İçeriğe atla

Sian Elias

Pek Saygıdeğer
Dame Sian Elias
12. Yeni Zelanda Başyargıcı
Görev süresi
17 Mayıs 1999 - 13 Mart 2019
Yerine geldiğiThomas Eichelbaum
Yerine gelenHelen Winkelmann
Hükûmet Yöneticisi
Görev süresi
31 Ağustos 2016 - 28 Eylül 2016
Hükümdar Elizabeth II
Başbakan John Key
Görev süresi
23 Ağustos 2011 - 31 Ağustos 2011
Hükümdar Elizabeth II
Başbakan John Key
Görev süresi
4 Ağustos 2006 - 23 Ağustos 2006
Hükümdar Elizabeth II
Başbakan Helen Clark
Görev süresi
22 Mart 2001 - 4 Nisan 2001
Hükümdar Elizabeth II
Başbakan Helen Clark
Kişisel bilgiler
Doğum 13 Mart 1949 (75 yaşında)
Londra, Birleşik Krallık
Evlilik(ler) Hugh Fletcher
Çocuk(lar) 2
Bitirdiği okul Auckland Üniversitesi
Stanford Hukuk Okulu
Mesleği Yüksek avukat

Dame Sian Seerpoohi Elias, (d. 13 Mart 1949), 12. Yeni Zelanda Başyargıcı'dır ve bu nedenle ülke yargı sisteminin en kıdemli üyesidir.[1] Yeni Zelanda Yüksek Mahkemesi'nin mahkeme başkanı olarak ve birkaç kez Hükûmet Yöneticisi olarak görev yaptı.

İlk yılları ve ailesi

Elias, Genel Vali Dame Patsy Reddy huzurunda yemin ederken, 28 Eylül 2016

Londra'da Ermeni bir baba ve Galli bir anneden (o sebeple adı Galce ve soyadı Ermenicedir) dünyaya gelen Elias, 1952'de Yeni Zelanda'ya geldi ve daha sonra Auckland'daki Diocesan Kız Okulu'na katıldı.[2] 1970 yılında Auckland Üniversitesi'nden hukuk lisansını tamamladı ve daha sonra Stanford Üniversitesi'nde eğitimine devam ederek yüksek lisans yaptı.[1] Üç yıl sonra 1972'de, avukat olarak Auckland'ta bir hukuk bürosunda kariyerine abaşladı. Ayrıca Akaryakıt Lisans Temyiz Otoritesi ve Çevre Çalışma Grubu üyesi olarak görev yapmıştır.

Elias, Fletcher Challenge'ın eski CEO'su ve Auckland Üniversitesi eski Şansölyesi Hugh Fletcher ile evlidir. 1994 yılında kayınbiraderi Jim Fletcher, Papamoa sahil evindeki bir davetsiz misafir tarafından bıçaklanarak öldürüldü.[3]

Erken yargı kariyeri

Elias, 1984-1988 yılları arasında Hukuk Delegesi olarak görev yaptı. Ayrıca, Waitangi Antlaşması ile ilgili çeşitli davalardaki çalışmaları ile de tanınıyor. 1990 yılında hizmetlerinden dolayı Yeni Zelanda 1990 Anma Madalyası aldı. 1988'de Lowell Goddard ile birlikte Yeni Zelanda'da ilk Kraliçe Müşaviri seçildi. Elias, 1995 yılında Yüksek Mahkeme hâkimi oldu ve zaman zaman Temyiz Mahkemesine oturdu.[4]

Mahkeme Başkanı

17 Mayıs 1999'da Elias, Yeni Zelanda'da bu pozisyonu elde eden ilk kadın olarak Yeni Zelanda'nın ilk başyargıcı olarak yemin etti.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b "Chief Justice - retired March 2019". Courts of New Zealand. 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 
  2. ^ Taylor, Alister (Ocak 1994). Honoured by the Queen--New Zealand: Recipients of honours, 1953-1993 and royal appointments to the Privy Council, as Queen's Counsel, and as justices of the peace. Belgravia Press. ISBN 0-908578-34-2. 
  3. ^ Call for chief justice to resign 18 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Stuff web sitesi. 17 Temmuz 2009
  4. ^ "Elias—top judge and judicial activist". The New Zealand Herald. 28 Mart 2005. 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2010. 
  5. ^ "Women in charge: Female Governor-General, Chief Justice and now PM" (İngilizce). The New Zealand Herald. 20 Ekim 2017. 11 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yargı</span> hukuku yorumlayan ve uygulayan mahkemeler sistemi

Yargı, yasal anlaşmazlıkları/uyuşmazlıkları karara bağlayan ve yasal davalarda yasayı yorumlayan, savunan ve uygulayan mahkemeler sistemidir.

Yargıtay ya da nihai temyiz mahkemesi olarak da bilinen yüksek mahkeme, mahkemeler hiyerarşisi içindeki en yüksek mahkemedir. Genel olarak, bir yüksek mahkemenin kararları bir ülkedeki diğer tüm mahkemeler için bağlayıcıdır ve başka herhangi bir mahkeme tarafından daha fazla incelemeye tabi değildir. Yüksek mahkemeler tipik olarak öncelikle temyiz mahkemeleri olarak görev yapar, alt derece mahkemelerinin veya orta düzey temyiz mahkemelerinin kararlarına ilişkin temyiz başvurularını görüşür. Yüksek Mahkeme, belirli durumlarda ilk derece mahkemesi olarak da görev yapabilir, ancak bu genellikle anayasa hukuku ile sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Auckland Üniversitesi</span> Yeni Zelandadaki en büyük üniversite

