İçeriğe atla

Sibel Bozdoğan

Sibel Bozdoğan (Türkiye, 1954) mimar, öğretim üyesi, mimarlık tarihçisi ve eleştirmeni.

1976 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Sibel Bozdoğan, aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini ve Fulbright Turkiye bursu ile Pennsylvania Üniversitesi’nde yaptığı doktora eğitimini 1984 yılında tamamladı.[1] Harvard Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Rensselaer Politeknik Enstitüsü, Kaliforniya Üniversitesi, Northwestern Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi gibi birçok üniversitede mimarlık tarihi ve teorisi dersleri veren Bozdoğan, güncel olarak Boston Üniversitesi Sanat ve Mimarlık Tarihi bölümünde profesör olarak ders vermektedir.[1] Çalışma alanları arasında modernite ve nasyonalizm teorileri, mimarlık ve politika, modern mimarlık ve planlamanın ulus-ötesi ve karşılaştırmalı tarihleri, kent, doğa, teknoloji ve peyzaj tarihi gibi konular öne çıkmaktadır.[1] Bozdoğan'ın bu alanlarda Türkçe ve İngilizce birçok makale, kitap, editörlük çalışması bulunmaktadır.[2][3]

Sibel Bozdoğan'a 2018 yılında Ulusal Mimarlık Ödülleri Mimarlığa Katkı ödülü verilmiştir. Mimarlar Odası, ödül duyurusunda Bozdoğan'ın "kültürler arası bir bakış açısı ile incelediği Avrupa, Amerika, Akdeniz ve Ortadoğu mimarlığına ilişkin birikimi"ne dikkat çekmiş, Modernizm ve Ulusun İnşası kitabının, Türkiye’nin erken Cumhuriyet dönemindeki mimarlık kültürünü zamanın ideolojik yönelimleri bağlamında derinlemesine inceleyen öncü bir çalışma olduğunu vurgulamıştır.[1]

Kitapları

  • Sibel Bozdoğan, Suha Özkan, Hans Hollein ve Engin Yenal (1987). Sedad Eldem: Architect in Turkey. Concept Media. ISBN 9789971846053. [4]
  • Sibel Bozdoğan ve Reşat Kasaba (1997). Rethinking modernity and national identity in Turkey. University of Washington Press. [5]
  • Sibel Bozdoğan, Reşat Kasaba ve Nurettin Elhüseyni (1998). Türkiye'de modernleşme ve ulusal kimlik. Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı. [6]
  • Sibel Bozdoğan (2001) Modernism and Nation Building: Turkish Architectural Culture in the Early Republic[7]
  • Sibel Bozdoğan (2008). Modernizm ve Ulusun İnşası: Erken Cumhuriyet Türkiyesi'nde Mimari Kültür. Metis Yayınları. ISBN 9789753423755. [8]
  • Sibel Bozdoğan ve Esra Akcan (2012). Turkey: Modern Architectures in History. Reaktion Books. ISBN 9781861898784. [9]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "2018 Ulusal Mimarlık Ödülleri". Mimarlık Dergisi. 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Sibel Bozdoğan". Arkitera.com. 4 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  3. ^ "Sibel Bozdoğan" (PDF). Kadir Has Üniversitesi. 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Temmuz 2020. 
  4. ^ Sibel Bozdoğan, Suha Özkan, Hans Hollein ve Engin Yenal (1987). Sedad Eldem: Architect in Turkey (İngilizce). ABD: Concept Media. ss. 175 sayfa. ISBN 9789971846053. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  5. ^ Sibel Bozdoğan ve Reşat Kasaba (1997). Rethinking modernity and national identity in Turkey (İngilizce). ABD: University of Washington Press. ss. 270 sayfa. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  6. ^ Sibel Bozdoğan, Reşat Kasaba ve Nurettin Elhüseyni (1998). Türkiye'de modernleşme ve ulusal kimlik. İstanbul: Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı. ss. 223 sayfa. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  7. ^ Sibel Bozdoğan (2001). Modernism and Nation Building: Turkish Architectural Culture in the Early Republic (İngilizce). University of Washington Press. ISBN 978-0295981529. 
  8. ^ Sibel Bozdoğan; Çeviren: Tuncay Birkan (2008). Modernizm ve Ulusun İnşası Erken Cumhuriyet Türkiyesi'nde Mimari Kültür. İstanbul: Metis Yayınları. ss. 367 sayfa. ISBN 9789753423755. 2 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  9. ^ Sibel Bozdoğan ve Esra Akcan (2011). Turkey: Modern Architectures in History (İngilizce). ABD: Reaktion Books. ss. 272 sayfa. ISBN 9781861898784. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi</span>

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 16 Ocak 1960'ta İşçi Sigortaları Kurumu İstanbul Hastanesi ismiyle açıldı. 2005'te Sağlık Bakanlığına devredildi, bugünkü adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Sedad Hakkı Eldem</span> Türk mimar (1908–1988)

Sedad Hakkı Eldem, Türk mimar, akademisyen ve yazar. 20. yüzyılın önde gelen Türk mimarlarındandır. Osmanlı dönemi evleri ve 18. ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emin Onat</span> Türk mimar

