İçeriğe atla

Sikroslu Likomedes

Pompeo Batoni, 1745, tuval üzerine yağlıboya, Uffizi, Floransa "Akhilleus Lykomedes Mahkemesinde"

Yunan mitolojisinde, (Lycomedes, ya da Lycurgus olarak da bilinen), Truva Savaşı sırasında Euboea yakınlarındaki Sikros Adasında Dolopyalıların en önemli kralıydı .

Aile

Lykomedes, Deidameia dahil birden fazla kızın babasıdır ve Pyrrhus veya Neoptolemos'un büyükbabasıdır. Neoptolemos, Deidameia ve Akhilleus'un oğludur.

Mitoloji

Lykomedes ve Akhilleus

Akhilleus, Kral Lykomedes'in sarayında, bir Attika lahitinin paneli, yaklaşık. M.S. 240, Louvre

Thetis, oğlu Akhilleus'un Truva Savaşı'nda öleceğini bildiği için onun savaşa gitmesini engellemek ister. Thetis'in isteği üzerine Lykomedes, Akhilleus'u kendi kızlarının arasına kadın kılığında saklar. Ancak Lykomedes'in sarayında Akhilleus ve Deidamia ile ilişki yaşar ve bu da Neoptolemus'un (Pyrrhus) doğumuyla sonuçlanır.

Daha sonra Odysseus, saraya gelerek Akhilleus'un numarasını kurnazlıkla açığa çıkarır. Böylece Akhilleus, Truva Savaşı'na katılmak için yelken açar ve oğlunu bir daha göremez. Yıllar sonra, Akhilleus savaşta ölür ama Truva hala fethedilememiştir. Truva'nın fethedilmesi için kehanete göre, Neoptolemos'un gelmesi gerekmektedir. Neoptolemos, Truva Savaşı'na katılana kadar, büyükbabası Lykomedes'in yanında kalır.[1]

Lykomedes ve Theseus

Plutarch, Lykomedes'in sürgüne gönderilip, Sykros Adası'na yerleşen Theseus'u bir uçurumdan aşağı iterek öldürdüğünü; çünkü ada halkının Theseus'u sevdiği için Theseus'un onu tahttan indireceğinden korktuğunu söyler. Bazıları cinayetin sebebinin, Lykomedes'in Theseus'un Scyros'taki haklarından vazgeçmemesi ya da Lykomedes'in Menestheus'un beğenisini kazanmak istediği şeklinde açıklar.[2][3][4]

Kaynakça

  1. ^ Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 3.13.8
  2. ^ Plutarch, Theseus 35.3
  3. ^ Pausanias, Graeciae Descriptio 1.17.6
  4. ^ Tzetzes on Lycophron, 1324

Notlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Helenus</span>

Yunan mitolojisinde Helenus kibar ve zeki bir kâhindi.

Yunan mitolojisinde, Arkas sonradan Arkadya kralı olan bir avcıdır. İnsanlara ekmek pişirme, dokuma sanatını öğretmesi ve Arkadya'ya tarımı yayması ile tanınırdı.

Yunan mitolojisinde, Acrisius veya Akrisios Argos'un bir kralıydı. Ünlü Yunan yarı tanrı kahramanı Perseus'un büyükbabasıydı.

Yunan mitolojisinde, Truva Savaşı sırasında efsanevi Truva kralı Priamos'un 18 kızı ve 68 oğlu olduğu söylenir. Priamos'un birkaç karısı vardı, birincisi Dymas veya Cisseus'un kızı Hekabe ve diğer çocuklarını doğuran birkaç cariyedir. Kapsamlı bir liste yoktur, ancak birçoğu çeşitli Yunan mitlerinde geçmektedir. Priamos'un hemen hemen tüm çocukları, savaş sırasında veya kısa bir süre sonra Yunanlar tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Aias (mitoloji)</span>

Aias Lokris kralı Oileus'un oğlu olan mitolojik bir Yunan kahramanıydı. Onu, Telamon oğlu Aias'dan ayırt etmek için, "Küçük" veya "Lokrisli" Aias olarak anıldı. Truva Savaşı sırasında Lokris birliğinin lideriydi. Homeros'un İlyada'sında önemli bir karakterdir ve Odysseia'da, Virgilius'un Aeneis'sinde ve Euripides'in Troyalı Kadınlar'ında da adı geçmektedir. Etrüsk mitolojisinde Aivas Vilates olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Tindareos</span> Sparta kralı

Yunan mitolojisinde, Tyndareos / Tyndareus bir Sparta kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ethra (Theseus'un annesi)</span>

Yunan mitolojisinde Aethra veya Aithra veya Ethra

<span class="mw-page-title-main">Atinalı Kreusa</span> Yunan mitolojisinde prenses

Yunan mitolojisinde, Kreusa Atinalı bir prensestir.

Merops adı Yunan mitolojisinde birden fazla karakterin adıdır:

<span class="mw-page-title-main">Kreusa (Truva)</span>

Yunan mitolojisinde, Kreusa Priamos ve Hekabe'nin kızıdır. Aeneas'ın ilk karısı ve Ascanius'un annesidir.

Yunan mitolojisinde, Callirrhoe, Callirhoe, Callirrhoë veya bazen Kallirroi aşağıdaki karakterlerin isimleridir:

Yunan mitolojisinde Astyoche ya da Astyocheia aşağıdaki karakterlerdir:

Yunan mitolojisinde, Thasus veya Thasos Poseidon'un oğludur. Öykülerde, Europa'yı aramak için Fenike'den yola çıkan ve adını verdiği adada Thasos kentini kuranlardan biriydi.

Yunan mitolojisinde Abas birkaç kişiye atfedilir:

Yunan mitolojisinde, Mantineus dinsiz Kral Lycaon'un elli oğlundan biriydi ve bir Argos prensiydi. Annesi ya bir naiad olan Cyllene, Nonacris veya bilinmeyen başka bir kadındı. Arkadya şehri olan Mantineia'yı kurdu.

Yunan mitolojisinde, Echion veya Ekhion Eski Yunanca : Ἐχῑων (genel. Ἐχίονος), ἔχις echis "engerek"'ten türemiştir ) beş farklı kişinin adıdır:

Erythras Yunan mitolojisinde üç farklı erkeğe atfedilen bir isimdir.

Yunan mitolojisinde, Porthaon, Parthaon veya Portheus, Kalidon kralıdır. Agenor'un ya da Ares'in oğluydu. Annesi Epicaste'tir ve dolayısıyla Demonice'nin ve muhtemelen Thestius'un kardeşidir.

Yunan mitolojisinde Helicaon veya Helikaon bir Truva savaşçısıdır. Yaşlı Antenor ile rahibe Theano'nun oğluydu. Crino, Acamas, Agenor, Antheus, Archelochus, Coön, Demoleon, Eurymachus, Glaucus, Iphidamas, Laodamas, Laodocus, Medon, Polybus, ve Thersilochus kardeşleriydi.

Yunan mitolojisinde, Prothous adlı pek çok karakter vardır. Prothous ismi şu anlamlara gelebilir: