İçeriğe atla

Sidney Kulesi

Koordinatlar: 33°52′13″G 151°12′32″D / 33.87028°G 151.20889°D / -33.87028; 151.20889
Sidney Kulesi
Sydney Tower
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürGözlem ve telekomünikasyon
KonumSidney, Avustralya
Koordinatlar33°52′13″G 151°12′32″D / 33.87028°G 151.20889°D / -33.87028; 151.20889
Temel atma1970
Tamamlanma1981
Maliyet76 milyon A$
Yükseklik
Yükseklik309 m
En üst kat268 m
Teknik ayrıntılar
Asansör sayısı3
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Donald Crone and Associates

Sidney Kulesi (İngilizceSydney Tower), Avustralya'nın Sidney kentinde yer alan bir gözlem kulesidir. Kule 1970-1981 yılları arasında inşa edilmiş olup 309 metre yüksekliği ile Sidney'in en yüksek ve Q1'den sonra Avustralya'nın ikinci yüksek yapısıdır ve Güney Yarımküre'nin ikinci yüksek kulesidir. Kule, Dünya Büyük Kuleler Federasyonu üyesidir.[1]

Kuleden Sidney'in 360° panoraması

Kaynakça

  1. ^ "The World Federation of Great Towers: Sydney Tower". 17 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2016. 

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eyfel Kulesi</span> Parisin simgesi olan demir kule

Eyfel Kulesi, Paris'teki demir kule. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa ettiren Fransız inşaat mühendisi Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">CN Kulesi</span> Toronto, Kanadada bir iletişim ve gözlem kulesi

CN Tower, 553 metre uzunlukta dünyanın ikinci en yüksek kulesidir.

<span class="mw-page-title-main">Burc Halife</span> Dubaide bulunan, dünyanın en yüksek gökdeleni

Burc Halife Dubai'de inşası 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlanan dünyanın en yüksek gökdelenidir. Eski ismi Burc Dubai'dir. Adını Halife bin Zayid el-Nehyan'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Big Ben</span> Londradaki saat kulesi

Big Ben, Londra'da Westminster Sarayı'nın yanındaki ünlü saat kulesi. Dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saatidir. "Big Ben" aslında saat kulesinin çanının adıdır, ancak zamanla halk tarafından tüm yapıyı belirtmek için kullanılır olmuştur. 26 Haziran 2012 tarihinde kulenin ismi kraliçenin tahta çıkışının 60. yılı onuruna parlamentonun aldığı kararla "Elizabeth Kulesi" olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Kulesi</span> Gözetleme kulesi

Tokyo Kulesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Minato semtindeki Shiba Parkı'nda yer alan kulenin inşası 1958'de tamamlanmıştır. 332,9 metre yüksekliğinde ve 4.000 ton ağırlığında olup Japonya'nın ikinci en yüksek yapısıdır. Paris'teki Eyfel Kulesi'nden esinlenilmiş bir kafes kule tasarımına sahip olup uçuş güvenliği yönetmeliklerine uymak için beyaz ve enternasyonal turuncuya boyanmıştır.

Dünyanın en yüksek yapıları belirlenirken genellikle doğrudan tanım yapmak mümkünse de, dünyanın en yüksek binasını ya da kulesini belirlemek o kadar kolay olmamaktadır. Bunun nedenleri ya bina ve kule dendiği zaman tam olarak ne kastedildiğinin ya da bunların ölçümlerinin nasıl yapıldığının tartışmalı olmasıdır. Ulusal ve yerel prestij sorunları farklı insanların farklı cevapları kabul etmesine neden olmaktadır. Yani nesnel bir yaklaşım belirlemek oldukça zordur.

<span class="mw-page-title-main">Londra Kalesi</span>

Londra Kulesi, Londra'nın merkezinde, Thames Nehri'nin kuzey kıyısında bulunan tarihî bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">En yüksek kuleler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, dünyanın en yüksek kuleleri listesidir. Liste, genel olarak kule tanımına giren halka açık veya düzenli erişime sahip ancak içinde yaşamak için tasarlanmayan tek başlarına durabilen insan yapımı dar ve yüksek yapıları kapsamakta olup içinde yaşanabilir binalar, gökdelenler, radyo ve TV direkleri ile halka açık veya düzenli erişim için tasarlanmadıkları için köprü kuleleri veya direkler, bacalar, iletim kuleleri, heykeller ve çoğu büyük anıt ve dikilitaşları kapsam dışına çıkarmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Skytree</span>

Tokyo Skytree, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Sumida semtinde yer almakta olup 2012 yılında tamamlanmıştır. 634 metre yüksekliğinde olup Japonya'nın ve dünyanın en yüksek kulesi ve Burç Halife'den sonra dünyanın en yüksek ikinci kendi başına duran yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Menara Kuala Lumpur</span> Kuala Lumpurda yer alan bir televizyon kulesi

