İçeriğe atla

Sidonija Rubido

Sidonija Rubido
Doğum7 Şubat 1819 (205 yaşında)
Ölüm17 Şubat 1884 (65 yaşında)
MesleklerOpera primadonna
ÇalgılarVokal (Soprano)
Etkin yıllar1833 – 1847

Kontes Sidonija Rubido Erdődy (7 Şubat 1819 - 17 Şubat 1884), Hırvatistan'ın ilk opera primadonnasıdır (Soprano) ve İlirya hareketinin önemli bir üyesidir. Kontes Sidonija Erdődy de Monyorókerék et Monoszló olarak doğdu, Sidonija von Rubido de Zagorje ile evlendi.

Hayatı

Sidonija Rubido Erdődy, 2 Şubat 1819'da,Sveta gora'nın (Aziz Dağı) tepesinin yukarısında, Aziz Petrus adlı bir yerin yakınında, Razvor arazisindeki küçük bir kalede doğdu. O zamanlar Zagreb'de doğum hastanesi yoktu. Ancak adı St Mark Bölgesi'ndeki doğum kayıt defterine kaydedilmişti.[1] Madrid'in Rubido ailesi, 12. yüzyılda soylulaştırıldıkları Kastilya kökenlidir. Ailenin Hırvat kolu 19. yüzyılın ilk yarısında Hırvatistan'a geldi.

Sidonija, yeni bir okul inşaatına başlayarak Gornja Rijeka'da bir ilkokul kurdu. Bugün Gornja Rijeka'daki ilkokul onun adını taşımaktadır.[2]

Sidonija Rubido, İlirya hareketinin ideallerine gençliği, yüzyıllara dayanan mirası ve olağanüstü müzik eğitimiyle karşılık verdi. 28 Mart 1846'da prömiyeri yapılan Vatroslav Lisinski'nin Ljubav i zloba (Aşk ve Kötülük) operasında başrolü oynamak için çok prova yapmaktaydı.

Hırvat milli marşı hakkında söylenti

Bazı söylentilere göre 1858'de Gornja Rijeka, Zagorje'daki kalesinden Hırvat marşını ilk söyleyen kişidir. Ancak bu söylentiyi doğrulayacak tarihsel bir kanıt yoktur.[1]

Kaynaklar

  1. ^ a b "Sidonija Rubido Erdödy - križevci.hr". 20 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 
  2. ^ "Osnovna škola Sidonije Rubido-Erdödy Gornja Rijeka (Hırvatça)". 21 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Hırvatça</span> Hırvatistanın resmi dili

Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir. Sırpça, Karadağca ve Boşnakça'nın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dilinin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Bugün Hırvatistan Cumhuriyeti'nin ve Avrupa Birliği 'nin resmî dili olması dışında Bosna-Hersek'in fiiliyatta üç etnik yapılı bölümlenmesi sebebiyle burada da resmiyete sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Split</span> Hırvatistanda İspelet-Dalmaçya iline bağlı şehir

Split, Dalmaçya'nın en büyük ve en önemli şehridir. Ayrıca Split-Dalmaçya bölgesinin de idarî merkezidir. Balkan Yarımadası ve Adriyatik Denizi'nin doğu sahilinde küçük bir yarımada üzerine kurulmuştur. Split Hırvatistan'ın 2. büyük şehridir.

Davor Vugrinec, Hırvat eski millî forvet oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi 3. yüzyıla kadar dayanmasına rağmen 10. yüzyıl ve 15. yüzyıla kadar az bilgi bulunur. II. Dünya Savaşı'ndan evvel 20,000 kişilik cemaatin hemen hemen hepsi Holokost'ta yok edildi. Savaştan sonra sağ kalanların yarısı İsrail'e göç ederken 2500 Yahudi Hırvatistan'da yaşamayı tercih etti. Bu rakam tahmini bir rakam olup 1500 kişilik Zagreb Yahudi cemaatinin %80'i karışık evliliklerin çocukları olduğu hesaba katıldığında bu nüfusun daha da fazla olduğu düşünülür. Holokost'tan kurtulanların torunlarının çoğunun dede veya ninelerinden sadece bir tanesi Yahudidir.

<span class="mw-page-title-main">Hrvatska radiotelevizija</span>

Hrvatska radiotelevizija ya da Hırvat Radiotelevizyon, Hırvat Kamu yayın kurumudur. Uydunun yanı sıra yerel verici ağı üzerinden de çeşitli radyo ve televizyon kanallarını işletmektedir. HRT üç ortak şirkete bölünmüştür: Hırvat Radyosu, Hırvat Televizyonu ve üç orkestrayı ve bir koroyu içeren Müzik Prodüksiyonu.

