İçeriğe atla

Sila v pravde

Russian Ministry of Defence propaganda poster featuring the "V" symbol in the motto "Our strength is in truth"
Rusya Savunma Bakanlığı'nın "Sila v pravde" sloganı ve "V" sembolünün yer aldığı propaganda posteri

"Sila v pravde" (Rusça: Сила в правде; Güç hakikattedir) 21. yüzyılın başından beri yaygın olan bir Rus sloganıdır. Slogan, 2000 yapımı Kardeş 2 filmindeki Danila Bagrov [ru] karakterinin söylediği bir ifadeden türetilmiştir.

Tarih

Rus tarih yazımı, Aleksandr Nevski'ye atfedilen şu sözü dikkate alır: "Tanrı kudrette değil, hakikattedir!"[], bu sözden Aleksandr Suvorov'un 18. yüzyılın sonlarına ait bir çoğaltmasında da sıklıkla bahsedilir.

"Güç hakikattedir" ifadesi, 2000 yapımı Kardeş 2 filminin ana karakteri Danila Bagrov [ru] tarafından söylenmiştir. Filmde Bagrov, önce kardeşine şöyle sorar: "Güç ne içindedir, kardeşim?" Bagrov'un kardeşi ise tüm gücün parada olduğunu söyler ve ardından son diyaloglardan birinde Bagrov şunu der: "Söyle bana Amerikalı, güç neyin içindedir? Paranın mı? Kardeşim de paranın içinde olduğunu söylüyor. Çok paran var, ne olmuş yani? Bence güç hakikattedir; hakikate sahip olan daha güçlüdür."

Dilsel analiz

Filoloji Bilimleri Doktoru Yuri Razinov, "Aleksey Balabanov'un Kardeş 2 filminin 'Yeni Rus masalının' kahramanı Bogatır Danila'nın yurtdışındaki meslektaşına güçlü bir şekilde 'güç hakikattedir' fikrini aşıladığını ve elbette hakikatin gücünün onun doğrudanlığında olduğunu" yazıyor. Razinov, bunun "hakikatin doğrudan ve inatçı tarzını" öne sürdüğüne ve bunun "adaletsizliğin kaçamak ve kurnaz tarzından daha güçlü olduğu ortaya çıktığına" inanıyor. Razinov, "Destansı adalet, adaletsizliğin çarpık çizgisini yasaklar, kırar ve kelimenin tam anlamıyla bir yay şeklinde büker" diye yazıyor. Razinov, Rus tarihinin paradoksunun "güç hakikattedir" tezinin kelimelerde var olması, oysa aslında bunun tam tersini, "güç sahibi olan, hakikate sahiptir" tezini kabul etmesi olduğuna inanıyor. [1]

Siyaset

Doğru Dava partisi, partinin siyasi sloganı olarak Kardeş 2 filmindeki cümleyi kullandı: "Güç hakikattedir. Haklı olan daha güçlüdür." [2]

Rusya Federasyonu Komünist Partisi (KPRF), "Gücümüz hakikattedir!" sloganını kullandı.[3]

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında, Ukrayna'nın kuzeyindeki Hostomel, Buça, Kiev'in kuzeyindeki ormanlık alan ve Dımer yakınındaki askeri araçların üzerinde Latin "V" harfi görüldü. "V", Rusya'nın Ukrayna'nın işgalini teşvik etmek için seçtiği sembollerden biri haline gelmiştir; diğer semboller arasında "Z" de bulunur.[4] Rusya Savunma Bakanlığı, daha sonra, 3 Mart'ta "V"nin "Gücümüz hakikattedir" ve "Görev tamamlanacak" (задача будет выполнена; zadaça budet vıpolnena) anlamına geldiğini açıkladı.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Разинов 2011.
  2. ^ "Язык и право. Актуальные проблемы взаимодействия" (PDF). 4 Mart 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2022. 
  3. ^ "Стратегическая перфорамитивность в политическом дискурсе" (PDF). Политическая лингвистика. 2015. 4 Mart 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  4. ^ "How Russia's 'Z' is REALLY Used (Invasion Markings)". battleorder.org (İngilizce). Battle Order (educational platform on military history and science). 17 Mart 2022. 29 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2022. 
  5. ^ "В Минобороны РФ раскрыли смысл латинских букв на российской военной технике" [The Ministry of Defense of the Russian Federation revealed the meaning of Latin letters on Russian military equipment]. gazeta.ru (Rusça). 3 Mart 2022. 7 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2022. 
  • Razinov, Y. А. (Şubat 2011). "Спор правды и кривды" [Hakikat ile batıl arasındaki anlaşmazlık] (PDF). Вестник Воронежского государственного университета. Серия: Философия (Rusça). ss. 60-73. 4 Mart 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Rusça</span> Doğu Slav dili

