İçeriğe atla

Siad Barre

Siad Barre
محمد زياد بري
4. Somali cumhurbaşkanı
Görev süresi
21 Ocak 1969 - 26 Ocak 1991
(22 yıl, 5 gün)
Başkan YardımcısıMuhammad Ali Samatar
Yerine geldiğiMukhtar Mohamed Hussein
Yerine gelenAli Mahdi Muhammad
12. Afrika Birliği Örgütü başkanı
Görev süresi
12 Temmuz 1974 - 28 Temmuz 1975
(1 yıl, 16 gün)
Yerine geldiğiYakubu Gowon
Yerine gelenIdi Amin
Kişisel bilgiler
Doğum 6 Ekim 1919
Shilavo, Ogaden
Ölüm 2 Ocak 1995 (75 yaşında)
Lagos, Nijerya
Partisi Yüksek Devrim Konseyi
Somali Devrimci Sosyalist Parti
Evlilik(ler) Khadija Maalin and Dalyad Haji Hashi
Dini Sünni İslam

Mohamed Siad Barre (Somalice: Maxamed Siyaad Barre), (6 Ekim 1919 – 2 Ocak 1995), askerî diktatör ve 1969'dan itibaren 1991'e kadar Somali Demokratik Cumhuriyeti devlet başkanı oldu. İktidarı sırasında kendisini Jaalle Siyaad ("Yoldaş Siad") olarak tanıttı.

İktidara gelen Barre liderliğindeki askerî cunta, bilimsel sosyalizmin Somali ihtiyaçlarına adapte olacağını söylemiştir. Gönüllü işgücü hasat ve ekilen bitkileri, yollar ve hastaneler inşa edildi. Hemen hemen tüm sanayi, bankalar ve işletmeler kamulaştırıldı. Kooperatif çiftlikleri terfi edildi. Hükûmet aşiretliği yasakladı ve merkezî otoriteye bağlılığını vurguladı. Somali dili için tamamen yeni bir yazı komut dosyası sunuldu.

İktidara dönmek için askerî bir sefer başlattı. İki kez Mogadişu'yu geri almak için çalıştı ancak Mayıs 1991'de General Mohamed Farrah Aidid tarafından yenildi ve sürgüne gitmeye zorlandı. Barre, başlangıçta Kenya'nın başkenti Nairobi'ye taşındı ama varlığı ile muhalefet grupları protesto etti ve Kenya hükûmeti de buna destek verdi. Baskı ve düşmanlıklara yanıt olarak iki hafta sonra Nijerya'ya taşındı. Barre, bir kalp krizi sonucu Lagos'ta 2 Ocak 1995'te öldü. Naaşı Somali'de GEDO bölgesinin Garbahaarreey ilçesinde toprağa verildi.

Siyasi görevi
Önce gelen:
Şeyh Muhtar Muhammed Hüseyin
Somali cumhurbaşkanı
1969–1991
Sonra gelen:
Ali Mehdi Muhammed

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kenya</span> Doğu Afrikada bir ülke

Kenya, resmî adıyla Kenya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kısmında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını: Etiyopya, Somali, Tanzanya, bir kısmı Victoria Gölü ile olmak üzere Uganda ve Güney Sudan oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Nairobi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya</span> Afrikanın doğusunda, Afrika Boynuzunda, bir devlet

Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya, Etiyopya'nın komşularıdır. Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Somali</span> Doğu Afrikada bir ülke

Somali, resmî olarak Somali Federal Cumhuriyeti ve komünist yönetimde önceki bilinen adıyla Somali Demokratik Cumhuriyeti olarak anılan, Doğu Afrika'da Afrika Boynuzu denilen coğrafî bölgede bulunan bir ülkedir. 1991’de Somali İç Savaşı'nın başlamasından beri devletin çoğu bölgesinde merkezî bir hükûmet kontrolü yoktur. Uluslararası olarak tanınmış Federal Geçiş Hükûmeti, ülkenin sadece küçük bir parçasını yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Somaliland</span> Somaliden tek taraflı bağımsızlık ilan eden ancak bağımsızlığı hiçbir ülke tarafından tanınmayan ülke

Somaliland, resmî olarak Somaliland Cumhuriyeti, Afrika Boynuzu'nda tanınmayan fiili bir egemen devlettir. Kuzeybatıda Cibuti, güneyde ve batıda Etiyopya ve doğuda Somali ile sınır komşusudur. İddia edilen bölgesi, 2021 itibarıyla yaklaşık 5,7 milyon sakinle 176.120 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Başkent ve en büyük şehir Hargeisa'dır. Somaliland hükûmeti, kısa bir süre bağımsız olan Somaliland Devleti olarak 1960'tan 1991'e kadar Somali Vesayet Bölgesi ile birleşerek Somali Cumhuriyeti'ni oluşturan İngiliz Somaliland'ın halefi devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Ogaden Savaşı</span>

Ogaden Savaşı (1977-1978), Etiyopya ile Somali arasında Etiyopya'nın Ogaden denilen bölgesinde meydana gelen savaş.