Auckland Üniversitesi, Yeni Zelanda'daki en büyük üniversitedir. 1883 yılında Yeni Zelanda Üniversitesi kurucu yükseköğretim kurumu kurulmuştur. Daha sonra bu üniversite Auckland Üniversitesi'nin de içerisinde yer aldığı üniversitelere bölünmüştür. Üniversitenin 8 fakültesi, 6 kampüsü ve 39.000 öğrencisi bulunmaktadır. Doktora eğitimi için 2004 yılında 1400 öğrenci kaydolmuştur. Üniversite öğrencilerinden 9.000'i yüksek lisans eğitimi almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Krasniqi</span> Yeni Zelandalı Müslüman toplum lideri ve insan hakları savunucusu

Mazhar Krasniqi, Yeni Zelandalı Müslüman toplum lideri ve insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'daki Yahudilerin tarihi</span>

Yeni Zelanda'daki Yahudilerin tarihi, Yahudi tüccarların 1830'larda ülkeye gelmesiyle başladı. Yeni Zelanda, 1840'ta Britanya sömürgesi olmadan önce aralarında Joel Samuel Polack'ın da bulunduğu 30'dan az Yahudi yaşamaktaydı. Göçlerle Yahudiler dört ana gruba ayrıldılar: 19. yüzyılda Birleşik Krallık'tan gelen en eski Yahudi aileler; 1930'lar ve 1940'larda gelen Avrupa Yahudisi mülteciler; Britanya'dan 1950'lerde gelenler; son zamanlarda Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail ve eski Sovyetler Birliği'nden gelenler. Ülkedeki Yahudi cemaati, Başbakan Julius Vogel ve aralarında Dove-Myer Robinson da bulunduğu 5 Auckland valisi çıkarmıştır. Şimdiki Başbakan John Key, Yahudiliği icra etmemesine rağmen Aşkenaz kökenlidir. 14 Mayıs - 30 Mayıs 1925 tarihleri arasında kısa bir dönem başbakanlık yapan Francis Bell Hristiyan olmasına rağmen Yahudi ataları vardı.

<span class="mw-page-title-main">Alan MacDiarmid</span>

Alan Graham MacDiarmid, 2000 yılında Nobel Kimya Ödülünü alan üç kimyagerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Patsy Reddy</span>

Dame Patricia Lee Reddy, 2016'dan 2021'e kadar Yeni Zelanda'nın 21. genel valisi olarak görev yapan Yeni Zelandalı bir avukat ve iş insanıdır. Catherine Tizard ve Sylvia Cartwright'tan sonra bu göreve atanan üçüncü kadın validir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Cartwright</span>

Peter John Cartwright CNZM QSO CStJ, Yeni Zelandalı hukukçudur.

<span class="mw-page-title-main">Ruth Bader Ginsburg</span> Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi eski yargıçı

Ruth Bader Ginsburg, 1993'ten ölümüne kadar Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi yargıçlığını yapmış Amerikalı avukat ve hukukçu. Başkan Bill Clinton tarafından yüksek mahkeme üyeliğine atanan Ginsburg 10 Ağustos 1993’te yemin ederek göreve başladı. Bu süre zarfında Ginsburg güçlü muhalefetleriyle hukuk dünyasında ve popüler kültürde dikkat çekti. Genel olarak yüksek mahkemenin liberal kanadına mensup olduğu düşünülür. ABD Yüksek Mahkemenin 2. kadın üyesi olan Ginsburg 2006-2009 yılları arasında bu mahkemedeki tek kadın üyeydi.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Yüksek Mahkemesi</span>

Londra'da bulunan Adalet Yüksek Mahkemesi, Temyiz Mahkemesi ve Kraliyet Mahkemesi ile birlikte İngiltere ve Galler Yüksek Mahkemeleri'ni oluşturur. Adı hukukî atıf amacıyla EWHC olarak kısaltılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Catherine Tizard</span>

Dame Catherine Anne Tizard, Yeni Zelandalı siyasetçi. 1983'ten 1990 yılına kadar Auckland Belediye Başkanı olarak, 1990'dan 1996'ya kadar 16. Yeni Zelanda genel valisi olarak görev yapmıştır. O dönem aynı anda her iki makama sahip ilk kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Rebecca Priestley</span>

Rebecca Katherine Priestley, Yeni Zelandalı akademisyen, bilim tarihçisi ve yazardır. Victoria Üniversitesi (Wellington)'nde toplum biliminde üye profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Neil Gorsuch</span> Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi Yüksek Yargıçı

Neil McGill Gorsuch Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi yargıcı. 31 Ocak 2017'de Başkan Donald Trump tarafından aday gösterildi ve 10 Nisan 2017'de göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri başyargıcı</span>

Amerika Birleşik Devletleri başyargıcı, Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi'nin baş yargıcı ve Federal Yargı'nın en yüksek rütbeli subayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Joe Hawke</span>

Joseph Parata Hohepa Hawke "MNZM" -, Yeni Zelandalı siyasetçi ve Maori toprak hakları aktivisti.

The New Zealand Herald; Auckland, Yeni Zelanda'da yayımlanan günlük bir gazetedir. New Zealand Media and Entertainment'ın sahibi olduğu gazete, 13 Kasım 1863'te yayın hayatına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Mushabber Ahmedi</span>

Aziz Mushabber Ahmadi, Hint hukukçu ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Patu Hohepa</span>

Sir Patrick Wahanga Hohepa "KNZM", Maorice dili konusunda uzman olan Yeni Zelandalı dilbilimci ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Michael Hardie Boys</span>

Sir Michael Hardie Boys, Yeni Zelandalı hukukçu ve siyasetçi.