Rusça, Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri koluna bağlı bir dil. Rusça, Belarus ve Ukrayna dilleri ile yaşayan üç Doğu Slav dilinden biridir. Yaklaşık 260 milyon konuşanı olan Rusça dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri olup Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova (Gagavuzya) ile kısmî olarak tanınan Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester'de resmî dil statüsündedir. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biri ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun İngilizce ile birlikte kullanılan iki dilinden biridir. Orta Asya, Kafkasya, Ukrayna ve kısmen Baltık devletlerinde lingua franca olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zaporijya</span>

Zaporijya ya da Zaporijjia Rus İmparatorluğu döneminde 1921'e kadar: Александровск / Aleksandrovsk), Dinyeper Nehri'nin sahilinde bulunan ve Ukrayna'nın Zaporijya Oblastı'nın idarî merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya arması</span> 20 Aralık 2000 yılında onaylanmış Rusya Federasyonunun resmî arması

Rusya Federasyonu arması, 1917'de Rus Devrimi ile yıkılan Rus İmparatorluğu'nun önceki armasıdır. III. İvan (1462-1505) saltanatından bu yana bir kereden fazla değiştirilmiş olsa da, mevcut arması doğrudan Orta Çağ'daki orijinalinden türetilmiştir. Kartalın şekli Büyük Petro'nun (1682-1725) saltanatına kadar görülebilir, ancak mevcut arması üzerindeki kartal, geleneksel imparatorluk armasındaki gibi siyah değil, altın rengidir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus arması</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal arması

Belarus arması, 1995 Belarus referandumu 1991-1995 yılları arasında kullanılan Pahonya armasının yerine kullanılmak üzere halk tarafından seçilen, Belarus'un resmî devlet armasıdır. Belarus'un ulusal sembollerinden biri olan armada Belarus haritasının yeşil renkteki ana hatları altın güneş ışınlarının üzerine yerleştirilmiş, güneşin bir kısmı da Avrasya topraklarının gösterildiği dünya haritasıyla kapatılmıştır. Armanın sağ ve sol taraflarında Belarus bayrağındaki renkler olan kırmızı ve yeşil renkte kurdelenin sarılı olduğu buğday sapı figürleri mevcuttur. Sol buğday saplarında yonca, sağ buğday saplarında ise keten resmedilmiştir. En üstte tam ortada kızıl yıldız sembolü bulunur. Armanın en altında ortada Beyaz Rusça "Belarus Cumhuriyeti" yazar.

<span class="mw-page-title-main">Rus pasaportu</span>

Rus pasaportu, Rusya vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen bir kitapçıktır.

