İçeriğe atla

Sierra Leone'nin korunan alanları

Bu liste, Sierra Leone'nin milli parklar, av sahaları, koruma alanları, sulak alanlar ve BM Çevre Programı Dünya Koruma İzleme Merkezi (UNEP WCM) veritabanında önerilen korunan alanlar olarak listelenen alanlarını içeren korunan alanlarının bir listesidir.

Orman koruma alanları

İsim Durum Alan (km2)
Bojeni Tepeleri Belirlenmiş 7.38
Dodo Tepeleri Belirlenmiş 21.8
Fabina Belirlenmiş 3.82
Farangbaia Belirlenmiş 12.60
Freetown Su İşleri Belirlenmiş 11.34
Gboi Tepeleri Belirlenmiş 2.07
Gola Doğu Belirlenmiş (2010'da Gola Yağmur Ormanı Milli Parkı ile birleştirildi) 228.00
Gola WestBelirlenmiş (2010'da Gola Yağmur Ormanı Milli Parkı ile birleştirildi) 62,00
Golamo Güney Belirlenmiş 11.60
Gori Tepeleri Belirlenmiş 79,40
John İtaat Belirlenmiş 2.07
Kambui TepeleriBelirlenmiş 143.35
Kambui Kuzey Belirlenmiş 203,48
Kambui Güney Belirlenmiş 8.80
Kandesuri Belirlenmiş 59.57
Kasewe Belirlenmiş 12.24
Kent Uzantısı Belirlenmiş 6.44
Kuru Tepeleri Belirlenmiş 69.93
Lalay Belirlenmiş 4.76
Leicester Peak Belirlenmiş 0.52
Lhei Tepeleri Belirlenmiş 1.55
Malal Tepeleri Belirlenmiş 3.39
Matete Belirlenmiş 8.50
Moku Tepesi Belirlenmiş 1.46
Moyamba Tepeleri Belirlenmiş 1.89
Nimini Güney Belirlenmiş 25.90
2 No'lu Nehir Belirlenmiş 6,99
Occra Tepeleri Belirlenmiş 2.48
Yarımada Belirlenmiş 178.00
Port Loko Belirlenmiş 2.16
Singamba Belirlenmiş 2.99
Sipende Belirlenmiş 8.29
Tabe Belirlenmiş 3.25
Tama Belirlenmiş 170.00
Tobi Belirlenmiş 16.71
Tonkoli Belirlenmiş 71.04
Wara Wara Tepeleri Belirlenmiş 10.41
Waterloo Belirlenmiş 0.85

Av sahaları

İsim Durum Alan (km2)
Bagru-Moteva Dereleri Önerilen 50,00
Bumpe Mangrov Bataklığı Önerilen 49.21
Kagboro Creek (Yawri Körfezi) Önerilen 50,00
Kpaka-Pujehun Önerilen 25,00
Sewa-Waanje Önerilen 100,00

Av barınakları

İsim Durum Alan (km2)
Bo Ovaları Önerilen 25.90
Tiwai Adası Belirlenmiş 12.00

Ulusal parklar

İsim Durum Alan (km2)
Gola Yağmur Ormanı Ulusal ParkıTasarlanmış 710.70
Kuru Hills Önerilen 69.93
Mape Gölü/Mabesi Önerilen 75.11
Sonfon Gölü Önerilen 51,80
Loma Dağları Önerilen 332.01
Outamba-Kilimi Belirlenmiş 808.13
Batı Bölgesi Yarımadası Milli Parkı Belirlenmiş 183,37

Av sahası olmayan orman koruma alanları

İsim Durum Alan (km2)
Kangari Tepeleri Belirlenmiş 85.73
Loma Dağları Belirlenmiş 332.01
Tingi Tepeleri (Sankan Biriwa) Belirlenmiş 118.85
Batı Bölgesi Belirlenmiş 176.88

Tabiatı koruma alanları

İsim Durum Alan (km2)
Bonthe Mangrov Bataklığı Önerilen 998,54
Gola (Batı) Ormanı Önerilen 62,00
Gola Kuzey Önerilen 40,00
Mamunta-Mayoso Koruma Alanı Önerilen 20.72
Mogbai (Gola North) (önerilen) Önerilen
Port Loko Ovaları Önerilen 25.90
Sulima Mangrov Bataklığı Önerilen 25.90
Wemago (Gola Doğu) Önerilen 35,00
Yelibuya Adası Önerilen 38.85

