İçeriğe atla

Sigara paketi

Bir paket veya sigara paketi, çoğunlukla sigara içeren kartondan oluşan dikdörtgen bir kaptır. Paket, aroma koruyucu folyo, kağıt veya plastik ile tasarlanmış ve şeffaf hava geçirmez bir plastik film ile kapatılmıştır. "Çekme tırnakları" çekilerek paket açılır. Sert paketler açıldıktan sonra tekrar kapatılabilir, oysa yumuşak paketler kapatılamaz.[1]

Çoğu sigara paketinin hiçbir özelliği yoktur ve sadece sigaralarla dolu tek bir kaptan oluşur. Bununla birlikte, sigara izmaritlerinin atılması için boş bir kap içeren bazı sigara paketleri önerilmiştir: Sokağa atılan izmaritlerin çevreye verdiği zarar bu şekilde azaltabilir. ″Sigara paketleri genellikle hangi ülkede satıldıklarına bağlı olarak uyarı mesajları içerir. Avrupa Birliği'nde, çoğu tütün uyarısı standardize edilmiştir (Birleşik Krallık'ta artık düz tütün ambalajı olmasına rağmen).

Paket Boyutu

Bir paketin boyutu genellikle devlet tarafından düzenlenir. Devlet kurumları genellikle minimum bir paket büyüklüğü belirler. Avustralya'da paket başına en yaygın sigara miktarı 25'tir, ancak bazı markaların 26 veya 20 adet sigarası vardır (yasal minimum), 30, 40 ve hatta 50 adetli sigara paketleri de satılmaktadır.

Kanada'da satılan paketlerin çoğunda 25 sigara bulunur, ancak 20 adetli paketler de popülerdir. Birçok Avrupa ülkesinde, sigara vergisi artışları, aynı kârı elde etmek için paketteki sigara miktarının değişmesine neden olur. Malezya'da, 20'den az sigara içeren paketlerin satışı yasaktır.[2]

Amerika Birleşik Devletleri'nde, bir paketteki sigaraların miktarı, 25'lik paketler halinde gelen Export As gibi belirli markalarla en az 20 olmalıdır. Birleşik Krallık'ta markalar yalnızca 20'lik paketler halinde satılmaktadır; 2017 yılının Mayıs ayında, gevşek tütün satışlarını 30 g. veya 50 g. katlarıyla sınırlayan yeni yasalar, aynı zamanda düz yeşil renkteki kutuları tanıtan 10 çubuk paketlerinin ve markalı ambalajların satışını da yasakladı. Yeni ambalaj, temel bir yazı tipinde marka adını taşıyor; paketin çoğu metinsel ve fotografik sağlık uyarılarına adanmıştır. Eski otomatik satış makineleri bazen 16 veya 18 sigara içeren paketler dağıtırken, paketlemenin boyutları 20 adet içeren eşdeğer paketle aynıdır.[3]

Kutu

Sert paket
Yumuşak paket

Bir karton sigara genellikle 10 paket içerir ki bu toplamda 200 sigara eder. Bazı kartonlarda toplam 400 sigara bulunan yirmi paket vardır. Sert bir paket, nispeten istikrarlı bir kutudan oluşan mağazalardan satın alınan sigaralar için kullanılan genel karton ambalaj tarzıdır. Flip-top hard pack sigara paketi 1955 yılında Philip Morris International tarafından tanıtıldı. Bu paket, bir kişinin cebinde veya çantasında tutulduğunda sigaraların buruşmasını başarıyla önler. Ayrıca sert paketin tasarımı, sigara içen kişiyi paketi her açtığında marka adını ve logosunu görmesini sağlayacak şekilde çalışır.[4]

