İçeriğe atla

Sidikinler

Sidikinler
Bölgeİtalya
Dil ailesi
Dil kodları
ISO 639-3

Sidikinler veya Sidicini (Antik Yunanca Σιδικῖνοι Sidikînoi), Antik İtalya'nın İtalik halklarından biriydi. Toprakları; başkentleri Teanum Sidicinum'dan (günümüz Teano) kuzeye doğru, Liri Nehri vadisi boyunca Fregellae'ye kadar uzanıyordu ve toplamda yaklaşık 3,000 km² alanı kaplıyordu.[1] Samnitler ve Kampanların komşuları, Ausonlar ve Aurunkların müttefikleriydiler. Dilleri Osko-Umbriya dil grubuna mensuptur.

Köken

Strabon'a göre Sidikinler coğrafyası, Opiki'den alınmıştır. [2]

Tarih

Birinci Samnit Savaşı

Sidikinlerden ilk kez MÖ 343'te, Samnitler onlara savaş ilan ettiğinde bahsedilmiştir.[3] Samnitler, bölgesel bir kavşak olmasından ötürü Teano'yu almak istedi.[3][4][5] Sidikinler Kampanlardan yardım istedi. Kampanlar Sidikinlere yardım etmek için bir ordu gönderdi ancak savaşta Samnitler tarafından mağlup edildiler. Samnitler daha sonra Capua'ya (ana Kampan şehri) bakan Tifata (en) tepelerini ele geçirdiler ve onları tutacak güçlü bir kuvvet bırakarak tepeler ile Capua arasındaki düzlüğe yürüdüler.[6] Orada Samnitler, Kampanları ikinci bir savaşta da mağlup etti ve onları surların içine sürdü. Bu noktada Kampanlar kendilerini kayıtsız şartsız Roma'nın gücüne teslim etmeye karar verdi ve bunun ardından Romalılar, yeni tebaalarını daha sonraki Samnit saldırılarına karşı korumak için müdahale etmek zorunda hissettiler.[7]

Modern tarihçiler, bu teslimiyetin gerçekten mi gerçekleştiği yoksa Roma'yı anlaşmayı bozmaktan kurtarmak için mi icat edildiği konusunda bazı anlaşmazlıklar yaşıyorlar ancak genel olarak Roma'nın Capua ile bir tür ittifak kurduğu konusunda hemfikirler. [8] [8] [9][9] Romalılar, Kampanlara yardım etmek için Samnitlerle olan dostluk anlaşmasını bozdular.[9][9] Birinci Samnit Savaşı, MÖ 341'de müzakere edilen bir barış ve Roma ile aralarındaki eski anlaşmanın yenilenmesiyle sona erdi. Roma, Kampan ittifakını korudu ancak Sidikinlerin Samnit alanına ait olduğunu kabul etti.[10][10][5]

Livius'a göre; Roma ile barış sağlandıktan sonra Samnitler, Roma'ya karşı konuşlandırdıkları kuvvetlerin aynısıyla Sidikinlere saldırdı. Yenilgiyle karşı karşıya kalan Sidikinler, kendilerini Roma'ya teslim etmeyi denedi ancak teslimiyetleri senato tarafından çok geç olduğu gerekçesiyle reddedildi. Sidikinler sonrasında kendi amaçları için silahlanmış Latinlere döndü. Kampanlar da savaşa katıldı ve Latinlerin önderliğinde bu müttefik halklardan oluşan büyük bir ordu Samnium'u işgal etti.

Sidikinler-Aurunklar Savaşı

MÖ 337'de Sidikinler, Aurunklara savaş ilan etti ve onları mağlup ederek başkentleri Aurunca'dan (en) sürdü; ardından Aurunklar Suessa'yı (en) başkent yaptı. MÖ 336'da Ausonlar savaşta Sidikinlerin tarafına katıldı. Fakat Romalılar, Sidikinler ve Ausonları yenerek Aurunkların savunmasına geldi. Ausonların başkenti Cales (en) işgal edildi ve MÖ 322'de Sidikinlerin toprakları da Roma'nın her iki konsül ordusu tarafından da işgal edildi ancak başkent Teano Romalılara direndi.[11]

Sidikinler ne bu savaşta ne de tarihte bir daha ortaya çıkmıyor ama Teanum, Teanum Sidicinum olarak ve bölgesi de Sidicinus Ager olarak varlığını sürdürüyor. Eğer Romalılar büyük bir savaş vermiş ve Sidikinleri yok etmiş olsaydı, bundan biraz söz edilirdi ya da Teano'da bir süreksizlik olduğuna dair bazı kanıtlar olurdu. Bunun yerine şehir zenginleşti. Smith, MÖ 335 ile MÖ 326 yılları arasında, büyük olasılıkla MÖ 334'te [12] Sidikinlerin silahlarını bırakmaya ve daha büyük Roma belediyesinin bir parçası olmaya razı olduğu yönündeki genel sonuca katılıyor. Livius'un ihmali hala açıklanamıyor.

