İçeriğe atla

Shyrokyne çatışmaları

Shyrokyne çatışmaları
Donbass Savaşı
Tarih10 Şubat 2015 - 3 Temmuz 2015
Bölge
Shyrokyne, Ukrayna
Sonuç

Ateşkes

  • Ukrayna Ordusu Şırokyne, Pavlopil, Kominternovo ve Oktyabır'ı ele geçirdi
  • Ayrılıkçılar Pavlopil, Pışçevık ve Şırokyne'nin çoğunu geri aldı
  • Ayrılıkçılar Şırokyne'den çekildi ve Şırokyne 'askerden arındırılmış bölge' ilan edildi[1]
Taraflar
Ukrayna Ukrayna Donetsk Halk Cumhuriyeti
Komutanlar ve liderler
Andrey Biletskiy Aleksandr Zaharçenko
Kayıplar
60 + ölü, 200 yaralı 5–6 ölü, 56 yaralı[2]
1 sivil öldü[3]


Şırokyne çatışmaları, Ukrayna Ordusu ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında Şubat ayından beri süre gelen çatışmaları kapsamaktadır.

10 Şubat'ta Ukrayna Ordusuna bağlı Azov Tugayı Mairupol'ün saldırı altında kalmasını önlemek adına, Rusya sınırındaki Novoazovsk şehrine saldırı başlatmıştır. Şırokyne, Pavlopil ve Oktyabır Ukrayna güçlerinde ele geçirilmiştir.[4]

Pavlopil and Pışçevık 25 Şubat'ta ayrılıkçılar tarafından geri alınmıştır.[5]

9 Mart'ta Mariupol şehrinin doğu yakasında çatışmalar olmuştur. Ukrayna hükûmeti, ayrılıkçıları Mariupol şehrine havan topu atmakla ve böylece sivilleri hedef almakla suçlamıştır.[6]

16 Nisan itibarıyla, Donetsk Halk Cumhuriyeti'ne bağlı güçlerin Şırokyne köyünün çoğunu kontrolleri altında tuttukları belirtilmiştir.[7]

5 Mayıs'ta ayrılıkçılar Şırokyne'nin Ukrayna kontrolündeki bölgesine 12 saat süren yoğun bir saldırı gerçekleştirmiştir.[8]

Şırokyne ve çevresindeki çatışmalar sonucunda Minsk II Antlaşmasının da büyük oranda bozulduğu yorumları yapılmaktadır. İki taraf da birbirini saldırı gerçekleştirerek ateşkes antlaşmasını bozmakla suçlamaktadır.[9]

3 Temmuz 2015'te ayrılıkçılar kasabadan çekilmişlerdir. Şırokyne'nin çatışmalar dolayısıyla büyük hasar aldığı belirtilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 1 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2015.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "dailystar.com.lb" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ "Wounded Ukraine rebels fill hospital as clashes flare around Mariupol". 7 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2015. 
  3. ^ "Terrorists shell Shyrokyne with artillery killing a civilian – Interior Ministry". Censor.ua. 26 Şubat 2015. 29 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Ukraine conflict: Battles rage ahead of Minsk talks". BBC. 10 Şubat 2015. 26 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2015. 
  5. ^ Alec Luhn (25 Şubat 2015). "Mariupol, next in the sights of pro-Russia rebels in eastern Ukraine". The Guardian. 4 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2015. 
  6. ^ "Ukraine says rebels attack near Mariupol, NATO deploys Baltic troops". Yahoo News. 9 Mart 2015. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "War Heats Up Near Mariupol". 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2015. 
  8. ^ "Pro-Russian rebels 'launch 12-hour attack' on Ukraine forces". 7 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2015. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Donetsk</span> Ukraynadaki bir şehir