<span class="mw-page-title-main">Sergei Bodrov Jr.</span>

Sergei Sergeyevich Bodrov, aynı zamanda Sergei Bodrov Jr. olarak da bilinir, Brother, Prisoner of the Mountains, East/West ve Brother 2 filmlerinde başrol oynayan bir Rus aktördü. Rus oyun yazarı, oyuncu, yönetmen ve yapımcı Sergei Bodrov'un oğluydu. The Messenger filminin çekimlerinin ikinci gününün sonunda Kolka-Karmadon kaya buz kaydırağında yaşamını yitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tandı Uranhay</span>

Tandı Uranhay, (Tuva Türkçesi: Таңды Урянхай

<span class="mw-page-title-main">Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı</span>

Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı veya şarkı sözlerinin ilk kısmının kullanıldığı resmî olmayan adıyla Mı, Byelarusı, Belarus'un devlet marşıdır. Ülkenin devlet sembolleri arasında yer alır. Marş ilk olarak 1940'lı yıllarda yazıldı ve 1955'te Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde kullanılmak üzere kabul edildi. Marşın müziği Nestser Sakalouski tarafından bestelendi, sözleri Mihas Klimkoviç tarafından yazıldı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki dönemde 1995'ten 2002'ye kadar marşı resmi törenlerde sözsüz olarak Sakalouski tarafından bestelenen müzikle birlikte kullanılmaya devam etti. Klimkoviç ve Uladzimir Karızna tarafından yazılan yeni şarkı sözleri, 2 Temmuz 2002'de yayınlanan devlet başkanlığı kararnamesiyle kabul edilirken, Belarus ile olan tarihi bağlantılarından dolayı bestede değişikliğe gidilmedi. Bu açıdan Belarus, Rusya, Özbekistan ve Tacikistan ile birlikte Sovyet marşlarının müziğini kullanımdan kaldırılmadan devam eden eski Sovyet ülkelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna Savaşı</span> Rusya ve Ukrayna arasında Şubat 2014te başlayan uzun süreli çatışma

Rusya-Ukrayna Savaşı, bir yanda Rusya, Beyaz Rusya ve Rus yanlısı güçlerin, diğer yanda Ukrayna'nın dahil olduğu, sürmekte olan bir savaştır. Yevromaydan'ın ardından görevden alınan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kırım'daki gerginlik nedeniyle Rusya'dan bölgeye asker göndermesini istemesinin ardından 2014 yılında başlayan ve Şubat 2022'de büyüyen askerî hareketliliktir. Bu savaşa Rusya'nın Kırım'ı ilhakı (2014), Donbass Savaşı (2014-günümüz), siber savaş ve siyasi gerilimler de dahildir. Rusya'nın bölgedeki jeopolitik çıkarlarını, vatandaşlarını ve konuşlandırılmış askerlerini koruduğunu iddia eden Devlet Başkanı Vladimir Putin, müdahale için parlamentodan onay almıştır. 21 Şubat 2022 de Rusya Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıdığını açıkladı.24 Şubat 2022 tarihinde ise Rusya lideri Putin Ukrayna'yı istilaya başladıklarını televizyondan duyurdu. 2021'de diplomatik krizin ardından Ukrayna sınırlarına yakın bölgelere askeri yığınak yapan Rusya, 24 Şubat 2022'de geniş çaplı bir şekilde Ukrayna'yı işgal etmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Lugansk Halk Cumhuriyeti</span> Rusyanın işgalindeki Ukrayna toprakları

Lugansk Halk Cumhuriyeti ya da Luhansk Halk Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da bir de facto devlettir. Donbass Savaşı sırasında 28 Nisan 2014'te Ukrayna'da özerk, egemen bir cumhuriyet olarak kuruldu. 11 Mayıs'ta bağımsızlık referandumu yapıldı ve bağımsızlığı halk tarafından onaylandı. 12 Mayıs'ta resmen bağımsızlığını ilan etti. 24 Mayıs 2014'te ise Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Novorossiya Federal Devleti adında bir konfederasyon oluşturmuştu, ancak 1 Ocak 2015'te bu konfederasyonu feshettiler ve rafa kaldırdılar.

