İçeriğe atla

Sidney Altman

Sidney Altman
Doğum7 Mayıs 1939(1939-05-07)
Montreal, Kanada
Ölüm5 Nisan 2022 (82 yaşında)
New Jersey, ABD
MilliyetKanadalı
VatandaşlıkKanada
ABD (1984 itibarıyla)
EğitimColorado Üniversitesi
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü
Ödüller Nobel Kimya Ödülü (1989)
Kariyeri
DalıBiyokimya

Sidney Altman (7 Mayıs 1939, Montreal - 5 Nisan 2022,Rockleigh, New Jersey), Kanadalı-Amerikalı[1] biyokimyacı.

Thomas Cech ile birlikte RNA'nın katalitik özelliklerini keşfettiklerinden ötürü 1989 yılında Nobel Kimya Ödülüne layık görülmüştür.[2]

Kaynakça

  1. ^ Laylin, James K. (1 Haziran 1993). Nobel Laureates in Chemistry, 1901–1992. Chemical Heritage Foundation. ISBN 0841224595. 
  2. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1989 Sidney Altman, Thomas R. Cech" (İngilizce). Nobelprize.org. 21 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">RNA dünyası hipotezi</span> Dünyadaki yaşamın erken evrimsel tarihindeki varsayımsal aşama

RNA dünya hipotezi, RNA esaslı hayat şimdiki DNA esaslı hayattan önce hüküm sürmüştür. DNA gibi bilgi depolayabilen ve proteinler (enzimler) gibi tepkimeler kataliz eden RNA hücresel veya ön hücresel yaşamın kurulmasını sağlamış olabilir. Günümüzde yaşamın kökeni hakkındaki bazı kuramlar RNA esaslı kataliz ve bilgi depolamayı hücrenin evrimindeki ilk aşama olarak sunuyorlar. RNA esaslı dünyanın günümüzün DNA ve protein dünyasına evrildiği iddia ediliyor.DNA, daha büyük kimyasal dengesi sayesinde, protein, amino asitlerin büyük çeşitliliği içinde kataliz yapma özelliği nedeniyle özelleşmiş katalitik molekül olurken, bilgi depolama görevini üstlendi. RNA dünya hipotezi, günümüz hücrelerinde RNA’nın, özellikle rRNAnın, RNA dünyasının evriminin bir izi olduğunu savunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Kimya Ödülü sahipleri listesi</span>

Nobel Kimya Ödülü, Alfred Nobel'in mirası üzerine Nobel Vakfı tarafından organize edilen ve her yıl, kendisinin ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık günü Stockholm'de gerçekleştirilen Nobel Ödülleri töreninde, kimyanın çeşitli alanlarında faaliyet gösteren kişilere verilir. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinin belirlediği beş akademi üyesinin oluşturduğu bir komite tarafından seçilen kazanan kişiler, birer madalya ve diplomanın yanı sıra, zaman içerisinde değişiklik gösteren para ödülünün de sahibi olur.

<span class="mw-page-title-main">John Cornforth</span> Avustralyalı-İngiliz kimyager (1917 – 2013)

Sir John Warcup 'Kappa' Cornforth, AC, CBE, FRS, Avustralyalı kimyager. 1975 yılında, "enzim-katalize reaksiyonların stereokimyası üzerine çalışmaları için", Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Gençlik yıllarından itibaren sağırdır.

<span class="mw-page-title-main">Akira Suzuki</span> Japon kimyager

Akira Suzuki, Japon kimyager ve 2010 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Suzuki reaksiyonunu bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ada Yonath</span>

Ada E. Yonath İsrailli moleküler biyolog ve kristalograf. En çok ribozomun yapısı üzerine yaptığı öncü çalışmalarıyla bilinir. 2009 yılında Venkatraman Ramakrishnan ve Thomas A. Steitz ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Yonath daha önceki 10 adaydan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk kadın İsraillidir. Orta Doğu'dan ödül kazanan ilk kadın bilim insanıdır, aynı zamanda 45 yaşında Nobel Ödülü kazanan ilk kadındır. Bunların yanında Yonath bir kadının Nobel Ödülü kazanmasının özel bir yanı olmadığını dile getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mario Molina</span> Meksikalı kimya mühendisi (1943 – 2020)

Mario José Molina-Pasquel Henríquez, Meksikalı kimyager.

