İçeriğe atla

Sicile kayıtlı net tonaj

Sicile kayıtlı net tonaj veya Net kayıt tonajı (NRT), bir geminin kargo hacmi kapasitesinin "kayıt ton" cinsinden ifadesidir; bu tonlardan biri, 100 kübik feet (2,83 m³) hacmine eşittir. Gemi sicile kayıtlı gros tonajından makine daireleri, yakıt tankları ve mürettebat mahalleri gibi kargo taşımaya uygun olmayan, gelir getirmeyen alanların çıkarılmasıyla hesaplanır.[1][2] Net kayıt tonajı, geminin veya yükünün ağırlığının bir ölçüsü değildir ve detveyt veya deplasman gibi terimlerle karıştırılmamalıdır.

Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) 23 Haziran 1969'da "Gemilerin Tonaj Ölçümüne Dair Uluslararası Sözleşmesini" kabul etmesiyle brüt ve net sicil tonajları sırasıyla gros tonaj ve net tonajla değiştirildi. Yeni tonaj düzenlemeleri tüm yeni gemiler için 18 Temmuz 1982'de yürürlüğe girdi ancak mevcut gemilere, liman ve diğer harçların gemi tonajına göre tahsil edilmesi nedeniyle makul ekonomik güvenceler sağlanandığından emin olmak için 12 yıllık bir geçiş süresi tanındı.

18 Temmuz 1994'ten bu yana, geminin toplam hacmi ve kargo alanlarından matematiksel formüllerle hesaplanan boyutsuz endeksler olan brüt ve net tonajlar, geminin tonajının tek resmi ölçüleri olmuştur.[3] Ancak eski gemilerin tanımlanmasında hâlâ brüt ve net sicil tonajları yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Stopford, Martin (2009), Maritime Economics, Taylor & Francis, s. 752, ISBN 9780415275576, erişim tarihi: 17 Ekim 2011 
  2. ^ Units and Systems of Measurement Their Origin, Development, and Present Status 19 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. National Institute of Standards and Technology.
  3. ^ International Convention on Tonnage Measurement of Ships 2 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. International Maritime Organization (IMO)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karavel</span>

Karavel ya da Karavela, 15. yüzyılda ortaya çıkan iki ya da üç Latin yelkenine sahip olan yelkenli bir gemi türüdür. Sonraki dönemlerde Latin ve kare yelkenlerin birleşimi ile hareket edenleri de üretilmiştir. Sığ sularda seyredebilme yetenekleri ve görece üstün manevra yetenekleri ile Orta Çağ denizciliğinde en önemli gemi türlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Gemi</span> Ulaşım aracı

Gemi dünya denizlerini, okyanuslarını, nehir, göl ve diğer yeterince derin su yollarını dolaşan, mal ve yolcu taşıyan veya savunma, araştırma ve balıkçılık gibi özel görevleri yapan büyük bir deniz taşıtı’dır. Gemiler genellikle boyut, şekil, yük kapasitesi ve amaca göre teknelerden ayrılır. Yelken çağı'nda "gemi", en az üç Kabasorta arma‘lı direkleri ve tam cıvadra yelken planıyla yelkenli gemi olarak tanımlanır.

<i>Yavuz</i> (muharebe kruvazörü) Osmanlı İmparatorluğunun I. Dünya Savaşına girmesinde önemli rol oynayan savaş gemisi

Yavuz, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na girmesinde önemli rol oynayan savaş gemisidir.

Deniz ticareti hukuku, deniz üzerinde yürütülen ticari ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır. 29/06/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda deniz ticaretini konu alan bazı başlıklar şunlardır:

RMS <i>Titanic</i> 1912de batan İngiliz gemisi

RMS Titanic, 15 Nisan 1912 tarihinde Southampton, İngiltere'den New York City, Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptığı ilk seferinde bir buzdağına çarpması sonucu batan bir İngiliz okyanus gemisiydi. Gemideki tahmini 2.224 yolcu ve mürettebattan yaklaşık 1.500 kişi hayatını kaybetti ve bu olay barış zamanında tek bir geminin battığı en ölümcül olaylardan biri oldu. White Star Line tarafından işletilen Titanic, dünyanın en zengin insanlarından bazılarının yanı sıra, Britanya Adaları, İskandinavya ve Avrupa'nın başka yerlerinden Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da yeni bir hayat arayan yüzlerce göçmeni taşıyordu. Felaket, kamuoyunun dikkatini çekerek deniz güvenliği düzenlemelerinde önemli değişikliklere yol açtı ve popüler kültürde kalıcı bir mirasa ilham verdi.

