İçeriğe atla

Siborg Vakfı

Siborg Vakfı (İngilizce: Cyborg Foundation), 2010 yılında Moon Ribas ve Neil Harbisson tarafından kurulan kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur.[1] Vakıf, teknolojinin insan vücuduna uyarlanarak yeni duyu ve algıların yaratılması ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmaktadır. Aynı zamanda yeni projelerin araştırılması, oluşturulması ve tanıtılması için bir platform görevi görmektedir. Vakıf, ilk başta Barselona'da bulunan Tecnocampus Teknoloji Kampında bulunuyordu. Daha sonra ise New York şehrine taşındılar. Dünya çapında çeşitli kurumlar, üniversiteler ve araştırma merkezleri ile birlikte işbirliği yapmaktadırlar.

Siborg Vakfı
Kuruluş2010
KurucuMoon Ribas
Neil Harbisson
Kuruluş yeriBarselona

Amaçları; insanların siborg olmaları konusunda yardımcı olmak, insan vücudunun bir parçası olarak sibernetiğin kullanımını teşvik etmek ve siborg haklarını savunmaktır. Görme engelli topluluklarına siborg antenleri bağışladılar ve görme engelli çocuklara renk algılarını geliştirmelerine yardımcı olmak için renk algılama teknolojisinin kullanımını öğrettiler. Vakıf, sahibi oldukları sibernetik uzantıların birer cihazdan ziyade vücutlarının bir parçası olarak görülmesi gerektiğine inanıyor.

Tarihi

Neil Harbisson ve Moon Ribas Berlin based re:publica 2013 konferansından: "Ekstra Duyularla Yaşam – Nasıl Siborg Olunur?"

Vakfın kurulmasına Neil Harbisson'un dünya çapından siborg olmaya istekli birçok insan tarafından mektuplar ve e-postalar alması sebep oldu. Kuruluşundan beri birçok yenilikçi projeye destekçi olan vakıf, Avrupa, Asya ve Amerika'da bulunan birçok görme engelli topluluğuna siborg antenler yolladı.[2] Eyeborg'u deneyen ilk görme engelli kişi Sabriye Tenberken oldu. Tenberken'in ardından onu Tibet'te bulunan Sınır Tanımayan Braille topluluğunun görme engelli öğrencileri ve Ekvador'daki Sociedad de Ciegos de Pichincha'nın üyeleri izledi.[3]

2010 yılında Tecnocammpus Mataró tarafından düzenlenen Cre@tic Ödülleri'nin genel galibi oldular.[4]

İspanyol film yönetmeni Rafel Duran Torrent, 2012 yılında vakıf hakkında kısa bir film çekti. Film, 2013 yılında Sundance Film Festivali'nin Focus Forward Film Yapımcıları yarışmasında Jüri Büyük Ödülü'nü kazandı.[5]

Ortakları ve Yaptıkları İş Birlikleri

  • Vakıf, 2016 yılında; Parsons Tasarım Okulu, The New School, Sensorium Works ve Pioneer Works ile birlikte vakfın vücudun bir parçası olarak sibernetiğin kullanımını destekleme misyonunu ilerletmek için bir siborg tıpta uzmanlık programı olan Cyborg Futures 8 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'i başlattı.[6]
  • Ekvador başkanı Lenin Moreno, hükûmetinin yeni duyu organları oluşturmak için Cyborg Vakfı ile işbirliği yapacağını açıkladığından beri Ekvador ile birçok konuda işbirliği yapılıyor.[7]
  • 2012 yılında, Brezilya'da bulunan Pernambuco Üniversitesi ile yeni sibernetik uzantılar icat etmek adına bir ortaklığa girdiler.[8]
  • 2016 yılında, Mesa & Cadeira 16 Şubat 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ile birlikte bir grup insan (bir diş cerrahı, birçok mühendis ve bir psikolog olmak üzere) vakıf için web sitesi ve yepyeni bir kimlik olan “Design Yourself(Türkçe: Kendini Tasarla)”i yarattı. Grup, teknoloji ile insanlar arasındaki ilişkiyi inceliyor ve siborg olma yolu ile insanlığın duyuları ile yeteneklerini genişletmesini sağlamaya çalışıyor. Grup ayrıca iletişim kurmak için mors kodunu kullanan ve Bluetooth ile iletişime geçebilen bir diş implantı geliştirdi. Transdental İletişim Sistemlerinin ilk gösterimi Sao Paulo'da yapıldı.[9]

Siborg Hakları

Vakıf, 2014 yılında Avrupa Birliği Robotik Kanunlar Komisyonunda yer almaya başladı.[10]

2016 yılında, elektronik sivil haklar ve sivil özgürlükler araştırmacısı Rich MacKinnon ile birlikte Sout by Southwest film festivalinde Siborg İnsanlık Hakları hakkında bir liste yayınladılar.[11] Bu liste, siborg sivil özgürlüklerinin tanımlanması, savunulması ve siborg bedenlerin kutsallığı adına oluşturuldu.

