İçeriğe atla

Shōen

Nara döneminden kalma bir shōen

Shōen (Japonca荘園), Japonya'da bir tarla veya malikaneydi. Terim, Tang Hanedanı'nın zhuangyuan (莊園, zhuāngyuán) tanımından gelmekteydi.

Shōen, yaklaşık 8. yüzyıldan 15. yüzyılın sonlarına kadar, imparatorun siyasi ve ekonomik gücünün yükselişinin altını oyan ve güçlü yerel boyların büyümesine katkıda bulunan özel, vergiden muaf, genellikle özerk mülkleri veya malikanelerdi. Mülkler, resmi olarak onaylanmış Şinto tapınaklarına veya Budist tapınaklarına tahsis edilen veya imparator tarafından imparatorluk ailesine, arkadaşlarına veya yetkililerine hediye olarak verilen arazi yollarından geliştirildi. Bu mülkler büyüdükçe, sivil idari sistemden bağımsız hale geldiler ve yerel bir askeri sınıfın yükselişine katkıda bulundular. 1192'de Kamakura şogunluğunun kurulmasıyla, merkezi olarak atanan vekilharçlar bu yerel toprak ağalarının gücünü zayıflattı. Shōen sistemi, 15. yüzyılın ortalarında, bölgeyi tımarlara bölen ve sabit bir vergi toplayan daimyōya sadakati nedeniyle köylerin kendi kendini yöneten birimler haline gelmesiyle ortadan kalktı.

Ritsuryō sisteminin çürümesinden sonra, feodal bir malikane sistemi gelişti. Toprak sahipleri veya isim sahipleri, vergilerden muaf tutulmak ve toprağın belirli dönemlerden sonra yeniden dağıtıldığı Çin tarzı "eşit alanlar" sistemini yıkmak için, üretilen gelirin (shiki) paylarını genellikle sarayda daha güçlü liderlere övdü. zaman. Kamakura döneminde bir isim sahibi, malikane görevlileri (jitō), shugo (yerel askerî vali) ve Kamakura'daki şogun hiyerarşisi gelişti. Bu shōen, hükûmetin müdahalesinden tamamen bağımsızdı, bu nedenle hükûmetin shōen sınırları içinde olup bitenler hakkında hiçbir söz hakkı veya kontrolü bulunmamaktaydı.

Heian döneminin sonunda, neredeyse tüm Japonya toprakları shōen haline geldi ve Sengoku dönemine kadar Ōnin Savaşı'ndan geçmeye devam etti.

Ek okuma

  • Edward Kaplan, West Washington University. Medieval Japan's Feudal Process, accessed on December 4, 2008.
  • (Japonca) Amino Yoshihiko et al., Shōen no seiritsu to ryōyū 荘園の成立と領有 [The Rise of Japanese Manors and their Territorial Rights], (Kōza Nihon shōen shi 講座日本荘園史, 2), Tokyo: Yoshikawa Kōbunkan, 1991; 4-642-02692-4.
  • Hall, John Whitney. "Terms and Concepts in Japanese Medieval History: An Inquiry into the Problems of Translation". Journal of Japanese Studies 9/1 (Winter, 1983), p. 29, s.v. shōen.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">Feodalizm</span> ekonomik örgütleniş biçimi

Feodalizm ya da derebeylik, başta Ortaçağ Avrupası olmak üzere tarihin birçok evresinde rastlanan toplumsal, siyasal ve ekonomik bir örgütleniş biçimidir. Feodalizm kelimesi, Latince feodum (tımar) ile taşınabilir değerli mal anlamına gelen Latin kökenli bir kelimeden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Asurlular</span> Mezopotamyada tarihî Sami devleti

Asur İmparatorluğu, Asur Devleti veya Asurya, MÖ 2025 ile MÖ 612 yılları arasında var olmuş ve Sami halklardan oluşmuş bir Antik Çağ Mezopotamya imparatorluğuydu. Devlet ilk başta Kuzey Irak'ta, Dicle kıyısında bulunan Asur (Aššur) şehrinden oluşmuşken, Güney Mezopotamya ve Doğu ile olan ticari ilişkilerden yararlanarak gelişmiş ve toprakları genişleyerek bir imparatorluğa dönüşmüştür. Anadolu'daki en büyük ticaret kolonileri Kültepe'de (Kayseri) bulunmaktaydı. Başkentleri Ninova'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Heian Dönemi</span>

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluğu</span> Avrasyada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk (1721–1917)

Rus İmparatorluğu veya Çarlık Rusyası, Büyük Kuzey Savaşı'nı sona erdiren Nystad Antlaşması'nın ardından Rusya Çarlığı'ndan evrilerek 1721'den itibaren Avrasya ve Kuzey Amerika'ya yayılan tarihi bir imparatorluk. Rus İmparatorluğu'nun yükselişi, İsveç İmparatorluğu, Polonya-Litvanya Birliği, İran, Osmanlı İmparatorluğu ve Çin gibi komşu rakip güçlerin zayıflamalarıyla eş zamanlı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Dönemi</span> japon tarihinin gelişim dönemi

Meiji dönemi veya Meiji devri, Japonya tarihinde 23 Ekim 1868-30 Temmuz 1912 tarihleri arasında İmparator Meiji'nin saltanatını kapsayan dönemdir. Bu dönem Japon toplumunun soyutlanmış bir feodal toplumdan modern biçimine geçtiği Japon İmparatorluğu'nun ilk yarısını temsil etmektedir. Meiji dönemindeki temel değişimler, sosyal yapı, iç politika, ekonomi, askeri ve dış ilişkileri etkilemiş olup Japonya çağdaşlaşmıştır ve dünyada güçlü bir statüye yükselmiştir. Bu devrin adı "Aydınlanmış Yönetimin Dönemi"dir.