Sert paketin markalı üst kısmı, bir dahaki sefere ne alacağının mükemmel bir hatırlatıcısı olarak çalışıyor. Yumuşak paket, genellikle 20 sigara içeren, ince kağıttan yapılmış bir kutu ambalajdır. Yumuşak paketler kolayca kırıldıkları ve tekrar tamamen kapatılamadıkları için uygunsuz olarak kabul edilebilirler. bununla birlikte sigara içen kişiye istediği zaman paketi açmak zorunda kalmaması bakımından rahatlık sunar. Yumuşak paketler için, pakette daha az sigara kaldığında daha az fiziksel 'cep alanı' gerektirir gibi fantastik fikirler de öne sürülmüştür. Amerikan markalarında, yumuşak bir paketten gelen sigaralar, genellikle sert kutulardaki emsallerinden birkaç milimetre daha uzundur. Koleksiyon sigara paketleri kollektörler arasında popüler öğelerdir. Bunlar endüstriyel tasarımın güzel örnekleridir ve sosyal, kültürel ve pazarlama tarihi çalışmaları için iyi bir kaynaktır. Koleksiyonerler genellikle koleksiyonlarını sigara markası, üreticinin ülkesi, süre, uyarı mesajı vb. çeşitli kriterlere dayandırır. Ayrıca, paketlerin boş veya dolu olması koleksiyoncular için önemlidir. Boş paketler dolu paketlerden daha yaygın ve daha ucuzdur. Dolu paketlerin nadir olduğu düşünülür ve özellikle orijinal selefon ambalajlarında bulunan paketler için müşterilerin daha fazla ödeme yapmaları beklenir.

Tahsil paketi

Bazı sigara paketleri sigara paketi toplayıcılarını bu işe teşvik etmek ve ilgilerini cezbetmek için özel olarak tasarlanmışlardır. Bunlar tahsil "etiketli" sigara paketleridirler.

Bazı markalar, reklam yasalarını atlamak için promosyon paketleri sunar. Bir örnek, potansiyel alıcıları cezbetmek için paketin şeklini, amacını ve bir sigara kasasının görünüşünü içeren teneke kutudan yapılan süreli promosyonlardır. Bunlar benzersiz bir dekora sahiptirler ve, ya çok eski ya da bazı nedenlerden dolayı imalattan çıkarıldıkları için nadirattan sayılırlar.[5]

1920-1930 döneminin en popüler sigara markaları Player's Navy Cut, Woodbine, Capstan, Craven 'A' ve Black Cat'ti. Woodbin'ler işçi sınıfına yönelik ucuz sigaralar iken, Craven 'A' başlangıçta kadınları hedef alan en eski filtre markalarından biriydi.

1940 yıllarında en çok satan sigara markaları Lucky Strike, Camel, Chesterfield ve Old Gold'du. Bu yıllar tüm tütün endüstrisi için büyüme zamanıydı ki, II. Dünya Savaşı sırasında asker rasyonlarına sigaralar da dahil edildi. 1950 yıllarında en çok satan sigara markaları Camel, diğer markalar Balto, Esmer, Encore, Gitanes ve Kent'ti. Bu sigaraların satış başarıları televizyonda da yayınlandı.

Kaynakça

  1. ^ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3108248/ []
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2019. 
  3. ^ https://www.researchgate.net/publication/11469300_The_cigarette_pack_as_image_New_evidence_from_tobacco_industry_documents []
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2012. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sigara</span> kıyılmış tütünün kağıda sarılmasıyla üretilen, dumanı çekilerek tüketilen nesne

Sigara, kıyılmış tütünün kağıda sarılmasıyla üretilen, yakılıp dumanı çekilerek tüketilen bir nesnedir. Tütündeki psikotrop madde olan nikotin, sigarayı oldukça bağımlılık yapıcı kılar. Günümüzde çok yaygın olarak kullanılan bu ürünün, 18. yüzyılda Avrupa'ya İspanyol denizciler tarafından Amerika'dan getirildiği düşünülmektedir. Sigara, sigara tabakası veya sigara paketi içinde tutulur.

<span class="mw-page-title-main">Ambalaj</span>

Ambalaj, ürünlerin, tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış ürünlerdir. Paketleme aynı zamanda paket tasarlama, değerlendirme ve üretme sürecini de ifade eder. Paketleme, malları nakliye, depolama, lojistik, satış ve son kullanım için hazırlamanın koordineli bir sistemi olarak tanımlanabilir. Ambalaj ürünü içerir, korur, muhafaza eder, taşır, bilgilendirir ve satar. En yaygın kullanılan ambalajlar paket, kutu, teneke, poşet, çuval, şişe, kap, torba, kasa, kavanoz ve diğerleridir. Ambalaj üretiminde plastik, cam, metal, ahşap, kağıt, karton, lif gibi malzemeler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Camel</span> Sigara markası

