İçeriğe atla

Sihirbaz (film, 2006)

Sihirbaz
The Illusionist
2006 yılı yapımı Sihirbaz filminin afişi.
YönetmenNeil Burger
YapımcıBrian Koppelman
David Levien
Michael London
Cathy Schulman
Bob Yari
SenaristSteven Millhauser
(kısa hikâye)
Neil Burger
(uyarlama)
OyuncularEdward Norton
Paul Giamatti
Jessica Biel
Rufus Sewell
MüzikPhilip Glass
Görüntü yönetmeniDick Pope
CinsiSinema filmi
TürüDram, Gerilim, Romantik
RenkRenkli
Yapım yılı2006, Çekya, ABD
Çıkış tarih(ler)iTürkiye: 18 Ağustos 2006
ABD: 1 Eylül 2006
Süre110 dakika
Ülke ABD
 Çekya[1][2]
Dilİngilizce
Bütçe$16.5 milyon
Hasılat$87.8 milyon

Sihirbaz (Orijinal adıyla: The Illusionist), yönetmenliğini Neil Burger'in yaptığı, 2006 yılı ABD-Çekya ortak yapımı bir dönem filmidir. Başrollerinde Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel ve Rufus Sewell'in bulunduğu film, Steven Millhauser'in Eisenheim the Illusionist adlı kısa hikâyesinden Neil Burger'in uyarladığı senaryoya dayalıdır ve 20. yüzyıla geçiş dönemindeki Viyana'da, bir sihirbazın (Edward Norton) hikâyesini anlatır. Film ayrıca Mayerling olayının kurgusallaştırılmış bir versiyonunu gösteriyor.

Film 2006 Sundance Film Festivali'nde gösterildi ve 2006 Seattle Uluslararası Film Festivali bu film ile açıldı; 18 Ağustos 2006'da sınırlı sayıda dağıtıldı ve 1 Eylül'de ülke çapında genişledi. Film, ticari ve kritik bir başarıydı.

Filmin görüntü yönetmeni Dick Pope, "en iyi görüntü yönetmenliği" dalında Akademi Ödülü'ne (Oscar'a) aday gösterilmiştir.

Konusu

1889'da, Avusturya-Macaristan'ın başkenti Viyana'da, Eisenheim adında bir sihirbaz, büyücülükle ilgili bir sihir gösterisi sırasında Viyana Polisi Baş Müfettişi Walter Uhl tarafından tutuklanır. Daha sonra Uhl, Eisenheim’ın hayatını Veliaht Prens Leopold’a anlatmaya başlar.

Eisenheim bir marangozun oğlu olarak dünyaya gelir ve seyahat eden bir sihirbazla tanıştıktan sonra sihirle ilgilenmeye başlar. Ayrıca, Düşes Sophie von Teschen'e aşık olur, ancak köylü olduğu için ikisinin de birbirlerini görmeleri yasaklanır. Gizlice buluşmaya devam ederler ancak bir gün yakalanırlar ve zorla ayrılırlar. Eisenheim evini terk eder ve dünyayı dolaşarak büyücülük öğrenmeye devam eder ve on beş yıl sonra bir gösteri gerçekleştirmek için Viyana'ya geri döner. Bir sahne performansı sırasında, yetişkin Sophie ile karşılaşır ve rivayete göre kadınlara karşı acımasız ve hatta geçmişte bir kadını öldürdüğü söylenen Veliaht Prens Leopold ile evlenmelerinin beklendiğini öğrenir. Eisenheim, Kraliyet Prensliği için özel bir gösteri düzenler ve bu sırada Leopold'u küçük düşürür. Buna cevap olarak Leopold, Viyana'da tekrar performans göstermesini yasaklar. Eisenheim, Sophie'den onunla kaçmasını ister, ancak Sophie çocukluk aşkı Eisenheim'ın yakalanıp idam edilmesinden korktuğu için bunu reddeder. Sophie ayrıca Veliaht Prens Leopold'un yaşlı babası İmparator Franz Joseph'a karşı bir darbe planladığını da ortaya çıkarır.