<span class="mw-page-title-main">Oda Nobunaga</span>

Oda Nobunaga , asıl adı Kichihōshi, sonradan Saburō, Japon savaşçı. Ashikaga şogunluğunu devirmiş ve Japon eyaletlerinin yarısını kendi yönetimi altında birleştirerek yıllardır sürmekte olan Sengoku dönemini sona erdirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japon bahçesi</span>

Japon bahçesi, genellikle son derece soyut ve stilize edilmiş bir şekilde minyatür idealize edilmiş manzara yaratan geleneksel bahçelerdir. İmparatorların ve soyluların bahçeleri rekreasyon ve estetik zevk için tasarlanmışken, Budist tapınaklarının bahçeleri tefekkür ve meditasyon için tasarlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Japon militarizmi</span>

Japon militarizmi, katı Japon milliyetçiliği ve gelenekçilikten oluşan militarizm çeşididir. Faşizmin doğuşu sonrası bu görüşe kanalize olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şinbutsu-şuugō</span>

Şinbutsu-şūgō, Japonya'nın yerel Şinto'suyla ile Budizmin karıştırılıp tek bir inanç sistemi şeklinde yeniden inşasıdır. Bu olguya Şinbutsu-konkō da denir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya tarihi</span> Japonya tarihi

Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.

Japonya hukuk sistemi, Japonya'da hukuken düzenlenen kuralların bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kemmu Restorasyonu</span>

Kenmu Restorasyonu (1333-1336), Japonya tarihinde Kamakura ve Muromachi dönemleri arasında önemli siyasi olayların gerçekleştiği üç yıllık bir dönemdir. Restorasyon İmparator Go-Daigo'nun siyasi iktidarı imparatorluk sarayına geri getirerek bir yüzyıl boyunca süren askeri yönetimin yerine sivil hükûmeti yeniden inşası çabasıydı. Ancak restorasyon başarısızlıkla sonuçlandı ve siyasi iktidar Ashikaga şogunluğunun (1336-1575) eline geçti. Bu dönemde Japonya İmparatoru 1867 yılındaki Meiji Restorasyonu'na kadar son kez gerçek yetkilere sahip oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kuge</span> Kyotodaki Japon imparatorluk sarayına hakim olan bir Japon aristokrat sınıfı

Kuge, Kyoto'daki Japon imparatorluk sarayına hakim olan bir Japon aristokrat sınıfı idi. 8. yüzyılın sonlarında Heian döneminde başkent Kyoto'nun kuruluşundan, 12. yüzyılda Kamakura şogunluğunun yükselişine kadar kuge önemli bir yere sahipti. Meiji Restorasyonu sırasında daimyolar ile birleşerek bazı eski konumlarını geri kazandılar ve kazokuyu oluşturdular.

<i>Pronoia</i>

Pronoia geç dönem Doğu Roma İmparatorluğu'ndaki birey ve kurumlara devlet gelirleri tahsis edilmesini sağlayan bir sistemdi. 11. yüzyıldan başlayarak 15. yüzyılda imparatorluk feth edilene kadar devam eden sistem, aynı dönemdeki Avrupa feodalizminden farklıydı.

<span class="mw-page-title-main">Japon felsefesi</span>

Japon felsefesi tarihsel olarak hem yerli Şinto hem de Budizm, Taoizm ve Konfüçyüsçülük gibi kıtasal dinlerin bir birleşimi olmuştur. Eskiden, Mitogaku ve Zen'de olduğu gibi, hem Çin felsefesinden hem de Hint felsefesinden büyük ölçüde etkilenen modern Japon felsefesinin çoğu, artık Batı felsefesinden de etkilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans İmparatorluğu'nun gerilemesi</span>

Bizans İmparatorluğu, 7. yüzyılın İslam'ın yayılışı sırasında büyük kayıplar da dahil olmak üzere, yaklaşık bin yıl boyunca birkaç büyüme ve bozulma döngüsü yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Beş Dağ Sistemi</span>

Beş Dağ ve On Manastır Sistemi, Çin'de Güney Song Hanedanı sırasında oluşturulan devlet destekli Chan Budist tapınakları ağıydı. Bu bağlamda "dağ" terimi, "tapınak" veya "manastır" anlamına gelmektedir ve birçok manastır izole dağların üzerine inşa edildiği için benimsenmiştir. Sistem ilk olarak Hindistan'da ortaya çıktı ve daha sonra geç Kamakura döneminde Japonya'da da benimsendi.

<span class="mw-page-title-main">Japon Budist mimarisi</span>

Japon Budist mimarisi, Çin'de doğan mimari tarzların yerel olarak geliştirilmiş çeşitlerinden oluşan, Japonya'daki Budist tapınaklarının mimarisidir.