Somali 1991'den bugüne uzanan bir süreçte belirli bir hükûmeti olmayan ve bu durum karşısında merkezi yapılanma gibi yetkili organlara sahiplik göstermeyen bir yapıya bürünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Somali İç Savaşı</span> 1991den beri devam eden iç savaş

Somali İç Savaşı Somali'de 1988'den bu yana sürmekte olan bir silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Somali pasaportu</span>

Somali pasaportu Somali vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen belgedir. Somali Biyometrik pasaportu Somali Geçici Federal Hükümeti (TFG) tarafından 2007 yılından bu yana yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eş-Şebab</span> Somali merkezli İslamcı terör örgütü

Hareket eş-Şebab el-Mücahidin veya kısaca eş-Şebab, Somali'de Federal Geçiş Hükûmeti'ni ortadan kaldırmak için savaşan bir silahlı örgüt. 2011 yılı itibarıyla ülkenin güneyinin çoğunu kontrol etmektedir. Bu bölgelerde sıkı bir şeriat uyguladığı bildirilmektedir. Mayıs 2011 itibarıyla gücü 14,426 militan olarak tahmin edilmektedir. Örgütün şu anki lideri Ahmed Ömer'dir.

<span class="mw-page-title-main">Abdi Farah Shirdon Saaid</span>

Abdi Farah Shirdon Saaid, Somalili iş insanı, ekonomist, politikacı ve Somali eski Başbakanı.

Somali-Kuzey Kıbrıs ilişkileri, Somali ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC'yi Somali resmen tanımamaktadır fakat aralarında gayri resmi ilişkiler bulunmaktadır. Somali'nin tam üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'na KKTC'de Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci statüsünde üyedir. Karşılıklı ilişkiler İİT'nin 2004 yılında Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonların kaldırılmasına yönelik aldığı karar sonucu gelişme göstermiştir. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında gerçekleştirdiği Somali ziyareti tarihlerinde Türkiye'de başlatılan Somali'ye yardım kampanyası ile eş zamanlı Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı ile KKTC Din İşleri Başkanlığı iş birliğinde bir yardım kampanyası başlatmış ve bu kampanyaya KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu BRTK'ya yaptığı açıklamada destek çağrısı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Somaliland Silahlı Kuvvetleri</span>

Somaliland Silahlı Kuvvetleri, Uluslararası tanınırlığı olmayan Somaliland Cumhuriyeti'nin ordusu.

<span class="mw-page-title-main">Fransa başbakanı</span> Fransanın hükûmet başkanı

Fransa başbakanı, Beşinci Cumhuriyet'te Hükûmetin şefi olarak konumlandırılmıştır. Yarı başkanlık sistemi uygulanan Fransa'da yürütme yetkisi Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında paylaşılmıştır. Fransa Cumhurbaşkanı mecliste çoğunluğa sahip partinin üyelerinden birini Başbakanlığa atar ancak Başbakan olacak kişinin milletvekili ya da senatör olması şart değildir. Başbakan Cumhurbaşkanı ile aynı partiye mensup olabilir ya da kohabitasyon hükûmetlerinde olduğu gibi Cumhurbaşkanı ile farklı siyasi partiye mensup olabilirler. Başbakanlık resmi konutu Paris'te bulunan Matignon Köşkü'dür.

Bu liste Somali devlet başkanlarının bir listesidir. Cumhurbaşkanlığı makamının 1960 yılında kurulmasından bu yana 9 resmi cumhurbaşkanı olmuştur. Cumhurbaşkanı, Somali'nin devlet başkanı ve Somali Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Şu anki makam sahibi, 2022 cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Hasan Şeyh Mahmud'dur. Daha önce 2022 cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ve 2012-2017 yılları arasında görev yapan Mahmud, bu görevi birkaç kez üstlenen ilk kişidir.

Somali başbakanı, Afrika ülkesi Somali'de henüz bağımsızlığın kazanılmadığı 1956 yılından bu yanan hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makam gelen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Jubba Vadisi</span>

Doğu Afrika'da bulunan bir vadidir. Hint Okyanusu'nun kuzeyinde bulunan Somali ve Etiyopya'daki Jubba Nehri'nden dolayı oluşur. Etiyopya-Kenya sınırında iki kola ayrılır.

Etiyopya-Rusya ilişkileri, resmi olarak 21 Nisan 1943 yılında Sovyetler Birliği'nin Addis Ababa'da büyükelçiliği açmasıyla kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Jubaland</span>

Jubaland, Juba Vadisi veya Azania, Güney Somali'de bir Federal Üye Devlettir. Doğu sınırı, Jubba Nehri'nin 40–60 km doğusunda, Gedo'dan Hint Okyanusu'na kadar uzanırken, batı tarafı, sömürge döneminde Jubaland'dan oyulmuş olan Kenya'daki Kuzey Doğu Eyaletini çevreliyor.

<span class="mw-page-title-main">Ali Mahdi Muhammad</span> Somalili Girişimci ve Politikacı

Ali Mehdi Muhammed Somalili bir girişimci ve politikacıydı. 26 Ocak 1991'den 3 Ocak 1997'ye kadar Somali Devlet Başkanı olarak görev yaptı. Aralık 1997'deki Kahire Antlaşması Ali Mehdi'yi bir kez daha cumhurbaşkanlığına taşıdı. Bu mevkiyi 2000 yılında Abdiqasim Salatası Hassan'a devretti.

<span class="mw-page-title-main">Abşir Ömer Çama</span> Mevcut Somali Dışişleri Bakanı

Abşir Ömer Çama "Hürüse" (English Abshir Omar Jama "Huruse" Somalili politikacı ve 2 Ağustos 2022'den beri Somali'nin Dışişleri Bakanıdır.