İçeriğe atla

Sicilyateyn hükümdarları listesi

Sicilyateyn Kraliyeti hükümdarları
Eski Monarşi
İmparatorluk
Kraliyet arması
Son Hükümdar: II. Francis
İlk hükümdar I. Ferdinando
Son hükümdar II. Francis
Monarşi başlangıcı 1 Ağustos 1808
Monarşi sonu 12 Şubat 1861

Bu listede, 1861'de İtalya Krallığı ile birleşene kadar, Sicilyateyn Kraliyeti'nin yöneticileri yer almaktadır.

Tarihi

Joachim Murat, 1808 yılında Bayonne Fermanı ile "İki Sicilya" adlı bir krallığa hükmeden ilk kral idi. Ancak Napoli'den ayrı olan Sicilya adasını resmi olarak asla yönetmedi.[1][2]

1815'te Viyana Kongresi'nin ardından, İki Sicilya'nın kralı unvanı, 1816'da I. Ferdinando tarafından kabul edildi.[3] Ferdinand'ın yönetimi altında Napoli Krallığı ve Sicilya Krallığı birleştirildi.

Kralların listesi

Bourbon Hanedanı

Portresi Arması Adı Salntanat Başlık
I. Ferdinando
22 Mayıs 1815 4 Ocak 1825 İki Sicilya'nın kralı
(Rè delle Due Sicilie)
I. Francis
(I. Francesco)
4 Ocak 1825 8 Kasım 1830 İki Sicilya'nın kralı
(Rè delle Due Sicilie)
II. Ferdinando
8 Kasım 1830 22 Mayıs 1859 İki Sicilya'nın kralı
(Rè delle Due Sicilie)
II. Francis
(II. Francesco)
22 Mayıs 1859 20 Mart 1861 İki Sicilya'nın kralı
(Rè delle Due Sicilie)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Colletta P., History of the Kingdom of Naples: 1734–1825, p.71". 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2020. 
  2. ^ Proclaims with Murat's title 3 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ Romeo R., Moments and problems of the Restoration in the Kingdom of the Two Sicilies (1815–1820), in Southern Italy and Sicily during the Risorgimento, Naples 1963, s. 85–96.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Napoli</span> Napoli iline bağlı komün (Campania, İtalya)

Napoli, güney İtalya'nın Campania bölgesinde ve kendi ismini taşıyan Napoli ilinde bulunan, Campania bölgesinin ve Napoli ilinin başkenti olan bir şehir ve yerel idare bakımından bir komündür. İtalya'nın nüfus itibarıyla, Roma ve Milano'dan sonra üçüncü büyük şehridir ve 4 milyondan fazla nüfusuyla ülkenin Milano'dan sonra ikinci metropol bölgesi.

<span class="mw-page-title-main">Napoli Krallığı</span> 1282-1816 yılları arasında İtalyanın güneyinde hüküm sürmüş eski bir devlet

Napoli Krallığı, İtalyan yarımadasının güneyinde, Napoli'de kurulmuş bir devletin modern ismidir. Zamanında, biraz yanıltıcı olarak Sicilya Krallığı adı ile anılmaktaydı; çünkü Napoli Krallığı Sicilya adasında 1282'de çıkan Sicilya Vesperleri adlı bir isyan sonucunda Napoli Krallığı'nin Sicilya Krallığı'ndan ayrılması ile ortaya çıkmıştı. Napoli Krallığı'nın ortada bulunduğu dönemde bu Krallık ya İspanyol veya Fransız asıllı bir kral tarafından idare edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Philippe</span> 1830ʼdan 1848ʼe kadar Fransız Kralı

Louis-Philippe, Orléans Dükü Louis-Philippe, 1830-1848 arasında Fransızlar kralı. Yönetimini büyük burjuvazinin desteğine dayandırmış, sonuçta işçilerin ve orta sınıfların başlattığı ayaklanmayla devrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Murat</span> Fransız siyasetçi

Joachim-Napoléon Murat, , Fransız mareşal, Berg büyük dükü ve Napoli kralı (1808-1815).