Camel, 1913 yılının yazında R.J Reynolds Tobacco şirketi tarafından piyasa sürülen ve Türk ya da Virginia Tütünlerinden üretilen bir sigara markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kretek</span>

Halk arasında ‘karanfil sigarası’ ya da ‘karanfilli sigara’ adı ile bilinen kretek, karanfil ve tütünün harmanlanmasıyla elde edilen, Endonezya’ya özgü bir tütün mamülüdür. Normal sigara görünümünde olup, yaklaşık 1/3 oranında kuru karanfil ve 2/3 oranında tütün içerir. Filtreli ya da filtresiz çeşitleri mevcuttur. Büyük çoğunluğu Endonezya’da üretilen kretekler tüm dünyaya ihraç edilir. Kretek ismini almasının nedeni, içindeki karanfilin yanarken çıkardığı sestir. Yoğun karanfil tadı ve kokusuna ek olarak, her kretek markasının tadını belirleyen ve sır gibi saklanan özel bir sosu bulunmaktadır. Endonezya’da sigara içenlerin yaklaşık %90’ının tercih ettiği kretek, kültürel bir simge ve yüzyıllık bir gelenektir.

Djarum, Endonezya’da imal edilen ve PT Djarum şirketine ait popüler bir kretek markasıdır. Karanfil hammaddesi ağza, boğaza ve akciğerlere öjenol sağlar. Bir lokal anestetik işlevi görür ve karıncalanma hissi yaratır. Bazıları öjenolün ayrıca hafifçe öforik bir uyuşturucu etkisi yarattığını iddia etse de bu etki konusundaki deliller yeterli değildir.

<span class="mw-page-title-main">Parliament</span>

Parliament, Philip Morris tarafından pazarlanan bir sigara markasıdır. Pazar payının en yüksek olduğu ülkeler Suudi Arabistan, Japonya, Arjantin, İsrail, Kazakistan, Türkiye, Rusya, Karadağ, Ukrayna ve Amerika Birleşik Devletleri'dir. 1931'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de sigara</span> sigara

Türkiye'de sigara, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre erkeklerin %30'unun, kadınların ise %12'sinin ölüm nedenidir.

Alpenliebe, Perfetti Van Melle şirketinin sahip olduğu karamel şekerleme markasıdır. İlk kez 1985 yılında İtalya'da satışa sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Konserve kutusu</span>

Bir konserve bankası, teneke, teneke kutu, çelik teneke kutu, çelik ambalaj veya kutu, ince metallerden oluşan ürünlerin dağıtımı veya depolanması için kullanılan bir konteynerdir. Birçok kutu "ucu" açarak kesmeyi gerektirir; diğerleri çıkarılabilir kapaklara sahiptir. Kutular çeşitli içerikleri tutar: yiyecekler, içecekler, yağlar, kimyasallar vb. Konservelerden et konservesi, balık konservesi, deniz lahanası, rumtopf, kondense süt, tuzlu salatalık, surströmming, kokteyl kiraz, konserve bezelye, konserve mısır, konserve mantar, salatalık turşusu, konserve domates, korunmuş limon saklanır. Çelik kutular halk arasında teneke olarak adlandırılan kalaysız çelikten yapılır. Ürün çeşidine göre de kutu iç yüzeyi lak ya da benzeri kaplama malzemeleri ile kaplanarak çeliğin korozyonu önlenmiş olur. Bazı lehçelerde, alüminyum kutular bile "teneke kutular" olarak adlandırılmaktadır. 1901 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde, Amerikan teneke kutularının% 90'ını üreten American Can Company kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">İçecek kutusu</span>

İçecek kutusu, karbonatlı alkolsüz içecekler, alkollü içecekler, meyve suyu, çaylar, bitki çayı, enerji içeceği vb. gibi sıvıları saklamak için tasarlanmış metal bir kaptır. İçecek kutuları alüminyumdan veya kalay kaplamalı çelikten yapılmaktadır. Tüm içecek kutuları için dünya çapında üretim, dünya çapında yılda yaklaşık 370 milyar kutudur.

