İçeriğe atla

Sicilya mafyası

Sicilya mafyası
AmaçTehdit, şantaj, uyuşturucu kaçakçılığı, cinayet, hırsızlık, tefecilik, kaçakçılık, kumar, terörizm, fuhuşa zorlama, para aklama, silah kaçakçılığı, dolandırıcılık, adam kaçırma, banka soygunu
Merkez(ler)Sicilya
Etkin bölgelerÇoğunlukla batı Sicilya, özellikle Palermo, Trapani ve Agrigento
Büyüklük2.000 civarı

Sicilya mafyası ya da Cosa Nostra (Türkçe: bizim işimiz ya da davamız), kurulan ilk ve esas mafya organizasyonudur. Basilicata, Campania, Sicilya, Puglia ve Calabria'daki suç örgütlerinin bir araya gelmesiyle birlikte oluşmuş ve 19. yüzyılın son çeyreğinden günümüze kadar özellikle Sicilyalı grupların ve büyük ailelerin liderliğinde etkin olup dünya çapında faaliyetler yürütmüştür.

Sicilya ve İtalya'da 19. yüzyılın ortalarında Giuseppe Garibaldi ve Giuseppe Mazzini'nin "Yeni Büyük Roma İmparatorluğu" mefkuresi doğrultusunda örgütledikleri çeşitli askeri ve yarı askeri oluşumlar bulunmaktaydı. Sicilya'daki gruplar Garibaldi yanlısı olarak Kırmızı Gömlekliler adıyla faaliyet yürüttüler. İtalya'nın birleşmesi sonrasında bağımsız hareket etmeye başlayarak tüm dünyaya yayılan İtalyan gruplar ve büyük aileler diğer Batılı ülkelerde etki alanlarını oluşturarak dünya çapında faaliyet göstermeye başladılar.

Özellikle 1929 Dünya Ekonomik Krizi sonrası New York başta olmak üzere ABD'de etkinliğini arttıran Beş Büyük İtalyan Aile ve 1970'lerde uluslararası istihbarat ağları üzerinden etki alanları oluşturan Licio Gelli ile birlikte İtalyan Mafyası daha da güçlenmiştir.

Günümüzde ise İtalyan mafyasının Amerika Birleşik Devletleri ve diğer batılı ülkeler üzerindeki etkinliğini, özellikle John Gotti'nin ölümüyle birlikte 2000'li yılların başından itibaren kaybetmeye başladığı şeklinde yorumlar yapılmaktadır.[1]

İsim kökeni

Mafya kelimesi, Sonny Girard'a göre ise 30 Mart 1282'de Fransızlara karşı ayaklanan Sicilyalıların Morte Alla Francia, Italia Anella sloganının baş harflerinden meydana gelmiştir. Kelime Fransa'ya ölüm, Yaşasın İtalya anlamına gelmektedir. Fakat Sonny Girard bunun kendisine ait fantastik bir görüş olduğunu yinelemiş ve bir İskoçyalının kendisini Britanyalı olarak tanımlamamasına benzer şekilde, o dönemlerde de Sicilyalıların kendilerini hiçbir şekilde İtalyan olarak tanımlamadıklarını belirterek, bunun sadece kendisine ait fantastik bir tahmin olduğunu ifade etmiştir.[2]

Mafya'nın oluşum süreci

İtalya'daki suç örgütleri 19. yüzyılda farklı isimlerle anılmıştır. Mafya teşkilatları Calabria'da Ndrangheta, Campania'da Camorra, Puglia'da Sacra Corona Unita, Basilicata'da Basilischi, Sicilya'da ise Stidda olarak adlandırılmaktaydı. 19.yüzyılın ikinci yarısında Karanlık Kardeşlikler olarak anılan yapılar daha sonra Bizim İşler anlamına gelen Cosa Nostra ve Onurlu Cemiyetler anlamına gelen La Societa Onorata olarak kendilerini adlandırdılar.

Sicilya'da Mafya'nın oluşumu

Birbirleriyle işbirliği olan her aile ittifakının başında, aileler üstü bir saygınlık ve otorite sahibi olan ve Baba anlamına gelen Padrino bulunmaktaydı. En yaşlı ve tecrübe sahibi olan ve idare etme konusunda rüştünü ispatlamış kişi Padrino oluyordu. Padrino yani Baba olmak isteyen adaylar, bazı dönemlerde kendilerine ait özel silahlı gruplarıyla birlikte rakiplerini ortadan kaldırarak yönetimi ele almışlardır.