<span class="mw-page-title-main">Novorossiya Federal Devleti</span> federal devlet

Novorossiya Konfederasyonu veya Yeni Rusya Konfederasyonu, Ukrayna'nın doğusunda bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin 24 Mayıs 2014'te konfederasyon halinde birleştirilmesiye kurulan devletti. Devletin adı olan Novorossiya (Новороссия) sözcüğü, Rusçada "Yeni Rusya" anlamına gelmektedir. Devlet resmi olarak sadece Güney Osetya tarafından tanındı. Konfederasyonda kısmen Sovyet tarzı bir yönetim uygulandı. Bir yıl içinde proje askıya alındı: 1 Ocak 2015'te kurucu liderlik projenin askıya alındığını ve 20 Mayıs'ta kurucu üyeler siyasi projenin dondurulduğunu açıkladı.

Rusya Hükûmeti, belirli ülkelerin/bölgelerin sakinleri veya vatandaşlarına ikili veya çok taraflı anlaşmalara dayalı bir vize alarak Rusya'ya girmesine izin verir. Diğer ülkelerin vatandaşlarının Rus Büyükelçiliğinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Kırım'ı ilhakı</span>

Kırım'ın ilhakı, Ukrayna'ya bağlı bir yarımada olan Kırım'ın, 18 Mart 2014'te Rusya tarafından ilhak edilmesi olayıdır. O tarihten beri yarımadada Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol federal şehri olmak üzere iki federal birim bulunmaktadır. Bu federal birimler 2016'ya kadar Kırım Federal Bölgesi'ni oluştururken günümüzde Güney Federal Bölgesi'nin parçasıdır. 2014 Doğu Ukrayna protestolarının bir sonucu olan ilhaktan önce, 2014 Ukrayna devriminin sonrasında Rusya'nın Kırım'a askerî müdahalesi gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Maşkov</span>

Vladimir Lvoviç Maşkov, Rus oyuncu; Rusya Halk Sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Melitopol Muharebesi</span> 2022de Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Melitopol Muharebesi, Güney Ukrayna Taarruzu'nun ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinın parçası olarak Güney Ukrayna'daki Melitopol şehrinde Ukrayna ve Rusya silahlı kuvvetleri arasındaki askeri bir çatışmaydı. Rus kuvvetleri 25 Şubat'ta şehre saldırdı ve 1 Mart'a kadar yoğun çatışmalardan sonra şehri ele geçirdi. Muharebe bittikten sonra vatandaşlar askeri işgale karşı sokak protestoları düzenledi. 11 Mart'ta belediye başkanı işbirliği yapmayı reddettiği için Rus birlikleri tarafından tutuklandı, ancak daha sonra 16 Mart'ta 9 Rus mahkum karşılığında serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz-mavi-beyaz bayrak</span> 2022 Rusya-Ukrayna savaşının Rusyadaki muhaliflerinin sembolü olan bayrak

Beyaz-mavi-beyaz bayrak Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Rusya'da 2022'de savaş karşıtı protestoların sembolü haline gelen bir bayrak. Bayrak ilk olarak 28 Şubat 2022'de Twitter'da bahsedildi ve ardından Rus muhalefet güçleri arasında yaygınlaştı. Aktivistlere göre bayrak, her şeyden önce insanları barış ve özgürlük için birleştirmenin bir simgesi. Veliki Novgorod bayrağının eski versiyonuyla süreklilik de kaydedildi. Novgorod Cumhuriyeti hükûmetinin en önemli kurumlarından biri, Vladimir-Suzdal prensliğinin aksine prensin yetkilerini sınırlayan "Novgorod Odası" idi.

<span class="mw-page-title-main">Çuhuyiv hava üssü saldırısı</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgali sırasında füze saldırısı

Çuhuyiv hava üssü saldırısı, 24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu sırasında, Ukrayna'nın Harkiv Oblastı'ndaki, Çuhuyiv'de gerçekleşti.

Latin alfabesindeki Z harfi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalina katılan Rus Silahlı Kuvvetleri'nin askerî araçlarına boyanmış çeşitli sembollerden biridir.

Brat 2, Aleksey Balabanov'un yönettiği ve Sergei Bodrov Jr.'ın başrol oynadığı 2000 yapımı bir Rus suç filmidir. 1997 yapımı Brat filminin doğrudan devamı niteliğindedir. Film Moskova ve Chicago'da geçmektedir.