İçeriğe atla

Sietse Bosgra

Sietse Bosgra
Bosgra 1986'da
DoğumSietse Jan Bosgra
21 Eylül 1935(1935-09-21)
Groningen, Hollanda
Ölüm8 Ocak 2023 (87 yaşında)
Doorn, Hollanda
MilliyetHollandalı
EğitimAmsterdam Üniversitesi
Meslekpolitik aktivist

Sietse Jan Bosgra (21 Eylül 1935, Groningen – 8 Ocak 2023, Doorn), Hollandalı politik aktivist.[1][2][3]

Yaşamı ve kariyeri

Bosgra, 21 Eylül 1935'te Groningen, Hollanda'da doğdu. Amsterdam Üniversitesi'nde nükleer fizik eğitimi gördü. Öğrencilik döneminde sömürgeciliğe karşı direnişin içinde yer aldı. Bosgra, Angola'da Portekiz baskısına yanıt olarak 1961'de kurulan Angola Komitesi'nin kurucularından biriydi. Komitenin faaliyetlerini genişletmesiyle Gine-Bissau, Mozambik ve Güney Afrika'daki kurtuluş hareketlerini desteklemeye başladı.[4] 1976'da komitenin adı Komitee Zuidelijk Afrika (KZA) olarak değiştirildi. 1977'de gelişmekte olan ülkelerdeki çalışmalarından dolayı Dick Scherpenzeel Ödülü'nü aldı. Bosgra, 1982'de apartheid rejimi nedeniyle Güney Afrika'nın kültürel boykotu için kampanya yürüten BM Güney Afrika'ya Karşı Yaptırımlar Yılı Vakfı'nın kurucuları arasında yer aldı. 1980'lerde Güney Afrika'ya karşı bir petrol ambargosunuda savundu.[1][2][3]

Bosgra, Apartheid artık güncel sorun olmaktan kalktığında dikkatleri daha çok Orta Doğu'ya çekti. Örneğin 2011'de Afganistan'ın Kunduz kentinde olası yeni polis misyonuna karşı direnişin liderlerinden biriydi.[1][2][3]

Bosgra, adı daha sonradan: "ActionAid Hollanda" olarak değiştirilen Hollanda Güney Afrika Enstitüsü'nde (NiZA) için çalıştı ve Hollanda Filistin-İsrail Enstitüsü'nde (NIPI) sekreterlik yaptı.[1][2][3]

Ölümü

Bosgra, 8 Ocak 2023'te Doorn, Hollanda'da 87 yaşında vefat etti.[1][2][3]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Sietse Bosgra: onvermoeibaar op de bres voor zuidelijk Afrika en het Midden-Oosten". Trouw (Felemenkçe). 19 Ocak 2023. 19 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  2. ^ a b c d e "Een onvermoeibaar strijder tegen apartheid en kolonialisme". NRC Handelsblad (Felemenkçe). 18 Ocak 2022. 19 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  3. ^ a b c d e "Antiapartheidsactivist Sietse Bosgra (87) overleden". nieuws.nl (Felemenkçe). 19 Ocak 2022. 19 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  4. ^ "Anti-Apartheid and Southern Africa Collection Guide". International Institute of Social History (IISH) (İngilizce). 24 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hollanda</span> Karayiplerde toprakları bulunan Kuzeybatı Avrupada bir ülke

Hollanda, Batı Avrupa'da ve kısmen Karayipler'de bulunan bir ülkedir. Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden en büyüğüdür. Hollanda, Avrupa'da doğuda Almanya'ya, güneyde Belçika'ya ve kuzeybatıda Kuzey Denizi'ne komşu olan on iki vilayetten ve Karayipler'de Bonaire, Sint Eustatius ve Saba adaları olmak üzere üç özel belediyeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti</span> Güney Afrikada bir ülke

Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Namibya, Botsvana, Zimbabve, Mozambik ve Esvatini oluştururken ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Bu ülkelerin haricinde Lesotho'da da tamamen Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan bir ülke olarak Güney Afrika ile tüm sınırlarını paylaşmaktadır. Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Namibya</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Namibya ya da resmî adıyla Namibya Cumhuriyeti, eski adıyla Güney Batı Afrika, batı sınırı Atlantik Okyanusu olan güney Afrika'da bir ülkedir. Kuzeyinde Zambiya ve Angola, doğusunda Botsvana, güney ve doğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınır paylaşmaktadır. Zimbabve ile sınırı olmamasına rağmen, Zambezi Nehri'nin 200 metreden daha az bir kısmı iki ülkeyi en yakın noktalarında ayırır. Namibya Kurtuluş Savaşı sonrasında, 21 Mart 1990 tarihinde Güney Afrika Cumhuriyeti'nden bağımsızlığını kazandı. Başkenti ve en büyük şehri Windhoek'tir. Namibya Birleşmiş Milletler (BM), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Afrika Birliği (AU) ve İngiliz Milletler Topluluğu'na üye bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Angola</span> Güneybatı Afrikada bulunan bir ülke

Angola, resmî adıyla Angola Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneybatı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kimbundu, Umbundu ve Kikongo dillerinde Ngola olarak adlandırılan ülkenin komşularını güneyde Namibya, kuzeydoğuda Kongo DC, doğuda Zambiya oluşturmakta olup, ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Angola'ya bağlı olmasına rağmen anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan ve ülkenin kuzeyinde Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Cabinda bölgesi de Kongo Cumhuriyeti'nin yanı sıra yine Kongo DC ile sınıra sahiptir. Resmi dili Portekizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Felemenkçe</span>

Felemenkçe, Hint-Avrupa dil ailesinin Cermen dilleri grubundan dil. Hollandaca ve Flamanca gibi lehçeleri vardır, bunlar özellikle yazılı dilde birbirine oldukça yakındır. Felemenkçe ve lehçeleri; Hollanda, Belçika ve Surinam'da resmî dil konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Desmond Tutu</span> Başpiskopos

Desmond Mpilo Tutu Cape Town, Güney Afrika Cumhuriyeti), apartheid karşıtı ve insan hakları aktivisti olarak yaptığı çalışmalarla tanınan Güney Afrika Anglikan Kilisesi başpiskoposu ve ilahiyatçı. 1984 yılında Nobel Barış Ödülünü kazandı. 1985'ten 1986'ya kadar Johannesburg Piskoposu ve ardından 1986'dan 1996'ya kadar Cape Town Başpiskoposu olup her iki durumda da bu mevkiye gelen ilk Siyah Afrikalı oldu. İlahiyat alanında Siyah ilahiyat kaynaklı fikirleri Afrika ilahiyatı ile birleştirmeye çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Arjen Robben</span> Hollandalı futbolcu

Arjen Robben, Hollandalı eski futbolcudur. En son Bundesliga ekiplerinden Bayern Münih takımında forma giydikten sonra başka bir takımla anlaşmayıp futbolu 2019 yazında bıraktığını açıklamıştır. 27 Haziran 2020 tarihinde FC Groningen takımı ile anlaşarak, gelecek sezon futbola geri döneceğini açıklamıştır. Forvet arkası ve sağ kanat oyuncusu olarak görev yapmıştır. Hollanda'da iki kez yılın oyuncusu seçilen Robben, Hollanda millî futbol takımının en önemli oyuncuları içinde yer almıştır. 2014 yılında Hollanda millî futbol takımı formasıyla İspanya'ya 5-1 galip gelen Arjen Robben FIFA Dünya Kupası'nda büyük işler başararak futbolcu sıralamasında 3. olmuştur.

Hollandaca, Felemenkçenin Hollanda'da konuşulan lehçesi.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Birliği</span> Birlik

Güney Afrika Birliği, Afrika kıtasının güneyinde Britanya İmparatorluğu'na bağlı sömürge bölgeleri olan Cape Kolonisi, Natal Kolonisi, Transvaal Kolonisi ve Oranj Nehri Kolonisi bölgelerinin birleştirilmesi ile meydana gelen ve varlığını 1910–1961 yılları arasında sürdüren ülke. Ülke 1961 yılında ardılı olan ve günümüzde de varlığını sürdüren Güney Afrika Cumhuriyeti'nin kurulması ile varlığını sonlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda bayrağı</span> Ulusal bayrak

Hollanda bayrağı, Hollanda Krallığı'nın resmi bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika randı</span>

Rand Güney Afrika Cumhuriyeti'nin para birimi.

