İçeriğe atla

Silene antarctica

Silene antarctica
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Caryophyllales
Familya:Caryophyllaceae
Cins:Silene
Tür: S. antarctica
İkili adlandırma
Silene antarctica

Silene antarctica, Silene cinsine bağlı bir bitki türüdür.[1]

Kaynakça

  1. ^ "GBIF". 29 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2024. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vostok Gölü</span> Antartikada bulunan buzaltı gölü

Vostok Gölü, Antarktika'da bulunan 140'tan fazla buz altı gölünün en büyüğüdür. Rusya'nın Vostok İstasyonu'nun altındadır. Doğu Antarktik Buz Tabakası'nın orta bölgelerinde bulunur. Buz tabakasının yüzeyinin rakımı 3488 metredir, göl ise buz yüzeyinin 4000 metre kadar derininde yer almaktadır ve bu da deniz seviyesinden 500 metre daha derinde olduğu anlamına gelmektedir. Bu tatlı su gölü 15,690 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir ve 5,400 kilometreküplük bir hacme sahip olduğu tahmin edilmektedir. Andrey Kapitsa tarafından 1959-64 yılları arasında yapılan sismik araştırmalar sırasında keşfedilmiştir. Üzerindeki buz son 400,000 yılın paleoklimatolojik kayıtlarını barındırsa da göl suyu 15 ila 25 milyon yıldır izole durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Paleojen</span>

Paleojen, Senozoik Zaman'ın üç alt döneminden ilki olup 65 milyon yıl önce başlayıp 24 milyon yıl önce sona erdiği kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ross Adası</span>

Ross Adası, Antarktika'nın Ross Denizi'nde, Victorialand sahili yakınında volkanik bir ada. Adayı 1841 yılında James Clark Ross keşfeder ve Robert Falcon Scott adaya onun adını verir. Adada Ross'un, gemileri HMS Erebus ve HMS Terror ile adlandırdığı, iki faal volkan Terör Dağı ve Erebus Dağı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bellingshausen Denizi</span>

Bellingshausen Denizi, Antarktika'da, Antarktika Yarımadası'nın batısında, Alexander Adası ile Thurston Adası arasında yer alan su kütlesidir. Deniz ismini 1821 yılında bölgeyi keşfeden Amiral Fabian Gottlieb von Bellingshausen'dan alır. Denizin yüzölçümü 487.000 km²'dir. En derin yerinin 4115 metre olduğu ölçülmüştür. Deniz 71°00′G - 85°00′B koordinatlarında yer alır. Güneyde, batıdan doğuya, Eights Sahili, Bryan Sahili ve Batı Antarktika'nın İngiliz Kıyısı vardır. Cape Flying Fish'in batısında Amundsen Denizi'ne katılır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Shetland Adaları</span>

Güney Shetland Adaları, Antarktika Yarımadası'nın 120 km kuzeyinde bulunan bir takımadadır. 1962'den bugüne Birleşik Krallık tarafından Britanya Antarktika Toprakları adı altında yönetilmektedir. 1959 yılında imzalanan Antarktika Antlaşması gereğince imza atan diğer ülkeler, adaların idaresini ne resmî tanımışlardır ne de reddetmişlerdir. Askerî amaç haricî imza atan her ülke bu adaları dilediği şekilde kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgarcanın romanizasyonu</span>

Bulgarcanın Latin harflerine transliterasyonu, Kiril alfabesiyle yazılmış metinlerin Latin alfabesiyle gösterilmesi şeklinde olur. Bu işlem sayesinde söz konusu metnin herhangi bir ses ve anlam kaybına uğramadan okunması ve anlaşılması hedeflenir. Latin harflerine olduğu kadar diğer alfabe sistemlerine de transliterasyon mümkündür. Bulgaristan, günümüze kadar aşamalar hâlinde çeşitli Latinleştirme teknikleri denemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika Antlaşması</span> Antarktika ile ilgili antlaşma

Antarktika Antlaşması ya da Antarktik Antlaşma Sistemi, yerli halkı olmayan Antarktika ile alakalı uluslararası ilişkileri kontrol eden antlaşma. Antlaşmada "Antarktika", 60°'den daha güneyde bulunan kara ve buz sahanlıkları olarak tanımlanır. Antlaşma, 1961'de devreye girdi ve 53 ülke Antlaşmayı kabul etti. Antlaşma, Antarktika'yı bilimsel bölge olarak tesis eder ve bilimsel araştırmamın özgürlüğünü sağlar; kıtada askeri aktiviteyi yasaklar. Antlaşma, eski Soğuk Savaş antarktik silahlanma kontrolü anlaşması üzerine geliştirilen Antlaşmalar Sistemidir. 2004'ten beri, Antarktik Antlaşma Sistemi Yönetim Merkezi Buenos Aires, Arjantin'de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ross Bölgesi</span> Yeni Zelandanın üzerinde hak iddia ettiği Antarktika bölgesi