TCG <i>Peyk</i>

TCG Peyk ya da Osmanlı donanmasındaki adıyla Peyk-i Şevket, Osmanlı donanması ve sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet gören Peyk-i Şevket sınıfının öncü gemi olan torpido kruvazörüdür. 1906-1907 yıllarında Kiel, Almanya'daki Germaniawerft tersanesinde inşa edilmiş ve Kasım 1907'de Osmanlı donanması hizmetine girmişti. Geminin ana silahı üç 450 mm torpido tüpü ve bir çift 105 mm toptan oluşuyordu ve gemi 21 knot hıza ulaşabiliyordu.

<i>Mary Celeste</i> 1872de Atlantik Okyanusunda terk edilmiş olarak bulunan gemi

Mary Celeste 4 Aralık 1872 tarihinde Atlantik Okyanusu'nda terk edilmiş olarak bulunduğundan beri gizemini koruyan bir ticari gemidir. Gemi bulunduğunda bir filikası kayıptı ve iyi bir durumdaydı, rüzgarın da etkisiyle Cebelitarık Boğazı'na doğru ilerliyordu. Yaklaşık bir ay önce yola çıkmıştı ve halihazırda güvertesinde altı aylık su ve erzak mevcut idi. Kargosuna dokunulmamıştı, yolcu ve tayfaların da şahsi eşyaları yerlerinde duruyordu. Gemi mürettebatı bir daha hiç bulunamadı ve hiç haber alınamadı. Bu terk edilmiş ve başıboş gemi denizcilik tarihinin en gizemli hikâyelerinden biri olarak hala çözümlenememiş sebepsel teorilere sahiptir.

<i>Abdülkadir</i> (zırhlı) tamamlanmayan ön dretnot savaş gemisi

Abdülkadir, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1890'da sipariş edilen, 1892'de İstanbul'daki Tersâne-i Âmire'de yapımına başlanan ancak inşası tamamlanmadan 1909'da hurdaya çıkartılan ön dretnot savaş gemisidir. On yıldan uzun bir aranın ardından Osmanlılar tarafından inşasına başlanan ilk büyük gemi olan Abdülkadir, aynı zamanda kendi sınıfının da ilk gemisiydi. Ana silah olarak dört 28 cm top taşıması ve kemer zırhının 230 mm kalınlıkta olması planlanmıştı. Maddi kaynak sorunu nedeniyle inşası yavaş ilerleyen geminin iki yıl sonunda yalnızca gövde iskeleti tamamlanabildi. 1906'da çalışmalara son verildiğindeyse yalnızca gövdenin bir kısmı plakalarla kaplanmış durumdaydı. Yapımı tamamlanamayan gemi, 1909 yılında hurdaya ayrılarak parçalandı.

<i>Reşadiye</i> sınıfı zırhlı

Reşadiye sınıfı zırhlı savaş gemisi veya Reşadiye sınıfı dretnot, Osmanlı donanması için planlanan ve 1910'larda Birleşik Krallık'tan sipariş edilen iki adet dretnot savaş gemisinin sınıfıdır. Sınıfın tasarımı İngiliz King George V sınıfının tasarımına dayanmakta olup kapsamlı geliştirmeler yapılmıştır. Gemilerde İngiliz gemileriyle aynı 13,5-inç (340 mm) ana batarya yer almakta, ikincil bataryalar ise 4-inç (100 mm) yerine 6-inç (150 mm) sınıfı toplardan oluşmaktadır. İlk gemi olan Reşadiye 1911'de kızağa konulmuş ve Ağustos 1914'te tamamlanmıştır.

HMS <i>Agincourt</i> (1913) Birleşik Krallıkta inşa edilmiş bir savaş gemisi

HMS Agincourt, Brezilya Donanması'ndaki adıyla Rio de Janeiro ya da Osmanlı donanmasındaki adıyla Sultan Osman-ı Evvel, 1910'ların başında Birleşik Krallık'ta inşa edilmiş bir dretnot savaş gemisidir. Başlangıçta Brezilya'nın Güney Amerika dretnot yarışındaki rolünün bir parçası olarak planlanan gemi, Brezilyalıların özellikle "etkileyici bir tasarım" gereksinimlerine uygun olarak, diğer dretnot savaş gemilerinden daha fazla ağır top ve daha fazla taret taşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı kruvazör</span>

Zırhlı kruvazör, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarındaki, uzun menzilli ve bağımsız bir savaş gemisi tipidir. Savaş gemileri dışındaki bütün gemileri yok edebilecek ve çarpıştığı çoğu savaş gemisine ise büyük zarar verebilecek niteliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Gros tonaj</span>

