İçeriğe atla

Siber egemenlik

İnternet yönetişimi dalında "siber egemenlik" (İngilizce: cyber sovereignty) tabiri, devlet hükûmetlerinin kendi sınırları içerisinde İnternet'i kendi kontrolü altına alma isteği olarak tanımlanır; bu kontrol alanı, İnternet kapsamında yer alan siyasi, ekonomik, kültürel ve teknolojik faaliyetleri içerebilir. Amerikalı güvenlik uzmanı Bruce Schneier [en]'ın 2015 yılında yayımladığı Data and Goliath isimli kitabında; özellikle 2013 yılında yaygın uluslararası NSA izlemesinin açığa çıkması nedeniyle İnternet özgürlüğü konusunda ortaya çıkan "ABD riyakarlığı" eleştirileriyle ve başka ülkelerin bu olayı kendi yürüttükleri izleme faaliyetleri için bir gerekçe olarak kullanmalarıyla Rusya, Çin, Fransa ve Suudi Arabistan gibi ülkelerdeki siber egemenlik hareketlerinin büyük oranda destek kazandığını savunmaktadır.[1]

Konuyla ilgili yayınlar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, egemen devletlere genel bir bakış sağlamaktadır ve ülkelerin egemenliklerinin tanınması hakkında bilgi veren bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Kiribati</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Kiribati ya da resmî adıyla Kiribati Cumhuriyeti, Büyük Okyanus'ta, Mikronezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un orta kesiminde takımadalardan oluşan bir ada ülkesidir. Ada ülkesinin başkenti Güney Tarava'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong</span> Çinin özel idari bölgesi

Hong Kong (Çince: 香港, Kantonca telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">.ch</span>

.ch, İsviçre'nin internet ülke üst seviye alan adıdır. 20 Mayıs 1987'de delege edilmiştir. Lüksemburg'un internet alan adı .lu ile beraber SWITCH The Swiss Education & Research Network tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Makao</span> Çinin özel idari bölgesi

Makao ya da tam resmî adıyla Çin Halk Cumhuriyeti Makao Özel İdari Bölgesi, Güney Çin Denizi kıyısında, İnci Nehri Deltası'nın batısında bulunan bir şehir. Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı özel idari bölgedir ve yönetimsel ve ekonomik sistemleri, Çin anakarasındakilerden farklıdır. Yüzölçümü 28,2 km2 olan Makao, 667.400 kişilik nüfusuyla Dünya'da nüfusun en yoğun olduğu bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Guangdong</span> Güney Çin denizi kıyısında bulunan, Çinin en kalabalık eyaleti.

Guangdong, Güney Çin'de, Güney Çin Denizi'nin kuzey kıyısında Çin'in 23 eyaletinden (sheng) biridir. Eyalet başkenti Guangzhou'dur. Toplam yaklaşık 179,800 km2 (69,421 sq mi), alanda 126,84 milyon nüfusuyla Guangdong, Çin'in en kalabalık eyaleti ve bölgeye göre 15'inci en büyük ve aynı zamanda dünyanın en kalabalık üçüncü ülke alt bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Chrome Web Mağazası</span>

Chrome Web Mağazası, Google'ın başta Chrome internet tarayıcısına yönelik tasarladığı, sonradan ise tüm Chromium tabanlı internet tarayıcılarının kullanımına sunduğu çevrimiçi uygulama mağazasıdır. 2023 yılı itibarıyla 119.000 uzantı ve 32.000 tema bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wayback Machine</span> Internet Archive tarafından kurulan dijital arşiv

Wayback Machine, kâr amacı gütmeyen Internet Archive adlı kuruluş tarafından geliştirilmiş bir sayısal zaman kapsülüdür. Alexa Internet'ten derlenen içerikle çalışan, 1996 yılında oluşturulan ve 2001 yılında halka açılan Wayback Machine, kullanıcının "zamanda geriye" gitmesini ve web sitelerinin geçmişte nasıl göründüğünü görmesini sağlar. Kurucuları Brewster Kahle ve Bruce Gilliat, Wayback Machine'i feshedilmiş web sayfalarının arşivlenmiş kopyalarını koruyarak "tüm bilgiye evrensel erişim" sağlamak için geliştirdi.

Bilişim suçu veya bilgisayar suçu terimi bir bilgisayar ve bilgisayar ağı kullanılarak işlenen herhangi bir suçu ifade etmek için kullanılır. Bilgisayar, bir suçun işlenmesinde kullanılmış olabileceği gibi bir suçun hedefi de olabilir. Siber suçlar şu biçimde tanımlanır: Bireylere veya birey gruplarına yönelik, mağdurun onurunu zedelemeye veya mağdura fiziksel veya zihinsel olarak doğrudan veya dolaylı olarak zarar verme suçu kastı ile İnternet ve cep telefonu (SMS/MMS) gibi çağdaş iletişim araçları kullanarak zarar verme amaçlı saldırıların yapılmasıdır. Bu tür suçlar bir ulusun güvenlik ve ekonomik bütünlüğüne yönelik bir tehdit de oluşturabilir. Bu tür suçlarda ortaya çıkan görünüm, özellikle yazılım CD' lerinin şifrelerinin kırılması, telif hakları ihlalleri, çocuk pornografisi ve çocukların diğer biçimlerde istismarı konularında başlıca görünüm yüksek kazanç elde etme isteğidir. Mahrem bilgilerin kaybedilmesi veya yasaya aykırı olarak elde edilmesi durumlarında özel yaşamın gizliliğinin ihlali suçu ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Bağımlı toprak</span> egemen bir devlet olarak tam siyasi bağımsızlığa sahip olmayan bölge

Bağımlı toprak veya bağımlı bölge, henüz siyasi bağımsızlığını sağlayamamış veya egemen bir devlet olarak tam siyasi bağımsızlığını kazanamamış, egemenliği henüz kontrol eden devlet tarafından sağlanan toprak veya bölgelere verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Siber savaş</span>

Siber savaş, bir devletin, başka bir devletin bilgisayar sistemlerine veya ağlarına hasar vermek ya da kesinti yaratmak üzere gerçekleştirilen sızma faaliyetleridir.

