İçeriğe atla

Sidi Ebu Medyen Camii

Koordinatlar: 34°52′40″K 1°17′23″B / 34.87778°K 1.28972°B / 34.87778; -1.28972
Sidi Ebu Medyen Camii
مسجد شعيب أبو مدين
Sidi Ebu Medyen Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumTilimsan, Cezayir
Koordinatlar34°52′40″K 1°17′23″B / 34.87778°K 1.28972°B / 34.87778; -1.28972
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimİslam mimarisi
Tamamlanma1339
Özellikler
Minare sayısı1

Sidi Ebu Medyen Camii (Arapçaمسجد شعيب أبو مدين, romanizeMescid Şuayib Ebu Medyen), Cezayir'in Tilimsan kentinde bulunan bir camidir.[1] Cami, 1339 yılında Merînîler tarafından tanınmış bir Sufi olan Ebu Medyen'in anısına inşa edilmiştir.

Sidi Ebu Medyen Camii, camini yanı sıra türbe, medrese ve hamam gibi birçok başka yapıyı da içermektedir.

Kaynakça

  1. ^ Lafer, Ali. "Djama'a Sidi Bel-Hasan (mosque)". Discover Islamic Art, Museum With No Frontiers. 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii</span> Edirnede tarihi bir cami

Selimiye Camii, Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan'ın yaptığı ve Osmanlı'nın önceki başkenti Edirne'de bulunan bir külliyedir. Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" şeklinde nitelendirdiği Selimiye Camii, gerek Mimar Sinan'ın, gerek Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Menûçihr Camii</span> Anadolu sınırları içerisinde bulunan ilk camii

Ebu'l Menûçihr Camii, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'na siyasî olarak bağlı Şeddadi emirlerinden Ebû Şücâ' Menûçihr tarafından inşa ettirdiği söylenen ve Türkiye sınırları içerisindeki ilk Türk camisi olduğu iddia edilen yapıdır. İçinde bulunduğu Ani antik kentiyle birlikte UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

Şahadet Camii veya diğer adlarıyla Kale Camii veya Saray Camii, Bursa'da Tophane semtindeki tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">Cihangir Camii</span> İstanbul, Beyoğlunda bulunan cami

Cihangir Camii, Beyoğlu, Pürtelaş mahallesinde, Cihangir yokuşundadır. İlk cami Kanuni Sultan Süleyman tarafından Şehzade Cihangir için Mimar Sinan'a yaptırılmıştı (1559). Sonra cami deprem ve yangınlarda defalarca yıkılıp yapılmış, en son 1889'da II. Abdülhamid yenilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa</span>

Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa II. Abdülhamid döneminde Bahriye Nazırlığı görevinde bulunmuş amiraldir. 1853 yılında Sinop Baskını'nda ölen Bozcaadalı Riyale (tümamiral) Hüseyin Paşa'nın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir cami

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Karacabey Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde 1427de inşa ediildiği tahmin edilen cami

Karacabey Camii Ankara'nın Hamamönü semtinde bulunan, 1427'de inşa edildiği sanılan bir camidir.

Kırmızı Minare Camii ya da Kiremitçi Ahmet Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan Osmanlı döneminden kalma, tarihî bir ibadethanedir. Hasköy semtinde, Yün-İplik Fabrikası'nın yanında; Rahmi M. Koç Müzesi'nin arkasında bulunur. 1591 yılında, camiye adını veren Kiremitçi Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Cami içindeki mimber ise sarayda görev yapan kapıcıbaşı Esedullah Ağa ve eşi tarafından eklenmiştir. Cami, 1889 yılında, III. Ahmet döneminde kapsamlı bir onarım geçirmiştir. Son onarım çalışması ise, 1994 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Aşçıbaşı Camii</span>

Aşçıbaşı Camii veya Aşçıbaşı Mehmet Efendi Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Zeynep Kamil Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma tarihi bir camidir. IV. Mehmet'in aşçıbaşısı olan Pervane Mehmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1650 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1652 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kurban Nasuh Baba Camii</span>

Kurban Nasuh Baba Camii ya da Şeyh Nuri Efendi (Çarşamba) Tekkesi, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Ahmediye Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Şeyh Kurban Nasuh Baba tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1586 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1587 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

Fatih Camii, adını bânîsi olan Fatih Sultan Mehmed'den alan, İzmir'in Foça ilçesinde bulunan camidir.

<span class="mw-page-title-main">İsmailağa Camii</span>

İsmailağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Osmanlı Şeyhülislamı Ebu İshak İsmail Efendi tarafından yaptırılan cami. Cami İsmailağa Cemaati'nin merkezi konumundadır.

Kale Camii ya da Kaleiçi Camii, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan tarihî cami. Günümüzde Kuyumcular Çarşısı olarak anılan yerde bulunduğundan Kuyumcular Camii olarak da anılmaktadır. 1323 yılında Ebû Said Bahadır saltanatı sürerken İlhanlıların Anadolu'dan sorumlu idari görevlisi Timurtaş adına Mevlevi Mahmut oğlu Evhat tarafından yaptırılan cami çok sayıda tamirat görmüş ve orijinalliğini tamamen kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sidi Mahrez Camii</span>

Sidi Mahrez Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1692 yılında Tunus beyi Muhammed Bey El-Muradî tarafından Sidi Mahrez anısına inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sidi Amir Camii</span>

Sidi Amir Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, adını Sidi Amir el-Bataş'tan almakta olup Tunus Medinesi'nde yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sidi Mahrez Haleviye Camii</span>

Sidi Mahrez Haleviye Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 10. yüzyılda Sidi Mahrez tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sidi Ukbe Camii</span>

Sidi Ukbe Camii, Cezayir'in Sidi Ukbe kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 686 yılında inşa edilmiştir ve Cezayir'deki en eski camidir.

<span class="mw-page-title-main">Sidi Belhasan Camii</span>

Sidi Belhasan Camii, Cezayir'in Tilimsan kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1296 yılında Ebi İbrahim bin Yahya tarafından Tilimsan Krallığı döneminde inşa edilmiştir ve günümüzde bir müze olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sidiü'l-Ahdar Camii</span>

Sidiü'l-Ahdar Camii, Cezayir'in Konstantin kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1743 yılında Bey Hüseyin bin Hüseyin tarafından Osmanlı döneminde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sidi Ramazan Camii</span>

Sidi Ramazan Camii, Cezayir'in başkenti Cezayir'de bulunan bir camidir. Cami, 11. yüzyılda inşa edilmiştir ve Cezayir Kasbahı'nda yer almaktadır.