Alıntılar

  1. ^ Devoto 1931, s. 118.
  2. ^ Roller 2014.
  3. ^ a b Livy n.d., s. vii.29.4.
  4. ^ Oakley 1998, s. 289.
  5. ^ a b Forsythe 2005, s. 288.
  6. ^ Livy n.d., s. vii.29.5–6.
  7. ^ Livy n.d., s. vii.29.3-32.1–2.
  8. ^ a b Salmon 1967, s. 197.
  9. ^ a b c d Forsythe 2005, s. 287.
  10. ^ a b Livy n.d., s. viii.1.8–2.3.
  11. ^ Livy n.d., s. "8.16". City.
  12. ^ Bunbury 1873, ss. 995–996.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antik Roma</span> İlk Çağın en büyük ve en güçlü medeniyeti

Antik Roma, MÖ 9. yüzyılda İtalya Yarımadası'nda kurulan Roma şehir devletinden doğarak tüm Akdeniz'i çevreleyen bir imparatorluk hâline gelen medeniyetin adıdır. Yaklaşık 2.200 yıl boyunca varlığını sürdürmüş olan Roma uygarlığı bir monarşiden oligarşi ve cumhuriyetin bileşimi bir demokrasiye ve daha sonra da otokratik bir imparatorluğa dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Via Appia</span>

Via Appia

<span class="mw-page-title-main">Part İmparatorluğu</span> MÖ 3.yy MS 3.yy arasında hüküm sürmüş bir İranî imparatorluğu

Part İmparatorluğu, Arsakes İmparatorluğu olarak da bilinen, eski İran'da önemli bir siyasi ve kültürel güç olup Medler'den ve Ahamenişler'den sonra gelen üçüncü yerel hanedanlıktır. Hanedanın adı, MÖ 247 yılında, Helenistik krallık Selevkoslar'ın yönetiminde bir satraplık konumunda olan İran'ın kuzeydoğusundaki Parthia bölgesini ele geçirdikten sonra bağımsızlığını ilan eden Parni kabilesi lideri I. Arsakes'tan gelmektedir. Arsakes'in adı onursal bir unvan olarak kendisinden sonra gelen bütün Part kralları tarafından kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal Savaş (MÖ 91-MÖ 88)</span>

Sosyal Savaş MÖ 91-88 yılları arasında Roma Cumhuriyeti ile savaştan evvel Roma'nın müttefiki olan İtalya'daki diğer şehirler arasında yaşanmış bir savaştır.

Agrigentum Muharebesi, Roma Cumhuriyeti ile Kartaca arasında yapılan Birinci Pön Savaşının ilk meydan savaşıdır. Muharebe MÖ 262 yılında başlayan uzun bir muhasaranın ardından Sicilya'da yaşanmış ve Roma'nın adada artan hakimiyetinin başlangıcı olmuştur.

Ecnomus Burnu Deniz Muharebesi, Birinci Pön Savaşı'nda Sicilya'daki Ecnomus Burnu açıklarında Kartaca Donanması ile Roma Cumhuriyeti Donanması arasında, MÖ 256 yılında gerçekleşen bir deniz muharebesidir. Muharebe esasen Roma Cumhuriyeti'nin, Kuzey Afrika topraklarında, doğrudan Kartaca üzerine bir harekât başlatmaya karar verilmesinin bir sonucu olmuştur. Muharebenin sonucunda Kartaca Donanması, gemilerinin yaklaşık yarısını kaybederek yenilgiye uğramıştır. Bu zaferin ardından Roma Donanması Kuzey Afrika kıyılarına doğru hareketine devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Pön Savaşı</span> M.Ö 218 ile 201 yılları arasında Roma ile Kartaca arasında gerçekleşen ikinci savaş

İkinci Pön Savaşı ya da diğer adlarıyla Hanibal Savaşı, Kartaca Savaşı MÖ 218 - MÖ 201 yılları arasında Roma ve Kartaca devletleri arasında batı ve Doğu Akdenizde meydana gelmiş büyük savaştır. Numidyalı ve Berberi kabilelerinin ve diğer Avrupa uluslarınında katılımıyla geniş çapta bölgeyi etkilemiştir. Pön Romalılar'ın Kartacalılara verdiği isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Kartaca</span> Fenikeli şehir devleti ve imparatorluğu

Kartaca İmparatorluğu veya daha bilinen şekilde Kartaca,, MÖ 814 yılında Tunus yarımadasında kurulmuş olan bir Fenike kolonisi ve şehir devletidir. Bu şehir devletinin siyasî etki alanı MÖ 7. yüzyıldan MÖ 3. yüzyıl kadarki dönemde Kuzey Afrika sahillerinin büyük bir kısmı ile İber yarımadasının sahillerinin büyük bir kısmını ve batı Akdeniz adalarını ihtiva etmekte idi.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Pön Savaşı</span>

