İçeriğe atla

Shote Galica

Shote Galica
Azem Galica ve Shote Galica
Doğum1895
Drenica, Osmanlı İmparatorluğu (bugünkü Kosovo)
Ölüm1927
Fushë-Kruja, Arnavutluk
BağlılığıKachaklar
BranşıArnavut gerilla
Hizmet yılları1915-1927
RütbesiÇete lideri
KomutasıDrenica bölgesi gerillaları
Çatışma/savaşlarıBalkan Savaşı
Dukagjini Ayaklanması
Drenica Ayaklanması
ÖdülleriArnavutluk Halk Kahramanı
Ailesi
EşiAzem Galica

Shote Galica (1895–1927), doğum adı Kerime Halil Radişeva olan; Arnavutluk'un toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı, demokratik ve milli bir yönetim için mücadele etmiş, ülkesinde kahraman ilan edilmiş Arnavut isyancı ve çete (Kachak) lideri.[1]

Günümüzde Kosova sınırları içinde bulunan Drenica'ya bağlı Radishava köyünde dünyaya geldi. 1915'te Azem Galica ile evlendi.[2] 1912-1913 yıllarında Junik'te Sırp baskısına karşı girişilen mücadeleye dahil oldu. 1919'da Sırp yönetimine karşı başlatılan Dukagjini İsyanında yer aldı. Temmuz 1924'te Drenica'da başlatılan ayaklanmaya katıldı. Ayın yılın Aralık ayında, Kosova Vilayeti'nde, yüzlerce çeteci arkadaşı ile birlikte Yugoslav Kraliyet birliklerine karşı mücadele verdi. Bu mücadelede aile fertlerinden yirmi ikisini kaybetti. 1925 yılında kocası Azem Galica'nın ölümünden sonra, kocasının önderliğini yaptığı ve Prizren Hası'nda ve Lumë'de faaliyet gösteren gerilla çetesinin liderliğini Bayram Curri ile birlikte üstlendi. Özellikle, Çikatova bölgesinin Sırp kumandanını ve askerlerini esir almasıyla tanınır.

Henüz hayatta iken, ülkesinde bir efsane haline gelen Galica, 1927 yılında Arnavutluk'un Fushë-Kruja şehrine geldi ve hayatının son aylarını burada geçirdi.[3]

Kaynakça

  1. ^ Elsie, Robert (2004). Historical Dictionary of Kosova. The Scarecrow Press. s. 63. ISBN 0-8108-5309-4. 27 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2017. 
  2. ^ Mehmet Bislimi, Shote Galica / Qerime Halili 1895 - 1927 (Arnavutça), 13 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 12 Aralık 2014, Shota e Radisheves, ishte moter e gjashte vellezerve...njohu Azem Galicen, me te cilin u martua ne vitin 1915 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2017. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Savaşı</span>

Kosova Savaşı veya 1998-1999 Kosova Savaşı, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ordusunun, bağımsızlık isteyen Kosova Kurtuluş Ordusu’na ve bu örgüt yanında yer alan milis güçlerine karşı yürüttüğü operasyon ve buna karşı NATO'nun başlattığı müdahaledir.

Kosova tarihi günümüzdeki bağımsız Kosova Cumhuriyeti’nin sınırları içinde kalan toprakların tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Federal Cumhuriyeti</span>

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Balkanlar’da yer alan, iki cumhuriyetten oluşan ve 1992-2003 yıllarında yaşamış olan bir devlettir. Ülke iç savaşta parçalanan Yugoslavya SFC'nin sınırları değişen devamı sayılabilir. 2003'te devletin resmi adı değişti ve Sırbistan-Karadağ adı alındı. Devletin bulunmuş olduğu alanda bugün Sırbistan, Karadağ ve Kosovatanınma süreci bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Vilayeti</span>

Kosova Vilayeti 1877 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu vilayeti. Vilayetin merkezi önce Priştine sonra Üsküp olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mitroviça</span> Kosovada kent