Mehmet Emin Onat, Türk mimar, eski İTÜ rektörü, Mimarlar Odası 1 numaralı üyesi ve DP eski İstanbul Milletvekili (1954-1957). Türkiye'de mimarlık alanında özel bir yeri olan Emin Onat sürekli aşama göstermiş, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin örgütlenmesinde çalışmış, ulusal ve uluslararası boyutta ün yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Postmodern mimari</span>

Postmodern mimari ilk örneklerinin 1950'lerde başladığı varsayılan ve günümüz mimarisinde de etkisini sürdüren uluslararası bir üsluptur. Mimarlıkla postmodernitenin habercisi, genellikle modernizmin sahip olduğu uluslararası üslubun biçimciliğine bir yanıt olarak "nüktenin, süslemenin ve göndermenin" geri dönüşüdür. Pek çok kültürel hareket gibi, postmodernizmin en fazla dillendirilen ve görünür olan fikirleri mimaride gözlemlenebilir. Modernizmin işlevsel olan ve resmîleştirilen şekilleri ve alanları tam aksi yöndeki bir estetikle yer değiştirmiştir: üsluplar çarpışır, kendi için biçim anlayışı ortaya çıkar ve tanıdık üslup ve alanlara bakmanın yeni biçimleri fazlalaşır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mimarisi</span> Osmanlı mimarisine genel bakış

Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde inşa ettiği veya fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsar. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi'nden etkilenmiştir. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunu düşünen mimarlık eleştirmenleri de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edildiyse de, genelde Osmanlı'nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olguydu. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal yapılarla birlikte bir külliye teşkil ediyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Kemaleddin</span> Türk mimar (1870–1927)

Ahmed Kemaleddin, 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınan ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın önde gelen isimlerinden olan Türk mimar.

Abdurrahman Seyfettin Arkan ya da bilinen adıyla Seyfi Nasih, Türk mimar ve şehircilik uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Cüneyt Budak</span>

Cüneyt Budak, Türk mimar, teorisyen ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Dekonstrüktivizm</span> 1980lerin sonunda ortaya çıkan postmodern mimari akım

Dekonstrüktivizm ya da yapısal analiz, 1980'lerin sonlarında ortaya çıkan postmodern mimari akımı. Yapıyı oluşturan mimari unsurların bütünlüğünün parçalanması, yüzeylerle yapılan oyunlar, dış cephe gibi mimari unsurların dikaçılı olmayan köşelerle yamultulması ve kaydırılması gibi yöntemlere dayanır. Dekonstrüktivist tarza sahip binalar bakanlara belirsizlik ve kargaşa hissi verir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Ulusal Mimarlık Akımı</span> Türkiyede mimari akım

Birinci ulusal mimarlık akımı, neoklasik Türk üslûbu veya millî mimarî rönesansı; ağırlıklı olarak 1908 ile 1930 yılları arasında yaygın olan mimarî üslûptur. Her ne kadar Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlamış bir üslûp olsa da esas etkisini cumhuriyet döneminde göstermiştir.

1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni bir devlet olması ve kendini mümkün mertebe Osmanlı İmparatorluğu'nu temsil eden kavramlardan uzak tutması mimariye de yansıdı. Aynı bağlamda iç politik nedenlerden dolayı Osmanlı döneminde çalışmış kadrolardan da uzak durulması tercih edilmeye başlanmıştı. Bu sebeple 1920'li yıllar ile 1940'lı yıllar arasındaki süreçte kalifiye yerli mimar eksikliğini telafi etmek için ve yeni gelecek idari kadroları eğitmek için ağırlıklı olarak başkent Ankara'nın mimarisinde Avrupa kökenli mimarlar tercih edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uğur Tanyeli</span>

Uğur Tanyeli, Türk mimar, akademisiyen, mimarlık tarihçisi ve kuramcısı.

<span class="mw-page-title-main">Hüsrev Tayla</span>

Hüsrev Tayla Türk mimar. En çok Ankara'da yer alan Kocatepe Camii ve İstanbul'da yer alan Şakirin Camii tasarımlarıyla tanınmıştır.

Fatin Uluengin, Türk mimardır. En çok Ankara'da yer alan Kocatepe Camii tasarımıyla tanınmıştır. Ayrıca Osmanlı mimarisi'nin klasik yapı detayları alanında önemli bir uzmandır.

Ulusal Mimarlık Ödülleri veya Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri 1988 yılında beri Mimarlar Odası tarafından düzenlenen bir sergiler ve ödüller etkinliğidir. 1988 yılında beri her iki yılda bir düzenlene bu etkinliklerin amacı hem Türkiye’de mimarlık mesleğini hem mimarlığı kültürel olarak geliştirme hedefini gütmektedir.

Terasevler Sitesi ya da Ankara Terasevler Merih Karaaslan’ın Nuran Karaaslan ve Murşit Günday ile birlikte tasarladığı, Ankara’da ve Atatürk Orman Çiftliği'ne çok yakın mesafede yer alan bir apartmanlar grubudur. 1990 yılında Ulusal Mimarlık Ödülleri’nden Proje Dalı Başarı Ödülü'ne layık görülmesi ve farklı mimari yaklaşımları ile Türkiye mimarlık tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Suha Özkan Türk mimar, mimarlık eleştirmeni, teorisyen ve öğretim görevlisi.

Çetin Ünalın Türk mimar ve araştırmacı yazar.

<span class="mw-page-title-main">Afife Batur</span>

Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.