<span class="mw-page-title-main">Caserta Sarayı</span>

Caserta Sarayı, Napoli Krallığı Bourbonları için yaptırılmış eski kraliyet ikâmetgâhıydı. On sekizinci yüzyılda Avrupa yükselen en geniş saray ve muhtemelen en geniş yapıydı. 1996'da, Caserta Sarayı Dünya Mirası listesi kapsamına alındı.

<span class="mw-page-title-main">Sicilya Krallığı</span>

Sicilya Krallığı, genel kabul gören kısaltması Regno 1130 tarihinden 1816 tarihine kadar hüküm süren ve II. Rugerro tarafından İtalya'nın güneyinde kurulmuş olan bir devletti. Sicilya Krallığı sadece Sicilya'yı değil aynı zamanda İtalya'nın Mezzogiorno diye adlandırılan tüm güney bölgesini ve 1530 yılına kadar Malta ve Gozo adalarını kapsıyordu. Ada yöre idaresi bakımdan "Valle di Mazzara", "Valle di Demona" ve "Valle di Noto" olarak üç bölgeye bölünmüştü.

Aydınlanmacı mutlakiyetçilik, hükümdarlarının Aydınlanma'dan etkilendiği mutlâkî krallık yönetimi. Aydınlanmacı krallar, aydınlanma ilkelerini, bilhassa akılcılığı benimserler ve hükümranlıklarındaki bölgelerde bu ilkeleri uygularlar. Dini toleransa, basın ve konuşma özgürlüklerine ve özel mülkiyet hakkına izin verme eğilimindedirler. Çoğu sanatı, bilimi ve eğitimi teşvik eder.

<span class="mw-page-title-main">Bourbon Hanedanı</span>

Bourbon Hanedanı, Avrupa'nın önemli kraliyet ailelerinden biri ve Capetlerin bir alt koludur. Bourbon kralları ilk olarak Navarra krallığına ve Fransa'ya onaltıncı yüzyılda hükmettiler. On sekizinci yüzyılla beraber Bourbon hanedanı üyeleri İspanya, Napoli, Sicilya ve Parma'da da saltanatı ele geçirmiş bulunmaktaydı. İspanya ve Lüksemburg hâlâ bu ailenin alt kollarının üyelerinin yönetici olduğu monarşilerle yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sicilyateyn Kraliyeti</span> Sicilya ve Napoli krallıklarından oluşan devlet (1816-60)

Sicilyateyn Kraliyeti veya İki Sicilya Kraliyeti, Napolyon Savaşları'ndan sonra 8 Aralık 1816 tarihinde güney İtalya'da kurulan bir krallıktı.

<span class="mw-page-title-main">İsveç bayrağı</span> Ulusal bayrak

İsveç bayrağı, İsveç devletinin resmî bayrağıdır.

Bu Napoli Krallığı krallarının bir listesidir:

Bu Sicilya krallarının bir listesidir:

<span class="mw-page-title-main">Andria</span> Barletta-Andria-Trani iline bağlı komün (Apulia, İtalya)

Andria, İtalya'nın güney kesiminde, Puglia yönetim bölgesinde komün ve bir şehirdir. Haziran 2009'a kadar Bari iline bağlı iken, o tarihte yeni bir il olarak resmen kurulan Barletta-Andria-Trani iline bağlanmıştır ve günümüzde Barletta ve Trani şehirleri ile birlikte bu ilin merkezi konumundadır. Andria Puglia bölgesinin dördüncü buyuk beldesidir ve yeni kurulan Barletta-Andria-Trani ilinin en buyuk beldesidir.

<span class="mw-page-title-main">III. Carlos</span> İspanya kralı

III. Carlos, İspanya kralı ve VI. Carlo, Napoli kralı ve IV. Carlo, Sicilya kralı, 1731-1734 döneminde Parma ve Piacenza Dükü; VI. Carlo adı ile 1734-1759 arasında Napoli Kralı; IV. Carlo adı ile Sicilya Kralı ve 1759-1788 döneminde İspanya Kralı olarak hükümdarlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Rugerro (Sicilya kralı)</span> Sicilya Kralı

II. Rugerro – Sicilya Kralı, Sicilya Kontu I. Rugerro'nun oğlu, kardeşi Sicilya Kontu Simone'nin ardılı. Hükümdarlığına Sicilya Kontu olarak 1105 yılında başladı, 1127 yılında Puglia ve Calabria Dükü oldu ve 1130 yılında Sicilya Kralı oldu. 58 yaşında öldüğünde, Rugerro Güney İtalya'nın Normanlar tarafından fethini tamamlamış, İtalyan Normanları güçlü merkezi bir hükamdarlık altında birleştirmeyi başarmıştı.