Padrinoların her biri Sicilya'da ve İtalya'nın diğer bölgelerinde yönettikleri aileler içinden bir tanesini diğer ailelere liderlik yapması için bir Lider Aile tayin ederdi. Buna Capofamiglia denirdi. Padrino'ya bağlı olan her aile ticaretin yoğun olduğu bölgelerdeki suç unsurlarını kendilerine bağlamaları için Şef anlamına gelen bir Caporegime tayin ediyordu. Her Caporegime unvanlı şahsın yanında Asker anlamına gelen Soldato adlı bir yardımcısı ve silahlı unsurları vardı. Caporegime unvanlı silahlı unsur liderleri, içlerinden birini lider seçiyordu. Bu şahsa Şeflerin Şefi anlamına gelen Capo di tutti Capi denmekteydi.

Caporegimeler suça bizzat karışmazlar ve işlerini Soldatoları aracılığı ile idare ederdi.

Ayrıca her Padrino, kendisine bağlı olan her aileye Müşavir anlamına gelen birer Consigliere tayin etmekteydi. Consigliere unvanlı bu şahısların görevi Padrino'ya bilgi vermek ve bağlı olduğu aileye yardımcı olmaktır.

Karanlık Kardeşlikler

1870'lerde Tenebrosi Sondalizi olarak adlandırılan Karanlık Kardeşlikler Sicilya'daki köylerde ortaya çıkan geniş aileleri tanımlayan genel bir tabirdir.

Bu ailelerin en güçlüleri Fratuzzi de Bagheria, Scattialora di Sciacca, Scaglione di Castrogiovanni, Fontana Nuova di Misilmeri, Fratellanza di Favara, Zubbio de Villabate ve Stoppaglieri de Monreale'dir.

1870'lerde belgelenmiş ilk mafya savaşı ise Sicilya'da vuku bulmuştur. İlk mafya savaşı Palermo'daki Giardinieri Kardeşliği ile Nicosia'daki Giuseppe Palmeri'nin örgütü arasında gerçekleşmiştir.

Omerta

Erkeklik anlamına gelen Omerta sözcüğü Sicilya dilinde erkek kelimesinin kökü olan Omu'dan gelmektedir.

Omerta aynı zamanda mafya üyelerinin uymaları gereken kurallara verilen isimdir.

1876'da Sicilyalı mafya üyesi Leo Pellegrino'nun verdiği ifadeye göre Omerta'nın ilk kuralı kaçmakta olan namuslu bir adamı evinde saklamak, ikincisi kendi kızına veya şerefli bir adamın kızına yaklaşanı öldürmek, üçüncüsü hırsızlık yapmamak, dördüncüsü birbirini tanımayan 2 mafya üyesinin ancak üçüncü bir şahıs aracılığı ile tanışması, beşinci kural barlara ve eğlence merkezlerine gitmemek, altıncı kural mafya üyesinin üst rütbeli mafyalardan gelen emre günün her saatinde hazırlıklı olması, yedincisi bir para başkasına ya da başka bir aileye aitse almamak, sekizinci kural ailelerin yaptığı tayinleri ve üstlerin verdiği görevleri sorgulamamak, dokuzuncu kural bir şey sorulduğunda doğru cevap vermek, onuncu kural ailesinde polis teşkilatına mensup olanı veya aileler arasında ikili oynayanı mafyaya kabul etmemek, onbirinci kural ise çevreye gürültü vereni ve saygısızca davrananları cezalandırmak.

Mafya'ya kabul töreni

1992'de Antonino Calderone ve 1994'te Anthony Gaspipe Casso'nun verdiği ifadelere göre mafyaya üye olacak kişinin silah kullandığı elinin tetik parmağına iğne batırılp bir azizin tasviri üzerine kanı damlatılır. Ardından bu tasvir tutuşturulur ve mafyaya kabul edilecek olan üye yanmakta olan tasviri silah kullandığı eline alır ve tasvir kül olana kadar elinde tutar. Bu esnada ailesini ve dostlarını korumak için ant içer ve sessizlik yemini eder. Bu törenle birlikte mafyaya ihanet etmesi halinde yakılarak öldürülmeyi kabul etmiş olur.

Ayrıca mafyaya üye olacak kişilerde iyi derecede bıçak ve silah kullanabilme, iyi kamufle olabilme, iyi yüzebilme ve acıya dayanıklı olabilme şartları aranmıştır. Mafyaya kabul töreni öncesinde acıya dayanıklılık sınavına tabi tutulan bazı mafya adayları, karşısındaki kişinin bıçağını eliyle tutar ve etkisiz hale getirmeye çalışırdı. Bundan dolayı bu teste tabi tutulan mafyaların ellerinde kesik olduğu için İtalyan polisi onları kolayca ayırt ederek tutuklayabiliyordu.

