İçeriğe atla

Shirō Ishii

Shirō Ishii
Korgeneral Shirō Ishii, 1932'de
Doğum25 Haziran 1892
Chiba ili, Japon İmparatorluğu
Ölüm9 Ekim 1959 (67 yaşında)
Tokyo, Japonya
Ölüm sebebiGırtlak kanseri
Bağlılığı Japonya
Branşı Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri
Hizmet yılları1921-1945
RütbesiKorgeneral
Birimi731. Birim, Kwantung Ordusu
Çatışma/savaşlarıÇin-Japon Savaşı
- II. Dünya Savaşı

Shirō Ishii (25 Haziran 1892, Chiba ili, Japonya - 9 Ekim 1959, Tokyo), Japon bir mikrobiyolog ve İkinci Çin-Japon Savaşı sırasında insan deneyleri ve savaş suçlarından sorumlu Japon İmparatorluk Ordusu'nun biyolojik savaş birimi 731. Birim'in korgenerali.

İlk yılları

Kyoto İmparatorluk Üniversitesi'nde tıp okudu. 1922'de 1. Ordu Hastanesi ve Tokyo Ordu Tıp Fakültesi'ne atandı. 1928 yılından başlayarak, Ishii Batı'ya iki yıl boyunca seyahat yaptı. Yaptığı seyahatlerde, I. Dünya Savaşı'ndan itibaren biyolojik savaş ve kimyasal savaş gelişmelerinin etkileri üzerine kapsamlı bir araştırma yaptı.

Biyolojik savaş projesi

1932 yılında Zhongma Kalesi'nde Japon ordusu için gizli bir proje olarak biyolojik savaşa ilişkin ön deneylere başladı. 1936 yılında 731. Birim kuruldu. Araştırma gizliydi ve 731. Birim su arıtma çalışması yapılan yer olarak gösterildi.

9 Şubat 1939 tarihinde Ishii, Tokyo'da Harbiye Nezareti Büyük Konferans Salonu'nda bakteriyolojik savaş üzerine bir konferans verdi. Katılımcılardan biri de Hirohito'nun (Japonya'nın 124. İmparatoru) kardeşi Prens Yasuhito Chichibu idi. Prens, Ishii tarafından insanlar üzerinde yapılan canlı kesim gösterilerini izledi.

1940'ta, Ordu Tıp Akademisi Bakteriyolojik Bölümü ile birlikte, Kwantung Ordusu Biyolojik Harp Bölüm Başkanı olarak atandı.

1942 yılında, geliştirilen biyolojik savaş ajanlarının saha testlerine başladı. Kendisine bağlı olan birimi, zorla kürtaj ve simüle inme, kalp krizi, donma ve hipotermi de dahil olmak üzere insan üzerinde fizyolojik deneyler yaptı.

Shirō Ishii, savaş sırasında Japon toplama kamplarında binlerce Rus ve Çinli üstünde ölümcül deneyler yaparak ölmelerine sebep olmuştur. Yapılan deneylerden bazıları arasında; anestezi yapmadan vücuttan organ almak, uzuvun kesilip vücutta başka bir yere dikilmesi, vücuda bakteri enjekte edip etkilerini gözlemlemek, kolları dondurup oluşan kangreni incelemek ve ayrıca askeri silah teknolojilerinde denek olarak kullanmak yapılan deneyler arasındadır.

1942-1945 yılları arası, Japon Birinci Ordu Tıp Bölüm Başkanı olmuştur. 1945 yılında, Pasifik Savaşı'nın son günlerinde ve Japonların yakın yenilgisi karşısında, Japon birlikleri 731. Birimde yapılan araştırma kanıtları yok etmek amacıyla 731. Birimin karargahını havaya uçurdu. Katliamın örtbas edilmesinin bir parçası olarak Ishii, geriye kalan 150 kişinin öldürülmesini emretmiştir.

Dokunulmazlığı

II. Dünya Savaşı'nın sonunda ABD işgal yetkilileri tarafından tutuklandı. Ishii ve diğer 731. Birim'in liderleri, Sovyet yetkililer tarafından sorgulanmak üzere idi. Sovyet yetkililer yer alacak kovuşturmalar istemelerine rağmen bunun yerine Ishii ve ekibi ABD tarafından deney bilgilerini vermek kaydı karşılığında 1946 yılında Tokyo mahkemesinde savaş suçları savcılığından dokunulmazlık almayı başardı.

