Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleri. Hukuken Japonya'nın silahlı kuvvetlerine sahip olmasını yasaklayan Japon Anayasası'nın uygulamaya konulduğu 3 Mayıs 1947'ye kadar varlığını sürdürmüştür. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'ne bağlı bulunmaktaydı.
Tannenberg Muharebesi, Almanya'nın I. Dünya Savaşı'ndaki en kesin zaferidir. 23–30 Ağustos 1914 tarihindeki muharebe Rus istilasını daha başında durdurmuştur ve Alman ordusunun doğu cephesindeki askerlerini muzaffer bir şekilde batı cephesine kaydırabilmesine imkân sağladı. Geç kalan "Schlieffen Planı"nın başarılı olan bir kısmı olarak neredeyse Almanya'ya zafer getirdi.
Anegawa Muharebesi, 30 Temmuz 1570 tarihinde Biwa Gölü yakınlarında Oda ve Tokugawa ile Azai ve Asakura boyları arasında gerçekleşen muharebedir. Muharebe Oda Nobunaga ve Tokugawa Ieyasu arasındaki ittifakın ilk önemli savaşıdır.
Oda boyu, 16. yüzyılın ortalarında Japonya'nın birleşmesine önemli bir siyasi güç olan Japon daimyo ailesi idi. Oda Nobunaga zamanında en parlak dönemini yaşamış olup ailenin birkaç kolu Meiji Restorasyonu'na kadar daimyo evleri olarak devam ettikten kısa bir süre sonra gözden düştü.
Owari vilayeti, Japonya'nın tarihi vilayetlerinden biri idi. Vilayet MS 646 yılında kurulmuş olup Honshū adasında Tōkaidō bölgesinde yer almaktaydı ve sınırları günümüz Aichi prefektörlüğünün batısını kapsamaktaydı.
Muromachi dönemi veya Ashigaka dönemi, Japonya tarihinde 1336-1573 yılları arasında Ashikaga şogunluğunun iktidarını kapsayan dönemdir. Muromachi dönemi 1336'da üç yıllık Kemmu Restorasyonu'nun sonunda Ashikaga Takauji'nin siyasi iktidarı ele geçirmesiyle başlamaktadır ve 1573'te son şogun Ashikaga Yoshiaki'nin Oda Nobunaga tarafından Kyoto'dan çıkartılmasıyla sona ermektedir.
Sengoku dönemi, Muromachi döneminde 1467-1603 yıllarını kapsayan dönemdir. Sengoku dönemi toplumsal ayaklanmalar, siyasal entrikalar ve askerî çatışmalar ile geçmiştir.
Azuchi-Momoyama dönemi, Japonya tarihinde 1573-1603 yılları arasında Sengoku döneminin sonlarını kapsayan dönemdir. Azuchi-Momoyama döneminde Oda Nobunaga ve Toyotomi Hideyoshi'nin önderliğinde tüm Japonya birleştirildi ve daha sonra Sekigahara Muharebesi'nde Tokugawa Ieyasu'nun Tokugawa şogunluğu kuruldu.
Yamazaki Muharebesi, 2 Temmuz 1582 tarihinde Yamazaki'de Akechi Mitsuhide ile Toyotomi Hideyoshi güçleri arasında meydana gelen bir muharebedir.
Finlandiya Savaşı, 1808-1809 yılları arasında İsveç ve Rus İmparatorluğu arasında gerçekleşen bir savaştır. Savaşın sonucu olarak Finlandiya İsveç'ten ayrılarak Rus İmparatorluğu'na bağlı özerk bir grandüklük haline geldi. Diğer önemli etkiler ise 1809 İsveç Devrimi'nin patlak vermesi ve buna bağlı olarak İsveç parlamentosunun yeni bir anayasayı kabul etmesi ile 1818'de yeni İsveç kraliyet ailesi olan Bernadotte Hanedanı'nın kurulmasıydı.
