İçeriğe atla

Shiraito Şelalesi

Shiraito Şelalesi
Japonca白糸の滝
Shiraito Şelalesi
Harita
Genel Bilgiler
KonumFujinomiya, Şizuoka, Japonya
Koordinatlar35°18′45″K 138°35′20″D / 35.31250°K 138.58889°D / 35.31250; 138.58889
Yükseklik20 m (66 ft)
Genişlik200 m (660 ft)
ÖzelliklerFuji-Hakone-Izu Millî Parkı içinde
Wikimedia Commons
Japonya üzerinde Shiraito Şelalesi
Shiraito Şelalesi
Shiraito Şelalesi

Shiraito Şelalesi (Japonca白糸の滝, romanize: Shiraito no Taki), Japonya'nın Fuji-Hakone-Izu Millî Parkı'nda bulunan bir şelaledir. Şelale, Fujinomiya kenti ve Fuji Dağı yakınlarında yer almaktadır. Şelaleler yaklaşık 20 metre yüksekliğe sahiptir.

Şelaleler, Fuji kültü altında kutsal kabul edildi. Başka bir şelale olan Otodome Şelaleleri yaklaşık beş dakikalık yürüme mesafesindedir.

Shiraito Şelaleleri, 1936 yılından bu yana Ulusal Anıt olarak kabul edilmektedir.[1] Japonya Çevre Bakanlığı tarafından 1990 yılında yayınlanan bir listede "Japonya'nın En İyi 100 Şelalesi" arasında listelenmiştir. Ayrıca 1927'de Tokyo Nichi Nichi Shimbun ve Osaka Mainichi Shimbun tarafından da Japonya'nın 100 Manzarası'ndan biri olarak seçilmiştir.[2] 2013 yılında şelale, Fujisan Kültür Sitesi'nin bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası listesine eklendi.[3]

Konuyla ilgili yayınlar

  • Southerland, Mary and Britton, Dorothy. The National Parks of Japan. Kodansha International (1995). 4-7700-1971-8

Kaynakça

  1. ^ "白糸の滝" (Japonca). Kültür İşleri Ajansı. 7 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2020. 
  2. ^ "日本八景(昭和2年)の選定内容" (PDF) (Japonca). Çevre Bakanlığı. 2 Mayıs 2004 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2020. 
  3. ^ "Fujisan, sacred place and source of artistic inspiration: Maps". World Heritage. UNESCO. 13 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Niagara Şelaleleri</span> New York/ABD ve Ontario/Kanada arasındaki Şelaleler

Niagara Şelaleleri, Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri'nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur. Horseshoe bunların en büyükleridir. American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nankin Katliamı</span>

Nanjing Katliamı veya Nanjing Tecavüzü, İkinci Çin-Japon Savaşı'ndaki Nanking Savaşı'nın hemen ardından, Çin Cumhuriyeti'nin başkenti Nanjing'de Japon İmparatorluk Ordusu tarafından Çinli sivillerin toplu katledilmesiydi. 13 Aralık 1937'de başlayan katliam altı hafta sürdü. Failler ayrıca toplu tecavüz, yağma, işkence ve kundakçılık gibi başka savaş suçları da işlediler. Katliam, savaş zamanlarının en kötü zulümlerinden biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Iguazú Şelaleleri</span> Arjantin-Brezilya sınırında Iguazú Nehrinin şelalesi

Iguazú Şelalesi, 1.320 km uzunluğunda Güney Amerika'da bir nehir. İsmi Yguazu kelimesinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Victoria Şelalesi</span> Şelale

Viktorya Şelaleleri veya Mosi-oa-Tunya dünyanın en görkemli şelalelerindendir. Zambezi Nehrinin üzerinde, Zambiya ve Zimbabve sınırları arasında, bulunur. Şelaleler yaklaşık olarak 1,7 km genişliğinde ve 128 m yüksekliğindedirler.

<span class="mw-page-title-main">Tortum Şelalesi</span>

Tortum Şelalesi, Erzurum ilinin Uzundere ilçesi sınırları içinde, Tortum Çayı'nın üzerindeki bir şelaledir.

<span class="mw-page-title-main">Suuçtu Şelalesi</span> Bursada şelale

Suuçtu Şelalesi, Türkiye'nin Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine 18 km uzaklıkta bulunan ve ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan, 38 metre yükseklikteki felezlerden dökülen şelale.

<span class="mw-page-title-main">Fuji Dağı</span> Japonyada bulunan bir dağ

Fuji Dağı , Honshu adasında bulunan, 3.766 m yüksekliğiyle Japonya’daki en yüksek dağdır. Asya adalarında bulunan ikinci en yüksek yanardağdır ve dünya üzerindeki en yüksek yedinci ada doruğunu oluşturur. Fuji Dağı aktif bir startovolkan olmakla beraber, en son 1707-1708 yılları arasında patladı. Dağ, Tokyo şehrinin 100 km güneybatısında bulunur ve açık havalı günlerde şehirden rahatça görülebilir. Fuji Dağı'nın beş ay boyunca karlı olan simetrik konisi, Japonya'nın kültürel ikonu haline gelmiş, özellikle de sanat ve fotoğrafçılıkta betimlenir; ayrıca turist ve dağcıların sıkça ziyaret ettiği bir doğa harikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı</span>

Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı, Düzce ilinin merkez ilçesine bağlı Samandere köyünde bulunan Samandere Şelalesinin bulunduğu alan. Düzce'nin 26 km güneydoğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğançay Şelalesi</span>

Doğançay Şelalesi, Sakarya ili, Geyve ilçesi, Maksudiye, köyünde bulunan şelale. Sakarya merkeze uzaklığı 25 km, Sakarya-Bilecik D.650 yoluna 10 km uzaklıkta, denizden yaklaşık 400 m yüksektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beş Fuji Gölü</span>