Serbest bırakıldıktan sonra Maryland'a taşındı ama Ishii'nin kızı Harumi'ye göre babası Japonya'da kaldı. Shirō Ishii 67 yaşında Gırtlak kanseri'nden öldü.

Kaynakça

  • Shirō Ishii İngilizce Wikipedia maddesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nankin Katliamı</span>

Nanjing Katliamı veya Nanjing Tecavüzü, İkinci Çin-Japon Savaşı'ndaki Nanking Savaşı'nın hemen ardından, Çin Cumhuriyeti'nin başkenti Nanjing'de Japon İmparatorluk Ordusu tarafından Çinli sivillerin toplu katledilmesiydi. 13 Aralık 1937'de başlayan katliam altı hafta sürdü. Failler ayrıca toplu tecavüz, yağma, işkence ve kundakçılık gibi başka savaş suçları da işlediler. Katliam, savaş zamanlarının en kötü zulümlerinden biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Hirohito</span> 124. Japonya imparatoru (1926–1989)

Hirohito, 1926'dan 1989'a kadar 63 yıl boyunca Japonya'yı yöneten 124. Japon imparatorudur. En uzun süre tahtta kalan imparatordur. Ayrıca kendisi Japonya'nın yabancı topraklara ayak basan ilk imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Josef Mengele</span> Alman suçlu (1911-1979)

Josef Rudolf Mengele, Nazi toplama kampı Auschwitz-Birkenau'da yaptığı acı verici ölümcül deneylerle bilinen bir Alman Nazi doktor. 2 milyon kişinin insanlık suçu işlenerek öldürülmesinden sorumlu tutulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uzak Doğu Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi</span>

Uzak Doğu Uluslararası Askerî Mahkemesi veya Tokyo Savaş Suçları Mahkemesi, II. Dünya Savaşı sonrasında İmparator Hirohito ve Prens Asaka dışındaki tüm Japon yetkililerinin yargılandığı, Başbakan Hideki Tojo ve üst düzey komutanların idam cezasına çarptırıldıkları uluslararası mahkemedir. Yargılamalar 3 Mayıs 1946'da başlamış ve 12 Kasım 1948'de sona ermiştir.

İnsan deneyleri, insanlar üzerinde uygulanan tıbbî deneyleri içerir. Tıbbî araştırmalar'ın önemli bir parçasıdır ve birçok insan tıbbi tedavi için muayenehane denemeleri'ne gönüllü olmaktadır. Bazı insanlar ayrıca basit medikal bilim ve biyoloji için de gönüllü olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konrad Lorenz</span> Avusturyalı hayvanbilimci ve Nobel Tıp Ödülü (1973) sahibi (1903-1989)

Konrad Zacharias Lorenz, Avusturyalı bir etoloji uzmanıdır. Viyana'da karşılaştırmalı anatomi ve hayvan psikolojisi dersleri verdikten sonra, 1940 yılında Konigsberg Üniversitesi'nde profesör oldu. 1949 - 1951 yıları arasında Attenburg Karşılaştırmalı Etoloji Enstitüsü'nü, sonra Buldern'de Max-Planck Davranış Fizyoljisi Enstitüsü'nü, 1954'te de Seewiesen Enstitüsü'nü yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Japonya-Türkiye ilişkileri</span> Japonya ve Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkiler

Japonya-Türkiye ilişkileri, Japonya Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. İlk olarak 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu döneminde münasebetlere başlamış, 1870'lerde Sultan II. Abdülhamid döneminde de diplomatik bağlantıya geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">731. Birim</span>

731. Birim , Japon İmparatorluk Ordusu tarafından Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında Mançurya halkına uygulanan biyolojik ve kimyasal savaş birimidir. Bu birim insanlar üzerinde birçok deney yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Richard Sorge</span> japon jet