<span class="mw-page-title-main">Klis Kuşatması</span>

Klise Kuşatması,, Osmanlı'nın Hırvatistan Krallığı kontrolünde bulunan Klis Kalesi'nin 31 Ağustos 1536 - 12 Mart 1537 tarihleri arasında kuşatmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hrvoje Šarinić</span>

Hrvoje Šarinić 1992'den 1993'e kadar Hırvatistan Cumhuriyeti'nin 4. Başbakanı olarak görev yapan eski bir Hırvat politikacısı.

<span class="mw-page-title-main">Franjo Gregurić</span>

Franjo Gregurić Hırvat bir siyasetçi. Temmuz 1991'den Eylül 1992'ye kadar Hırvatistan'ın 3. Başbakanı olarak görev yapmış, Hırvatistan Savaşı'nın başında ulusal birlik hükûmetine liderlik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Franka Batelić</span> Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı

Franka Batelić, bilinen adıyla Franka, Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı. Franka Showtime yarışmasının ilk sezonunu kazanmıştır. Franka, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı "Crazy" adlı şarkıyla temsil etti.

<span class="mw-page-title-main">Rujevica Stadyumu</span>

Stadion Rujevica, Hırvatistan'ın Rijeka şehrinde yer alan 8.279 seyirci kapasitesine sahip çok amaçlı stadyum. Stadyum, Hırvat futbol kulübü HNK Rijeka'nın iç saha maçlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Stadyumun bulunduğu konum genel olarak Rujevica adıyla anılır. Stadyum ağustos 2015'ten itibaren, Stadion Kantrida'nın inşası esnasında HNK Rijeka takımının iç saha maçlarına geçici olarak ev sahipliği yaptı. Stadyum, kulübün gençlik akademisi tarafından kullanılan ve dört ek saha içeren bir antrenman kampının bir parçasıdır. Stadion Kantrida inşa edildikten sonra, stadyum kulübün eğitim alanı olarak kullanılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Gvozdansko Kuşatması</span>

Gvozdensko Kuşatması, Habsburg Monarşisi içindeki Hırvatistan Krallığı'nın topraklarında yer alan Gvozdansko Kalesi'nin Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat milliyetçiliği</span>

Hırvat milliyetçiliği, Hırvatların milliyetini savunan ve Hırvatların kültürel birliğini destekleyen milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Japonya ilişkileri</span>

Hırvatistan-Japonya ilişkileri Hırvatistan ve Japonya arasındaki tarihi ve mevcut ikili ilişkiyi ifade eder. İki ülke, 5 Mart 1993'te birbirleriyle diplomatik ilişki kurdu. Hırvatistan'ın Tokyo'daki büyükelçiliği Eylül 1993'te, Zagreb'deki Japon büyükelçiliği ise Şubat 1998'de kuruldu. Tarihsel olarak, her iki ülke de II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'nin bir parçasıydı, çünkü Japonya Zagreb'de büyükelçiliğini sürdürdü ve Nazi Almanyası'nın kukla hükümeti olan Bağımsız Hırvatistan Devletini tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Tvrtko Jakovina</span>

Tvrtko Jakovina bir Hırvat tarihçi. Zagreb Üniversitesi Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü'nde profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Brest Muharebesi (1592)</span>

Brest Muharebesi, 1593-1606 Osmanlı-Roma Cermen Savaşı öncesinde askerî mücadele.

<span class="mw-page-title-main">Hrvatsko Zagorje</span>

Hrvatsko Zagorje, kuzey Hırvatistan'da geleneksel olarak ülkenin başkenti Zagreb'den Medvednica dağı tarafından ayrılan bir kültürel bölgedir. Medvednica Dağı'nın kuzeyinden kuzey ve batıda Slovenya'ya kadar tüm alanı ve kuzey ve doğuda Međimurje ve Podravina bölgelerini kapsar. Zagorje'nin nüfusu bu şekilde kaydedilmemiştir çünkü idari olarak Krapina-Zagorje Bölgesi'nin batı ve orta kısmı ve Varaždin Bölgesi'nin batı ve orta kısımlarına bölünmüştür. Zagorje'nin nüfusu makul bir şekilde 300.000'den fazla kişi olarak tahmin edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Krallığı (Habsburg)</span> 1527-1868 yılları arasında Habsburg Monarşisine bağlı olan krallık

Hırvatistan Krallığı, Hırvatistan Krallığı'nın Habsburg Monarşi'sine bağlı ardılıdır. Başkenti Zagreb idi.1527'den itibaren Habsburg monarşisinin ve 1804'ten 1867'ye kadar Avusturya İmparatorluğu'nun topraklarının bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ivana Bodrožić</span>

Ivana Bodrožić Hırvat yazar ve şairdir.