Ross Bölgesi veya Ross Bağımlılığı, Antarktika'da bulunan ve Yeni Zelanda tarafından hak iddia edilen bir bölgedir. 160° doğu ile 150° batı meridyenleri ve 60° güney boylamı arasında kalan bölge olarak tanımlanır. Bölge ismini Ross Denizi'nin kâşifi Sir James Clark Ross'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Macquarie Adası</span> Avustralyada ada

Macquarie Adası, Pasifik Okyanusu'nun güneybatısında Yeni Zelanda ve Antarktika arasında hemen hemen tam ortada yer alan bir adadır. Siyasi olarak 1900 yılından beri Avustralya, Tasmanya'nın bir parçasıdır. 1978 yılında Tasmanya'nın koruma altına alınan bir bölgesi olmuş ve 1997 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası listesine alınmıştır. Yıllık yumurtlama dönemlerinde küresel kraliyet pengueni popülasyonunu bu adada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Guaraná Jesus</span>

Guaraná Jesus, São Luís merkezli bir Coca-Cola şişeleyicisi olan Eduardo Lago tarafından üretilen Brezilyalı bir meşrubat. İçkinin bölge içinde popüler olduğu bildirildi, Coca-Cola'nın dışında satılıyor ve kafein içeren guarana bitkisinin ekstraktlarından teofilin ve teobromin üretiliyor. İçki 1920'de içeceği formüle eden uyuşturucu uzmanı Jesus Norberto Gomes için seçilmiştir. İçki pembe bir renge, tarçın aromasına ve çok tatlı bir tada sahiptir ve "pembe rüya" sloganıyla pazarlanmaktadır. İçecek artık Coca-Cola Company'nin sahip olduğu bir markadır.

<span class="mw-page-title-main">Riiser-Larsen Denizi</span> deniz

Riiser-Larsen Denizi, Doğu Antarktika ve Güney Okyanusu'nda bulunan bir denizdir. Deniz, batıda Astrid Sırtı, doğuda Gunnerus Sırtı ve Kainanmaru Kıyısı ile sınırlı olup batıda Lazarev Denizi ve doğuda Kozmonotlar Denizi ile komşudur. Kuzey sınırı 65. güney enlemi olarak tanımlanmaktadır. Sovyetler Birliği tarafından önerilen isim hiçbir zaman Uluslararası Hidrografi Örgütü tarafından resmi olarak onaylanmadı.

<span class="mw-page-title-main">Somov Denizi</span> Doğu Antarktika kıyılarında bir deniz

Somov Denizi, Doğu Antarktika kıyılarında Güney Okyanusu'nun bir kısmı için önerilen bir deniz adıdır. Deniz, Oates Sahili, Victoria Toprakları ve V. George Sahili'nde yer almakta olup Ross Denizi ile D'Urville Denizi arasındaki bölgeyi kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Esperanza Üssü</span>

Esperanza Üssü, Antarktika'da bulunan bir Arjantin araştırma istasyonudur. İstasyon, 1953 yılında açılmış olup Antarktika Yarımadası'nın kuzeyinde Trinity Yarımadası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mawson İstasyonu</span>

Mawson İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Avustralya araştırma istasyonudur. İstasyon, 13 Şubat 1954 tarihinde açılmış olup Mac. Robertson Toprakları'nda yer almaktadır. Mawson İstasyonu, Avustralya'nın en eski Antarktika istasyonu olup günümüzde Antarktika'daki üç kalıcı araştırma istasyonundan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Halley Araştırma İstasyonu</span> Antarktikada bulunan Birleşik Krallıka ait araştırma istasyonudur.

Halley Araştırma İstasyonu, Antarktika'da bulunan Birleşik Krallık'a ait araştırma istasyonudur. İstasyon, 15 Ocak 1956 tarihinde Dünya atmosferini incelemek amacıyla açılmış olup Brunt Buz Sahanlığı'nda yer almaktadır. Günümüz istasyon olan Halley VI ise 5 Şubat 2013'te açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Progress İstasyonu</span>

Progress İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Rus araştırma istasyonudur. İstasyon, 1 Nisan 1988 tarihinde Sovyetler Birliği döneminde açılmış olup Larsemann Tepeleri'nde Prydz Körfezi kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bellingshausen İstasyonu</span>

Bellingshausen İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Rus araştırma istasyonudur. İstasyon, 1968 yılında Sovyetler Birliği döneminde açılmış olup Güney Shetland Adaları'nda bulunan Kral George Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Kliment Ohridski Üssü</span>

Aziz Kliment Ohridski Üssü, Antarktika'da bulunan bir Bulgar araştırma istasyonudur. İstasyon, 29 Nisan 1988 tarihinde açılmış olup Güney Shetland Adaları'nda bulunan Livingston Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kiribati-Türkiye ilişkileri</span>

Kiribati-Türkiye ilişkileri, Kiribati ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Avustralya'nın Canberra kentindeki Türk büyükelçiliği de Kiribati'ye akreditedir.