Kaynakça

  1. ^ "Nace una fundación dedicada a convertir humanos en ciborgs". La Vanguardia (İspanyolca). 28 Şubat 2011. 26 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  2. ^ "Görme için Cyborg teknolojisi(İspanyolca: Tecnología ´cyborg´ para la visión)". 27 Ekim 2011. 8 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  3. ^ PERÚ, NOTICIAS EL COMERCIO (1 Mart 2011). "Una fundación se dedica a convertir humanos en ciborgs | TECNOLOGIA". El Comercio Perú (İspanyolca). 1 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  4. ^ "Cyborg Vakfı, Cre@tic ödülü sahibi oldu(İspanyolca: La Fundació Cyborg s'endú el primer premi dels Cre@tic)". 16 Nisan 2011. 16 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  5. ^ Kilday, Gregg; Kilday, Gregg (22 Ocak 2013). "Sundance 2013: Rafel Duran Torrent wins Focus Forward Filmmaker Competition Grand Jury Prize". The Hollywood Reporter (İngilizce). 6 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  6. ^ hu, jane c (25 Ekim 2017). "Sense Hacking: The Real-Life Cyborgs of the DIY Augmentation Scene". Medium (İngilizce). 22 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  7. ^ "Gobierno impulsará plan para no videntes- Noticias de Cuenca - Azuay - Ecuador - Eltiempo de Cuenca". web.archive.org. 3 Ağustos 2016. 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  8. ^ "Primeiro ciborgue do mundo estará nesta quarta na UPE | Últimas notícias | Diario de Pernambuco - O mais antigo jornal em circulação na América Latina". web.archive.org. 12 Mayıs 2012. 12 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  9. ^ "Siborg Vakfı web sitesi". 6 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  10. ^ "RoboLaw". www.robolaw.eu. 24 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  11. ^ "In Defense of Cyborg Civil Rights". SXSW 2021 Schedule (İngilizce). 25 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meksiko</span> Meksikanın başkenti

Meksiko, Meksika'nın 32 federal yapılanmasından biri, ülkenin başkenti ve nüfus bakımından en büyük şehri. "Alfa" bir küresel şehir olup, Amerika kıtasının en önemli finansal merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İspanyolca</span> İber Yarımadası kökenli Roman dili

İspanyolca ya da Kastilya dili, Latin dillerinden biri. Kökeni İspanya'nın Kastilya bölgesine dayanır. 480 milyona yakın kişinin ana dili olarak konuştuğu İspanyolca, ana dil olarak Çinceden sonra en çok konuşulan ikinci dildir. En çok konuşulan diller sıralamasında ise İngilizce, Çince ve Hintçe dilinden sonra dördüncü sıradadır. İnternette ise İngilizce ve Çinceden sonra en çok kullanılan üçüncü dildir. İspanyolca, Portekizce ve Katalanca ile birlikte, Latin dillerinin güneybatı kolunu temsil eden üç dilden biridir.

<span class="mw-page-title-main">.tr</span> Türkiye ve KKTCnin ülke üst seviye alan adı

.tr, Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin internet ülke üst seviye alan adıdır. 17 Eylül 1987'de ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Peru</span> Güney Amerika ülkesi

Peru, ya da resmî adıyla Peru Cumhuriyeti Güney Amerika'nın batısında bir ülkedir. Kuzeyde Ekvador ve Kolombiya, doğuda Brezilya, güneydoğuda Bolivya, güneyde Şili ve batıda Büyük Okyanus'la sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kanal D</span> Türkiye merkezli ulusal televizyon kanalı

Kanal D, Demirören Holding'in Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanallarından biridir. Tüm Türkiye'ye yayın yapan ulusal kanal, genelde dizi filmleriyle ön plana çıkmıştır. 2005 yılı itibarıyla Türkiye'de en çok izlenen kanal unvanını elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Keçuva dilleri</span>

Keçuva dilleri veya İnka dilleri veya topluca Keçuvaca, Güney Amerika'nın And Dağları'nın ortalarındaki bölgelerde konuşulan bir dil ailesi veya lehçe sürekliliğidir. Keçuvaca dil ailesinin bilinen bir akrabası yoktur ve Amerikan yerli dilleri içinde en çok konuşulan dil ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">Rosario</span> Arjantinde şehir

Rosario Arjantin'in Santa Fe eyaletinin en büyük, Buenos Aires ve Córdoba'dan sonra Arjantin'in üçüncü en büyük şehridir. Buenos Aires'in 285 km. kuzeybatısında ve Paraná Nehrinin batı kıyısında yer almaktadır. 2001 sayımına göre şehirde 910.000 kişi yaşamaktadır.