2010 Afrika Uluslar Kupası, Afrika ülkelerinin ulusal futbol takımları arasında düzenlenen Afrika Uluslar Kupası'nın 27inci organizasyonu.

2013 Afrika Uluslar Kupası, Afrika ülkelerinin ulusal futbol takımları arasında, Afrika Uluslar Kupası'nın 29. organizasyonu olarak Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) tarafından düzenlenen futbol şampiyonasıdır. Başlangıçta Libya'nın ev sahipliğini yapacağı açıklansa da CAF daha sonra turnuvanın Güney Afrika'ya alındığını açıkladı. Angola, Gabon ve Ekvator Ginesi ile birlikte Nijerya'nın da teklifini geçen Libya turnuvayı düzenleme hakkını kazandı. Fakat 2011 Libya İç Savaşı nedeniyle turnuvanın Libya'da düzenlenmesinin uygun olmayacağı düşünülerek ev sahipliği Güney Afrika'ya verildi. Mozambik, Namibya, Zimbabve ve Senegal'in teklifleri finale kalamadan reddedildi. CAF tarihinde ilk kez gelecek üç turnuvanın ev sahipleri tek seferde seçildi. 2010 turnuvasını Angola, 2012'yi Gabon ve Ekvator Ginesi, 2013'ü ise Güney Afrika aldı.

<span class="mw-page-title-main">Leandro Bacuna</span> Futbol oyuncusu

Leandro Jones Johan Bacuna, Hollandalı futbolcudur. Sağ açık ve sağ bek pozisyonlarında görev alabilen oyuncu, şu anda Groningen'de forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Georginio Wijnaldum</span>

Georginio Gregion Emile Wijnaldum ya da kısaca Georginio Wijnaldum, Hollandalı futbolcudur. Dûrî el-Muhtarifin es-Suudî takımlarından El-İttifak'da forma giymektedir. Asıl mevkisi merkez orta saha olup ofansif orta sahada ve kanatta da görev yapan oyuncu Hollanda millî takımında da forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">1996 Afrika Uluslar Kupası</span>

1996 Afrika Uluslar Kupası, Afrika Futbol Konfederasyonu üyesi ülkelerin katıldığı Afrika Uluslar Kupası'nın 20. turnuvası. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ev sahipliğinde, 13 Ocak ile 3 Şubat tarihleri arasında düzenlendi. 15 takımın katıldığı turnuvada Güney Afrika, organizasyon tarihindeki ilk şampiyonluğunu elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Wim Duisenberg</span> Hollandalı siyasetçi ve bankacı (1935-2005)

Wim Duisenberg Hollandalı ekonomist ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Piet de Jong</span> Hollandalı siyasetçi

Petrus Jozef Sietse "Piet" de Jong, LVO, DSC, 5 Nisan 1967'den 6 Temmuz 1971'e kadar Hollanda Başbakanı olan bir Hollanda siyasetçisi ve deniz subayı idi. Daha sonra Hristiyan Demokratik Canlanış'a (CDA) dönüşen Katolik Halk Partisi (KVP) üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Danielle Mitterrand</span>

Danielle Émilienne Isabelle Mitterrand Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand'ın eşi ve Fransa Libertés Vakfı Danielle Mitterrand vakfı başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Hendrik Verwoerd</span> 6. Güney Afrika Başbakanı

Hendrik Frensch Verwoerd veya bilinen adı ile Dr. H. F. Verwoerd, eski Güney Afrikalı siyasetçi ve Die Transvaler gazetesinin sorumlu müdürü. Apartheid hareketinin mimarı olarak bilinir. 1950 ve 1958 yılları arasında Güney Afrika'nın İçişleri Bakanı, 1958 ve 1966 yılları arasında ise ülkenin altıncı Başbakanı olarak görev yaptı. 6 Eylül 1966 tarihinde Dimitri Tsafendas tarafından bıçaklanmıştır. Groote Schuur Hastanesine getirildikten kısa bir süre sonra ölmüştür.