Mitroviça, Kosova'nın kuzeyinde bir şehir ve belediye merkezi. Şehir, 1998-1999 Kosova Savaşı'ndan sonra bölünmüştür ve iki farklı belediye idaresinin kontrolündedir. Belediyenin kuzey kısmı, 1998-1999 Kosova Savaşı'ndan sonraki süreçte Sırpların; güney kısmı Arnavut, Türk ve Boşnakların beraber yaşadığı Müslüman kontrolündedir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Muzaka Prensliği</span>

Muzakalar Arnavutluk'un orta bölgesinde toprakları olan bir Arnavut soylu ailesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Esad Toptanî Paşa</span>

Esad Toptani Paşa veya Toptani Esad Paşa, Osmanlı Arnavut asker ve siyasetçidir. Balkan Savaşları'ndan sonra Balkan Birliği'ne destek vererek, özellikle Sırbistan yardımıyla orta Arnavutluk'ta Dıraç merkezli Merkezi Arnavutluk Cumhuriyeti adı verilen bir devlet kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Adem Yaşari</span>

Adem Yaşari Zahir Pajaziti ile birlikte Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (KKO) kurucularından biri olarak kabul edilir. Jashari, KKO'nun Drenica'daki operasyonlarından birinde komutan olarak yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

Priştineli Hasan veya Volçetrinli Hasan Bey, asıl adıyla Hasan Berişa, Arnavut siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Recep Mitrovica</span>

Recep Mitrovica, Nazi Almanyası'na bağlı Arnavutluk hükûmetinin Başbakanıydı. Sadık bir milliyetçi olan Prizren İkinci Ligi'nin başına seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Azem Galica</span>

Azem Bejta (1889–1924), bilinen adıyla Azem Galica, Kosova'nın Arnavutluk ile birleşmesi için mücadele etmiş Arnavut milliyeçi, çete lideri.

<span class="mw-page-title-main">Ilir Azemi</span>

Ilir Azemi, Arnavut-Kosovalı futbolcudur. Forvet pozisyonunda görev almakta olup, Regionalliga Nordost'ta mücadele eden Wacker Nordhausen'de forma giymektedir.

Kaqusha Jashari, Kosovalı Arnavut politikacı ve inşaat mühendisi. 2007'den beri Kosova Demokratik Partisi'nden Kosova Meclisi milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Avni Rüstemi</span> Arnavut halk kahramanı

Avni Rüstemi, Arnavut vatansever, militan, öğretmen, aktivist ve Arnavut parlamentosu üyesi. Rüstemi, hem Atdheu hem de Bashkimi demokratik örgütlerinin lideriydi ve aynı zamanda Haziran 1924 Devrimi öncesinde Arnavutluk Millet Meclisinde demokratik muhalefetin bir üyesiydi. Ayrıca Esad Paşa Toptani suikastı ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azem Hajdari</span>

Azem Hajdari, Arnavut siyasetçi. 1990-1991 yıllarında Arnavutluk'ta Marksizm-Leninizm'in çöküşüne yol açan öğrenci hareketinin lideriydi. Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin sona ermesinin ardından Arnavutluk Demokratik Partisi'nin (PP) milletvekili oldu. Arnavutluk'ta demokratik dönemin başlangıcını simgeleyen siyasetçilerden biridir. Arnavutluk Meclisi'nin bir üyesi ve Savunma Komisyonu Başkanı idi. 12 Eylül 1998'de Tiran'da gerçekleştirilen bir suikast sonucu öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Drenica katliamları</span>

Drenica katliamları, Kosova'nın bölgelerinden olan Drenica'da Sırplar tarafından Kosovalı ve Arnavut sivillere karşı yapılan öldürme girişimleridir. 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Kosova'da Sırp polis kuvvetleri görev yapmaktaydı ve 1997 yılında başlayan protestolar ile Drenica Katliamları'nın kronolojisi başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Sırbistan ilişkileri</span>

Arnavutluk ve Sırbistan arasındaki ilişkiler, bir dizi tarihi ve siyasi olay nedeniyle karmaşık ve büyük ölçüde düşmanca olmuştur.