İçeriğe atla

Shoku Nihongi

Shoku Nihongi (Japonca続日本紀), MS 797 yılında hazırlanan bir Japon tarih metinidir. Metinin uzunluğu 40 cilt olup 697 yılında İmparator Mommu saltanatının başlangıcından 791'de İmparator Kammu'nun saltanatının 10. yılına kadar olan dokuz imparatorun hüküm sürdüğü 95 yıllık dönemi anlatılmaktadır.[1]

Metin Nihon Shoki'nin ardından Rikkokushi adı verilen ulusal tarih eserlerinden ikincisi olup Japonya'nın Nara dönemi hakkındaki en önemli tarihsel kaynaklardan biridir.

Kaynakça

  1. ^ Bender, Ross (Mart 2009). "Performative Loci of Shoku Nihongi Edicts, 749–770". Journal of Oral Tradition. 24 (1). ss. 249-268. 21 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kojiki veya Furukotofumi (古事記) Antik Japonya'nın tarihine dair yazılmış ve bugüne ulaşmış en eski eserdir. Şintoizm'in mukaddes metinlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Nihon Shoki</span>

Nihongi (日本紀) veya Nihonşoki, Antik Japonya'nın tarihine dair yazılmış ikinci en eski eserdir. Bu konuda yazılmış en eski metin olan Kojiki'nin bir yorumu niteliğinde olup, Kojiki'ye oranla daha ayrıntılı ve tam bir tarihi içeriğe sahiptir. 720 yılında bitirilmiştir. Şintoizm'in kutsal metinlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Şova Dönemi</span> Japon tarihinde bir dönem

Şova dönemi, Japonya tarihinde 25 Aralık 1926-7 Ocak 1989 tarihleri arasında İmparator Hirohito'nun saltanatını kapsayan dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Taişo Dönemi</span>

Taişo dönemi, Japonya tarihinde 30 Temmuz 1912-25 Kasım 1926 tarihleri arasında İmparator Taişo'nun saltanatını kapsayan dönemdir. Yeni tahta çıkan imparatorun sağlık durumu zayıf olduğundan siyasi güç yaşlı devlet adamlarından oluşan oligarşik bir gruptan Diet ve demokratik partilere devredilmiştir. Bu nedenle dönem genellikle önceki kaotik Meiji dönemi ile sonrasında militarizmin yükseldiği Şova döneminin ilk bölümünden ayırt edebilmek için "Taişo demokrasisi" olarak bilinen liberal hareketler dönemi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Nagaoka-kyō</span>

Nagaoka-kyō, Japonya'nın MS 784 ve 794 yılları arasındaki başkentiydi. Şehir Yamashiro vilayetine bağlı Otokuni ilçesinde yer almaktaydı. Günümüz Nagaokakyō kenti adını bu kentten almış olup günümüzde sınırları içerisinde Nagaokakyō ve Mukō şehirleri ile Kyoto'nun Nishikyō semti yer almaktadır.

İmparator Kōtoku, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 36. imparatorudur. Saltanatı MS 596'dan 654 yılında ölümüne kadar sürmüş olup Taika (645–650) ve Hakuchi (650–655) olmak üzere iki döneme ayrılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Ōjin (imparator)</span> Japonyanın 15. imparatoru

İmparator Ōjin, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 15. imparatorudur. İmparatorun yaşamı ve saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamasına karşın saltanatının MS 270'ten 310 yılında ölümüne kadar sürdüğü düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Go-Murakami</span>

İmparator Go-Murakami, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 97. imparatoru ve Nanboku-chō dönemi Güney Hanedanı üyesi. Saltanatı 1339'dan 1368 yılında ölene kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ōgimachi (imparator)</span>

İmparator Ōgimachi, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 106. imparatorudur. Saltanatı 1557'den 1586 yılına kadar sürmüş olup Sengoku dönemi ve Azuchi-Momoyama dönemi arasındaki geçişe karşılık gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Go-Yōzei</span> 1586 - 1611 arasında saltanat kurmuş geleneksel Japon veraset düzenine göre Japonyanın 107. imparatoru

İmparator Go-Yōzei, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 107. imparatorudur. Saltanatı 1586'dan 1611 yılına kadar sürmüş olup Azuchi-Momoyama dönemi ve Edo dönemi arasındaki geçişe karşılık gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Shōmu (imparator)</span>

İmparator Shōmu, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 45. imparatorudur. Saltanatı 724'ten 749 yılına kadar sürmüştür.

İmparator Buretsu, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 25. imparatorudur. İmparatorun yaşamı ve saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamasına karşın saltanatının MS 498'den 506 yılına kadar sürdüğü düşünülmektedir.

İmparator Ankan, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 27. imparatorudur. İmparatorun yaşamı ve saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamasına karşın saltanatının MS 531'den 536 yılında ölümüne kadar sürdüğü düşünülmektedir.

İmparator Senka, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 28. imparatorudur. İmparatorun yaşamı ve saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamasına karşın saltanatının MS 536'dan 539 yılında ölümüne kadar sürdüğü düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yūryaku (imparator)</span> Japon imparator

İmparator Yūryaku, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 21. imparatorudur. İmparatorun yaşamı ve saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamasına karşın saltanatının MS 456'dan 479 yılında ölümüne kadar sürdüğü düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ingyō</span> Japonya imparatoru

İmparator Ingyō, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 19. imparatorudur. İmparatorun yaşamı ve saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamasına karşın saltanatının MS 412'den 453 yılında ölümüne kadar sürdüğü düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kenzō (imparator)</span>

İmparator Kenzō, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 23. imparatorudur. İmparatorun yaşamı ve saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamasına karşın saltanatının MS 485'ten 487 yılında ölümüne kadar sürdüğü düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ninken (imparator)</span>

İmparator Ninken, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 24. imparatorudur. İmparatorun yaşamı ve saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamasına karşın saltanatının MS 488'den 498 yılında ölümüne kadar sürdüğü düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Higashiyama (imparator)</span>

İmparator Higashiyama, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 113. imparatorudur. Saltanatı 1687'den 1709 yılına kadar sürmüştür.

Taika, Japonya tarihinde MS Ağustos 645-Şubat 650 tarihleri arasını kapsayan dönem adıdır. Dönem, ilk Japon dönemi olup İmparator Kōtoku'nun saltanatının başlangıcını işaretlemek için belirlendi ve Hakuchi'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Kōtoku idi.