Gros tonaj, geminin toplam iç hacmi ile ilgili birimsiz bir göstergedir. Sicile kayıtlı gros tonaj’dan (GRT) farklıdır. Sicile kayıtlı gros tonaj ve gros tonaj kavramlarının ikisi de geminin deplasman tonajı ile ilgili değildir ve deplasman tonajı veya detveyt tonajı ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Denizcilik Örgütü</span>

Uluslararası Denizcilik Örgütü, 1948 yılında Birleşmiş Milletler denizcilik konferansında kurulması öngörülen ve on yıl sonra Hükûmetler Arası Deniz Danışma Örgütü adıyla kurulan ve 1982 yılına kadar bu isimle, Birleşmiş Milletler bünyesinde bir "danışmanlık" birimi olarak faaliyet gösteren ajanstır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Geçidi</span> kuzey doğu

Kuzeydoğu Geçidi,, Norveç ve Rusya'nın Arktik kıyıları boyunca Atlantik ve Pasifik Okyanusları arasındaki nakliye rotasıdır. Kanada adalarından geçen batı rotası buna göre Kuzeybatı Geçidi (NWP) olarak adlandırılır.

Denizcilik arkeolojisi insanların deniz, nehir ya da göller ile kurduğu ilişkiyi araştıran, bunu yaparken fiziki kalıntılar, kargo adı verilen gemi yükü, batık olarak bulunan geminin kendisi, antik gemilerin inşa edilme teknikleri, amforalar, insan kemikleri, liman yerleşimleri ve benzeri faktörleri gözönünde bulunduran ve değerlendiren arkeolojinin sualtı arkeolojisi alanı ile sıkı bağlantılı alt dallarından biridir. Denizcilik arkeolojisinin yalnızca gemi ve teknelerin inşa metodları ile ilgilenen alanına gemicilik arkeolojisi adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Dikmeler arası uzunluk</span>

Dikmeler arası uzunluk, geminin yaz yük çizgisi boyunca gövdenin ön yüzeyinden veya ana burun dikey elemanından, ana kıç dik elemanına kadar olan uzunluğudur. Kıç bodoslama olmadığında, dümen stokunun merkez çizgisi ekseni, dikler arasındaki uzunluğun arka ucu olarak kullanılır.

2021 Mozart gemi saldırısı, Boden Denizcilik tarafından işletilen Liberya bandıralı M/V Mozart yük gemisinin 23 Ocak 2021 tarihinde Nijerya'nın Lagos şehrinden Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town şehrine giderken Gine Körfezi'nde korsan saldırısına uğraması olayı.

<span class="mw-page-title-main">Ever Given</span> 2018de denize indirilen Evergreen Marine Şirketine ait konteyner gemisi

Ever Given bir Golden sınıfı konteyner gemisi olup dünyanın en büyük konteyner gemileri arasındadır. Shoei Kisen Kaisha'ya aittir ve Tayvanlı konteyner taşımacılığı ve nakliye şirketi Evergreen Marine tarafından ıslak kiralanmış ve işletilmektedir. Ever Given Panama'da kayıtlıdır ve teknik olarak Alman gemi yönetim şirketi Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM) tarafından yönetilmektedir. Mart 2021'de Çin'den Hollanda'nın Rotterdam kentine seyahat ederken gemi Süveyş Kanalı'nda karaya oturdu ve kanalı geçilmez hale getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Ticaret gemisi</span> yolcu veya malzeme taşıyan kiralık sivil tekne ya da gemi

Ticaret gemisi veya ticari gemi, kargo taşıyan veya yolcu taşıyan bir deniz aracıdır. Kişisel eğlence için kullanılan gezi tekneleri ve askeri amaçlar için kullanılan donanma gemilerinden farklıdır.

Armatör, ticari ve ticari olmayan gemilerin sahibi. Ticari anlamda, gemi sahibi. Genellikle bir gemiyi donatan ve işleten kişidir. Bazı durumlarda belirli bir yükü iki liman arasında taşımak için belirlenen bir ücret karşılığında yapılır veya günlük kiralama oranı üzerinden gerçekleştirilir. Gemi sahibi olan armatörler ise genellikle gemiyi kendileri yönetmek yerine lisanslı bir mürettebat ve kaptan kiralarlar. Gemi sahipleri genellikle bir şirketin sahibidir, ancak bireyler de gemi sahibi olabilir. Gemi bir şirket tarafından sahiplenildiğinde, genellikle geminin teknik yönetimini şirket üstlenir, ancak bu yönetim outsource edilebilir ve kiralama yoluyla taşımacıya devredilebilir.