Mayerling'deki evinde Sophie, Leopold ile olan ilişkisini sonlandırmaya çalışır. Leopold çok öfkelenir ve Sophie'ye tokat atar. Sophie ise bir ahıra doğru gider, Leopold ise onun peşinden gider. Sophie'nin cesedi ertesi sabah Viyana Ormanları'nda bulunur. Bu Eisenheim'ı derin bir depresyona sokar. Sonunda sahne performansında bu kez sadece ölü ruhların toplanmasına odaklanan yeni bir dizi sihir şovu başlatır. Leopold bu gösterilerden birine gizlice katılır; bu sırada Eisenheim, gösteri salonunda bulunan birinin Sophie katili olduğunu söyler ve Sophie'nin ruhunu çağırır. Çok sinirlenen Leopold, polis müfettişi Uhl'a Eisenheim'ı sahtekarlıktan tutuklamasını emreder, ancak Eisenheim gösterisinde yalnızca bir yanılsama olduğunu göstererek tutuklanmaktan kaçmayı başarır.

Müfettiş Uhl, Eisenheim'a Sophie'nin ruhunu bir sonraki performansında tekrar çağırırsa tutuklanacağını ve büyük olasılıkla hapsedileceğini söyler. Uhl bir sonraki performansa onlarca polis ile katılır ve uyarılarına rağmen Eisenheim, Sophie'nin ruhunu tekrar çağırır. Uhl sahneye polislerle birlikte dalar, ancak seyircinin şok ve dehşeti karşısında Eisenheim'ın, Uhl'un elinden geçerken bir yanılsama olduğu ortaya çıkar. Eisenheim daha sonra herkesin gözü önünde sahnede kaybolur.

Uhl, Leopold'a, Leopold'un kılıcından düşen ve Sophie'nin kendine özgü madalyonundan bir mücevher taşının Sophie'nin cinayetinde etkileyebileceğine dair kanıt bulduğunu açıklar. Uhl, Avusturya-Macaristan İmparatoru olan babasına darbe yaparak Leopold'un tahtı ele geçirmesi için komplo planladığını yetkililere bildirir. Leopold, Uhl'u öldürmekle tehdit ederken, Avusturya-Macaristan Ordusu'nun imparatorluk muhafızlarının askerleri bulunduğu binaya gelip kapıyı açması için zorlarlar. Leopold kendini kafasından vurarak intihar eder. Daha sonra Uhl sarayı terk ederken, Sophie'nin madalyonunu cebine koyar. O artık polis şefi değildir. Yolda bir çocuk ona yaklaşır, tam o anda uzun paltolu sakallı bir adam kendisine çarpıp geçer. Çocuk, kendisine Uhl'un çözemediği Portakal ağacı hilesi hakkında Eisenheim'ın defterinin olduğu bir paket verir. Çocuğa kendisine not defterini kimin verdiğini sorar ve çocuk "Bay Eisenheim" diye cevap verir. Cebini kontrol eder ve onu çarpan kişinin madalyonu çaldığını fark eder. Adamı görür ve peşinden koşar, ancak adam bir trene biner ve kaçar. Bu kişi Einsenheim'dır. Uhl, illüzyonist Einsenheim'den kendisine verilen bir mesaj olduğunu anlar ve son olayları yeniden düşünmeye başlar. Eisenheim'ın, Sophie'yi ölmüş gibi gösterdiğini ve böylece Leopold'dan kurtulabileceği sonucuna varır. Uhl, planların parlaklığına şaşkınlık ve mutlulukla güler. Daha sonra ve çok uzakta, Sophie ve Eisenheim'ın güzel bir dağın eteklerinde bir çiftlikte yeni bir hayata başladıkları gösterilir. Eisenheim, Sophie'nin madalyonunu avucunun içine yerleştirir.

