İçeriğe atla

Signifer

Konstantin takı üzerinde birkaç signifer tasvir eden yüksek kabartma detay.

Signifer, Roma Lejyonlarında standart taşımakla görevli asker. Kohort ya da centuria için signum adı verilen bir standart taşırlardı. Taşınan bu signum birliğin askeri amblemiydi ve yaprak şeklinde mızrak başı ya da bir manus (insan eli) imajı tepeliğe sahip bir sırık üzerine yerleştirilmiş, philarae adı verilen metal disklerden ve çeşitli diğer elemanlardan oluşurdu. Zaman zaman, onur ya da ödüle vurgu yapan temsili bir çelenk de bulunurdu.

Roma Cumhuriyetinde signifer terimi tüm standart taşıyıcıları tanımlarken İmparatorluk döneminde aralarında aquiliferler, imaginiferler, duplicariler, vexillariler ve draconarilerinde bulunduğu grup içerisinde Signiferi'yi tanımlardı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Flora (botanik)</span> bir ülke, bir bölge veya belirli bir yöredeki bitki,mantar ve bakteri türlerinin tümü

Flora ya da bitey bir ülke, bir bölge veya belirli bir yöredeki bitki, mantar ve bakteri türlerinin tümüne verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Lejyoner</span> Roma ordusu askeri

Lejyoner kelimesinin Türkçe karşılığı çarkacıdır. Roma ordusundaki askerlere verilen isimdir. Ayrıca Fransız yabancılar lejyonundaki askerlere ve ünlü Fransız nişanı Légion d'honneur'u alan kişiye denir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Roma</span> İlk Çağın en büyük ve en güçlü medeniyeti

Antik Roma, MÖ 9. yüzyılda İtalya Yarımadası'nda kurulan Roma şehir devletinden doğarak tüm Akdeniz'i çevreleyen bir imparatorluk hâline gelen medeniyetin adıdır. Yaklaşık 2.200 yıl boyunca varlığını sürdürmüş olan Roma uygarlığı bir monarşiden oligarşi ve cumhuriyetin bileşimi bir demokrasiye ve daha sonra da otokratik bir imparatorluğa dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Roma lejyonu</span> Roma İmparatorluğunda 1.000 ile 5.600 kişi arasında değişen eski ağır piyade birliği

Roma Lejyonu Roma Cumhuriyeti ve Roma İmparatorluğu boyunca tüm Roma ordusunu ya da daha dar anlamda ağır piyadeleri kasteden temel askeri birlik. İkinci anlamı birkaç Kohorttan oluşan ve legionaries olarak bilinen ağır piyadelere vurgu yapar. Roma lejyonunun ana unsurunu ağır piyadeler oluştururken, piyadelere neredeyse her zaman bir ya da daha fazla sayıda, Roma yurttaşı olmayan kişilerden oluşturulan süvariler, düzenli birlikler ve avcılardan kurulu destek birlikleri olan Auxilialar eşlik ederdi.

<span class="mw-page-title-main">Kardinal</span> Katolik Kilisesinin üst düzey dini görevlisi

Kardinal, Hristiyan Katolik Kilisesi'nin ruhban sınıfının Papa'dan sonra en yüksek mevkiye sahip din adamı. Kardinal olacak din adamları mevcut Papa tarafından aday gösterilirler. Bir sonraki Papa'yı kendi aralarından seçerler.

<span class="mw-page-title-main">Senato (Roma)</span>

Roma Senatosu, MÖ 509'da kurulan Roma Cumhuriyeti ve onun devamı Roma İmparatorluğu'nun başlıca yönetim meclisidir. Batı Roma İmparatorluğu 5. yüzyılda sona erdiyse de Roma Senatosu 6. yüzyılın sonlarına kadar toplanmaya devam etmiştir. Senatus kelimesi Latincede yaşlı anlamına gelen senexden gelir. Etimolojik olarak Senato "Yaşlılar Meclisi" demektir.

<span class="mw-page-title-main">Gratianus</span>

Flavius Gratianus Augustus 375'ten 383'e kadar Batı Roma'nın imparatoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Eugenius</span> 392-394 arası Batı Roma İmparatorluğu tahtını ele geçiren gaspçı (345-394)

Flavius Eugenius, Roma İmparatoru I. Theodosius'e karşı (392-394) mücadele etmiş Roma'lı gaspçı. Roma tahtında hak iddia eden son pagan gaspçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sayısal nesne tanımlayıcısı</span>

Sayısal nesne tanımlayıcısı elektronik bir belgenin güncel konumuna bağlı olmayan kalıcı bir tanımlayıcıdır. Bir DOI için tipik bir kullanım, bilimsel bir makaleye eşsiz bir tanımlayıcı sağlamak içindir, böylece herhangi bir kişi bu makalenin ayrıntılarını ve belki makaleninin tamamını elde edebilir. Bu anlamda bir sabit bağlantı (permalink) işlevi görür. İnternet'teki Web sayfaları için kullanılan URL sisteminden farklı olarak, makalenin yeri değişse de DOI zaman içinde değişmez. Bunun mümkün olabilmesi için makalenin yeri değiştiği zaman DOI çözünüm sisteminin güncellenmesi gerekir.