Richard Sorge, II. Dünya Savaşı'ndan önce Japonya’da görev yapan, Sovyetler Birliği'nin casusu. Casuslar içerisinde en başarılıları arasında gösterilir. Casus kod adı Ramsay’dır. Almanya’da ve Japonya’da gazeteci olarak çalışmıştır. 1941'de Tokyo'da yakalanan Sorge, 1944'teki idamına kadar SSCB ile olan bağlantısını reddetse de SSCB ancak 1964 yılında Sorge'u kahraman olarak tanımıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı'nda Japonya</span>

Japonya, İtilaf Devletleri'nin yanında 1914-1917 yılları arasında I. Dünya Savaşı 'nda bulunmuş ve Güney Pasifik ve Hint Okyanusu'nu Kaiserliche Donanması'na karşı savunmuştur. Japonya'nın amacı Çin üzerindeki etki alanını genişletmek ve savaş sonrasında oluşacak jeopolitik düzlemde bir büyük güç olarak tanınmaktı.

<span class="mw-page-title-main">Yoshijirō Umezu</span> Japon general (1882 – 1949)

Yoshijirō Umezu , Japon asker.

<span class="mw-page-title-main">Seishirō Itagaki</span> Japon general (1885 – 1948)

Seichirō Itagaki , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali, Kara Kuvvetleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı (Japonya)</span> Müttefiklerin Japonyayı işgali sırasında General Douglas MacArthurun sahip olduğu ünvan

Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı, II. Dünya Savaşının ardından Japonya'nın işgali sırasında ABD Generali Douglas MacArthur'ın işgal ettiği konum. Müttefik Kuvvetler bünyesinde buna benzer komutanlıklar olsa da MacArthur'un yetkileri çerçevesinde yetkili olan başka bir komutan bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Henrik Dam</span>

Carl Peter Henrik Dam, Danimarkalı bilim insanıdır. 1943 yılında Edward Adelbert Doisy ile birlikte K vitamini keşiflerinden dolayı Nobel Fizik ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın teslim oluşu</span> 2 Eylül 1945’te II. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren olay

Japonya'nın teslim oluşu, 15 Ağustos'ta ilan edilen ve resmi olarak 2 Eylül 1945 günü imzalanan Japonya'nın teslimiyet belgesi ile II. Dünya Savaşı'nın sona ermesini sağlamıştır. Böylece savaşın sona kalan Pasifik Cephesi de kapanmıştır.

Walter Paul Emil Schreiber I. Dünya Savaşı’nda Alman Ordusu ve II. Dünya Savaşı’nda Wehrmacht Tıp Servisi’nin tuğgeneral (Generalarzt) rütbesinde bir sağlık görevlisiydi. Aynı zamanda SS'de bir subaydı. Daha sonra Nürnberg Davalarında Hermann Göring'e karşı kilit bir tanık olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Blome</span> Alman siyasetçi

Kurt Blome II. Dünya Savaşı öncesi ve sırasında üst düzey bir Nazi bilim insanıydı. Reich Araştırma Konseyi'nde Reich Sağlık Lideri Yardımcısı (Reichsgesundheitsführer) ve Kanser Araştırması Ortak Yardımcısıydı. Otobiyografisinde Arzt im Kampf, yaşam ve ölüm savaşlarındaki tıbbi ve askerî gücü eşitledi.

<span class="mw-page-title-main">Japon felsefesi</span>

Japon felsefesi tarihsel olarak hem yerli Şinto hem de Budizm, Taoizm ve Konfüçyüsçülük gibi kıtasal dinlerin bir birleşimi olmuştur. Eskiden, Mitogaku ve Zen'de olduğu gibi, hem Çin felsefesinden hem de Hint felsefesinden büyük ölçüde etkilenen modern Japon felsefesinin çoğu, artık Batı felsefesinden de etkilenmektedir.

Operation Cherry Blossoms at Night Gece Kiraz Çiçekleri operasyonu Japonya İmparatorluk Ordusu'nun Biyolik savaş birimi olan 731. Birimin Başkanı Shiro Ishii tarafından planlanan ABD'nin Kaliforniya eyaletine veba hastalığını taşıyan pireler salmak suretiyle ülkede kargaşa ve ölümlere sebebiyet vererek Amerika'yı zor durumda bırakmak için yapılması planlanan biyolojik saldırıdır.