Toyotomi Hideyoshi Sengoku döneminden bir daimyo, samuray, general ve politikacıydı. Hideyoshi aynı zamanda Japonya'nın ikinci büyük birleştiricisi olarak görülür. Kendisi lordundan, Oda Nobunaga'dan, sonra geldi ve Sengoku dönemine bir son verdi. Hideyoshi'nin yönetimi Azuchi-Momoyama dönemi olarak da adlandırılır. Momoyama adı Hideyoshi'nin kalesinden gelmektedir. Ölümünden sonra oğlu Toyotomi Hideyori Tokugawa Ieyasu tarafından yenilgiye uğratıldı ve Tokugawa ailesi Toyotomi hanedanının yerine geçti.
Toyotomi Hideyori, Sengoku döneminde yaşamış bir Japon samuray. Toyotomi Hideyoshi'nin oğlu ve belirlenmiş halefiydi. Osaka Seferi'nden sonra alınan yenilgi üzerine annesi ile birlikte seppuku yaparak intihar ettiği düşünülmektedir.
Azai Nagamasa, geç Sengoku döneminde bir daimyō idi. Nagamasa, Oda Nobunaga'nın kayınbiraderi ve sonradan düşmanıydı. Kuzey Ōmi vilayetindeki Odani Kalesi'nde oturan Azai boyunun lideriydi. 1564'te Nobunaga'nın kız kardeşi Oichi ile evlendi ve bu evlilikten Yodo-dono, Ohatsu ve Oeyo olmak üzere kendi başlarına önemli figürler olan üç kızı oldu.
Asakura Yoshikage Sengoku dönemi'nde bugünkü Fukui Eyaletindeki Echizen Eyaletinin bir bölümünü yöneten bir Japon daimyō'siydi. (1467–1603) Yoshikage'nin Oda Nobunaga (1534–1582) ile çatışması, ölümüne, Asakura klanının kalesinin ve Ichijōdani Kalesinin yıkılmasına neden oldu.
Katō Kiyomasa, Azuchi-Momoyama ve Edo dönemlerinde yaşamış bir Japon daimyō. Kumamoto Beyliği'nin ilk daimyōsudur.
Japonya bayrakları listesi, Japonya tarafından tarih boyunca kullanılmış bayrakları listeler.
Ishida Mitsunari, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. En çok, 16. yüzyıldaki Azuchi-Momoyama Dönemi'nin ardından Sekigahara Muharebesi'nde Batı ordusunun komutanı olarak hatırlanmaktadır. Aynı zamanda saray unvanı olan Jibu-no-shō (治部少輔) ile de tanınır.
Oda Nobutaka, Sengoku döneminin sonları ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray. Oda Nobunaga'nın üçüncü oğlu olup Ise vilayetinin orta bölgesini yöneten Kanbe boyunun lideri olarak kabul edildi ve bu nedenle Kanbe Nobutaka (神戸信孝) olarak da anıldı.
Shibata Katsuie, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Tsuruga ve Kitanosho Kalesi daimyōsu olup Oda Nobunaga'ya güvendiği generallerden biri olarak hizmet etti, 1571'deki ilk Nagashima Kuşatması'nda ağır yaralandı, ancak daha sonra 1575 Nagashino Muharebesi ve 1577 Tedorigawa Muharebesi'nde savaştı.
Japonya'nın Sengoku Dönemi'nde komşu Iga vilayeti ve Kōka İlçesi'nin ilgili bölgelerindeki ninja ailelerinin kendi kendini yöneten askerî konfederasyonları olan Iga ikki ve Kōka ikki, dış askerî tehditlere karşı karşılıklı savunma için sık sık ittifak kurdular. İttifak ilk olarak 1487 yılında Magari Muharebesi'nde doğrulanmıştır. Yaklaşık tarihi 1560 olan ve Iga'ya atfedilen bir anayasal belge, Iga ve Kōka arasındaki ittifakı resmîleştirmiştir. İttifakın yönetimi, anayasal belgede belirtildiği gibi iki ikki sınırı boyunca buluşacak olan Iga'dan 10 ve Kōka'dan 12 askerî komiserden (bugyo) oluşuyordu. İki ikki arasındaki ittifak, Kōka'nın 27 Mart 1574'te Oda Nobunaga'nın kuvvetlerine teslim olmasıyla fiilen sona ermiştir.