Oyuncular

Yapımı

Steven Millhauser'in Eisenheim the Illusionist adlı kısa hikâyesinden Neil Burger'in uyarladığı senaryoya dayalıdır.

Yapımı sırasında sihir danışmanlığı ve teknik danışmanlık James Freedman, Ricky Jay, Michael Weber ve Scott Penrose tarafından sağlandı. Yönetmen Neil Burger ve James Freedman büyük bir işbirliği yaptılar; küçük el hilelerinden ustalıktan büyük anlatı setlerine kadar her şeyi beyin fırtınası yaparak, tasarlayarak ve inceleyerek yaptılar. Edward Norton ile sahne performansları için hazırladı. Filmin başında Einsenheim'ın gençliğini oynayan Aaron Johnson, bu sahnelerde görülen top oyununu nasıl yapacağını da öğrendi.[3]

Filmin konusu Avusturya'da geçmiş olmasına rağmen, daha çok Çekya'da çekildi. Filmde Viyana olarak gösterilen yerler Prag ve Tábor'da çekilirken, Eisenheim'ın çocukluğunun geçtiği köyünde çekilen sahneler Český Krumlov'da çekildi. Kraliyet Prensi'nin kalesi, eskiden Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand'ın evi olan Konopiště'nin (Benešov'un yakınında) tarihi kalesidir. Leopold'un Viyana sarayının (Hofburg) ön kapıları aslında Prag Kalesi'nin ön kapılarıydı. Diğer tüm çekimler Prag'ın Barrandov Stüdyolarında yapıldı.

Film müziği

Filmin müziği Philip Glass tarafından bestelendi ve 15 Ağustos 2006'da yayımlandı.

Çalma listesi

  • "The Illusionist" – 2:24
  • "Do You Know Me" – 2:48
  • "Chance Encounter" – 3:23
  • "The Locket" – 2:54
  • "The Orange Tree" – 1:47
  • "The Mirror" – 1:27
  • "Wish I Would See You Again" – 1:26
  • "The Sword" – 0:36
  • "Meeting in the Carriage" – 1:09
  • "Sophie" – 2:50
  • "The Secret Plot" – 2:53
  • "Sophie's Ride to the Castle" – 2:05
  • "The Accident" – 1:30
  • "The New Theater" – 1:39
  • "Frankel Appears" – 3:26
  • "A Shout from the Crowd" – 2:02
  • "Eisenheim Disappears" – 2:07
  • "The Search" – 3:00
  • "The Missing Gem" – 3:03
  • "The Chase" – 4:11
  • "Life in the Mountains" – 4:31

Kaynakça

  1. ^ "Iluzionista — Česká televize". Česká televize. 12 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2016. 
  2. ^ Spáčilová, Mirka (4 Kasım 2006). "Edward Norton potkal Cimrmana". iDNES.cz. 10 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2016. 
  3. ^ Screenwriter/director Neil Burger (Aralık 2010). Audio commentary for The Illusionist (DVD). 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alfred Adler</span> psikiyatrist

Alfred Adler, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu, Yahudi Avusturyalı psikiyatrist. Derinlik psikolojisinin üç büyük kurucusundan biridir. Adler, bireyin yeniden uyum sürecinde sosyal unsurun önemini vurgulayan ve psikiyatriyi topluma taşıyan ilk kişi olmuştur. 2002'de yayınlanan A Review of General Psychology araştırması, Adler'i 20. yüzyılın en seçkin 67. psikoloğu olarak sıraladı.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Haydn</span> Avusturyalı klasik müzik bestecisi

Franz Joseph Haydn Avusturyalı klasik müzik bestecisi. Hem Mozart’ı hem Beethoven’ı etkilemiştir. "Baba Haydn" olarak bilinir. En çok senfoni türündeki eserleriyle tanınır; bu türde 104 eser verdi. Kendisi gibi besteci olan Michael Haydn'ın ve tenor Johann Evangelist Haydn'ın ağabeyidir.

