İçeriğe atla

Sibel Siber

Sibel Siber
KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı
Görev süresi
4 Eylül 2013 - 22 Ocak 2018
CumhurbaşkanıDerviş Eroğlu
Yerine geldiğiHasan Bozer
Yerine gelenTeberrüken Uluçay
KKTC Başbakanı
Görev süresi
13 Haziran 2013 - 2 Eylül 2013
CumhurbaşkanıDerviş Eroğlu
Yerine geldiğiİrsen Küçük
Yerine gelenÖzkan Yorgancıoğlu
Kişisel bilgiler
Doğum 13 Aralık 1960 (63 yaşında)
Lefkoşa, Kıbrıs Cumhuriyeti
Partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi
Evlilik(ler) Dr. Rıfat Siber
Mesleği Doktor

Sibel Siber (d. 13 Aralık 1960,[1] Lefkoşa), KKTC'nin ilk ve tek kadın[2] başbakanı ve eski KKTC Cumhuriyet Meclisi başkanı.

1960 yılında Lefkoşa'da doğdu. 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne başladı ve bu okuldan 1983 yılında mezun oldu.

İhtisasını Şişli Eftal Hastanesi'nde İç Hastalıkları alanında yaptı. Eğitimini tamamladıktan sonra KKTC'ye döndü. Aynı yıl özel muayene açarak meslek hayatına başladı.

1989 yılında burslu olarak ABD’de Virginia Üniversitesi'nde Diyabet ve Endokrinoloji eğitimi gördü. 2000 yılında Fullbright burslusu olarak ABD'de Chicago Rush Üniversitesi'nde Romatizmal Hastalıklar eğitimi aldı.

19 Nisan 2009 erken genel seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi'nden Lefkoşa milletvekili seçildi. O tarihten bu yana milletvekilliği yaptı. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından hükûmeti kurmakla görevlendirildi. Haziran-Ağustos 2013 tarihleri arasında başbakanlık yapmış ve 13 Haziran 2013 tarihinde Cumhurbaşkanı Eroğlu tarafından kabine listesi kabul edilerek görevine başlamıştır. 28 Temmuz 2013 tarihinde yapılan seçimlerden sonra teamül gereği istifasını sundu. 31 Ağustos 2013 tarihinde kurulan CTP-DP koalisyon hükûmetinin başbakanı Özkan Yorgancıoğlu'na görevi devretmiştir.

Yazarlığını kendisinin yapmış olduğu Düşlerim Düşüncelerim (2011)[3], Aynı Masada Yarım Asır - Tutanaklar ve Tanıklık (2019)[4] isimlerinde iki kitabı bulunmaktadır. [1]

KKTC’nin teknokrat olarak görevlendirilmiş bulunan ve ayrıca ilk kadın Başbakanı'dır. Yazarlığını Bülent Fevzioğlu'nun yapmış olduğu ve 2013 yılındaki başbakanlık dönemini konu alan “80 Gün İlk Kadın Başbakan Dr. Sibel Siber” adlı kitap 10 Aralık 2020 tarihinde yayımlanmıştır.[5]

2024 yılında araştırma ve tarih alanında, yazarlığını da kendisinin yapmış olduğu Kıbrıs'ta Jön Türk Hareketi - Kulüp - "Kardeş Ocağı" kitabı yayımlanmıştır.[6]

Kaynakça

  1. ^ "KKTC'ye 2 aylığına kadın başbakan". Hürriyet. 12 Haziran 2013. 30 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2015. 
  2. ^ "KKTC'nin İlk Kadın Başbakanı". milliyet. 12 Haziran 2013. 29 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2013. 
  3. ^ "Uluslararası Politika Akademisi – (UPA) – KKTC'YE İLK KADIN BAŞBAKAN". 9 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2024-06-09. 
  4. ^ Turan, Ömer (2021). "- Siber, Sibel. Aynı Masada Yarım Asır, Tutanaklar ve Tanıklık, Yayına Hazırlayan: Bülent Fevzioğlu (Lefkoşa, 2019)". journal of anglo-turkish relations. 2 (1). 9 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2024. 
  5. ^ Fevzioğlu, Bülent (2020). 80 gün: İlk kadın başbakan Dr. Sibel Siber. Okman Printing. ISBN 978-9925-584-06-2. 9 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2024. 
  6. ^ "Dr. Sibel Siber'in "Kulüp" adlı kitabı düzenlenen etkinlikle tanıtıldı". KIBRIS POSTASI. 9 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2024-06-09. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
İrsen Küçük
KKTC Başbakanı
13 Haziran 2013 - 31 Ağustos 2013
Sonra gelen:
Özkan Yorgancıoğlu
Önce gelen:
Hasan Bozer
KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı
4 Eylül 2013 - 22 Ocak 2018
Sonra gelen:
Teberrüken Uluçay