Uluslararası öneme sahip sulak alanlar (Ramsar)

İsim Durum Alan (km2)
Sierra Leone Nehri Halici 2950,00

Deniz Koruma Alanları

İsim Durum Alan (km2) Açıklama
Yawri Körfezi Belirlenmiş
Sherbro Nehri Halici Belirlenmiş
Sierra Leone Nehri Halici Belirlenmiş
Scarcies Nehir Halici Belirlenmiş 694 Scarcies Nehri Halici DKA, Kuzey Sierra Leone'de bulunur ve Atlantik Okyanusu'na boşalmadan önce ağızda birleşen Büyük ve Küçük Kıtları içerir. DKA, hem deniz hem de gelgit bölgelerinden oluşur ve kısmen düzenlenmiş bir DKA'dır. DKA'ları yönetmek için dört topluluk yönetimi birlikleri kümesi belirlenmiştir. Kanca, misina ve dipte ağ ile balık tutma kullanılarak kısıtlı balık avına izin verilir. Monofilament balık ağının kullanılması yasaktır.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dış ilişkileri</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır. Ülke, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır. Birçok devlet ve uluslararası kuruluş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de facto (fiili) devlet olarak tanımlamaktadır. Buna karşılık, uluslararası camianın Kıbrıslı Türklere karşı tutumu 2004'teki Annan Planı oylaması sonucu sempatiye dönüşmüştür. Bu sayede, KKTC devleti/kurumları bazı uluslararası politik, sportif, bilimsel, turistik ve kültürel örgütlere üye olmuşlardır.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ramsar alanı</span> Ramsar (İran)da 1971 yılında imzalanan Uluslararası Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi kapsamında özel korumaya alınan uluslararası öneme sahip bir çevre koruma alanıdır.

Ramsar alanı, Ramsar sözleşmesiyle koruma altına alınmış alanları ifade eder. Ramsar, İran'da yer alan bir şehirdir. Sözleşme Ramsar'da imzalandığından bu adla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Doğal Hayatı Koruma Derneği</span>

Doğal Hayatı Koruma Derneği ya da kısa adıyla DHKD, 1975 yılında kurulan, merkezi İstanbul'da olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur. 1986'da "Kelaynak'tan haberler" adlı bir bülten yayımlayan DHKD, adını duyurmaya yönelik ilk kampanyasını Turkish Times de gerçekleştirdi. Kuruluşundan on beş yıl sonra, Bakanlar Kurulu kararıyla "kamu yararına çalışan dernek" statüsü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Doğayı Koruma Vakfı</span> 1961de kurulan ve doğayı korumayı amaçlayan uluslararası sivil toplum örgütü

Dünya Doğayı Koruma Vakfı, doğanın zarar görmesini durdurmayı ve verilen zararları onarmayı amaçlayan uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. 1961'de World Wildlife Fund olarak kurulan kuruluş, genişleyen çalışma alanıyla adını şimdiki haline değiştirmiştir. Ancak Kuzey Amerika ülkeleri hala eski halini kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">DenizTemiz Derneği</span>

DenizTemiz Derneği, "Turkish Marine Environment Protection Association" (TURMEPA), merkezi İstanbul'da olan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Wadden Denizi</span> deniz

Wadden Denizi, Kuzey Denizi'nin güneydoğusunda yer alan bir gelgit bölgesidir. Kıta Avrupası'nın kuzeybatısı ve Friz Adaları arasında bulunan bölge, çamurlu ve sulak alanlar oluşturmaktadır. Biyolojik çeşitlilik bakımından varsıl olan bölge 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Çad ziyaretçileri Çad'ın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Kamerun ziyaretçileri Kamerun'un diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelmek suretiyle Orta Afrika Cumhuriyeti ziyaretçileri, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin veya Fransa'nın diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Sierra Leone ziyaretçileri Sierra Leone'nin diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Togo'nun vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Togo ziyaretçileri Togo'ya varışta vize almaları gerekmektedir. Alternatif olarak Togo diplomatik temsilcilklerinden vize alınabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmad Tejan Kabbah</span> Sierra Leonenin 1996-2007 tarihlerinde başkanlığını yapmış Afrikalı siyasetçi

