temsilcilerinden Alman şair ve yazar. Almancanın bugün dahi en çok okunan şairlerinden biridir. Ancak Aus dem Leben eines Taugenichts başlıklı nesir hikâyesi de, bugün Almanca edebiyatın temel eserleri arasında sayılır.
Bohemya, Çekya'da bir bölgedir. Bohemya'nın toplam yüzölçümü yaklaşık 52.060 kilometrekaredir. Bohemya, Bohemya kralları tarafından yönetilen Moravya ve Çek Silezyası dahil geniş tarihsel Bohemya krallığı toprakları olarak da söylenebilir. 1918'e kadar Bohemya eyaleti Avusturya'ya aitti.
Südetler Orta Avrupa'da bir dağ zinciridir. Südet dağları Almanya'nın doğusundan Polonya ve Çekya'ya kadar uzanır. En yüksek zirvesi Çekya-Polonya sınırındaki Karkonoşe dağlarındaki Sněžka'dır. Südetler 1.602 metre yüksekliğe erişmektedir. Dağ zincirinin Çek tarafındaki güncel jeomorfolojik birimi Krkonošsko-jesenická soustavadır. ("Krkonoše-Jeseníky").
57. Panzer Kolordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht'a bağlı olarak faaliyet gösteren panzer kolordusu.
Hyacinth Graf Strachwitz von Groß-Zauche und Camminetz, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın yedek korgeneral.
Vistül-Oder Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzudur. Taarruz Harekâtı 12 Ocak - 2 Şubat 1945 tarihleri arasında icra edilmiştir. Bu taarruzla Sovyet kuvvetleri, Doğu Polonya'da Vistül Nehri üzerindeki taarruz çıkış hatlarından Alman toprakları içlerine kadar ilerlediler. Ulaştıkları hat, Alman başkenti Berlin'e 70 km. mesafede olan Oder Nehri kıyılarıydı.
Silezya Taarruzu, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde Kızıl Ordu tarafından Silezya'daki Wehrmacht kuvvetlerine karşı icra edilen iki genel taarruz harekâtıdır.
Aşağı Silezya Taarruzu, Mareşal İvan Konev'in 1. Ukrayna Cephesi kuvvetlerince Aşağı Silezya'ya yönelik genel taarruz harekâtıdır. Harekât, Alman askeri varlığını Aşağı Silezya'nın büyük bir bölümünden çıkarttı ve bölgenin başkenti Breslau'da büyük bir Alman birliğini kuşattı.
Yukarı Silezya Taarruz Harekâtı II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde Mareşal Konev kuvvetlerinin giriştiği bir genel taarruz harekâtıdır. Bu Sovyet taarruzu, Alman kuvvetlerinin Yukarı Silezya'nın büyük bir bölümünden geri çekilmelerine yol açmıştır.
Breslau Muharebesi olarak da bilinen Breslau Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın son aylarında Doğu Cephesi'nde gerçekleşen bir kuşatma harekâtıdır. Almanya'nın Aşağı Silezya bölgesindeki Breslau kentinin Kızıl Ordu birliklerince üç ay süren kuşatmasıdır. Breslau, Sovyet kuvvetlerinin Aşağı Silezya Taarruz Harekatı sırasında 13 Şubat 1945 tarihinde kuşatılmıştı. Avrupa'da savaşın resmen sona erdiği 6 Mayıs 1945 tarihine kadar da kuşatma altında kalmıştır. Kenti savunan Alman garnizonu 6 Mayıs 1945 günü teslim oldu. Birkaç gün sonra da tüm Alman kuvvetlerinin teslim olmasıyla II. Dünya Savaşı resmen sona ermiştir.
Aşağı Silezya (Polish: Dolny Śląsk; Czech: Dolní Slezsko, Latin: Silesia Inferior; German: Niederschlesien; Silesian German: Niederschläsing; Silesian: Dolny Ślůnsk) Silezya(Silesia, Schlesien), Orta Avrupa'da tarihsel bir bölgedir. Almanya'nın doğusunda Prusya'nın bir iliydi. 1945 yılında, Silezya'nın tümü Sovyet Kızıl ordusu tarafından işgal edildi. Nazilerin tümü neredeyse güç kullanarak Silezya'dan atıldı. Bunların çoğu da öldürüldü.Silezya Yukarı ve Orta Oder Nehri ile Yukarı Vistül Nehri boyunca ve Südet dağları ile Karpat dağları boyunca yer alır. Bugün büyük çoğunluğu Polonya sınırları içinde kalmaktadır. Başkent Wroclaw'dır . Silezya üç bölgeye ayrılır: Liegnitz, Breslau, Oppeln . Silezya'nın en yüksek noktası Südet dağlarında yer alan Schneekoppe'dir.