<span class="mw-page-title-main">Karton kutu</span> Paket türü

Karton kutular, temel olarak mal ve malzemeleri paketlemek için kullanılan ve ayrıca geri dönüştürülebilen endüstriyel prefabrik kutulardır. Sektördeki uzmanlar nadiren karton ve mukavva terimini kullanırlar, çünkü belirli bir materyali belirtmez.

<span class="mw-page-title-main">Karton</span> genellikle kağıt tahta ve bazen oluklu mukavvadan yapılmış bir kutu veya kap

Bir karton, genellikle kağıt tahta ve bazen oluklu mukavvadan yapılmış bir kutu veya kaptır. Ambalajda pek çok tip karton kullanılır. Bazen karton bardak veya karton kutu da denir. Karton ayrıca selofan veya polistiren ile de kaplanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mukavva</span>

Mukavva, daha kalın ve üstün dayanıklılığa veya diğer mekanik özelliklere sahip kâğıt bazlı ürünler için genel bir terimdir. Yapı, karton olarak bilinen kalın bir tabakadan oluklu ve düz tabakalardan yapılmış oluklu mukavvaya kadar değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Mentos</span>

Mentos, mağazalarda ve otomatlarda satılan hazır ambalajlı şeker markasıdır. İlk olarak 1932'de üretilen marka şu anda dünya çapında 130'dan fazla ülkede İtalyan şirketi Perfetti Van Melle tarafından satılmaktadır. Naneler, hafif sert bir dış cepheye ve yumuşak, çiğnenebilir bir iç kısma sahip küçük oblate sferoidlerdir. Coca-Cola ve Mentos patlaması en bilinen ve eğlenceli reaksiyonlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Emtia</span> ekonomik bir mal

Ekonomi'de emtia ekonomik bir mal, genellikle tam veya önemli değiştirebilirlik içeren bir kaynaktır: yani piyasa malın örneklerini kimin ürettiği dikkate almadan eşdeğer veya buna yakın olarak ele alır.

<span class="mw-page-title-main">Tütünün sağlığa etkileri</span> Tütün tüketiminin insan sağlığı üzerindeki koşulları, mekanizmaları ve faktörleri

Tütün kullanımının insan sağlığı üzerinde ağırlıklı olarak olumsuz etkileri vardır ve tütünün sağlığa etkileri konusundaki endişeler uzun bir geçmişe sahiptir. Araştırmalar, öncelikli olarak sigara tütünü üzerine odaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Raf ömrü</span>

Raf ömrü, bir malın kullanıma, tüketime veya satışa uygun olmayan hâle gelmeden depolanabileceği süre veya son kullanım tarihi belli olan bir ürünün satışta kalabileceği süredir. Raf ömrü bir ürünün işlevi veya normal yapısı bozulmadan kullanılmasını öneren süredir. Kozmetikler, yiyecek ve içecekler, tıbbî cihazlar, ilaçlar, patlayıcılar, farmasötik ilaçlar, kimyasallar, lastikler, piller ve diğer birçok çabuk bozulan ürün için geçerlidir. Son kullanma tarihi veya ilaç son kullanma tarihi kavramı ilişkilidir, ancak bazı yargı bölgelerinde yasal olarak farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Snus</span>

Snus, erken 18. yüzyıl İsveç'inde kuru toz tütünden türeyen bir tütün ürünüdür. Uzun süreler boyunca üst dudak ile diş eti arasına yerleştirilir ve sublabial yöntemiyle uygulanır. Snus fermante edilmemiştir. Amerikan daldırma tütününe benzer şekilde kullanılmasına rağmen, snus genellikle tükürme ihtiyacına neden olmaz ve naswar gibi, snus buharlaştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Iqos</span>

Iqos, Philip Morris International (PMI) tarafından üretilen bir ısıtmalı tütün ve elektronik sigara serisidir. İlk cihazlar Kasım 2014'te Japonya ve İtalya'da tanıtımı yapıldı. IQOS ürünlerinin çoğu tütünü yakmadan ısıtan cihazlardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sigara filtresi</span>

Sigara filtresi, sigara kağıdı, kapsüller ve yapıştırıcılarla birlikte sigaranın bir bileşenidir. Filtreler 1950'lerin başında tanıtıldı.