Donetsk (Ukraynaca: Донецьк, Rusça: Донецк), 1928'deki Harkiv yazımına göre Donetske (Ukraynaca: Донецьке) olarak da adlandırılan, eskiden Aleksandrovka, Yuzivka (Hughesovka) ve Stalino olarak bilinen, Ukrayna'nın doğusunda Donetsk Oblastı'nda Kalmius Nehri üzerinde bulunan bir sanayi şehridir. Nüfusun şehir merkezinde 901.645, metropolitan alanda ise 2 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Donetsk, 2001 nüfus sayımına göre Ukrayna'nın en büyük beşinci şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna Savaşı</span> Rusya ve Ukrayna arasında Şubat 2014te başlayan uzun süreli çatışma

Rusya-Ukrayna Savaşı, bir yanda Rusya, Beyaz Rusya ve Rus yanlısı güçlerin, diğer yanda Ukrayna'nın dahil olduğu, sürmekte olan bir savaştır. Yevromaydan'ın ardından görevden alınan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kırım'daki gerginlik nedeniyle Rusya'dan bölgeye asker göndermesini istemesinin ardından 2014 yılında başlayan ve Şubat 2022'de büyüyen askerî hareketliliktir. Bu savaşa Rusya'nın Kırım'ı ilhakı (2014), Donbass Savaşı (2014-günümüz), siber savaş ve siyasi gerilimler de dahildir. Rusya'nın bölgedeki jeopolitik çıkarlarını, vatandaşlarını ve konuşlandırılmış askerlerini koruduğunu iddia eden Devlet Başkanı Vladimir Putin, müdahale için parlamentodan onay almıştır. 21 Şubat 2022 de Rusya Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıdığını açıkladı.24 Şubat 2022 tarihinde ise Rusya lideri Putin Ukrayna'yı istilaya başladıklarını televizyondan duyurdu. 2021'de diplomatik krizin ardından Ukrayna sınırlarına yakın bölgelere askeri yığınak yapan Rusya, 24 Şubat 2022'de geniş çaplı bir şekilde Ukrayna'yı işgal etmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Donbas Savaşı</span> Ukrayna ve Rusya destekli Novorossiya Federal Kuvvetleri arasındaki savaş

Donbas Savaşı ya da Ukrayna'nın doğusunda savaş, Rusya destekli Novorossiya Federal Devleti ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında 6 Nisan 2014'ten beri Ukrayna'nın Donbas bölgesinde sürmekte olan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Ocak 2015 Mariupol roket saldırısı</span> 24 Ocak günü Mariupol şehrine roketlerle saldırılması olayı.

Mariupol roket saldırısı, 24 Ocak günü Ukrayna Ordusu tarafından korunan Mariupol şehrine roketlerle saldırılması olayıdır. 24 Ocak tarihinde, Mariupol şehir konseyi ve yerel polis Mariupol şehrine Grad tipi roketlerle saldırılar düzenlendiğini ve 29 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etmişlerdir. Saldırıyı üstlenen olmamıştır. Kısa bir süre sonra ise Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Alexander Zakharchenko Mariupol kentine saldırı başlattıklarını açıklamıştır. Bunun yanında artık bir daha Ukrayna ile masaya oturmayacaklarını ve Donetsk ilinin sınırlarına dayanacaklarını ifade etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Donetsk Havalimanı Muharebesi</span>

İkinci Donetsk Havalimanı Muharebesi, Rus yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna Ordusu arasında stratejik öneme sahip Donetsk Uluslararası Havalimanının kontrolünü ele geçirmek için yapılan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Debaltseve Muharebesi</span>

Debaltseve Muharebesi, Donbass Savaşı sırasında Ukrayna Ordusu ile Novorossiya kuvvetleri arasında, stratejik Debaltseve kasabasını ele geçirmek için cereyan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Rusya-Ukrayna ilişkileri, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki ilişkileri ifade etmektedir. Şu anda iki ülke, Rusya'nın Kırım'ı Ukrayna'dan ilhak etmesinden sonra 2014 yılında başlayan Rus-Ukrayna Savaşı'nı sürdürüyor. Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki modern ikili ilişki, resmi olarak I. Dünya Savaşı sırasında eski Rusya İmparatorluğu'nun siyasi reform sürecinden geçmesiyle başladı. 1920'de, Ukrayna'nın Rus ve Polonya Kızıl Ordusu tarafından işgali ile iki ülke arasındaki ikili ilişkiler değişti. 1990'larda, hem Sovyet Rusya'nın hem de Sovyet Ukrayna'nın resmi olarak kurucu cumhuriyetleri olduğu Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından ikili ilişkiler yeniden canlandı. Savaş Devam Etmektedir Şu Anda Savaşta Hareketlilik Yoktur