Yukarı Silezya, tarihi ve coğrafi bölge olan Silezya'nın güneydoğu parçasıdır. 9. yüzyıldan beri, Yukarı Silezya (Kronolojisi) Büyük Moravia şehrinin, Bohemya Dükalığı'nın, Polonya Piast Krallığı'nın, tekrar Bohemya bölgesinin ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun, 1526'da ise Habsburg Krallığı'nın (Monarşisinin) bir parçası olmuştur. 1742 yılında Yukarı Silezya Prusya Krallığı'nın istilasına uğradı ve 1871 yılında ise Alman İmparatorluğu'nun bir parçası oldu. 1945'te Polonya Halk Cumhuriyeti'nin bir parçası haline geldi.
Lausitz Almanya ve Polonya arasında bölünmüş Orta Avrupa'da tarihi bir bölgedir. Bölge Sorb halkının yurdudur. Doğudaki Bóbr ve Kwisa nehirlerinden batıdaki Pulsnitz ve Kara Elster nedenlerine kadar uzanır, bugün Almanya'nın Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde ve ayrıca Batı Polonya'nın Aşağı Silezya ve Lubusz voyvodalıklarında bulunur.
Annaberg Muharebesi, Silezya Ayaklanmalarının en büyük muharebesiydi. 21-26 Mayıs 1921 tarihleri arasında gerçekleşen muharebe Annaberg'de, köyün yakınlarında stratejik bir tepede yapıldı. Annaberg, güneydoğu Oppeln içinde (Opole) Yukarı Silezya, Weimar Almanyası'nda yer almaktaydı. Tepe, Üçüncü Silezya Ayaklanmasında düzensiz Polonya-Silezya birimleri tarafından ele geçirildikten sonra, Alman Freikorps, Polonya kuvvetlerini geri püskürttü. Nihai sınır, siyasi ve diplomatik çabalarla belirlendi. Versailles Antlaşması ile Alman Reichswehr, 100.000 kişilik bir güçle sınırlıydı. Alman İmparatorluk Ordusu'nun kalıntılarından birkaç bağımsız paramiliter Freikorps birimi oluşturuldu. Alman Freikorps birimleri genellikle resmi hükûmetten gelen emirlere uymazdı, ancak Alman hükûmeti nakliye ve erzak konusunda onlara yardım etmekteydi. Freikorps birimleri Almanya'daki komünist gruplara ve ayrıca Doğu'daki Polonyalı isyancılara karşı savaştı. Almanya, Versailles sonrasında bağımsız Polonya devletini tanıyorken, bazıları şiddetli çatışmalara sahne olan bazı tartışmalı alanlar vardı.
Çekya, Orta Avrupa'da yer alan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batıda Almanya, güneyde Avusturya, doğuda Slovakya ve kuzeyde Polonya ile komşu olan ülkenin coğrafyasını çoğunlukla alçak tepeler oluştururken sınırlar boyunca dağlarla çevrili platolar da görülmektedir. Ovaların iki bölgesi Elbe ve Morava nehirlerini boyunca uzanır. Ülkenin yaklaşık üçte biri ormanlarla kaplıdır.
Avusturya Silezyası, resmen Yukarı ve Aşağı Silezya Dükalığı, Bohemya Krallığı ve Hasburg Monarşisi arasında varlığını sürdürmüş özerk bölgedir. Günümüzde Çek Silezyası ile komşudur ve tarihsel olarak Silezya bölgesinin bir parçasıdır.
Südet bölgesi, eski Çekoslovakya'nın öncelikle Südet Almanlarının yaşadığı kuzey, güney ve batı bölgelerinin tarihi Almanca adıdır. Bu Almanca konuşan halk, Orta Çağ'dan beri Bohemya, Moravya ve Çek Silezya'nın sınır bölgelerinde hakimdi. Sudetenland, 9. yüzyıldan beri hem coğrafi hem de politik olarak Çek devletinin ayrılmaz bir parçasıydı.
Yukarı Silezya vilayeti, Bağımsız Prusya Devleti'nin vilayetlerinden biriydi. Vilayet, 1919 yılında Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş olup adını aldığı Yukarı Silezya topraklarını kapsamaktaydı. Vilayetin merkezi başlangıçta Oppeln (1919–1938) iken daha sonra Kattowitz (1941–1945) idi.