Siglit
Siglit ya da Siglet şu anlamlara gelebilir:
- Siglit İnuitleri, Kanada'da yaşayan Eskimo halkı
- Siglit İnuitçesi, Kanada'da konuşulan Eskimo dili
Siglit ya da Siglet şu anlamlara gelebilir:
Grönlandca, Grönland'daki 57.000 Grönland İnuiti tarafından konuşulan Eskimo-Aleut dilidir. Kanada'da konuşulan Doğu Kanada İnuitçesi gibi İnuit dilleriyle benzerlik gösterir.
İnuit halkları, Arktik bölgede, Alaska, Kanada ve Grönland'da yaşayan Eskimoların ayrıldığı iki ana koldan biri. Diğer kol Yupik halklarıdır.
Eskimo - Aleut dil ailesi, Grönland, Kanada, Alaska ve Sibirya'nın belli bölgelerinde konuşulan dillerdir. Eskimo - Aleut halklarının ana dilleridir.
Eskimolar ya da İnuit ve Yupikler, Arktik bölgedeki dört ülkeye dağılmış olarak, Doğu Sibirya, Alaska, Kanada ve Grönland'da yaşayan ve Eskimo - Aleut dillerini konuşan Eskimo - Aleut halklarının en büyük grubunu oluşturan avcı ve toplayıcı halk.
İnuitler ya da Kanada İnuitleri, Kanada'nın Kuzey Kanada denen bölümünde yaşayan İnuit kolundan Eskimo halklarının ortak adı. Alaska Yerli Dil Merkezine göre 30.500 kişilik nüfustan 24.500 kadarı anadillerini konuşabiliyor.
İnyupikçe ya da İnyupik dili, Kuzey ve Kuzeybatı Alaska'da İnyupiklerin konuştuğu İnuit dilleri kolundan bir Eskimo dili. Alaska Yerli Dil Merkezine göre 15.700 kişilik nüfustan 2.144 kadarı anadillerini konuşabiliyor.
Batı Kanada İnuitleri, Kanada'da Kuzeybatı Toprakları'nda ve birazı da Yukon'da yaşayan İnuitlerin bir kolu.
Batı Kanada İnuitçesi, Kanada'da Batı Kanada İnuitleri tarafından konuşulan İnuit dilleri kolundan bir Eskimo dili.
Eskimo-Aleut halkları, anadilleri Eskimo - Aleut dilleri ailesine giren Sibirya kökenli avcı ve toplayıcı şamanist halklar. Sibirya kökenli olmalarına rağmen, günümüzde Sibirya'da az sayıda bulunurlar; daha çok Kuzey Amerika'nın arktik bölgesi ile Grönland'da yoğunlaşmışlardır ve Arktika'nın birincil ana halkı konumundadırlar. Dil temelli sınıflandırmaya göre, Aleutlar ile Eskimolar olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar. Dilce yapılan bu sınıflandırma kültürce yapılan sınıflandırmayla da örtüşür. Yalnız, dilleri Eskimo dillerinin Yupik koluna giren ve İngilizcede Alutiiq adıyla da anılan Supikler, kültürce Eskimolara değil Unangan da denilen Aleutlara yakındır ve geçmişte Ruslarca her iki halk da Çukçilerin verdiği "Aleut" ortak adıyla anılırlar. Eskimo - Aleut dilli halkların nüfusu 102.000 kişidir. Büyük çoğunluğunu Eskimolar oluştururken, Aleutlar 2300 kişilik nüfuslarıyla çok azınlıkta kalırlar.
Uummarmiutlar ya da Kanada İnyupikleri, Kanada'da Kuzeybatı Topraklarında Mackenzie deltasında yer alan Aklavik ve Inuvik şehirlerinde yaşayan İnyupiklerin kabilesi. Kökenleri Alaska'daki Nunamiutlara dayanır. Etnik olarak “Inupiaq” olsa da Kanada’da siyasi ve idari kaygılarla Batı Kanada İnuitleri ile birlikte “Inuvialuit” adı altında toplanırlar. Batı Kanada İnuitleri içinde Siglitler ile birlikte “Mackenzie Deltası İnuitleri” kültür grubunu oluştururlar. Yerli Siglit halkıyla göçmen Uummarmiut halkı arasında başlangıçta oluşan soğukluk ve düşmanlık zamanla yumuşamış ve bugün karşılıklı evliliklerle kültür birlikteliği pekişmiştir. Yine de Uummarmiutlar Siglitlerle aynı dili değil Alaska'daki İnyupiklerle aynı dili konuşurlar.
Maktak, çiğ olarak yendiğinde Arktik bölgedeki yerli halkların c vitamini ihtiyacını karşılayan Grönland balinası, beyaz balina ve narval gibi deniz memelilerinin yağlı derialtı katmanıyla birlikte derisi.