Ahmad Tejan Kabbah, Sierra Leoneli siyasetçi. Kabbah, Afrika ülkesi Sierra Leone'de 1996-1997 ile 1998-2007 yılları arasında olmak üzere devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tubbataha Resifi</span> Koruma altındaki bölge

Tubbataha Resifleri Tabiat Parkı Filipinler'de, Sulu Denizi'nin ortasında bulunan bir korunan alandır. Deniz ve kuş koruma alanı, Kuzey Atol ve Güney Atolü olarak adlandırılan iki büyük atolden ve toplam 97.030 hektar alan kaplayan daha küçük Jessie Beazley Resifi'nden oluşmaktadır. Palawan ilinin başkenti olan Puerto Princesa ilçesinin 150 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır. Issız adalar ve resifler, resifin yaklaşık 130 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Cagayancillo Adası belediyesinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Koruma alanı</span> tanınmış doğal, ekolojik veya kültürel peyzaj değerleri nedeniyle koruma alan yer

Korunan alanlar veya koruma alanları, tanınan doğal, ekolojik veya kültürel değerleri nedeniyle koruma alanı ilan edilen alanlardır. Her ülkenin yürürlükteki yasalarına veya ilgili uluslararası kuruluşların düzenlemelerine bağlı olarak koruma düzeyine göre değişen çeşitli korunan alanlar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Poda Koruma Alanı</span>

Poda Doğa Koruma Alanı, 1989 yılında Bulgaristan Su ve Çevre Bakanlığı tarafından ilan edilen bir doğa koruma alanıdır. Bulgaristan'da tamamen bir sivil toplum kuruluşu olan Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği (BSPB) tarafından yönetilen ve sürdürülen ilk korunan alandır. BSPB, Bakanlar Kurulu Yönetim Planı tarafından kabul edilen faaliyetleri hazırlar ve uygular, ancak fonunu tamamen giriş ücretleri, satılan hediyelik eşyalar ve bağışlardan alır. Bu düzenleme ile doğanın korunması, çevre eğitimi ve eko-turizm için sürdürülebilir bir model olmayı hedeflemektedir.

Gürcistan'ın Güney Kafkasya bölgesi, çevresel, kültürel veya benzer değerleri nedeniyle çeşitli korunan alanlara ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan en eskisi - günümüzdeLagodekhi Koruma Alanları olarak bilinir - Gürcistan'ın Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu 1912 yılına tarihlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'daki koruma alanları</span>

Rusya'daki korunan alanları, Rusya Federasyonu'nun ilgili 1995 yasalarına tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Kambui Tepeleri Orman Koruma Alanı</span>

Kambui Tepeleri Orman Koruma Alanı Sierra Leone'nin Doğu ilinde yer alan ve 16,335 hektarlık bir alan kaplayan bir koruma alanıdır. Kenema şehrine 10 kilometre uzaklıkta, 100 ila 645 metre yüksekliğe ulaşan dik yamaçlardan oluşan bir arazide yer almaktadır. Bölge çoğunlukla orman habitatı içerir, ancak bazı savan ve sulak alanlar da vardır. Koruma alanında, hassas türler arasında yer alan beyaz boyunlu kaya kuşu ve yeşil kuyruklu kılgaga türleri ve neredeyse tehdit altındaki sarı boynuz boynuzgagalar, kızıl kanatlı illadopsis ve bakır kuyruklu parlak sığırcık türleri de dahil olmak üzere 200'den fazla kuş türü kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Oka Tabiatı Koruma Alanı</span>

Oka Tabiatı Koruma Alanı, Meschera ovalarında, Oka Nehri'nin taşkın yatağında ve Pra Nehri'nde bulunan bir Rus 'zapovednik'idir. Geniş ova nehirleri ve ormanlık turbalıklarla koruma alanı, su kuşları ve balıkçıllar için önemli bir alandır. Koruma alanı, bizon ve turna yetiştirme merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır. Ryazan şehrinin yaklaşık 60 km kuzeydoğusunda, Spassky Bölgesi, Ryazan Oblastı'nda yer almaktadır. 1994 yılında, "Pra ve Oka Nehirlerinin taşkın ovaları", uluslararası öneme sahip bir Ramsar sulak alanı ilan edildi. 1978'de UNESCO İnsan ve Biyosfer Programı (MAB) koruma alanı olarak belirlendi. Resmi olarak 1935'te kuruldu ve 55.722 hektar (215,14 sq mi) alan kaplamaktadır.