<span class="mw-page-title-main">Minsk Protokolü</span> Anlaşma

Minsk Protokolü, Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak için Ukrayna, Rusya Federasyonu, Donetsk Halk Cumhuriyeti, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri tarafından 5 Eylül 2014 tarihinde imzalanan bir anlaşmadır. AGİT himayesinde Belarus'un Minsk kentinde yapılan kapsamlı görüşmelerin ardından imzalandı. Donbass'taki çatışmayı durdurmak için daha önce yapılan çok sayıda girişimin ardından gelen anlaşma, acil bir ateşkes uyguladı. Protokol, Donbas'taki savaşı durdurmayı başaramadı ve bunu 12 Şubat 2015'te kabul edilen Minsk II adlı yeni bir tedbir paketi takip etti. Minsk II'de çatışmayı durduramadı, ancak Minsk anlaşmaları, Normandiya Formatı toplantısında kararlaştırıldığı gibi, çatışmaya gelecekteki herhangi bir çözüm için temel olmaya devam ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgali</span> 2022den bu yana Doğu Avrupada süregelen askerî mücadele

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, 2014 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı dahilinde yaşanan anlaşmazlıklar sonrası 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "özel bir askerî operasyon" ilan etmesiyle başladı. İşgal her iki taraftan on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandı ve Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük mülteci krizine neden oldu. Mayıs ayı sonuna kadar tahminî 8 milyon insan ülke içinde yer değiştirdi ve 3 Ekim 2022 itibarıyla 7,6 milyon Ukraynalı da ülkeyi terk etti. İşgalden sonraki beş hafta içinde Rusya, 1917 Ekim Devrimi'nden bu yana en büyük göçünü verdi. İşgal ayrıca küresel çapta gıda kıtlığına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Güney Ukrayna Taarruzu</span> Rusyanın Ukraynada 2022 askeri taarruzu

Güney Ukrayna Taarruzu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında devam eden bir taaruzdur. Rusya Silahlı Kuvvetlerinin, Rus işgali altındaki Kırım'daki üslerinden, Güney Ukrayna'daki Herson Oblastı, Mikolayiv Oblastı ve Zaporijya Oblastı'na yönelik saldırısıdır. 24 Şubat'ta Rus kuvvetleri Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile çatışmaya girdi.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ukrayna Taarruzu</span> Ukraynada 2022 askeri taarruzu

Doğu Ukrayna Taarruzu, Doğu Ukrayna'nın üç Donbas ilinde (oblast) - Harkiv Oblastı, Luhansk Oblastı ve Donetsk Oblastı - 2022 Rusya istilasında devam eden bir operasyondur. İstilanın bir parçası olarak, 2014'ten beri Ukrayna ve Rus vekilleri arasında şiddetle devam eden Donbas Savaşı'nda büyük bir tırmanış söz konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Taarruzu (2022)</span> Rusya’nın, Ukrayna’nın başkentine yaptığı işgal olayı

Kiev Taarruzu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinda bir askerî sahaydı. 24 Şubat 2022'de Kiev ve çevresindeki bölgelerin kontrolü için Rusya-Ukrayna ve Belarus-Ukrayna sınırı boyunca Rusya'nın saldırılarını içeriyordu. Kiev çevresindeki Rus operasyonlarında, komşu Jıtomır Oblastı'nın bazı kısımları da işgal edildi. Kiev, Ukrayna'nın başkentidir ve Ukrayna Hükûmeti ve askeri komuta karargahına ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mariupol hastane hava saldırısı</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgali sırasında işlenen savaş suçu