Subarktik Kızılderilileri, Kuzey Amerika'da Kuzey Amerika yerlileri kültür bölgesinden Arktika'nın güneyinde kalan Subarktik bölgede, İç Alaska, Batı Subarktik ya da Batı Kanada Kalkanı ile Doğu Subarktik ya da Doğu Kanada Kalkanı ve Mackenzie Nehri drenaj sahasındaki yerli kültürü oluşturan Kızılderililer. Kuzey ve kuzeybatıdan Arktika halkları olan Eskimo-Aleutlarla çevrilidirler. Batıda Atabask dillerinin konuşan Atabasklar doğuda ise Algonkin dillerini konuşan Algonkin halkları (kısmen) olmak üzere iki ana büyük grup görülür. Güneydoğusunda Kuzeydoğu Kızılderilileri, güneyinde Ova Kızılderilileri, güneybatısında Plato Kızılderilileri, batısında Pasifik Kuzeybatısı Kızılderilileri kültür grupları yer alır. Eskimolar'a komşu olanlar onların kültüründen etkilenmişlerdir.
İnuit dilleri, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinde, Kanada'da ve Danimarka'ya bağlı Grönland'da Eskimo-Aleut dilleri ailesinden İnuit halkları tarafından konuşulan Eskimo dilleri ailesi. Eskimo dillerinin diğer ana kolu Yupik dilleridir. Alaska Yerli Dil Merkezindeki son rakamlara göre 93.200 kişilik nüfusa sahip İnuit halklarından 73.644 kadarı anadillerini konuşabiliyor.
Eskimo dilleri, Rusya'da Çukçi Yarımadasının birbirinden ayrı iki kıyısında, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinde, Kanada'da ve Danimarka'ya bağlı Grönland'da Eskimo-Aleut dilleri ailesinden Eskimo halkları tarafından konuşulan dil ailesi. Yupik dilleri ile İnuit dilleri olmak üzere İki ana kolu vardır. Fakat, Sirenik Yupiklerinin günümüzde konuşanı kalmayan dilleri diğer Yupik dillerinden belirgin biçimde farklıdır ve bu farklılığa dayanarak Menovşçikov (Меновщиков) gibi kimi uzmanlar Sirenik Yupikçesini Yupik dilleri dışında tutarak Sirenik Eskimocası adı altında Eskimo dillerinin üçüncü ana kolu olarak sınıflandırır. Sirenik Yupikçesi 1997 yılında tükenmiştir. Alaska Yerli Dil Merkezindeki son rakamlara göre 124.000 kişilik nüfusa sahip Eskimo halklarından 85.544 kadarı anadillerini konuşabiliyor.
Siglit İnuitçesi ya da Siglitçe, Kanada'da Kuzeybatı Toprakları eyaletinde Inuvialuit Settlement Region özerk bölgesindeki Paulatuk, Sachs Harbour and Tuktoyaktuk yörelerinde Batı Kanada İnuitlerinden Siglit İnuitleri tarafından konuşulan Batı Kanada İnuitçesinin ana lehçesidir.
Siglit İnuitleri ya da Siglitler, Kanada'da Kuzeybatı Toprakları eyaletinde Inuvialuit Settlement Region özerk bölgesinde yaşayan Batı Kanada İnuitlerinden Eskimo halkı. Alaska'daki Nunamiutlar kabilesinden bir asır önce ayrılıp Kanada'ya Siglit bölgesine göç eden İnyupiklerden olan Uummarmiutlar ile evlilik yapmaktadırlar.
Tuktoyaktuk ya da Tuktuyaaqtuuq, Kanada'da Kuzeybatı Toprakları'nın İnuvik Bölgesi'nde kurulu mezra. Yöre Batı Kanada İnuitleri grubundan Siglit İnuitçesi lehçesini konuşan Siglit İnuitleri nin toprağıdır. 2006 sayımına göre nüfusu 870 kişidir. Önceden Port Brabant adıyla anılan yer 1950 yılında Kanada'da yerli adlara dönüş yapılan ilk yerdir.
Paulatuk ya da Paulatuuq, Kanada'da Kuzeybatı Toprakları'nın İnuvik Bölgesi'nde kurulu mezra. Yöre Batı Kanada İnuitleri grubundan Siglit İnuitçesi lehçesini konuşan Siglit İnuitleri nin toprağıdır. 2006 sayımına göre nüfusu 294 kişidir.
Sachs Harbour ya da Ikahuak, Kanada'da Kuzeybatı Toprakları'nın İnuvik Bölgesi'nde kurulu mezra. Yöre Batı Kanada İnuitleri grubundan Siglit İnuitçesi lehçesini konuşan Siglit İnuitleri nin toprağıdır. 2006 sayımına göre nüfusu 122 kişidir.
İnuvik ya da Inuvik, Kanada'nın Kuzeybatı Toprakları'nda İnuvik Bölgesi'nin yönetim merkezi olan kasaba. Hem Eskimoların Inuvialuit Nunangit Sannaiqtuaq bölgesine hem de Kızılderililerin Gwich'in Settlement Area bölgesine aittir.