<span class="mw-page-title-main">Harry Potter (karakter)</span> kurgusal kahraman

Harry James Potter J.K. Rowling tarafından yazılmış Harry Potter serisinin baş karakteri olan kurgusal kahraman. James Potter ve Lily Evans'ın tek çocuğudur. Avada Kedavra lanetinden sağ kurtulan tek kişidir. Daha sonra Dursley ailesi tarafından büyütülmüştür. Hogwarts'a gitmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ron Weasley</span> Ronald Bilius Weasley

Ronald "Ron" Bilius Weasley,, J.K. Rowling tarafından yazılmış Harry Potter serisinde kurgusal karakteri. Serinin filmlerinde karakteri Rupert Grint canlandırmıştır. Arkadaşlarına çok sadık ve yeri geldiğinde değer verdiği şeyler için her şeyini ortaya koyabilen bir karakterdir. Rowling onu "uzun boylu, zayıf, leylek bacaklı, çilli, uzun burunlu ve elleriyle ayakları kocaman" şeklinde tanımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Amadeus Mozart</span> Avusturyalı piyanist ve bestekar

Wolfgang Amadeus Mozart veya vaftiz adıyla Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, Klasik Batı Müziği'nde Klasik dönemin etkili ve üretken bestekârlarından biridir.

<i>Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı</i> (film) Harry Potter serisinin beşinci filmi (2007)

Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı, Harry Potter serisinin aynı adlı beşinci kitabından uyarlanan, 2007 yapımı, fantastik macera filmi. Yönetmenliğini David Yates'in, senaristliğini Michael Goldenberg'in üstlendiği filmin oyuncu kadrosu Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Bonnie Wright, Matthew Lewis, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Richard Griffiths, Jason Isaacs, Gary Oldman, Alan Rickman, Fiona Shaw, Maggie Smith, Imelda Staunton, David Thewlis, Julie Walters ve Emma Thompson'dan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marie Antoinette</span> Fransa Kraliçesi, Avusturya Arşidüşesi

Josephe Jeanne Marie Antoinette von Habsburg-Lorraine veya Maria Antonia Josepha Johanna, Fransa Kraliçesi ve Avusturya arşidüşesi. Kısaca Marie Antoinette veya Maria Antonia olarak bilinir. Kutsal Roma İmparatoru I. Franz ve eşi Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresa'nın kızıdır. Henüz 14 yaşındayken Fransa veliahtı XVI. Louis ile evlendi. 1774 Mayıs'ında XVI. Louis Fransa kralı olunca Marie Antoinette Fransa kraliçesi oldu. XVII. Louis'nin annesidir. Fransız Devrimi esnasında "Vatan hainliği" ile suçlanarak giyotinle idam edildi (1793).

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Suikastı</span>

Saraybosna Suikastı, 28 Haziran 1914 saat 01.15'te Arşidük Franz Ferdinand'a Gavrilo Princip adındaki bir Boşnak Sırp tarafından düzenlendi. Princip, aynı zamanda Muhamed Mehmedbašić, Vaso Čubrilović, Nedeljko Čabrinović, Cvjetko Popović ve Trifko Grabež içeren ve Boşnak Sırp Danilo Ilić ve Kara El adlı gizli cemiyetinin bir üyesi tarafından koordine edilen altı suikastçıdan biriydi. Suikastın siyasi amacı, Avusturya-Macaristan'ın Güney Slav eyaletlerini bir Yugoslavya'da birleştirebilmek için koparmaktı. Suikastçıların bu girişimlerinin nedenleri, daha sonra Genç Bosna olarak bilinen hareketle tutarlıydı. Suikast, Avusturya-Macaristan'ın daha sonra Sırbistan Krallığı'na bir ültimatom vermesi ve kısmen reddedilmesi ile doğrudan I. Dünya Savaşı'na yol açtı. Avusturya-Macaristan daha sonra Sırbistan'a savaş ilan ederek çoğu Avrupa devleti arasında savaşa yol açan eylemleri tetikledi.