Üçüncü Pön Savaşı, MÖ 149 - MÖ 146 döneminde eski Fenike kolonisi olan Kartaca Cumhuriyeti ile antik Roma Cumhuriyeti arasından yapılan üçüncü ve son savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Roma'nın kuruluşu</span> Efsanevi öykü

Roma'nın kuruluşu arkeolojiden ve filolojiden faydalanılarak araştırılabilirse de, bizzat Antik Romalılardan miras kalan geleneksel anlatılar şehrin en erken tarihini efsaneler ve mitlerle örülü bir şekilde açıklar. Bu mitlerin en tanınmışı, Roma mitlerinin belki de en ünlüsü, dişi bir kurt tarafından emzirilen Romulus ve Remus kardeşlerin hikâyesidir. Bu hikâye daha sonraları, zamanda daha geri giden bir hikâye ile uzlaştırılıp, ikisi birlikte ikili bir söylence oluşturmuştur. Zamanda daha geriye giden bu hikâyeye göre Troyalı mültecî Aeneas İtalya'ya kaçmış ve burada oğlu Iulus aracılığıyla Roma soyunu başlatmıştır.

Latin Birliği Latium'da bulunan otuz civarında şehir devleti ve kabilenin bir araya gelerek oluşturdukları, savunma alanında ortak hareket etmeyi öngören konfederasyon. İsmi modern tarihçiler tarafından yakıştırlmış olup Klasik Latincede belirli bir karşılığı yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Regillus Gölü Muharebesi</span>

Regillus Gölü Muharebesi, Birinci Latin Savaşlarında bir safha, yeni kurulmuş Roma Cumhuriyeti'nin Latin Birliği'ne karşı zafer kazandığı efsanevî bir muharebe. Latinleri, MÖ 509'da Roma'dan kovulan eski ve son Roma kralı Lucius Tarquinius Superbus ve damadı, Tusculum diktatörü Octavius Mamilius idare ve sevk etmiştir. Muharebe, Tarquinus'ların Roma tahtını yeniden elde etmek için yaptıkları son hamle olarak değerlendirilir. Roma efsanelerinde Castor ve Pollux'un da Roma saflarında savaştığına inanılır.

Sulci Deniz Muharebesi, Roma Cumhuriyeti ve Kartaca arasında yapılan Birinci Pön Savaşı'nın deniz muharebelerinden biri olup Sardinya adasının güneybatı köşesinde bulunan küçük bir yarımada olan "İsola di Sant'Antıoco"'da bulunan, antik çağlarda "Sulcitanus Portus" adı verilen, koyda konumlanmış olan antik "Sulki" açıklarında MÖ 258 yılında gerçekleşmiştir.

Olimpos Dağı Muharebesi, MÖ 189'da Galatya ile Roma Cumhuriyeti ve Bergama'dan oluşan bir ittifak arasında yapıldı. Savaş ezici bir Roma ve Bergama ittifakı zaferiyle sona erdi. Titus Livius bu savaşı aktaran ana kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Vae victis</span> Latince deyim

Vae victis, bir savaşta yenilenlerin tamamen galiplerin insafına kaldığını ve hoşgörü beklememelerini ifade eden sözdür.

Pelinyi veya Paeligni; bugün Merkez İtalya, Abruzzo'da olan Peligna Vadisi'nde yaşamış olan bir İtalik kabileydi.

<span class="mw-page-title-main">Hernikler</span>

Hernikler veya Hernici; Antik İtalya'da, güney sınırlarında Volski ve kuzey sınırlarında Ekler (Aequi) ile Marsi olmak üzere Fucine Gölü ve Sacco Nehri (Trerus) arasındaki Latium'da yaşamış olan bir İtalik kabileydi.

Lucius Papirius Crassus, Romalı bir politikacıydı. MÖ 340'ta diktatör, MÖ 336 ve MÖ 330'da konsül olarak atandı. Lucius Papirius, Roma'daki Papiria gens'inden (ailesinden) idi.

<span class="mw-page-title-main">Volskice</span>

Volskice; Volski tarafından konuşulmuş, Oskanca ve Umbriyacayla yakından ilişkili olan bir Osko-Umbriya diliydi.

<span class="mw-page-title-main">Aulus Postumius Albus Regillensis (MÖ 496)</span>

Aulus Postumius Albus Regillensis, Titus Livius'a göre MÖ 498 veya 496'da Roma Cumhuriyeti diktatörü olan ve Regillus Gölü Muharebesi'nda Latinleri yenen ve ardından Roma zaferi kutlaması yapan Romalıdır.