Dijital antropoloji, insan ile dijital teknolojilerin ilişkisi üzerine çalışan diiplindir. Antropoloji ile teknolojinin kesiştiği alanlara eğilir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Çin, fiilen Çin Komünist Partisi'nin tek parti egemenliğine dayalı bir devlettir. Bununla birlikte Çin resmî olarak, doğu Avrupa'daki eski komünist ülkelerdeki halk cephelerine benzer şekilde Birleşik Cephe şeklinde Çin Komünist Partisi (ÇKP) önderliği altında çok partili devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de internet</span>

Çin'de internet, 1989'dan beri aralıklı olarak, 1994'ten beri ise kalıcı olarak mevcuttur.

Siber-fiziksel sistemler (SFS), fiziksel bir mekanizmanın bilgisayar tabanlı algoritmalar tarafından kontrol edildiği veya izlendiği sistemlerdir. Siber-fiziksel sistemlerde, fiziksel ve yazılım bileşenleri derinlemesine iç içe geçmiştir, farklı mekansal ve zamansal ölçeklerde çalışabilir, çoklu ve farklı davranışsal modaliteler sergileyebilir ve bağlamla değişen şekillerde birbirleriyle etkileşime girebilir. SFS örnekleri arasında akıllı şebeke, otonom otomobil sistemleri, tıbbi izleme, endüstriyel kontrol sistemleri, robotik sistemler ve otomatik pilot aviyonik projeleri sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Webcam modeli</span> Canlı video yayıncısı

Webcam modeli, internette canlı webcam yayını yapan bir seks işçisi ve video sanatçısıdır. Bir webcam modeli genellikle para veya mal karşılığında ya da dikkat çekmek için striptiz, mastürbasyon veya seks eylemleri gibi çevrimiçi erotik eylemler gerçekleştirir ve performanslarının videolarını da satabilirler. Birçok webcam modeli evlerinden çalıştığından, yayınları için cinsel içerik miktarını seçmekte özgürdürler. Birçoğu çıplaklık ve cinsel olarak kışkırtıcı davranışlar sergiler, bazıları ise giyinik kalmayı ve sadece çeşitli konular hakkında konuşmayı tercih eder.

Siber milliyetçilik, internet milliyetçiliği veya çevrimiçi milliyetçilik, eylemlerini internete dayandıran bir milliyetçilik türüdür. Siber milliyetçiliğin hükûmet propagandasına yardım etmek gibi farklı yönleri vardır. Toplumsal bir olgu olaraksa siber milliyetçilik, milliyetçi grupların internet vasıtasıyla bir araya gelmesidir. Genellikle diğer ülkelere karşı saldırgan bir tutum izlenir. Bu doğrultuda hekleme ve çeşitli ülkelerin seçimlerini etkilemeye çalışma gibi eylemler yaygındır. Siber milliyetçilik olgusu Japonya, ÇHC ve Rusya gibi ülkelerde görülür.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Hindistan ilişkileri</span>

Çin-Hindistan ilişkileri, Çin Halk Cumhuriyeti ile Hindistan Cumhuriyeti devletleri arasında sürdürülen ikili ilişkilerdir. Binlerce sene öncesine dayanan bu ilişkiler, tarih boyunca barışçıl bir şekilde sürdürülmüştür, ancak modern çağda, özellikle de Çin Komünist Partisi'nin Çin'de iktidara gelmesinden beri, bu ilişki kimi zaman aksiliklere uğramıştır. İki ülke birbiriyle ekonomik işbirliği girişimlerinde bulunmaya çalışırken, sınır anlaşmazlıkları ile iki ülkede var olan ekonomik milliyetçilik eğilimleri, bu iki ülke arasında gerilim üretmiş unsurlar teşkil etmiştir.

Siber saldırı, bilgisayar bilgi sistemlerini, bilgisayar ağlarını, altyapıları, kişisel bilgisayar cihazlarını veya akıllı telefonları hedef alan herhangi bir saldırıdır. Saldırgan, potansiyel olarak kötü niyetli bir niyetle verilere, işlevlere veya sistemin diğer kısıtlanmış alanlarına yetkisiz erişmeye çalışan bir kişi veya işlemdir. Bağlama bağlı olarak, siber saldırılar siber savaşın veya siber terörizmin parçası olabilir. Bir siber saldırı, egemen devletler, bireyler, gruplar, toplumlar veya kuruluşlar tarafından kullanılabilir ve anonim bir kaynaktan gelebilir. Bir siber saldırıyı kolaylaştıran bir ürüne bazen siber silah denir. Siber saldırılar son yıllarda artmıştır. Bir siber saldırının iyi bilinen bir örneği denial-of-service saldırısıdır (DDoS).

Shady RAT Operasyonu, Ağustos 2011'de İnternet güvenlik şirketi McAfee'nin Tehdit Araştırmaları Başkan Yardımcısı Dmitri Alperovitch tarafından rapor edilen ve aynı zamanda Gece Ejderhası Operasyonu ve Aurora Operasyonu siber casusluk saldırı soruşturmalarını yöneten ve adlandıran, 2006 ortalarında başlayan ve devam eden bir siber saldırı serisidir. Saldırılar, aralarında savunma müteahhitleri, dünya çapındaki işletmeler, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin de bulunduğu en az 71 kuruluşu vurmuştur.