Kara El (La Mano Nera)

İtalyancada La Mano Nera olarak telaffuz edilen Kara El örgütünün varlığından ilk kez Adolfo Valeri 1905'te New York'taki bir İtalyan gazetesi olan Stamperia del Bollettino della Sera gazetesinde bahsetti.

Örgütün kökenleri 1880'lerde Sicilya'daki bir gelenekten gelmiştir. Genelde tehdit mektuplarını siyah bir el izi ile birlikte gönderdikleri için Kara Eller olarak anılmışlardır. Kömür tozuyla karartılmış elleri ile duvarlarda iz bırakan örgüt üyeleri, özellikle New York'ta Doğu Avrupalı göçmenlere ve Yahudilere karşı suç faaliyetleri yürütüyorlardı. Genelde küçük sermayeli iş adamlarını ve küçük esnafları tehdit etmişlerdir.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ http://www.milliyet.com.tr/mafya-can-cekisiyor/cumartesi/haberdetayarsiv/25.05.2002/52969/default.htm 19 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Milliyet Gazetesi, 25 Mayıs 2002 tarihli Mafya can çekişiyor başlıklı haber
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; ReferenceA isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  3. ^ Gizli Cemiyetler Kitabı, Syf. 346, Joel Levy

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mario Puzo</span> Amerikalı gazeteci ve yazar (1920 – 1999)

Mario Gianluigi Puzo,. Amerikalı romancı ve senaristtir. Özellikle Baba adlı romanı ve filmiyle tanındı, suç ve mafya filmleri tarihine damgasını vurdu.

<span class="mw-page-title-main">Mafya</span> yasa dışı işlerle uğraşan, zor kullanarak birtakım gizli çıkarlar sağlayan örgüt

Mafya, yasa dışı işlerle uğraşan, zor kullanarak birtakım gizli çıkarlar sağlayan, çoğunlukla gizli ve hiyerarşik bir teşkilatlanmaya dayalı örgüt ya da bu örgütün mensubu kişiler anlamına gelir. Kumar, uyuşturucu, finans, inşaat, kaçakçılık, insan/kadın ticareti, fuhuş, tefecilik, karaborsacılık, gasp, adam kaçırma/öldürme, fidyecilik, çek ve senet tahsilatı gibi yüzlerce legal ve illegal sektörde faaliyet gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Pietro Germi</span> İtalyan film yönetmeni

Pietro Germi, İtalyan sinema yönetmeni.

<i>Baba</i> (roman) ABDli yazar Mario Puzonun romanı

Baba, Amerikalı yazar Mario Puzo'nun yazdığı orijinal olarak 1969'da G.P. Putnam's Sons tarafından yayınlanan bir romandır. ABD'ye yerleşmiş Don Vito Corleone'nin reisliğindeki Sicilyalı bir Mafya ailesinin hikâyesini anlatmaktadır. Roman 1945-1955 yılları arasında geçmekte ve Vito Corleone'nin çocukluktan yetişkinliğe kadar geçmişi de irdelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vito Genovese</span> İtalyan-Amerikalı çeteci (1897 – 1969)

Vito Genovese, Amerikan mafyasının liderlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Lucky Luciano</span> İtalyan-Amerikalı çeteci (1897 – 1962)

Charles "Lucky" Luciano, İtalyan kökenli Amerikalı bir gangsterdir.

<span class="mw-page-title-main">Beş Aile</span>

Beş Aile, 1930'lardan günümüze New York'ta örgütlü suçu işleyen en büyük beş İtalyan-Amerikan mafya örgütlenmeleridir.

Vito Rizzuto, olağan şartlarda Montreal'de yerleşik olarak iş çeviren, "Teflon Don" lakabı ile de anılan ve pek çok kaynağa göre İtalyan mafyasının Kanada'daki uzantılarının en önemli liderlerinden biri olan mafya lideri.

