İçeriğe atla

Shtora-1

Shtora-1, güdümlü tanksavar füzelerinin lazer işaretleyicisini ve lazer telemetrelerini bozmak için tasarlanmış, Rus yapımı bir elektro-optik aktif koruma sistemidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ admin (12 Ekim 2005). "SHTORA-1 Active Defense System". Defense Update: (İngilizce). 15 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lazer</span> ışığın uyarılmış radyasyon ile yükseltilmesini sağlayan bir optik düzenek

Lazer ışığın uyarılmış radyasyon ile yükseltilmesini sağlayan bir optik düzenektir. İsmini "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation" kelimelerinin baş harflerinden alır ve bu, "ışığın uyarılmış ışıma ile yükseltilmesi" anlamına gelir. İlk lazer, 1960 yılında Theodore Maiman tarafından Charles Townes ve Arthur L. Schawlow'un teorileri baz alınarak üretilmiştir. Lazerin ışıktan daha düşük mikrodalgafrekanslarında çalışan versiyonu olan "maser" ise Townes tarafından 1953 yılında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Stratejik Savunma Girişimi</span>

Stratejik Savunma Girişimi, bilinen adıyla Yıldız Savaşları, 1980'li yıllarda, Amerika Birleşik Devletleri'nde o zamanki başkan Ronald Reagan tarafından tasarlanan bir askeri tasarıdır. Bu proje, Amerika Birleşik Devletleri'nin Soğuk Savaş dönemindeki rakibi SSCB'nin kıtalar arası balistik füzelerini uzaydan kontrol edilen lazer ışınları ile henüz Amerikan topraklarına ulaşmadan yok etmesi üzerine kurulu bir bilimkurgu ürünü, gerçekdışı projedir.

<span class="mw-page-title-main">Optik disk</span>

Bilgisayarcılık, seslerin çoğaltılması ve video sektöründe optik disk düz, çembersel, genellikle polikarbonat bir disktir ve bunun üstündeki veriler depolanmış olarak çıkıntılar halinde içerisindeki düz bir yüzeyde bulunmaktadır. Bu verilere genellikle, disk üzerindeki özel bir maddenin bir lazer diyot vasıtasıyla ışıma yaptırılmasıyla erişilir. Çıkıntılar yansıyan lazer ışığının biçimini bozar.

<span class="mw-page-title-main">Claude Cohen-Tannoudji</span> Fransız fizikçi (d. 1933)

Claude Cohen-Tannoudji, Fransız fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Güdümlü tanksavar füzesi</span> tankları imha etmek için üretilen güdümlü füze sınıfında bir silah

Güdümlü tanksavar füzesi tankların imhası amacıyla üretilen güdümlü füze sınıfında bir silahtır. Bu füze ya da silahların ana görevi ağır zırhlı tank veya zırhlı savaş araçlarını vurmak ve yok etmektir.

<span class="mw-page-title-main">9M113 Konkurs</span> SSCB yapımı tanksavar füzesi

9M113 Konkurs ; Türkçesi (yarışma)) SSCB tarafından üretilen ve kablo güdümlü SACLOS sınıfı bir tanksavar füzesidir. Günümüzde GRAU "9M113" adı ile tanımlamıştır. NATO rapor adı ise AT-5 Spandreldir.

<span class="mw-page-title-main">AK-101</span>

AK-101, Rusya yapımı bir 5.56 mm'lik saldırı tüfeğidir. 1994 yılında Mihail Kalaşnikov tarafından tasarlanmıştır. Silaha ayrıca optik nişangah, lazer veya GP-30 bombaatar takılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Silahlı Kuvvetleri</span> Fransanın askerî gücü

Fransız Silahlı Kuvvetleri Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Jandarma'dan oluşan üst askeri birim. Cumhurbaşkanı "chef des armées" unvanıyla, silahlı kuvvetlerin başıdır. Cumhurbaşkanı askeri konulardaki en üst otorite ve bir nükleer saldırı emri verebilecek tek kişidir. Fransız askeriyesinin öncelikli görevleri, ulusal sınırların güvenliği, yurt dışında Fransa'nın çıkarlarının korunması ve küresel istikrarın sağlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rafael Advanced Defense Systems</span> İsrailli savunma teknolojisi firması

Rafael Advanced Defense Systems, İsrail'li savunma teknolojisi firması. İsrail Savunma Bakanlığı bünyesinde silah ve askeri teknoloji üretmek için kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Lazer epilasyon</span> lazer yoluyla yapılan epilasyon işlemi

Lazer epilasyon, vücuttaki istenmeyen kılların köklerinin lazer ışınları ile yok edilmesi işlemidir. Yaklaşık 20 yıldır üzerinde çalışmalar yapılan bu işlem, 1990'ların sonuna doğru ticari olarak yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandı. Lazer epilasyon ile ilgili ilk makalelerden biri 1998 yılında Massachusetts General Hospital tarafından yayınlandı. Lazer epilasyonun gözlemlenebilir etkisi dermatoloji toplulukları tarafından kabul edildi ve bu amaca yönelik üretilen araçlarla kliniklerde hatta bazen evlerde bile uygulanmaya başlandı. Lazer epilasyon ve yöntemleriyle ile ilgili pek çok makale dermatoloji literatürüne girdi.