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Talat</span> 2. KKTC cumhurbaşkanı

Mehmet Ali Talat,, Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

Sibel Alaş, Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Türk Partisi</span> Kuzey Kıbrısta bir siyasi parti

Cumhuriyetçi Türk Partisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki bir siyasi partidir. Ahmet Mithat Berberoğlu'nun kurduğu ve Tufan Erhürman'ın yürüttüğü parti mecliste 18 milletvekili ile temsil edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Derviş Eroğlu</span> 3. KKTC cumhurbaşkanı

Derviş Eroğlu eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, 1985-1994, 1996-2004 ve 2009-2010 yılları arası başbakanlık yapmış Kıbrıs Türkü siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Atun</span> 4. KKTC başbakanı

Hakkı Atun, 1935 yılında Mağusa'nın Ergazi Köyünde doğdu. 1959'da İstanbul Teknik Üniversitesi'nden yüksek mühendis mimar olarak mezun oldu. Manchester ve Nottingham Üniversitelerinde kent planlama ihtisası yaptı. 1961-1975 yıllarında çeşitli kamu görevlerinde bulundu.1963 yılında Limasol-Baf Planlama Bölge Müdürü, 1967'de Planlama İnşaat Dairesi Müdürü, 1975'te İskan Müsteşarı oldu.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), 3 Haziran 2007 tarihinde Toplumcu Kurtuluş Partisi ile Barış ve Demokrasi Hareketi'nin kendilerini feshederek, birleşmeleri sonucu kurulan bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">İrsen Küçük</span> 7. KKTC başbakanı

İrsen Küçük, Kıbrıs Türkü siyasetçi. 2010-13 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı olarak görev yaptı.

Mustafa Arabacıoğlu Kıbrıs Türkü hekim ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Sunat Atun</span>

Sunat Atun Kıbrıs Türkü siyasetçi, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı, KKTC Maliye Bakanı, UBP Gazimağusa Milletvekili ve Ulusal Birlik Partisi eski Genel sekreteri.

Hasan Taçoy, Kıbrıs Türkü siyasetçi.

Gambiya-Kuzey Kıbrıs ilişkileri, Gambiya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC'yi Gambiya resmen tanımamaktadır. 2005 yılında dönemin KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş'ın Gambiya'ya yaptığı resmî ziyarette Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh, Sizi tanımamız için hiçbir sakınca yok. Bize güvenebilirsiniz. Denktaş'ın Afrika kıtasındaki ilk resmî ziyaretini Gambiya'ya yapmasından dolayı büyük onur duyuyorum, bize sadece ne istediğinizi söyleyin, biz gereğini yapmaya hazırız dedi. Fakat şu ana dek Gambiya KKTC'yi tanımamıştır. Ayrıca Gambiya Dışişleri Bakanı Mamadau Tangara, 2010 yılında Ankara'da KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından kabul edilmiştir. Bunun yanında 2011 yılının Kasım ayında Lefkoşa'da düzenlenen, KKTC'nin Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci olarak üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde faaliyet gösteren, Yükseköğrenim Forumu'na Gambiya Yükseköğrenim Bakanı Mariama Sarr Ceesay da katılmış ve dönemin KKTC Milli Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ile görüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">2013 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri</span> Cumhuriyet Meclisi 8. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2013 Kuzey Kıbrıs parlamento seçimleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 28 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleşen parlamento seçimleridir. 1983 yılında KKTC'nin tek taraflı olarak ilanından sonra dokuzuncu kez Kıbrıs Türkleri milletvekili seçimi için sandık başına gitmişlerdir.