Beş Fuji Gölü, Japonya'nın Yamanashi prefektörlüğünde Fuji Dağı'nın çevresinde bulunan bölgedir. Adını Fuji Dağı'nın patlamalarıyla oluşan beş gölden almaktadır. Bölge, deniz seviyesinden yaklaşık 1,000 metre yüksekte yer almakta olup nüfusu yaklaşık 100,000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kawaguchi Gölü</span>

Kawaguchi Gölü, Japonya'nın Yamanashi prefektörlüğünde Fuji Dağı yakınında bulunan bir göldür. Göl, Beş Fuji Gölü'nün ikinci büyük gölüdür. Göl, Fuji-Hakone-Izu Millî Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yamanaka Gölü</span>

Yamanaka Gölü, Japonya'nın Yamanashi prefektörlüğündeki Yamanako köyünde, Fuji Dağı yakınında bulunan bir göldür.

<span class="mw-page-title-main">Kuldīga</span> Letonyada bir kasaba

Kuldīga, Letonya'nın batısında yer alan bir kasabadır. Kuldīga Belediyesi'nin merkezidir ve nüfusu yaklaşık 13.500'dür. İlk kez 1242 yılında adı geçti. 1368'de Hansa Birliği'ne katıldı. 17. yüzyılda Kurlandiya Dükalığı'nın başkentlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0104)

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce ili, Gölyaka ilçesi, Güzeldere köyü sınırlarında, 22,76 ha alanda, 2011 yılında ilan edilen tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gadelşa Şelalesi</span> Rusya, Başkurdistanda bir şelale

Gadelsha Şelalesi, Rusya'da yer alan 15 m yüksekliğindeki basamaklı bir şelale. Başkurdistan Cumhuriyeti'nin Baymak ili'ndeki Khudolas Nehri üzerinde yer almaktadır. Khudolas Nehri, Yaman Taş Dağı'nın yakınında bir pınardan kaynar ve Irenyk tepelerinin doğu yamacı boyunca akar. Şelaleden Sibay şehrine olan mesafe 15 km'dir. Gadelsha Şelalesi Başkurdistan'ın en yüksek şelalesidir ve 1965'ten beri doğal bir anıt statüsündedir. Devlet tarafından eşsiz bir doğa anıtı olarak korunmaktadır. Birkaç farklı adı bulunmaktadır: Ibragimovsky, Tuyalas, Khudolas. Ama yine de en yaygın olanı, aynı adı taşıyan yakındaki bir köyün de adı olan Gadelsha'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kegon Şelalesi</span>

Kegon Şelalesi, Japonya'nın Nikkō Millî Parkı'nda bulunan bir şelaledir. Şelale, Chūzenji Gölü'nde yer almakta olup Daiya Nehri lav akışları tarafından yeniden yönlendirildiğinde oluşmuştur. Ana şelaleler yaklaşık 97 metre yüksekliğe sahiptir ve Kegon Şelaleleri'nin arkasında ve yanlarında dağ ile lav akıntıları arasındaki birçok çatlaktan sızan yaklaşık on iki küçük şelale yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pliva Şelalesi</span> şelale

Pliva Şelalesi Pliva nehrinin Vrbas nehri ile buluştuğu merkezi Bosna-Hersek'teki Jajce kasabasında yer almaktadır. Şelale, traverten set gölü olarak da bilinen büyük bir tüf olup, Pliva nehri üzerinde 22 metre yükseklikte olan şelaleyi, Pliva rotasını izleyen dar bir karstik bölgede, bir fliş ve kireçtaşı oluşturur. 30 metre yüksekliğindeydi, ancak Bosna savaşı sırasında meydana gelen deprem ve nehrin yukarısındaki elektrik santraline yapılan saldırılardan sonra bölge sular altında kaldı ve şelale 22 metre yüksekliğe düştü.

<span class="mw-page-title-main">Güney Şelalesi</span> Denizlinin Güney ilçesinde bir şelale

Güney Şelalesi, Denizli ilinin, Güney ilçesinin, Cindere Köyü sınırlarında bulunmaktadır. Güney merkezden 4 km uzaklıkta akan Büyük Menderes nehrinin yakınındadır. Şelale, 13 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleşen Kaya ve toprak kayması sonucu yıkılmıştır. Denizli'ye 70 km uzaklıkta bulunan Güney şelalesi, birinci derece sit alanı olarak tescillenmiştir. Güney merkezden 3 km uzakta bulunan Cindere dağının yamaçlarından oluşan sulardan meydana gelir. Menderes'e 20 metre yukarıdan dökülen şelalenin suyu kireçli olduğu bilinir. Kireçli suyun oluşturduğu yataklar kalker basamaklar meydana getirmiştir. Şelale'nin yıkılmadan önce sarkıt dikitleri gözlemlenen damlataş mağarası bulunuyordu. Bu mağarada ayrıca, yüzülebilecek seviyede bir de göl yer alıyordu.

Ulukaya şelalesi, Bartın'ın Ulus ilçesi sınırlarında bulunan doğal oluşum bir şelaledir. Ulukaya şelalesi ismini bağlı bulunduğu Ulukaya köyünden almaktadır ve şelalenin etrafını çevreleyen kanyon ile özdeşleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nachi Şelalesi</span>

Nachi Şelalesi, Japonya'nın Wakayama prefektörlüğünde bulunan bir şelaledir. Şelale, Nachikatsuura kasabası yakınlarında yer almaktadır. Şelale, yaklaşık 133 metre yüksekliğe sahip olup Japonya'nın ikinci en yüksek şelalesidir.