Menara Kuala Lumpur veya Kuala Lumpur Tower, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yer alan bir televizyon kulesidir. Kule, 1992-1994 yılları arasında inşa edilmiş olup resmi olarak 1 Ağustos 1996 tarihinde açılmıştır. Menara Kuala Lumpur, 421 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek yedinci kulesi olup Petronas Kuleleri'nin ardından Malezya'nın ikinci yüksek yapısıdır. Kulenin en üst katında gözlem yeri ve bir döner restoran yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanton Kulesi</span>

Kanton Kulesi, Çin'in Guangzhou şehrinde yer alan 600 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kule, 2005-2010 yılları arasında inşa edilmiş olup resmi olarak 29 Eylül 2010 tarihinde 2010 Asya Oyunları için açılmıştır. Kanton Kulesi, CN Kulesi'ni geçerek kısa bir süreliğine dünyanın en yüksek kulesi olup bu unvanı 2012 yılında Tokyo Skytree almıştır. Kule, şu anda Çin'in ikinci yüksek yapısı ve dünyanın üçüncü yüksek kulesidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu'nun İncisi Kulesi</span>

Doğu'nun İncisi Kulesi, Çin'in Şanghay şehrinde yer alan bir televizyon kulesidir. Pudong semtine bağlı Lujiazui'de Huangpu Nehri'nin kenarında yer almaktadır. Kule, 1991-1994 yılları arasında inşa edilmiştir. Doğu'nun İncisi Kulesi, 1994-2007 yılları arasında Çin'in en yüksek yapısı olup bu unvanı Şanghay Dünya Finans Merkezi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Almatı Televizyon Kulesi</span>

Almatı Televizyon Kulesi, kısaca Almatı Kulesi veya resmî adıyla Kök Töbe Televizyon Kulesi, Kazakistan'ın Almatı şehrinde 1975 ile 1983 yılları arasında inşa edilmiş, 371,5 metre yüksekliğindeki bir çelikten imal bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Almatı şehir merkezinin güneydoğusundaki Kök Töbe Dağı'nın yüksek yamaçlarında yer almaktadır. Diğer benzer kulelerden farklı olarak betondan değil, çelikten imal edilmiş bir yapıdır. Dünyanın en yüksek bağımsız boru şeklindeki çelik yapısıdır. Almatı'nın depremlere karşı savunmasız olması nedeniyle Richter ölçeğine göre 10 şiddetindeki bir depreme karşı dayanabilecek bir şekilde tasarlanmıştır. Kule 371.5 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun serbest duran çelik boru yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sky Tower (Auckland)</span>

Sky Tower, Yeni Zelanda'nın Auckland kentinde yer alan bir televizyon kulesidir. Kule 328 metre yüksekliği ile Güney Yarımküre'nin en yüksek yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kahire Kulesi</span> Kahirede beton kule

Kahire Kulesi, Mısır'ın başkenti Kahire'de yer alan bir televizyon kulesidir. Kule, 1956-1961 yılları arasında inşa edilmiş olup Cezire Adası'nda yer almaktadır. Kule, 187 metre yüksekliği ile Mısır ve Kuzey Afrika'nın en yüksek yapısıdır ve 1971 yılında Güney Afrika'da Hillbrow Tower'in tamamlanmasına kadar Afrika'nın da en yüksek yapısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Tientsin Radyo ve Televizyon Kulesi</span>

Tientsin Radyo ve Televizyon Kulesi, Çin'in Tientsin kentinde yer alan 415.2 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kule, 1991 yılında inşa edilmiş olup dünyanın sekizinci en yüksek kulesidir. Kule, Dünya Büyük Kuleler Federasyonu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şuhov Kulesi</span>

Şuhov Kulesi veya Şabalovka Kulesi, Rusya'nın başkenti Moskova'da yer alan ve çelik diagrid yapıya sahip bir yayın kulesidir. Kule, 160 metre yüksekliğinde olup Vladimir Şuhov tarafından tasarlanmıştır ve 1920-22 yılları arasında Rus İç Savaşı sırasında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emirlik Ofis Kulesi</span>

Emirlik Ofis Kulesi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde bulunan bir gökdelendir. Bina Emirates Kuleleri'nin bir parçası olup Jumeirah Emirates Towers Hotel'in karşısında yer almaktadır. Bina 354.6 metre yüksekliği ile dünyanın 23. yüksek binasıdır.

Eureka Kulesi Avustralya'nın Melbourne kentinde yer alan bir gökdelendir. Bina 297.3 metre yüksekliği ile dünyanın 14. yüksek konut binası ve 109. yüksek binasıdır.

Dubai Koyu Kulesi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde inşa halinde olan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kulenin 1 milyar dolara mal olması ve 2022 yılında tamamlanması planlanmaktadır.