Ceyda Düvenci, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Helen Keller</span>

Helen Keller, Amerikalı pedagog ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Pera Müzesi</span> İstanbulda bir sanat müzesi

Pera Müzesi, İstanbul'un Tepebaşı semtinde bulunan özel bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray (tekerlekli sandalye basketbol takımı)</span>

Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Galatasaray Spor Kulübü'nün Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Lig'de mücadele eden tekerlekli sandalye basketbol takımıdır. Takım, maçlarını 2.200 kişilik Ahmet Cömert Spor Salonu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">KTO Karatay Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

2005 yılında kuruluş çalışmalarına başlanan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından Konya'nın ilk vakıf üniversitesi olarak 2009 yılında açılmıştır. KTO Karatay Üniversitesi ilk öğrencilerini 2010-2011 eğitim-öğretim yılında kabul etmiş ve ilk mezunlarını Haziran 2013'te vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sebastián Piñera</span> Şilili iş adamı ve siyasetçi

Miguel Juan Sebastián Piñera Echenique, Şilili milyarder iş insanı ve siyasetçi. Piñera, Amerika kıtasının güneyinde, Güney Amerika'da yer alan Şili'de 2010-2014 yılları arasında devlet başkanlığında bulunmuştur.

Türkiye'deki spor federasyonları, Türkiye'de 60'a yakın amatör spor federasyonu mevcut. Bunları daha verimli ve tertipli sunabilmek için 5 kategori altında sıralanmıştır. Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları başta olmak üzere, paralimpik sporları federasyonları, uluslararası spor oyunları olan spor federasyonları ve diğer federasyonlar olarak sıralanmıştır. Her ne kadar beyzbol ve softbol branşları IOC, yani Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından 2012 Londra Olimpiyat Oyunları için dahil edilmemişse de, olimpik spor branşları oldukları için listeye dahil edilmişlerdir. Daha başka olarak ilk defa Golf sporu 2016 Rio Olimpiyat Oyunları spor listesine dahil edilmesiyle birlikte bu branş da listeye eklenmiştir. 2016 Rio Olimpiyat Oyunlarında beyzbol ve softbol branşlarının iptaliyle birlikte yerini Golf ve Rugby Sevens spor branşları alacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Hüner Coşkuner</span> Klasik Türk müziği sanatçısı

Hüner Coşkuner, Klasik Türk müziği şarkıcısı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de engelli hakları</span> Engelli bireylerin Türkiyedeki hakları

Engelli hakları, mevcut engel durumu nedeniyle engellilerin, sağlıklı bireyler gibi eşit haklara erişiminin sağlanması için engellilere verilen pozitif ayrıcalık sağlayan haklara verilen genel ad.

Sönmez Endüstri Holding A.Ş. kısaca Sönmez Holding, 30 Haziran 1975 yılında Ali Osman Sönmez tarafından kurulan holding, hâlen Bursa'nın en büyük özel kuruluşlarından biridir.

<i>Batman v Superman: Adaletin Şafağı</i> Zack Snyderin yönettiği, 2016 tarihli süper kahraman filmi

Batman v Superman: Adaletin Şafağı, Warner Bros. Pictures tarafından dağıtılan, DC Comics karakterleri Batman ve Superman'in yer aldığı yaklaşan Amerikan süper kahraman filmi. 2013 yapımı Çelik Adam filmine takiben tasarlandı ve 2013'te kurulan DC Extended Universe'in ikinci projesi oldu. Film Çelik Adam filminin yönetmeni Zack Snyder tarafından yönetildi ve senaryosu Chris Terrio ile Christopher Nolan ile Batman Başlıyor filmini yazan David S. Goyer tarafından yazıldı. Filmde Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter ve Gal Gadot gibi yıldızlar oynuyor. Batman ve Superman: Adaletin Şafağı, Batman ve Superman'in yer aldığı ilk canlı çekim filmidir. Filmde aynı zamanda Wonder Woman, Aquaman, Cyborg ve Flash karakterleri de yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">İbn Haldun Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İbn Haldun Üniversitesi, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">SCP Vakfı</span> Doğal hukuku ihmal eden ve anormal nesneleri muhafaza eden kurgusal vakıf

SCP Vakfı, aynı adlı internet tabanlı iş birlikçi yazma projesi tarafından belgelenen kurgusal bir vakıftır. Web sitesinin kurgusal evreninde SCP Vakfı, SCP'ler olarak adlandırılan doğal hukuku ihlal eden bireyleri, varlıkları, yerleri ve nesneleri saptamaktan ve saklamaktan sorumludur. Web sitesi topluluk tabanlıdır ve hikâyeleri korku kurgu, bilimkurgu ve fantezi gibi birçok türün unsurlarını içerir.