Kuveyt-Kuzey Kıbrıs ilişkileri, Kuveyt ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC'yi ile Kuveyt arasında resmi diplomatik ilişkiler bulunmamaktadır. Kuveyt'nin tam üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'na KKTC'de Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci statüsünde üyedir. Karşılıklı ilişkiler İİT'nin 2004 yılında Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonların kaldırılmasına yönelik aldığı karar sonucu gelişme göstermiş ve Kuzey Kıbrıs'ın başka ülkelerde de bulunan ve resmi tanıma emaresi olmayan temsilciliklerinden Kuveyt'te de açılmıştır. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dönemin Kuveyt Başbakanı Nâsır El-Muhammed El-Ahmed El-Sabah 2011 Yılının ocak ayındaki görüşmesinde alınan kararlar doğrultusunda açılan temsilcilik, KKTC Kuveyt Ofisi adı ile de anılır. Hâlen Oktay Öztürk'ün başında bulunduğu temsilciliğin açılması ile iki ülke arasındaki ilişkiler hızlanmıştır. Her yıl 15 Kasım'da düzenlenen KKTC Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında Kuveyt'te de resepsiyonlar düzenlenmektedir. 2013 yılında Kuveyt'te KKTC'nin tanıtım faaliyetleri kapsamında fotoğraf sergisi düzenlenmiştir. Benzeri bir sanatsal faaliyet Kuveyt Sanat Derneği ve KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından 2014 Nisan'ında Lefkoşa'da gerçekleştirilmiştir. İki ülke arasında ticari ilişkiler noktasında önemli bir adım, 2007 yılında KKTC'den aralarında işadamları, kamu kuruluşları yetkilileri ve dışişleri bakanlığı temsilcilerinin bulunduğu bir heyetin Kuveyt ziyareti ile gerçekleştir. İki ülke arasındaki en üst düzey diplomatik temas ise 2012 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları çerçevesinde çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla New York'ta bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kuveyt Başbakanı Cabir El Mübarek El Sabah'ın görüşmesi ile gerçekleşmiştir. New York'taki Kuveyt Misyonu'nda gerçekleşen görüşmede KKTC ile Kuveyt arasındaki ticari ilişkiler ve turizm alanında iş birliğinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılması hususları öne çıkmıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti-Libya ilişkileri, iki ülkenin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni Libya resmen tanımamaktadır fakat aralarında gayriresmî ilişkiler bulunmaktadır. Libya'nın tam üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'na KKTC'de Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci statüsünde üyedir. Karşılıklı ilişkiler İİT'nin 2004 yılında Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonların kaldırılmasına yönelik aldığı karar sonucu gelişme göstermiştir.

Kuzey Kıbrıs'ta kadın hakları konusu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan kadınların; eğitim, adalet, bilim, politika gibi alanlarda katılımını, kadınlara yönelik pozitif ya da negatif ayrımcılığı ve bunlara yönelik çalışmaları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Siber Hükûmeti</span>

18. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya Siber Hükûmeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 13 Haziran 2013 - 30 Ağustos 2013 tarihleri arasında görev yapan, Cumhuriyetçi Türk Partisi, Demokrat Parti ve Toplumcu Demokrasi Partisi tarafından kurulan geçici seçim hükûmetidir. Hükûmetin başbakanlığını KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber yapmıştır.

Türkan Aziz, İlk Kıbrıslı Türk başhemşire, Ebeler ve Hastabakıcılar ilk müdiresi. Babası Ronald Ross ve Dr. Barber gibi isimlerle çalışan doktor Mehmet Aziz, kardeşi ise Kıbrıs Türk halkının ilk kadın bestecisi ve ilk kadın eczacısı olan Kamran Aziz'di. Lefkoşa Genel Hastanesi’nde ilk Kıbrıslı Türk başhemşire olarak görev yapan Türkan Aziz Lefkoşa Amerikan mektebinde dikkat çeken başarılı bir öğrenci idi. Hemşirelik tahsili alması için Beyrut Amerikan Üniversitesi'ne gönderildi. Kıbrıs'a dönünce Limasol hastanesinde görev yaptı. Ardından daha iyi bir eğitim almak ve mesleğinde yetkin birisi olmak adına Londra'ya gitti. Ülkesine geri döndüğünde Giberun’daki Lefkoşa Genel Hastanesi’nde göğüs ve tüberküloz hastalıklarıyla ilgili çalışma ve araştırmalar yaptı. Londra'daki üst düzey sınavlara da katılarak başarı gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Faiz Sucuoğlu</span> 15. KKTC başbakanı

Faiz Sucuoğlu, 2021-2022 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde başbakanlık yapmış Kıbrıs Türkü doktor ve siyasetçi.

Gülsen Bozkurt, Kıbrıs'lı doktor ve siyasetçi. KKTC Sağlık ve Çevre eski bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ecevit Anadolu Lisesi</span>

Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde lise düzeyinde eğitim veren bir kurumdur. Okula öğrenci alımı ortaokul sonrasında yapılan yerleştirme sınavı ile gerçekleşir.