<span class="mw-page-title-main">Major Lazer</span> Müzik grubu

Major Lazer, DJ/prodüktör Diplo tarafından kurulan elektronik müzik topluluğu. Mevcut kadrosunda Diplo, DJ Jillionaire ve Walshy Fire yer almaktadır. Başlangıçta projenin bir parçası olan İngiliz DJ Switch, 2011 sonunda grupla yollarını ayırdı. Grubun müzik tarzı reggae ve dancehall müziği ile moombahton ve elekto house gibi dans türlerinin bir birleşimi olarak öne çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Basov</span>

Nikolay Gennadiyevich Basov, Sovyet fizikçi ve eğitmendir. Lazer ve maser'in gelişmesini sağlayan kuantum optiği alanındaki temel çalışmalarından dolayı, Basov 1964 yılında Nobel Fizik Ödülünü Alexander Prokhorov ve Charles Hard Townes ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Savunma sanayii</span>

Savunma sanayii veya silah endüstrisi, silah ve askerî teknolojinin üretim ve satışından sorumlu bir sanayidir. Savunma sanayi, askerî malzeme, teçhizat ve tesislerin araştırma ve geliştirme, mühendislik, üretim ve servis hizmetlerinde yer alan ticari bir endüstriden oluşur. Bir devletin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri veya siviller için silah üreten şirketler, silah satıcısı veya savunma müteahhitleri olarak da adlandırılır. Hükûmet kurumları da silah, mühimmat ve diğer askerî araç ve gereçleri alıp satarak silah endüstrisinde faaliyet göstermektedir.

1978 CONCACAF Şampiyonlar Kupası, CONCACAF Şampiyonlar Kupası'nın 14. sezonudur. 20 takımın katılımıyla, 1 Mayıs 1978'de oynanmaya başlanan birinci tur maçlarıyla başladı. Yönetimsel sorunlar ve maç tarihlerinin ayarlanamaması üzerine birinci tur maçları sonrasında turnuva oynanamadı ve bölgesel elemeleri birinci tamamlayan Comunicaciones, Defence Force ve Leones Negros de la Universidad de Guadalajara şampiyon ilan edildi.

1985 CONCACAF Şampiyonlar Kupası, CONCACAF Şampiyonlar Kupası'nın 21. sezonudur. İki ayaklı olarak 19 ve 26 Ocak 1986 tarihlerinde oynanan finalde karşılaştığı Olimpia'yı toplamda 2-1'lik skorla yenen Defence Force, turnuva tarihindeki ilk şampiyonluğuna ulaştı.

1987 CONCACAF Şampiyonlar Kupası, CONCACAF Şampiyonlar Kupası'nın 23. sezonudur. 31 Mart 1987'de oynanmaya başlayan birinci tur maçlarıyla başladı. İki ayaklı olarak 21 ve 28 Ekim 1987 tarihlerinde oynanan finalde karşılaştığı Defence Force'u toplamda 3-1'lik skorla yenen América, turnuva tarihindeki ikinci şampiyonluğuna ulaştı.

1988 CONCACAF Şampiyonlar Kupası, CONCACAF Şampiyonlar Kupası'nın 24. sezonudur. 11 Mart 1988'de oynanmaya başlayan birinci tur maçlarıyla başladı. İki ayaklı olarak 19 ve 21 Aralık 1988 tarihlerinde oynanan finalde karşılaştığı Defence Force'u toplamda 4-0'lık skorla yenen Olimpia, turnuva tarihindeki ikinci şampiyonluğuna ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Gérard Mourou</span> Fransız fizikçi (d. 1944)

Gérard Albert Mourou, Fransız fizikçi ve akademistendir. Elektrik mühendisliği ve lazerler üzerine çalışmalarda bulunmaktadır. 2018 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Matriks-destekli lazer desorpsiyon/iyonizasyonu</span>

Kütle spektrometrisinde, matris destekli lazer desorpsiyon/iyonizasyonu (MALDI), minimum parçalanma ile büyük moleküllerden iyonlar oluşturmak için bir lazer enerjisi emici matris kullanan bir iyonizasyon tekniğidir. Daha geleneksel iyonizasyon yöntemleriyle iyonize edildiğinde kırılgan olma ve parçalanma eğiliminde olan biyomoleküllerin ve büyük organik moleküllerin analizinde uygulanmıştır. Gaz fazında büyük moleküllerin iyonlarını elde etmenin nispeten yumuşak bir yolu olması bakımından elektrosprey iyonizasyonuna (ESI) benzer, ancak MALDI tipik olarak çok daha az sayıda çok-yüklü iyon üretir.

Demir ışın 17 Ağustos 2020'de İsrailli savunma yüklenicisi Rafael Advanced Defence Systems tarafından yapılan bir hava savunma sistemidir 11 Şubat 2014'te Singapur Air Show'da tanıtıldı Sistem, kısa menzilli roketleri, topçu ve havan bombalarını imha etmek üzere tasarlanmıştır. Menzili 7 km (4,3 mi)'ye kadar ulaşabilmekte olup, daha uzak mesafelerden fırlatılan füzeleri engellemek için tasarlanan Demir Kubbe sistemini tamamlamaktadır. 7 kilometreye kadar menzilli düşman hedefleri yok etmek için "yönlendirilmiş yüksek enerjili lazer ışını" kullanır.