Gangster, yasa dışı işler yapan çete üyesidir. Terim çoğunlukla içki yasağı dönemi ABD'de görülen İtalyan mafyası kökenli örgütlenme üyelerini tanımlamak için kullanılır. ABD'deki bu tür örgütlenmelerin en önemlileri arasında Beş Aile sayılabilir. Ayrıca popüler kültüre yoğun etkileri Baba, Yaralı Yüz, The Sopranos gibi film ve dizilerde görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan mafyası</span>

Amerikan mafyası, İtalyan-Amerikan suç cemiyetidir. Sicilya mafyasına benzer bir şekilde Amerikan mafyasının resmî ismi yok ve gizli bir suç cemiyetidir. Üyeleri arasında Cosa Nostra ismi ile tanınır. Ayrıca Amerikan basını, Mafya dahil olmak üzere ABD'deki tüm organize suç gruplarını tanımlamak için "National Crime Syndicate" ismini uydurmuştur. Özellikle Sicilya'dan gelen İtalyan göç dalgalarının ardından Mafya, 19. yüzyılın sonuna doğru New York'un Lower East Side mahallesinde ve ABD'nin doğu yakasındaki diğer bölgelerde ortaya çıktı. Kökenleri Sicilya mafyasına uzanır fakat ABD'de ayrı bir örgüttür. Napolili, Calabrialı ve diğer İtalyan suç örgütleri Sicilyalılar ile birleşerek Kuzey Amerika'nın çağdaş pan-İtalyan mafyasını oluşturdular. Günümüzde Amerikan mafyası; Sicilya mafyası ve Camorra, 'Ndrangheta ve Sacra Corona Unita gibi diğer İtalyan organize suç grupları ile bir sürü suç faaliyetinde işbirliğinde bulunur.

Joseph Charles Massino, İtalyan asıllı Amerikalı gangster ve mafya babasıydı. New York'ta faaliyet gösteren ve beş mafya ailesinden biri olan Bonanno organize suç ailesinin 1991'den 2004'e kadar patronuydu. Massino 2004'te 11 cinayet, hırsızlık, haraç, kundakçılık, yaşadışı kumar, güç kullanarak haksız menfaat elde etmek ve uyuşturucu satmak gibi birçok suçtan yargılandı. İşlediği cinayetlerden biri yüzünden idam cezası ile karşı karşıya geldi. Bunun üzerine duruşma hakimine işbirliği yapmak istediğini söyledi. Massino, kökleri Sicilya'ya dayanan ve Amerika'da faaliyet gösteren 150 yıllık Mafya tarihinde işbirliği yapmayı kabul eden ilk Mafya patronu oldu.

Türk mafyası, Türkiye merkezli veya Türk vatandaşlarının kurduğu organize suç örgütlerinin genel adıdır. Türkiye kökenli suç örgütleri, güçlü bir Türk göçmen topluluğunun bulunduğu Batı Avrupa ile Orta Doğu'da aktiftirler. Türk organize suç örgütleri, uluslararası düzeyde özellikle eroin olmak üzere uyuşturucu kaçakçılığı gibi çok çeşitli suç faaliyetlerine katılmaktadır. Eroin kaçakçılığında, eroini İtalya gibi ülkelere taşıyan Bulgar mafya gruplarıyla işbirliği yapmaktadırlar. Ancak son zamanlarda Türk mafya grupları da Güney Amerika'dan Avrupa'ya uzanan devasa kokain kaçakçılığı hattına doğrudan katılarak kokain kaçakçılığı dünyasına adım atmışlardır. İddialara göre, Güneş Karteli olarak bilinen Venezuellalı uyuşturucu kaçakçılığı örgütüyle kazançlı bir ortaklıkları var ve bu örgüt onlara Ekvador'dan suç unsurlarıyla birlikte kokain sevk ediyor. Türk organize suç örgütleri, Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Basra Körfezi'nin zengin petrol devletleri gibi daha az geleneksel kokain pazarlarına da girmiştir. Sicilya mafyası ve Türk mafyasının da son derece yakın olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte diğer uyuşturucu türlerinin kaçakçılığı, yasadışı kumar, insan ticareti, fuhuş veya gasp gibi suç faaliyetleri Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Hollanda, Belçika, Arnavutluk ve Birleşik Krallık gibi Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinde de işlenmektedir. Türk mafyası 1970'lerde silah ticareti, 1980'lerden günümüze kadar eroin ticaretine karıştı ve ardından insan kaçakçılığına geçti. Türk suç örgütlerinin kökenleri iki bölgede ortaya çıkmıştır: Türkiye'nin kuzeydoğusundaki Doğu Karadeniz kıyısındaki Trabzon ve ülkenin güneyinde yer alan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri.