<span class="mw-page-title-main">İtalya (eyalet)</span> Antik Roma döneminde İtalya yarımadasının ismix

İtalya (Italia), Roma Cumhuriyeti ve ardından gelen Roma İmparatorluğu döneminde İtalya yarımadasına verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Thema</span>

Thema, yaklaşık yedi yüz yıllık bir dönem için Bizans İmparatorluğu'nun ana yerel idare birimi idi. Thema sistemi yedinci yüzyılda Bizans topraklarının Müslüman orduları tarafından zaptedilmeye başlanması ile kurulmuş ve daha önceki ana yerel birim olan ve Roma imparatorları Diocletianus ve I. Konstantin tarafından kurulmuş olan Roma diakos sistemi yerine geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Roma yolları</span>

Antik Roma yolları Roma İmparatorluğu'nun büyüyüp gelişmesinde zorunlu bir unsur olmuştu. Bu yollar nedeniyle Romalılar orduları için emniyetle ve hızla büyük alanlar içinde hareket alanı sağlamışlardır. Bu yollar aynı zamanda haberleşme ve iletişim için elzem olmuşlardır. İktisadi bakımdan ise Antik Roma yolları, Roma'ya yiyecek ve emtia ticaretinin gelişmesinde ve çok geniş bir alanda Roma mallarının yayılıp dağıtılabilmesini sağlamıştır. Roma İmparatorluğunun en parlak zamanlarında antik Roma yolları ağı 85.004 km kara yolunu kapsamaktaydı ve 372 bağlantıdan oluşmaktaydı.

Tesserarius, Roma ordusunda, komutanlardan parolaları alan ve bunların emniyetli bir şekilde muhafaza edilip edilmediği kontrol etmekle görevli asker. Seferde ya da üs bölgelerinde gece nöbetlerini organize etmekle ve nöbetçileri denetlemekle görevlidir. Her centuriada bir adet tesserarius olacak şekilde örgütlenmişlerdir. Modern ordularda bulunan erbaşlara eşdeğer bir konuma sahiptiler ve komutada optiolardan sonra ikinci sırada bulunurlardı.

<span class="mw-page-title-main">Cornicen</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Cornicen, Roma ordusunda görev yapn bir astsubay. Cornicen'lerin işi subaylara sinyal selamı ve lejyona ses komutları vermekti. Cornicenler Cornu adı verilen bir boru üflerlerdi. Cornicenler, tesserarius ve signiferlerle birlikte centuria'nın en önünde yürürlerdi. Aynı zamanda centurion tarafından yardımcı olarak da kullanılan Cornicenler, duplicarius olarak adlandırılan ve standart lejyoner maaşının iki katı ücret alan bir askerdi.

<span class="mw-page-title-main">Aquilifer</span>

Aquilifer, Roma lejyonunun amblemi olan kartalı taşıyan kıdemli signifer. İsim, MÖ 104 yılından sonra lejyonlar için standart bir amblem olan ve "kartal" anlamına gelen aquila kelimesinden türetilmiştir. Daha önceleri lejyon standartları için kullanılanlar arasında kurt, domuz, boğa ve at sayılabilir. Kartal standardı bir lejyonun sahip olduğu en önemli şeydi ve kaybedilmesi lejyon için çok kötü sonuçlar doğurabilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Imaginifer</span>

Imaginifer, Roma Lejyonlarında imago adı verilen İmparator imajını taşıyan bir signifer tipi. Imaginifer'in kohortlara dahil edilmesi, Augustus döneminde İmparator kültünün oluşturulmasıyla başlamıştır. Imago (imaj), İmparatorun dövülmüş metalden yapılan üç boyutlu bir portresiydi. Sadece en önde bulunan kohortta Imago bulunurdu.

<span class="mw-page-title-main">Vexillifer</span>

Vexillifer ya da Vexillarius, Roma Lejyonlarında görevli bir signiferi tipi. Görevi Vexillum adı verilen ve lejyonun adının ve amblemini gösteren askeri standardı taşımaktı. Bu standart dokuma kumaştan bir sancak olup sırık ya da kargıya takılmış yatay bir çubuğa takılırdı. Hem süvariler hem de piyadeler tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğum adı</span> insanları diğer kişilerden ayıran ad

Doğum adı, kişiye doğduğunda verilen gerçek adının bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">480i</span>

480i; Karayipler, Myanmar, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Filipinler, Laos, Batı Sahra ile Amerika kıtasının çoğundaki ülkeler standart tanımlı analog veya dijital televizyon için kullanılan video modudur. 480, 480 satırlık bir dikey çözünürlüğü, i ise bunu aralıklı çözünürlük olarak tanımlar. 60 Hz alan hızı bazen video modunu tanımlarken dahil edilir. Mesela 480i60; BT.601'de Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve SMPTE 259M'de SMPTE tarafından onaylanan başka bir gösterim olan 480i/30'da olduğu gibi kare hızını içerir. Dünyanın diğer bölgelerinde kullanılan bir diğer ortak standart 576i'dir.

<span class="mw-page-title-main">Signum</span>

Signum, Antik Roma'da orduların her bir bölükteki çeşitli şekillere sahip bayrağına verilen addır. Signumun amacı orduyu daha düzenli yönetebilmektir. Signifer adı verilen roma lejyonları taşımakla görevliydi. Kohort adı verilen yaklaşık 300-1300 kişilik lejyonlara ya da centuria denen ve 100 kişiye denk gelen askerler için taşırlardı. seferberlik olurken orduya bazı önemli kişilerde katılabilirdi. Roma kendi çağının en büyük bürokratik yapısı olan ordusunda bu şekilde daha rahat iletişim kurmuştur.