<span class="mw-page-title-main">I. Ferdinando</span>

I. Ferdinand, Sicilyateyn Kraliyeti'nin ve Napoli Krallığı'nın Hükümdarı. Kendisinden önceki Napoli Kralı III. Carlos'un oğludur. I. Ferdinand, Napoli tahtından iki kez devrildi. İlki 1799 yılında altı ay boyunca devrimci Parthenop Cumhuriyeti tarafından, ikinci kez ise 1805'te Napolyon Bonapart tarafından tahtından indirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney İtalya</span> İtalyada coğrafi bölge

Güney İtalya veya Mezzogiorno, geleneksel olarak eski Sicilyateyn Kraliyeti'nin topraklarını içeren İtalya'nın ekonomik makro bölgesidir. Abruzzo, Puglia, Basilicata, Campania, Calabria, Molise, Sicilya ve genellikle Sardinya idari bölgelerini içerir. Bazıları Lazio'nun en güney ve en doğu parçalarını Mezzogiorno içinde değerlendirir, çünkü buralar Sicilyateyn Kraliyeti'nin zamanında parçalarıydı. Sardinya adası, kültürel ve tarihsel olarak bahsi geçen bölgeler ile daha az ortak noktası olmasına rağmen, sıklıkla istatistik ve ekonomik sebepler ile çoğunlukla Güney İtalya ya da Mezzogiorno içerisine dahil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Malta Himayesi</span> İtalyanca: Protettorato di Malta, Maltaca: Protettorat ta Malta), Maltanın, Sicilya Krallığına dahil olsa da Britanya himayesi altında geçirdiği dönemdi

Malta Himayesi, İtalyanca: Protettorato di Malta, Maltaca: Protettorat ta' Malta), Malta'nın, Sicilya Krallığı'na dahil olsa da Britanya himayesi altında olduğu dönemdi. Fransızların işgalinde olan Malta'da, bu işgale karşı yaşanan ayaklanma, Britanya tarafından desteklendi. 4 Eylül 1800'de Fransız güçlerinin teslim olması sonrasında Malta, Sicilya Krallığı'nın kontrolünde olsa da Britanya himayesine girdi. 1802'de imzalanan Amiens Antlaşması ile Britanyalıların adaları terk etmesi kararlaştırılsa da Malta'daki Britanya varlığı sürdürüldü. 23 Temmuz 1813'te kraliyet kolonisi ilen edilen Malta'nın bu statüsü, 1814'teki Paris Antlaşması'yla tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Murat Hanedanı</span> soylu ailesi

Murat Hanedanı, İmparator I. Napolyon'un daha sonra 1808'den 1815'e kadar Napoli kralı olarak hükümdar olan Joachim Murat'a prens français rütbesini verdiği, kökeni 1804'e kadar uzanan Bonapart Hanedanı'nın alt kolu olan hanedan. 5 Aralık 1812'de Joachim Murat'ın ikinci oğlu Lucien Murat için, Jean Baptiste Bernadotte'den sonra İmparatorluk Kararnamesi ile Pontecorvo Prensliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Napoli Krallığı (1806-1815)</span>

Napoli Krallığı, 1806 Güney İtalya'da kurulan bir Fransız himaye devletiydi. İki Sicilya'nın ve Napoli'nin kralı olan Bourbon hanesine mensup I. Ferdinando tahttan indirilerek yerine I. Napolyon'un ağabeyi Joseph Bonaparte getirildi: Joseph, kral olduktan sonra çocuklarını "Napoli prensi" ilan etti. Joseph, 1808'de İspanya kralı olunca, Napolyon kral olarak kayınbiraderi Joachim Murat'ı atadı. Murat, Tolentino Muharebesi'nde yenilgiye uğradıktan sonra 1815'te Viyana Kongresi tarafından tahttan indirildi.