Rus mafyası, bazen Bratva olarak da bilinir, Rusya ve diğer eski Sovyetler Birliği kökenli çeşitli organize suç örgütlerinin genel adıdır. Soğuk Savaş sonrası giderek güçlenmeye başladıklarında onlar için en yaygın tanımlardan birisi “kriminal ve legal ekonomileri birleştiren post komünist kalkınma modeli” olmuştur. Dünya çapında yıllık 200 milyar dolarlık bir cirosu olduğundan bahsedilen Rus mafyasının 1998 tarihli bir saptamada Rusya'daki özel sektörün yüzde 40’ını kontrol ettiği; Rus bankalarının ise yüzde 80'inin doğrudan veya dolaylı olarak mafyanın kontrolünde olduğu iddia edilmiştir. Tekil bir suç örgütü olmamalarına karşın kendilerini tanımlayan benzer yapılanma ve amaçları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paolo Borsellino</span> İtalyan yargıç (1940-1992)

Paolo Borsellino İtalyan sulh mahkemesi yargıcı. Profesyonel hayatının çoğunu, Palermo Adalet sarayı'ndaki ofisinde Sicilya Mafyası'nı çökertmeye çalışarak geçirdi. Uzun ve seçkin bir kariyerin ardından, 1986-1987 arasında Maxi Davası ile doruğa ulaşan Borsellino 19 Temmuz 1992'de annesinin evinin önünde, arabasına koyulan bombanın patlaması sonucu suikaste kurban giderek Palermo'da yaşamını yitirmiştir.

Giovanni "Gianni" Nicchi İtalyan suç örgütü ve Sicilya Mafyası üyesidir. Takma adı "küçük çocuk" olan Nicchi, genç yaşına rağmen Palermo'daki Cosa Nostra adı verilen mafyanın önde gelen liderlerinden biri olarak kabul edilir. 2006 yılından İtalya İçişleri Bakanlığı'nın 5 Aralık 2009'da tutuklanmasına kadar Nicchi İtalya'da en çok arananlar listesinde kaldı.

Tommaso Buscetta İtalyan bir gangsterdi ve Sicilya mafyası'nın bir üyesiydi. Buscetta, muhbir (pentito) haline gelen ve örgütün iç işleyişini açıklayan ilk üyelerden biri oldu.

Genellikle capo olarak kısaltılan veya gayri resmi "kaptan" olarak anılan bir caporegime veya capodecina, Mafya'da bir liderlik pozisyonudur. Capo, bir rejime veya askerlerden oluşan bir "mürettebata" başkanlık eden ve organizasyonda önemli bir statüye ve nüfuza sahip olan İtalyan bir suç ailesinin "üyesi"dir. Caporegime, Sicilya'daki bir ailenin reisini ifade etmek için kullanılan İtalyanca bir kelimedir. Genel olarak bu terim, bir asker ekibine komuta eden ve doğrudan dona (patron) veya alt patrona veya sokak patronuna rapor veren bir organize suç örgütünün bir şubesinin başkanını belirtir. Kısaltılmış "capo" versiyonu aynı zamanda Latin Amerika uyuşturucu kartellerinin bazı yüksek rütbeli üyelerine atıfta bulunmak için de kullanılmıştır.

Suç ailesi, özellikle İtalyan organize suçlarında ve özellikle Sicilya Mafyası ve İtalyan Amerikan Mafyasında, genellikle belirli bir coğrafi bölge veya belirli bir dizi faaliyet içinde faaliyet gösteren bir organize suç örgütünün birimidir. En katı anlamıyla bir aile, üniter bir temelde veya daha küçük çetelerin oluşturduğu organize bir koleksiyon olarak faaliyet gösteren bir suç çetesidir. Buna karşılık, bir aile tek bir "girişim" olabileceği gibi daha büyük bir sendikanın veya kartelin parçası da olabilir. İsmine rağmen çoğu suç ailesi genellikle gerçek aile bağlarına dayanmaz veya bu bağlantılar etrafında şekillenmez, ancak etnik temelli olma eğilimindedirler ve birçok üye aslında birbiriyle akraba olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Benedetto Capizzi</span> İtalyan çeteci

Benedetto Capizzi, Villagrazia, Palermo bölgesinde faaliyet gösteren İtalyan gangster ve Sicilya Mafyası'nın önemli isimlerinden mafya baronuydu. Capizzi, 28 Haziran 1944'te Palermo, İtalya'da doğdu. Yeni Sicilya Mafya Komisyonu'nun başkanlığına aday gösterildi.

Consigliere, Sicilya, Kalabriya ve İtalyan-Amerikan Mafyasının liderlik yapısı içinde bir pozisyondur. Kelime, İngilizcede Baba (1969) romanı ve film uyarlamasıyla popüler hale geldi. Romanda consigliere, patronun danışmanı ya da müşaviridir ve hem patronun suç ailesi içinde hem de diğer suç aileleriyle yapılan önemli toplantılarda patronu temsil etmek gibi ek bir sorumluluğu vardır.