<i>Prestij</i> Christopher Nolan Filmi (2006)

Prestij, yönetmenliğini Christopher Nolan'ın yaptığı 2006 ABD-Birleşik Krallık ortak yapımı film. Yazar Christopher Priest'in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmıştır. Nolan'a, senaryo yazımında 2000 yılında Akıl Defteri (Memento) filminde de birlikte çalıştığı kardeşi Jonathan Nolan eşlik etmiştir. Sinema tarihinin en iyi filmleri arasında gösterilmiştir.

<i>Harry Potter ve Melez Prens</i> (film) Harry Potter serisinin altıncı filmi (2008)

Harry Potter ve Melez Prens, Harry Potter serisinin aynı adı taşıyan, altıncı kitabından uyarlanan 2008 yılı fantastik macera filmi. Önceki filmin yönetmenliğini üstlenmiş olan David Yates bu filmin de yönetmenidir. Filmin yapımcıları David Heyman ve David Barron'dur. Filmin senaryosunu J. K. Rowling'in kitabına dayanarak Steve Kloves kaleme aldı. Filmin çekimlerine 24 Eylül 2007'de başlanmış ve filmin çekimleri 29 Temmuz 2008 itibarıyla tamamlanmış ve stüdyo çalışmalarına geçilmiştir. Önceki filmdeki gibi 6. filmde de bazı sahnelerinde IMAX teknoloji kullanılmıştır.

<i>Fırtına</i> (oyun) Shakespeare oyunu

Fırtına, William Shakespeare'in beş perdeden oluşan, trajik-komik hatta fantastik, oyunlarından biridir. Genellikle 1610 ya da 1611'de yazıldığı varsayılmaktadır ama bazı otoritelere göre daha önce yazılmıştır. Shakespeare'in başka yazarlarla işbirliği yapmadan, tek kendisinin yazmış olduğu son tiyatro eseridir. Türü konusunda kesin bir anlaşma yoktur. İlk 1623de yayınlanmasında, Birinci Folyo edisyonunda, komedi olarak adlandırılmıştır ama çağımızda birçok modern otorite tarafından romans olarak sınıflandırılmaktadır. 1642de Cromwell'in devrim idaresi tarafından İngiliz tiyatrolarının kapatılmasına kadar pek az dikkat çekmiştir. Kraliyet idaresinin Restorasyonu ile tiyatrolar tekrar açıldıkları zaman çok ilgi görmüş ve popüler olarak sahnelerde birçok defa tekrarlanmıştır; ama bu oyunlarda çok defa orijinal metin değil değiştirilmiş telif metinler kullanılmıştır. Ondokuzuncu yüzyıl ortalarında tiyatrolar orijinal metinleri kullanmaya başlanmışlardır. Yirminci yüzyılda kritikler ve edebiyat bilimcileri tarafından çok köklü bir yeniden değerlendirmeden geçirilmiştir ve çağımızda Fırtına Shakespeare'in en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Maximilian (Meksika imparatoru)</span> Meksika imparatoru (1864–1867)

I. Maximilian Avusturya İmparatorluk ailesi olan Habsburg-Lorraine'in bir üyesi olarak dünyaya geldi. Fransa imparatoru III. Napolyon'un ve bir grup Meksikalı monarşi yanlısının desteği ile 10 Nisan 1864'te Meksika İmparatoru ilan edildi. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere pek çok yabancı devlet hükümdarlığını reddetti. Başlarında Benito Juárez olan Cumhuriyetçiler tarafından yakalanıp Santiago de Querétaro'da 1867 yılında kurşuna dizilerek infaz edildi.