9 Mart 2022'de Rusya Hava Kuvvetleri, Ukrayna'nın Mariupol kentinde hem çocuk hastanesi hem de doğumevi olarak hizmet veren 3 No'lu Doğumevi isimli bir binayı bombalayarak en az dört kişinin ölümüne ve en az on yedi kişinin yaralanmasına ve en az bir ölü doğuma yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Mariupol Kuşatması</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı istilasında kuşatma

Mariupol Kuşatması, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Rusya ve ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti güçlerinin Mariupol şehrinde Ukrayna güçleriyle çatıştığı bir kuşatmaydı. Rusya'nın Doğu Ukrayna Taarruzu'nun ve Güney Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olan kuşatma, 24 Şubat 2022'de başladı ve 20 Mayıs 2022'de Rusya'nın Mariupol'da kalan Ukrayna kuvvetlerinin savaşı durdurma emri verildikten sonra teslim olduğunu açıklamasıyla sona erdi.

Volnovaha Muharebesi, Rusya ve DHC güçleri tarafından, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Doğu Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak başlatıldı. Rus ve Donetsk kuvvetleri, Ukrayna - DHC sınırına yakın olan Donetsk Oblastı'ndaki küçük Volnovaha kentinde Ukrayna güçleriyle çatıştı.

<span class="mw-page-title-main">Volnovaha</span> Donetsk Oblastında bir şehir

Volnovaha, Ukrayna'da Rusya ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin kontrolü altındaki küçük bir şehirdir. Donetsk Oblastı'nın 18 bölgesinden biri olan Volnovaha Rayon'unun idari merkezi olarak hizmet eder. Şehrin nüfusu 2021 tahmini 21.441 kişidir

<span class="mw-page-title-main">Pavlopil</span> Ukraynada köy

Pavlopil

<span class="mw-page-title-main">Donbas Muharebesi (2022)</span> 2022

Donbas Muharebesi, Rusya ve Ukrayna arasında Donetsk, Luhansk ve Harkiv oblastlarının kontrolünü ele geçirme amacıyla Rus güçlerinin Ukrayna'yı işgali devam ederken 18 Nisan 2022'de başlayan bir muharebedir. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ikinci stratejik fazı olarak kabul edilir ve Doğu Ukrayna Taarruzununkine benzer bir harekât alanında yer alır.

Ukrayna'nın Donbas bölgesini oluşturan parçaları olan Donetsk ve Luhansk oblastlarının statüsüne ilişkin referandumların 11 Mayıs 2014'te Rusya'nın desteklediği ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri'nin kontrolündeki birçok kasabada yapıldığı iddia edildi. Bu referandumlar, Rusya'nın Kırım'ı işgali ve 2014 Ukrayna Devrimi'nin ardından artan Rusya yanlısı protestolar bağlamında sözde "cumhuriyetlerin" kurulmasını meşrulaştırmayı amaçlıyordu. Buna ek olarak, Donetsk ve Luhansk oblastlarının Ukrayna kontrolündeki bazı bölgelerinde Dnipropetrovsk Oblastı'na katılım konusunda bir karşı referandum düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Minsk anlaşmaları</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Minsk anlaşmaları, Rusya destekli silahlı ayrılıkçı gruplar ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasındaki Donbas Savaşı'nı sona erdirmeyi hedefleyen bir dizi uluslararası anlaşmadır. Anlaşmaların ilki olan Minsk Protokolü, Ukrayna, Rusya ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı'ndan (AGİT) oluşan Ukrayna Üçlü Temas Grubu tarafından, Fransa ve Almanya liderlerinin arabuluculuğuyla hazırlanmıştır. Anlaşma, Normandiya Formatı'nda yapılan kapsamlı görüşmelerin ardından, Belarus'un Minsk kentinde 5 Eylül 2014'te imzalanmıştır. Anlaşma, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti (LPR) liderleri tarafından da imzalanmış ve bölgedeki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlamıştır. Bu anlaşma, daha önce yapılan birçok girişimi takiben acil bir ateşkes uygulamayı öngörmüştür.