Peter Dennis Mitchell, İngiliz biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Berg</span> Amerikalı biyokimyager (1926 – 2023)

Paul Berg, Amerikalı biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Herbert A. Hauptman</span> Amerikalı matematikçi (1917 – 2011)

Herbert Aaron Hauptman, Amerikalı matematikçi ve kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Kary Mullis</span> Amerikalı biyokimyager (1944 – 2019)

Kary Banks Mullis, Amerikalı biyokimyacı.

Yuan Tseh Lee, Tayvanlı-Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Marie Lehn</span> Fransız kimyager (d. 1939)

Jean-Marie Lehn, Fransız kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Jerome Karle</span> Amerikalı kimyager (1918 – 2013)

Jerome Karle, Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Cech</span> Amerikalı kimyager

Thomas Robert Cech, Amerikalı biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Charles Pedersen</span> Amerikalı kimyager (1904 – 1989)

Charles John Pedersen, Amerikan organik kimyacı. Taç eterlerin sentezleme yöntemleri tanımlaması ile tanınır. 1987 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü Donald J. Cram ve Jean-Marie Lehn ile paylaşmıştır.

Donald James Cram Amerikalı kimyacı. 1987 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü Jean-Marie Lehn ve Charles J. Pedersen ile birlikte "yapıya özgü etkileşimi yüksek seçicilik gösteren moleküller geliştirme ve kullanmaları için" kazanmıştır.

Herbert Charles Brown İngiltere doğumlu Amerikalı kimyager. 1979 Nobel Kimya Ödülü'nü organoboranlar üzerindeki çalışmaları nedeniyle kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cyril Hinshelwood</span> İngiliz kimyager (1897-1967; Nobel Kimya Ö. 1956)

Cyril Norman Hinshelwood, İngiliz kimyager, Nikolay Semyonov ile birlikte 1956 yılı Nobel Kimya Ödülü sahibi akademisyen. Özellikle kimyasal tepkime mekanizmaları üzerine çalışmalarıyla tanınmıştır. Hidrojen'in yanması, oksijen'in su oluşturması gibi zincir tepkimelerin tepkime hızı ve mekanizmaları üzerine araştırmalar yapmıştır. Son dönem araştırmaları daha sonra antibiyotik araştırmalarında kullanılacak bakteriyel hücre duvarlarında meydana gelen kimyasal değişiklikler üzerine olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gerhard Herzberg</span>

Gerhard Heinrich Friedrich Otto Julius Herzberg, Alman asıllı Kanadalı fizikçi ve fiziksel kimyager. 1971 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü; "moleküllerin elektron yapısı ve geometri bilgisi ile ilgili katkılarından dolayı, özellikle serbest radikaller alanındaki katkılarından dolayı" kazanmıştır. Herzberg'in ana çalışmaları atomik ve moleküler spektroskopi yöntemleri üzerineydi. Bu teknikleri kullanarak diatomik ve poliatomik moleküllerin yapılarının tanımlanması, başka bir şekilde araştırılması zor olan serbest radikaller ve astronomik yapılarının kimyasal analizi üzerinde çalıştı. Herzberg, 1973 yılından 1980 yılına kadar Kanada, Ottawa'daki Carleton Üniversitesi rektörü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Arieh Warshel</span>

Arieh Warshel,, Bir İsrail-Amerikalı asıllı biyokimyacı ve biyofizikçidir. Kendisi Biyolojik moleküller ile ilgilenmeye başlamıştır. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde okumuş ve 2013 yılında Nobel ödülü kazanmıştır.