<i>Üçüncü Adam</i> (film)

Üçüncü Adam 1949 Birleşik Krallık yapımı kara filmdir. Özgün adı The Third Man olan film ABD'de The 3rd Man alternatif adıyla da gösterime sunulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Klaus Maria Brandauer</span> Avusturyalı oyuncu ve yönetmen

Klaus Maria Brandauer, Asıl adı: Klaus Georg Steng,, dünyaca tanınmış oyuncu, yönetmen ve 1972 yılından bu yana Viyana'daki Max-Reinhardt Semineri'nde profesör. Brandauer, Hollywood film endüstrisinde başarı kazanan az sayıdaki Almanca konuşan oyunculardan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Külkedisi (opera)</span>

Külkedisi Gioacchino Rossini tarafından bestelenmiş iki perdelik opera veya dramma giocosodir. Eserin librettosu, Fransız yazar Charles Perrault tarafından yazılmış Külkedisi masalından uyarlanarak Jacopo Ferretti yazılmıştır. Ancak eserin hazırlandığı sıralarda tiyatrolarda özel efektler çok sınırlı olduğu için, eser orijinal masalda bulunan fantezi peri sihirlerinden arındırılmış ve daha gerçekçi olarak sunulmuştur. Eserin prömiyeri 25 Ocak 1817'de Romada "Teatro Valle"de verilmiştir

<i>Vatan Kurtaran Aslan</i> (film, 1938) 1938 ABD yapımı aksiyon macera filmi

Vatan Kurtaran Aslan, 1938 ABD yapımı aksiyon macera filmidir. Özgün adı The Adventures of Robin Hood olan film 8 Kasım 1939'da Türkiye'de sinemalarda gösterime sunulmuştu. Filmin Türkiye'de son dönemlerde Robin Hood'un Maceraları adıyla gösterilmiştir. Ayrıca filmin Türkiye'de Ormanlar Kralı Robin Hood adıyla anıldığına dair de kayıtlar vardır. Burçak Evren'in 1988'de yazdığı ve İstanbul sinemalarını anlattığı Eski İstanbul Sinemaları: Düş Şatoları adlı kitabının 145-146. sayfalarındaki fotoğraftan da bu filmin Türkiye'de "Vatan Kurtaran Aslan" adıyla gösterilmiş olduğunu anlıyoruz. Fotoğrafta bu filmin Beyoğlu'nda Lale Sineması nda gösterildiği tarihte sinemanın girişine asılan ve sinema feneri adı verilen renkli resimli dev bez afiş, afişte de "Vatan Kurtaran Aslan, Türkçe" ibaresinin yanı sıra Errol Flynn'in filmden alınmış dev bir yağlı boya resmi görülmektedir.

<i>VI. Henry, Bölüm 2</i>

VI. Henry Bölüm 2, İngiliz oyun yazarı William Shakespeare tarafından yaklaşık olarak 1588-1592 yılları arasında yazıldığı kabul edilen bir tarihsel oyundur. Bu oyun üç bölüm olan VI. Henry oyunları ile birlikte III. Richard oyunlarından oluşan Shakespeare'in bir tarih oyunlar dörtlemesinin ikincisidir.

<i>Der Rosenkavalier</i>


Der Rosenkavalier (Güllü Şövalye) Richard Strauss tarafından Hugo von Hofmansthal'ın orijinal Almanca librettosuna göre hazırlanmış üç perdelik bir komik operadır. Eserin ana konusu çok serbestçe Louvet de Couvrai'in "Les amours du chevalier de Faublas" romanından ve Moliere'in "Monsieur de Pourceaugnac" oyunundan uyarlanmıştır. Bu eser Max Reihardt direktörlüğü ve Ernest von Schuh'un orkestra efliği altında ilk defa 26 Ocak 1911de Dresden "Konigliches Opernhaus" operaevinde sahnelenmiştir. İlk sahnelenmeye kadar esere verilen geçici ad "Ochs von Lerchenau" idi.

Aşağıdaki liste J. K. Rowling tarafından yazılan Harry Potter serisinin yardımcı karakterleri listesidir.

Steven Millhauser, Amerikalı roman ve kısa öykü yazarı. 1997 yılında Martin Dressler adlı romanıyla Kurgu dalında Pulitzer Ödülü kazanmıştır.